Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция през погледа на генерал Буюканит


Под натиска на генералите, днес в Турция се провеждат парламентарни избори. Армейското ръководство се страхува едновременно от ислямизирането и от демократизирането на страната. Повече от вестник Нойе Цюрхер Цайтунг:

Изборите бяха предизвикани от политическата намеса на турските генерали. Човекът, който в последна сметка стои зад всичко това, не фигурира в избирателните бюлетини. 67-годишният началник на генералния щаб Яшар Буюканит е олицетворение на скования военен, с бавни, стегнати движения и поглед, вторачен право напред. Генерал Буюканит има обаче големи притеснения за пътя, по който върви Турция.

Той не само подозира премиера Ердоган в прикрит ислямизъм, но смята, че зад неговия възход стоят американците. Логиката на Буюканит: САЩ искали създаването в Турция на “умерена ислямистка държава”, която да стане образец за останалия ислямски свят. Буюканит смята обаче подобен проект за предварително обречен на провал, тъй като една умерена ислямистка държава веднага щяла да се изроди в радикална ислямистка държава.

Генерал Буюканит е и против присъединяването на Турция към ЕС главно поради политиката на съюза към малцинствата. Европейската комисия се опитва да измисли нови малцинства в Турция, подозира генералът. Това не била някаква съзаклятническа теория, съответните решения на Европейския парламент можели да бъдат прочетени в интернет-страницата му. Тази позиция е част от проблема: на държавния елит в Турция все още му е трудно да признае съществуването на малцинства, като същевременно смята, че всички проблеми се внасят в страната от чужбина.

Третото нещо, което тревожи Буюканит, е съществуването де факто на кюрдска държава край южната граница на Турция. Генералът трябва да е изживял истински шок, когато пристигна на новото летище в Сюлеймания, в кюрдски Ирак, където се вееха само кюрдски знамена, а той бе приветстван с един кюрдски марш.

Турските генерали се опасяват, че губят контрола на различни фронтове и хранят подозрението, че зад всичко това стоят отчасти открити, отчасти прикрити планове на Запада. Те се опасяват, че със задълбочаването на демократизацията, държавният апарат ще се измъкне от надзора им. Те виждат заплаха например в мозъчни тръстове като Турската фондация за икономически и социални изследвания, която се занимава усилено с проблемите на малцинствата. Още миналата година Буюканит отправи остри нападки срещу Фондацията. Нейните учени се бяха осмелили да разсъждават на глас за политически контрол върху армията и дори за парламентарен контрол върху военните разходи.

Вярно е, че днес армейското ръководство не е повече монолитен блок. Бившият началник на генералния щаб Хилми Юзкюк беше много по-отворен от Яшар Буюканит. Но последният олицетворява представата за света и за себе си на една институция, извеждаща своите корени още от хуните; една стояща сякаш извън времето институция, която се чувства задължена нито за миг да не сваля гарда.
(Deutsche Welle,22.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP