Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

В Истанбул го тачат повече от 3 март

Истанбул

Нахиде Дениз


Българската общност в Турция по традиция отбелязва с приеми, концерти и изложби 24 май. Адресите са няколко - българското генерално консулство в Истанбул, Българската екзархия, дипломатическите мисии в Анкара и Одрин, Тракийският университет в Одрин.
Приемът за Деня на светите братя в генералното ни консулство в Истанбул събира повече хора, отколкото за националния празник. Единствено на този ден за гостите се отваря великолепният обширен парк на консулството. Сред гостите са представители на културния елит от града край Босфора и от България, български и турски студенти, общността на истанбулските българи, чужди дипломати, журналисти, бизнесмени, представители на организациите на българските изселници, гости от България.
Тази година честванията бяха на 22 май, каза генералният консул Евгени Генев..
В Анкара също има прием в българското посолство, съобщи посланик Бранимир Младенов.
"България през погледа на пътешествениците" е изложбата, която откриха в Тракийския университет в Одрин. Това е най-авторитетното висше учебно заведение в Одринския регион, което е в сътрудничество с български университети, заяви българският генерален консул в Одрин Ангел Ангелов.
"24 май е нашият най-светъл християнски празник. За нас, православните българи в Истанбул, този ден наистина има дълбок смисъл. Специално предаваме традицията на младите да знаят кои са Кирил и Методий и да се отнасят с почит и уважение към тях, създателите на нашия майчин език", казва Юлия Лиязе от българската общност в Истанбул. Турците и местните институции също се отнасят с уважение към празника. Това е свързано с традицията, че властите в Османската империя са се отнасяли благосклонно към празника на братята Кирил и Методий", отбелязва Ибрахим Кямил, преподавател в университета в Сакария.

Inform,24.05.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP