Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Тюркофил нюз-Турция във фокус-Новини от и за Турция,22.05.08

Турски опозиционен лидер подкрепи Касационния съд на Турция
22 май 2008 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Партията на националистическото движение Девелт Бахчели призова президента Абдуллах Гюл да влезе в ролята си на арбитър между законодателната, изпълнителната и съдебната власт в Турция, предаде турската агенция АНКА. Бахчели от една страна подкрепи декларацията на Касационния съд от вчера, а от друга посъветва правителството да престане с кампанията си на натиск върху турската съдебна система. Той заяви, че декларация е справедливо противодействие за запазване на независимостта на турското правосъдие.

Абдуллах Гюл прие бившия премиер на Русия Евгени Примаков
22 май 2008 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл прие бившия премиер на Русия Евгени Примаков, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Срещата в двореца “Чанкая” е продължила към 50 минути и е била закрита за журналисти. Засега няма информация какви въпроси са били обсъждани, пише вестникът.

Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Яндрокович пристигна на визита в Турция
22 май 2008 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Загреб/Анкара. Министърът на външните работи и евроинтеграцията на Хърватия Гордан Яндрокович пристигна в Турция по покана на министъра на външните работи Али Бабаджан, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Визитата на хърватския външен министър ще продължи до 24 май. Яндрокович и турските домакини ще обсъдят при срещите си двустранните отношения и ще разменят становища по регионалните и международни въпроси, които вълнуват двете страни, пише вестникът.

Правосъдните органи имат право да представят позиците си на турското общество, казаха от Държавния съвет
22 май 2008 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът на председателите на Държавния съвет на Турция заяви в декларация, че представянето на гледищата на правосъдните органи пред обществото не носи никакъв политически характер, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В декларацията, която е в отговор на изразеното мнение на правителствения говорител Джемил Чичек по повод декларацията на Касационния съд на Турция, се посочва, че днес Държавният съвет е имал заседание в тази връзка. В декларацията си Държавният съвет посочва, че съдебните институции имат конституционно право да осведомяват турския народ за своите позиции, също както законодателната и изпълнителната власт. В нея се казва, че правосъдните органи не приемат като израз на независима съдебна система представянето на стратегията за реформа в съдебната система първо на представителите на ЕС, посочва телевизията.

Събрание на производители на цвекло в Кайсери се превърна в бойна арена
22 май 2008 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Кайсери. 5 души са ранени в Кайсери при сблъсък, възникнал на редовно общо събрание на кооператива на производителите на цвекло, пише електронното издание на турския вестник “Радикал”. По време на събранието, което се е състояло в завода за производство на захар в Кайсери, една група земеделски производители, които са били опозиция на ръководството на кооператива, са носили плакати с надписи срещу председателя му Ведат Али Йозъшък. След откриването на събранието те са преминали барикадите, изградени от силите за сигурност, и са хвърлили столове срещу групата, подкрепяща ръководството. В резултат е възникнал сблъсък между присъстващите с употреба на сила. Петима пострадали при сблъсъка са били откарани с линейки в болница. Много присъстващи са скандирали лозунги срещу председателя Ведат Али Йозъшък. В отговор той е заявил, че винаги е бил на страната на земеделските производители и е защитавал техните интереси, а също е планирал нови инвестиции в сектора, пише вестникът.

"Хюриет": Изчезна президентът на футболен клуб “Литекс” в България
22 май 2008 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Президентът на футболен клуб “Литекс Ловеч” от първата футболна лига на България Ангел Бончев е изчезнал, пише турският вестник “Хюриет”, позовавайки са на информация на български медии. Според изявление на говорителя на клуба Александър Гигов Ангел Бончев се е завърнал в дома си в квартал “Дървеница” в столицата София и като е изпратил съпругата и децата си вкъщи е отишъл да паркира колата си. След като дълго време не се е завърнал в дома си, съпругата го потърсила по мобилния му телефон, но той не отговарял. Колата му също е била заключена при проверката, която е направила. Тя е уведомила веднага полицията за изчезването му. Гигов заяви, че не са очаквали подобен инцидент. Той каза, че са силно обезпокоени от случая и правят всичко възможно за събиране на информация. “Литекс Ловеч” са един от най-добрите балкански футболни отбори и миналата седмица спечелиха купата на България, побеждавайки Черно море Варна с 1:0. Бончев, който е на 47 години и е бивш световен и европейски шампион, в същото време е президент и на клуба по борба Славия-Литекс, пише вестникът.

35 нелегални имигранти са задържани в открито море край турския курорт Кушадасъ
22 май 2008 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Кушадасъ. 35 нелегални имигранти са били задържани в открито море край бреговете на турския курорт Кушадасъ, провинция Айдън, пише турският вестник “Сабах”. Екипи на крайбрежната охрана са задържали в гумена лодка край мястото Ювансу близо до Кушадасъ 35 имигранти от Афганистан и Сомалия. Сред тях е имало едно дете. Управляващият лодката с плувен екип се е хвърлил в морето и е избягал. Задържаните имигранти са били предадени на отдел “Чужденци” в дирекцията на полицията в Айдън. След извършването на необходимите процедури те ще бъдат експулсирани, пише вестникът.

За нов начин за измама на граждани в Турция предупреждава турски вестник
22 май 2008 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като гражданите започнаха да вземат повишени предпазни мерки, крадците и измамниците се ориентират към нови методи, пише вестник “Заман”. Измамниците се представят за уважавани бизнесмени и с чекове без покритие измамват желаещите да си купят автомобил; продават на други лица наетите от гражданите автомобили или правят удари, като наемат за кратък срок – за около един месец, големи и показни офиси. През това време купуват голям брой луксозни автомобили с фалшиви чекове и също с фалшиви документи ги препродават на трети лица. След това изчезват, като оставят огромни задължения на собствениците на офисите.

Мобилният сектор в Турция ще нарасне два пъти повече отколкото в Европа
22 май 2008 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на дружеството за телекомуникационни връзки в Турция “АВЕА” Джюнейт Тюрктан заяви, че мобилният сектор в Турция за идващите 4 години ще нарасне два пъти повече отколкото в Европа, пише турският вестник “Милиет”. На конференция по случай световния ден на телекомуникациите Тюрктан посочи, че като се направи сравнение с Европа Турция е в по-добра позиция в сферата на мобилните телекомуникации и в близките четири години броят на мобилните телефони към мрежите в Турция ще достигне 77 милиона, а приходите към 2010 година ще станат 10 милиарда долара. Докато нарастването в развитието на мобилния сектор в Европа ще бъде 22 %, в Турция той ще достигне 47 %, пише вестникът.

АНКА: Народнорепубликанската партия ще работи за подобряване на имиджа си по въпроса за ЕС
22 май 2008 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ продължава да реагира остро против критиките преди всичко на различни представители на ЕС, а също така и вътре в страната, че е “противник на ЕС”, предава турската информационна агенция АНКА. Ръководството на партията е убедено, че въпреки добре известното отношение на НРП към ЕС, партийната политика е несправедливо критикувана. В бъдеще НРП ще акцентира на посланието си “”Да” на ЕС, “не” на специалния статут”. НРП ще води също така и пропаганда против критиките, че “по въпроса за ЕС е оставила площадите на управляващата Партия на справедливостта и развитието”.

5 автомати “Калашников” и друго оръжие са заловили турските сили в провинция Сиирт, Югоизточна Турция
22 май 2008 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Сиирт. 5 автомата “Калашников” и 5 ръчни бомби са били заловени в провинция Сиирт, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според информация на интернет сайта на Генералния щаб на Турция при претърсване в планинските части на околия Ерух, провинция Сиирт, в едно убежище са били открити 5 ръчни бомби, 63 патрони за пушки, един ракетен снаряд, хранителни провизии, както и други неща, нужни за живот.

Турският премиер Ердоган прие президента на Австрия Хайнц Фишер
22 май 2008 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие президента на Австрия Хайнц Фишер в двореца “Чъраган” в Истанбул, пише турският вестник “Милиет”. Срещата е била закрита за журналисти. След нея Ердоган и Фишер участваха в работата на Съвета за външноикономически отношения и в среща на турско-австрийския бизнес форум, на които от турска страна присъстваха министрите на енергетиката Хилми Гюлер, на промишлеността и търговията Зафер Чаалаян и на труда и социалната сигурност, пише вестникът.

Утре в Турция ще заседава Висшият съвет за борба с тероризма
22 май 2008 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият съвет за борба с тероризма в Турция ще има заседание утре, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Заседанието ще бъде председателствано от държавния министър и вицепремиер Джемил Чичек. На заседанието, което ще започне в 14,30 часа, ще бъдат обсъдени проблеми с борбата срещу терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/, действията на турската армия и други въпроси, пише вестникът.

АНКА: МВФ поиска от Турция бързо решение за новата програма
22 май 2008 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представителят на МВФ за Турция Лоренцо Джорджиани поиска бързо решение от Турция за новата програма, която ще замени приключилото стендбай споразумение с фонда, предава информационната агенция АНКА. Лоренцо Джорджиани посочи, че липсата на решение увеличава неизвестността и колебанията сред инвеститорите и подчерта: “Колкото по-бързо бъде взето решението, толкова по-добре ще се отрази това на икономическата ситуация”. Иначе представителят на МВФ похвали правителството и Централната банка на Турция за изпълнението на набелязаните цели като темп на нарастване на брутния вътрешен продукт, ограничаване на публичното финансиране, размер на задълженията и на резервите.

22 май 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Проучване сред медицинския персонал във факултетската болница на университета “19 май” е установило, че 95% от мобилните телефони на работещите там са пълни с микроби, които могат да предизвикат различни инфекциозни заболявания, предава Анадолската агенция. Проучването за чистотата на телефоните е обхванало 200 души. По този повод специалистите припомнят, че в Турция 10% от хоспитализираните, а на някои места и повече, стават жертва на вътреболнични инфекции.

“Търкиш еърлайнс” ще осъществява редовни чартърни полети между Белград и Анталия
22 май 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската авиокомпания “Търкиш еърлайнс” ще от средата на юли до средата на октомври ще осъществява редовни чартърни полети между Белград и Анталия. Това съобщиха от белградското летище “Никола Тесла”, съобщи Радио Телевизия Сърбия /РТС/. Полети по линията Белград - Анталия ще има два пъти седмично. “Търкиш еърлайнс” ще използва самолети с голям капацитет - Боинг 737-800 и Ербъс 320.

Разговор за цигарите е предизвикал завеждане на дело по член 301 от НК на Турция
22 май 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Пенсиониран учител в провинция Тунджели, Централна Турция, ще бъде подведен под съдебна отговорност по прословутия член 301 от НК заради изразеното от него мнение за цигарите, пише днес вестник “Радикал”. В стаята на каймакамина /околийския началник/ злощастният пенсиониран учител казал: “Ако цигарите са отровни, нека прокурорите да си свършат работата; те не си вършат своята работа”. По-късно бил арестуван в едно кафене и срещу него е започнала прокурорска проверка във връзка с член 301 от НК, предвиждащ съдебно преследване за нанасяне на обида на държавните органи и институции.

Агенция “Фокус” припомня:

Член 301 от турския Наказателен кодекс предвиждаше наказания за обида на “турската идентичност”. Сред съдените по прословутия член са световно известният писател и носител на нобеловата награда Орхан Памук и известната романистка Елиф Шафак и др. Журналистът от арменски произход Хрант Динк, който бе убит през януари 2007 г. в Истанбул, бе осъден на шест месеца затвор по този член. Европейският съюз и лично еврокомисарят по разширяването Оли Рен отдавна настояват чл. 301 да бъде променен или премахнат.
При извършената през април 2008 г. под натиска на ЕС промяна на текста определението “турска идентичност” беше заменено с “турската нация”, а максималният размер на предвиденото наказание беше намален от две на три години затвор.

“Милиет”: Мнението на ВКС за реформата в съдебната система на Турция прилича на ултиматум
22 май 2008 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/ излезе със съобщение във връзка с проекта за реформа на съдебната система, което прилича на ултиматум, пише днес вестник “Милиет”. В съобщението се изразява категорично несъгласие, че въпросният проект първо е бил връчен на ЕС и се отправят остри критики към действията на правителството. В съобщението се отстоява позицията, че “правителството се стреми да окаже въздействие върху съдебната система” и цели да създаде “паралелна съдебна власт “ в страната.
Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ възрази остро на ултимативното съобщение на Съвета на председателите на ВКС, отбелязва вестник “Заман”. Вицепремиерът и говорител на правителството Джемил Чичек посочи, че съобщението “не само че няма демократична легитимност, но не е правно легитимирано”. Според Джемил Чичек това е чисто политическо съобщение и категорично не може да бъде прието.

“Сабах”: В Турция няма да остане провинция без университет
22 май 2008 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент прие допълнение към член първи от закона за висшето образование, предвиждащо изграждането на по един университет в провинциите, които до момента нямат университети, пише днес вестник “Сабах”. Става въпрос за девет турски провинции, които са без държавни университети. В изказването си в пленарна зала заместник-председателят на парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу посочи, че този въпрос не е бил решен в продължение на 88 години и изрази мнение, че при добро желание това може да стане за 6 месеца.

Си Ен Ен Тюрк: Обявите за търсене на посредник за кюрдския въпрос ядосаха турското външно министерство
22 май 2008 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обявите във френския вестник “Монд” за търсене на подходящи посредници за намиране на решение на кюрдския въпрос определено ядосаха турското външно министерство, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Въпросните обяви са съвместна инициатива на Кюрдския институт, базиран в Париж и депутати от прокюрдската Партия на демократичното общество.
Позицията на министерството и лично на външния министър Али Бабаджан е, че сред подписалите обявите фигурират и членове на терористична организация, издирвани с Червения бюлетин на ИНРЕПОЛ.

Си Ен Ен Тюрк: Двама турски войници загинаха в провинция Шърнак
22 май 2008 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Шърнак. При престрелка в района на околия Бейтюшшебап на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, си убити двама турски войници и един войник е ранен, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това е станало снощи към 22 ч, когато военен отряд в състав 10 души е извършвал претърсване на местността в планината Като. От стрелбата на терористите са убити двама и e ранен един войник. Стрелбата е продължила около един час, като са били изпратени подкрепления от вилаетския жандармерийски полк.
Днес сутринта в района е започнала широкомащабна операция за залавяне на терористите, с участието на два хеликоптера “Сикорски” от състава на 23-та жандармерийска гранична дивизия.

Председателят на турския парламент замина за Страсбург
22 май 2008 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Председателят на турския парламент замина днес с редовен полет на турските авиолинии за Страсбург, предава Анадолската агенция. Кьоксал Топтан ще участва в срещата във френския град Страсбург на председателите на парламентите на страните от Съвета на Европа.

“Заман”: Премиерът на Турция ще направи посещение в Ирак

22 май 2008 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще посети в близко време Ирак, пише днес вестник “Заман”. От източници от министерския съвет става ясно, че през следващите седмици Ердоган ще направи еднодневна визита в Багдад. По съображения за сигурност датата не се съобщава, но подготовката е в ход. Преди известно време на посещение в иракската столица бе главният външнополитически съветник на министерския съвет проф. д-р Ахмет Давутоглу, който е предал на ръководителите на Ирак желанието на Ердоган да посети Багдад.

“Сабах”, Турция: Засилва се полемиката между НРП и евродепутата Йоост Лагендайк
22 май 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Засилва се полемиката между основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ и съпредседателя на смесената парламентарна комисия Турция-ЕС Йоост Лагендайк, пише вестник “Сабах”. След думите на Йоост Лагендайк, че за европейските социалдемократи “НРП е пълна трагедия и те изпитват срам от нея”, заместник-председателят на парламентарната група на НРП Кемал Анадол отговори също така рязко. “Ако продължи така да ни напада, отговорът ни ще бъде много тежък - знаем какво да направим”, закани се Кемал Анадол и окачестви Йоост Лагендайк като “колониален губернатор, чужд играч и самовлюбен в себе си”. От своя страна Лагендайк препоръча на НРП вместо да размахва заплахи, да се заеме с изработването на политика за решаване на проблемите на Турция.

“Милиет”: За управляващата партия ЕС е политически гръмоотвод, каза Девлет Бахчели
22 май 2008 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели заяви, че за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ЕС се е превърнал в политически гръмоотвод, пише турският вестник “Милиет”. Според Девлет Бахчели лично премиерът Реджеп Тайип Ердоган вижда в делото за закриване на парията си възможност “да бъде попита като с гъба миналата му дейност” и всъщност иска ПСР да бъде закрита. Девлет Бахчели добави, че със закриването на ПСР “няма да дойде краят на света” и че нито един политик и политическа партия не са безалтернативни.

Турски печат: Трите призива от Европейския парламент към Турция
22 май 2008 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приетият от Европейския парламент доклад за Турция е централна теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” обръща внимание на трите призива, отправени в доклада на Европейския парламент към Турция. Първо, при закриването на политически партии да се вземат под внимание европейските принципи. Второ, управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ да проявява уважение към светски настроеното мнозинство в Турция. Трето, промените в скандалния член 301 от Наказателния кодекс са недостатъчни; по-добре е този член напълно да бъде премахнат.
Вестник “Милиет” информира за трите послания към Турция, отправени от комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен. Първо, да се ускорят реформите, като се проявява уважение към демокрацията и светския характер. Второ, да се отчита безпокойството на ЕС от прекомерното използване на сила при недопускането на манифестация на Първи май на площад “Таксим” в Истанбул. Трето, делото за закриване на управляващата ПСР да бъде съобразено с европейските ценности.
За вестник “Радикал” важното е, че ЕС очаква от Турция решение по делото за закриване на ПСР, което съответства на “венецианските критерии”, изготвени от Венецианската комисия на Съвета на Европа. В публикацията се подчертава призива на Европейския парламент към Турция да ускори реформите в страната.
Вестник “Сабах” също съобщава, че Европейският парламент е приел доклада за Турция, изготвен от холандската парламентаристка от християндемократическата партия Риа Оомен-Рюитен. Посочва се, че това е станало с 467 гласа “за”, 62 гласа “против” и 61 гласа “въздържал се”.
“Заман” пише, че ЕС настоява особено много на реформата в съдебната система на Турция. Очаква се това да бъде една от основните теми на Съвета за партньорство Турция-ЕС, който ще заседава в Брюксел на 27 май и ще оцени воденето на преговорния процес.

“Заман”: Опозицията в Турция застрашава бъдещето на Турция, смятат в европейския парламент
22 май 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Европейският парламент е обезпокоен от това, че опозицията в Турция в лицето на Народнорепубликанската партия /НРП/ и на Партията на националистическото движение /ПНД/ вземат на прицел ЕС заради критиката му по отношение на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише вестник “Заман”. Събитията в Турция се следят отблизо от групите на социалистите и на зелените и се обсъжда как да се реагира на ситуацията, като се отчита, че вече НРП и ПНД са започнали война срещу ЕС. Оценките в Европа са, че острите критики на опозицията не са насочени само към отделни евродепутати и преди всичко към съпредседателя на смесената парламентарна комисия Турция-ЕС Йоост Лагендайк, а тези действия застрашават бъдещето на Турция, посочва всекидневникът.

В Турция се подготвя създаването на нова партия, твърди агенция Ройтерс
22 май 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ръководството на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е на мнение, че делото за закриване на партията ще завърши в нейно вреда и затова е започнало подготовка за създаването на нова партия, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк, като цитира агенция Ройтерс. Информацията е на кореспондент на агенцията в Анкара и се позовава на мнението на един министър и на един висш функционер на ПСР. Министърът, който не желае да бъде споменавано името му, е казал, че очаква ПСР да бъде закрита и на премиера Реджеп Тайип Ердоган и на още няколко други изявени личности от партията да бъде наложена забрана за политическа дейност. Според този министър много други членове на кабинета споделят “този възглед”. От своя страна висшият партиен функционер, също неназован, е казал, че според ръководството на ПСР че решението на Конституционния съд по делото за закриване на партията ще бъде взето най-рано през юли.

“Хюриет”: Историческите мостове на Тунджа и Марица в Одрин са отворени за автомобилно движение
22 май 2008 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Одрин. Историческите мостове в Одрин на реките Тунджа и Марица, които се ремонтираха, вече са отворени за движение, пише турският вестник “Хюриет”. Валията на Одрин Мустафа Бююк заяви, че за Одрин тези мостове са много важни и затова са отворени за автомобилния трафик, но в някои участъци реставрационните работи ще продължат. Целта е мостовете да бъдат напълно осветени и да се превърнат в истинска атракция за туристите в града.

“Милиет”: ЕС прие балансиран доклад за Турция, като отправи три послания
22 май 2008 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Турция. Докладът, който Европейският парламент прие вчера за Турция, според критиците е балансиран, пише турският вестник “Милиет”. Същевременно еврокомисарят по разширяването Оли рен отправи три послания: да бъдат ускорени реформите по отношение на демокрацията и светския характер; употребата на несъразмерна сила от органите на реда по време на отбелязването на 1 май в Турция буди безпокойство; делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието трябва да бъде водено, като се зачитат европейските ценности.
Европейският парламент прие вчера доклада с 467 гласа “за” и 62 – против.

Двама турски войници са убити при сблъсък с кюрдски бунтовници
22 май 2008 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама турски войници са убити и един е ранен вчера вечерта при сблъсък с кюрдски бунтовници в югоизточна Турция близо до иракската граница, предаде АФП.
Сблъсъкът е станал в планинския район Бейтусебап в областта Сирнак.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP