Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Гергьовден в Одрин

Image

С църковна служба в храм “Свети Георги” започват празничните прояви в Одрин, съобщи за агенция “Фокус” Александър Чъкърък, свещеник в храм “Свети Георги” в Одрин. В града на празничния 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, пристигат представители на Тракийските дружества от цялата страна.

"Очакваме да пристигнат между 15 и 20 автобуса от България. Ще имаме и гости от Турция и Гърция, които вече започнаха да пристигат в Одрин", каза още свещеникът.
След църковната служба концерти да изнесат фолклорни ансамбли от Хасково, Димитровград и Елхово.
Фактът, че митрополитът на Струмишката епархия Арсений ще отслужи заупокойната молитва на българското военно гробище в Ново село, Македония, означава, че македонската църква почита загиналите български воини. Това каза пред “Фокус” директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който е почетен председател на фондация “Памет българска”, организатор на днешното събитие. Днес български патриоти ще положат венци пред гробовете на загиналите български войници в Ново село.

На всички 71 български и 2 гроба на сръбски войници ще бъдат поставени по свещичка и цвете. По стара традиция над гробовете ще бъде прелято вино.
Досега на територията на Македония са възстановени общо 3 военни български гробища от всички 471 съществували преди, разказа проф. Божидар Димитров. По-голямата част от тях са заличени през 1966 г. със заповед на югославските власти. Първото възстановено военно гробище е именно това в Ново село.
То е реставрирано през 2002 г. от Фондация “Плиска” на проф. Божидар Димитров. Средствата са предоставени от частни дарители след отправени апели в тв предаване “Памет българска”.

Поставените мраморни плочи на военното ни гробище в Ново село са изумили македонците, тъй като те са били много по-представителни от съществуващите в Македония английски, френски и сръбски военни гробища. По македонските медии е вървял коментарът, че България се държи като силна държава, щом полага такива грижи за гробовете на загиналите за нея.
Второто възстановено гробище на територията на Македония отново е станало факт чрез фондация “Плиска” миналата година в Мало Кичево. Там са положени костите на 242-ма български войници.
Третото българско военно гробище е в село Цапари, където са погребани 8 български офицери.

Днес българската група, която ще присъства на заупокойната молитва, ще посети и Струмица, където на градското гробище има 10 български офицерски гроба.
Вече цяла година страната ни очаква отговор от македонските власти за възстановяване на гробищната плоча на полк. Каварналиев, разположен между Дойран и Валандово, отбеляза проф. Димитров. Той подчерта, че според Женевската конвенция всяка държава получава право да възстанови своите военни гробища на територията на друга страна.

inform,06.05.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP