Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Накратко

В Турция утре ще бъде отбелязан денят на Ататюрк, младежта и спорта

Анкара. Денят на Ататюрк, младежта и спорта щке бъде отбелязан утре в цяла Турция, Северен Кипър и турските мисии в чужбина, съобщава Анадолска агенция.
19 май е възпоменателен ден за основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. На този ден се честват рожденият ден на Ататюрк и денят, в който през 1919 г. той пристига с група съмишленици от Истанубл в Самсун, слагайки началото на движението за независимост.

“Милиет”: Готова ли е Турция за забрана на пушенето на обществени места?

Анкара. Турските граждани, както показва проучване, все още не са готови за забраната на тютюнопушенето на обществени места, пише днес вестник “Милиет”. Тази забрана влиза в сила от 19 май. Според 87% от анкетираните забраната е положителна мярка, но двама от всеки десет пушачи казват, че няма да се откажат от пушенето. Над една трета – 36,4% от включените в проучването казват, че прилагането на забраната в Турция ще бъде много трудно.
Тютюнопушенето ще бъде забранено във всички закрити помещения, както и на други места, като училищни дворове, открити театри и киносалони и т.н. Глобата за нарушителите е 62 турски лири /около 65 лева/.

АНКА: Анкара се готви да посрещне президента на Австрия

Анкара. След приключилата визита на британската кралица Елизабет ІІ през следващата седмица Анкара се готви да посрещне президента на Австрия д-р Хайнц Фишер, предава информационната агенция АНКА. Австрийският президент ще направи официално посещение в Турция в периода 19-22 май. Програмата му предвижда и пътуване до град Кайсери, където е родното място на президента Абдуллах Гюл.
Хайнц Фишер заема по-балансирана позиция към членството на Турция в ЕС, за разлика от широко разпространеното в Австрия отрицателно отношение по този въпрос. През 2005 г. той подкрепяше започването на предговорите с Турция, но счита, че членството на Анкара в ЕС трябва да бъде утвърдено чрез референдум.
Последното официално посещение на австрийски президент в Турция е от 1996 г. За последен път турски президент е посещавал официално Австрия през 1998 г. и това е визитата на деветия турски президент Сюлейман Демирел.

Inform,18.05.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP