Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във ФОКУС

Изчакваме с пакета за конституционни реформи, каза Али Бабаджан

Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заяви, че заемат изчаквателна позиция за реализацията на плана за промени в конституцията, които да затруднят забраната на политически партии, пише турският вестник “Милиет”. На световния икономически форум в Египет Бабаджан посочи, че поради уважението си към правосъдието и разделението на властите изчакват решението на Конституционния съд. Той изтъкна, че Турция има нужда от конституционни реформи. Във връзка с изхода на делото турският външен министър заяви, че не иска да прави никакви предположения, но се надява, че разумът и рационализмът ще надделеят, пише вестникът.

Турски опозиционен лидер реагира остро срещу случаите на подслушване на високопоставени представители

Анкара. Председателят на Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция Девлет Бахчели заяви, че се засилват случаите на “законно” подслушване и следене с аргумент за борба срещу престъпността, с което се цели засилване на влиянието и натиска над противниците, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Бахчели посочи, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган с времето губи хладнокръвието си заради опасения от забрана на партията си. Според опозиционния политик говорейки за разширяване на територията на демокрацията, ПСР се опитва да наложи диктатурата на страха и господство над конституционните и демократични права, пише вестникът.

Двама военнослужещи от турската армия са загинали при неправилно боравене с оръжие

Измир. Поради неправилно боравене с оръжие двама турски военнослужещи са загинали, а един е тежко ранен, пише вестник “Сабах”. Вчера към 12 часа на учебен полигон край град Измир от избухване на ръчна бомба поради неправилно изваден предпазител е загинал подофицер. Той е имал желание да стане офицер и при показно занятие пред кандидати за подофицери по невнимание е извадил предпазителя на ръчна бомба, който държал в ръката си. От взрива е тежко ранен друг подофицер.
В околия Дерик на провинция Мардин е бил прострелян и убит редник при неправилно боравене с оръжие от негов другар в момент, когато двамата са устройвали засада на местността.

Синдикатът на работниците от корабостроителниците в Турция обяви обща стачка на 16 юни

Анкара. Членове на синдиката на работниците за изработване и реконструкция на кораби ЛИМИТЕР-ИШ, свързани със синдикалната конфедерация ДИСК протестираха срещу трудовите злополуки и смъртта на работници при изпълнение на трудовите си задължения, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Членовете на синдиката обявиха, че на 16 юни ще организират стачка в тази връзка. Председателят на синдиката Джем Динч заяви, че след контролната проверка миналата година на министъра на труда и социалната сигурност Фарук Челик в 2 корабостроителници са загинали при трудови злополуки още 17 работници. Той посочи, че са необходими законови мерки срещу онези, които обвиняват самите работници за смъртните случаи, а не вземат мерки за подобряване на условията за безопасност на труда.

Турската полиция арестува 32 души за издаване на фалшиви шофьорски книжки

Болу. Екипи на дирекцията по сигурността в Болу са арестували 32 души, между които 20 служители в обществения сектор, в мащабна операция срещу издаването на фалшиви свидетелства за правоуправление на автомобил, пише вестник “Заман”. Операцията е проведена след шестмесечна разработка. Арестите са извършени в Болу, Афионхисар, Сакария, Истанбул, Биледжик и Айдън. Иззети са 14 фалшиви свидетелства за правоуправление на МПС, 4 пистолета и 54 пълни патрони. Продължава разследването на случая.

INFORM,20.05.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP