Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Дъмпинговата политика на Анкара привлича руските туристи


Още в края на юни по направленията към Турция и Тунис бе регистриран много силен дъмпинг в цените. Специалните предложения с ниски цени за лятна почивка от страна на Турция стартираха на 26 юни и практически всички фирми на руския пазар започнаха масово да анулират и обединяват полети.

Дъмпинговата цена за отдих се снижи до 240 долара и продължи да пада през юли. Турция е най-големия играч на руския туристически пазар и кризата автоматически засегна всички останали направления, включително и България.

Дори в Египет почивката се изравни с цената на самолетния билет – 300 долара. Традиционният през последните три години за месец юли спад на руския туристически пазар засегна и България. В момента най-ниската предлагана цена на туристически пакет по българското Черноморие е 153 долара, което е доста по-малко от цената на самолетния билет.

Предложението от 153 долара за почивка в България е на “Капиталтур”. Цената на самолетния билет е 175 евро. Директорът за България на фирмата обяснява офертата им с дъмпинга на цените за Турция.

“Ситуацията по принцип е традиционна, но тази година спадът се удължи и вместо през последните две седмици на месец юли, той започна още в края на юни. Обяснението е в дъмпинга на цените от страна на Турция и в увеличения обем превозвачи – поради малкото натоварване на туристи, всяка седмица отпадат няколко полета”.

Във връзка с това, че Турция има най-голям дял в пазара за летен отдих, от това направление зависят и други, не толкова обемни туристически дестинации като Хърватия,Черна гора, Тунис. От ICS Travel Group се опасяват, че “ако Турция прави дъмпинг на цените, то нито една туристическа дестинация няма да издържи на конкуренцията”.

Намаляването на цените от Турция изостря вниманието и на фирма “Библио-Глобус”. Според директора има опасения, че ако турците започнат да дават “специални предложения”, това може да удари по Кипър, Тунис, България”. “Такова спадане на цените действително отдавна не е имало”, споделя своите наблюдения директорката на туроператорската фирма “Амиго”.

Според “Балкан Експрес” спадът в търсенето е закономерен. Особено страдат компаниите, които предлагат детски отдих. България е сред водещите дестинации на руския пазар в този сегмент и е в челната тройка.
В юлския рейтинг на специализираните издания по туристическа привлекателност води Турция, следвана от Египет.

С много близки разлики помежду си са Хърватия, която заема трето място, следвана от Гърция. На пето място е България, зад нея са Италия, Испания, вътрешния туризъм в Русия, Тунис, Франция. Турция остава водеща по детски туризъм независимо от лошите резултати от миналогодишния сезон и силната конкуренция в този сегмент от страна на България.

За известно активизиране на търсенето допринася и цялостното поскъпване на живота в един от главните пазари – Москва. Цената на почивката в традиционните детски лагери край руската столица стигна такива нива, че се изравни с отдиха в чужбина.

В полза на пътуванията зад граница са също така качеството на предлаганата база и нивото на обслужване. Въпреки юлската криза заради дъмпинга от страна на Турция, туристическите оператори прогнозират, че през август и септември ситуацията ще се стабилизира.
(Today>bg11.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP