Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,30.05.08

Главният прокурор на турската касационна прокуратура изпрати становището си по делото за забрана на ПСР
30 май 2008 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура на Турция Абдуррахман Ялчънкая е изпратил становището си до Конституционния съд по основната защита по делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието, предаде Анадолската агенция. Днес беше последният ден от едномесечния срок, през който Абдуррахман Ялчънкая трябваше да представи позицията си, след като се запознае с предварителната защита на ПСР. Председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч заяви пред журналисти, че становището на главния прокурор е изпратено на ПСР. Кълъч каза, че самият той още не се е запознал със съдържанието му, посочва агенцията.

14 нелегални имигранти задържаха в Диарбекир
30 май 2008 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 14 нелегални имигранти са задържани при операция на жандармерийски екипи в Диарбекир, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. При операцията, организирана съвместно с жандармерийското управление в Пиринчлик, е бил спрян и претърсен междуградски автобус. При претърсването са задържани 13 иранци и 1 афганистанец с нелегални паспорти. Задържаните имигранти са предадени на отдел “Чужденци” към полицията в Диарбекир за експулсиране от страната. Шофьорът на автобуса, който е турски гражданин, е задържан, пише вестникът.


Турция прави стъпки за подписването на протокола от Киото
30 май 2008 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция направи първи категорични стъпки за подписването на протокола от Киото, пише електронното издание на турския вестник “Радикал”. Министърът на околната среда и горите на Турция Вейсел Ероглу e изпратил своята позиция в министерството на външните работи с искането Турция да стане страна от този документ. Ероглу каза това на церемония по подписването на протокол за сътрудничество в обучението между министерството на околната среда и горите и министерството на народната просвета. Той изтъкна, че с подписването на протокола от Киото в Турция ще се променят много неща в областта на опазването на околната среда, пише вестникът.

Турски военни части са обстрелвани от ПКК в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
30 май 2008 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Масиран огън е бил открит срещу войници в околийските центрове Шемдинли и Юксекова, провинция Хаккяри, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция срещу военните части, намиращи се в Юксекова и Шемднили членове на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ са открили огън на 29 май вечерта. Военните части мигновено са отвърнали на огъня, но терористите са избягали възползвайки се от тъмнината и гористата местност. Според информацията в сутрешните часове армията е започнала претърсване на района.
Също на 29 май в ранните следобедни часове 3 турски граждани са били ранени при експлозия на мина от членове на ПКК, заложена на пътя от Юксекова към село Токагач. Ранените са били откарани в болница и подложени на лечение, пише вестникът.

Приемането на Турция в ЕС е много трудно, пише британското издание “Економист”
30 май 2008 | 16:46 | Агенция "Фокус"
>Лондон/Анкара. Членството на Турция в Евросъюза е много трудно, пише в аналитична статия за разширяването на ЕС британското списание “Економист”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Списанието задава въпроса колко още страни ще се включат в ЕС и акцентира на това, че членството на Турция е най-трудно в сравнение с останалите държави, които са изброени. Списанието посочва, че Турция има сериозни вътрешни проблеми, един от които е делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.
В статията се цитира и изказването на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, че членът за референдум за страните, които ще се присъедният след Хърватия, който присъства в конституцията на Франция обезсмисля преговорния процес, посочва телевизията.

Турската полиция предприе акция срещу контрабанден внос на мобилни телефони в провинция Коджаели
30 май 2008 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Турската полиция арестува шестима души за контрабанден внос на мобилни телефони и друга електроника в околия Кьорфез на провинция Коджаели, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. При акцията, предприета след получен сигнал, са иззети 47 мобилни телефона, 36 плеъйра МП 3, кабели USB, компакт дискове, 54 запалки, четири безжични стационарни телефонни апарата.

Си Ен Ен Тюрк: В ПКК се води кървава борба за лидерското място
30 май 2008 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. След понесените тежки загуби от въздушните и сухопътните операции на турската армия, ситуацията в терористичната Кюрдска работническа партия /ПКК/ продължава да бъде изпълнена с вътрешни борби за надмощие, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При възникнали престрелки между привърженици на Мурат Карайълан и сириеца Фехман Хюсеин, които се стремят към лидерското място, са били убити осем терористи, отбелязва телевизията.

“Хюриет”: Отбелязана бе 555-ата годишнина от завладяването на Истанбул от османските турци
30 май 2008 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вчера беше отбелязана 555-та годишнина от завладяването на Истанбул от османските турци, пише турският вестник “Хюриет”. На гроба на султан Мехмет Завоевателя в двора на джамията Фатих бяха положени венци и бе отслужена религиозна служба. След тържество пред паметника на Завоевателя в парка Фатих в централния квартал Сарачхане, бе представена възстановка на завладяването на Истанбул в района на Белградската гора под музиката на “маршовете на атаката” и топовни изстрели.

Парламентът на Турция узакони предаванията на кюрдски език по ТРТ
30 май 2008 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент прие предложените промени в закона за турското държавно радио и телевизия /ТРТ/, с които се узаконяват предаванията на кюрдски език, пише днес вестник “Сабах”. Предложенията за промени на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ беше обединено с предложението на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ и по този начин беше прието от народните представители. Освен на кюрдски ТРТ ще има емисии и на други езици, като арабски и персийски. По време на дебатите имаше шумни обструкции от страна на Партията на националистическото движение /ПНД/, отбелязва всекидневникът.

Си Ен Ен Тюрк: Масов гроб на улични кучета е открит в провинция Анталия
30 май 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Анталия. В турската провинция Анталия е открит масов гроб на безпризорни кучета, в който са заровени стотици изтребени животни, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Случаят е разкрит от председателя на местното дружество за защита на животните Севда Кърач след подаден сигнал от граждани. Членове на дружеството са направили разкопки в планински район и там са намерили масови гробове на убити улични кучета, заровени на групи по 15-20, включително новородени кученца. Дружеството ще сезира прокуратурата за случая, посочва телевизията.

ДХА: 14 души са ранени при пътен инцидент с автобус в турската провинция Сиирт
30 май 2008 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Четиринайсет души, включително две деца, са ранени при преобръщане на пътнически микробус в околия Ширван на провинция Сиирт, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Ранените деца са на четири и на пет години и тяхното състояние е сериозно. Пострадалите са настанени на лечение в болници в Диарбекир и в Сиирт.
Катастрофата била предизвикана от спукване на гума по време на движение.

“Сабах”: Турция не чака милостиня, а ще придаде сила на ЕС, каза премиерът
30 май 2008 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. “Турция ще придаде на ЕС сила. ЕС ще придобие тежест, Турция няма да бъде в тежест.” С тези думи турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган се обърна към представителите на Европейския център на фондациите, пише днес вестник “Сабах”. Премиерът говори при откриването на 19-о общо събрание на Европейския център на фондациите, което се провежда в Истанбул. В словото си Ердоган засегна процеса на присъединяване на Турция към ЕС и обърна внимание на възникващите пречки по пътя на Турция към пълноправно членство, като изведе на първо място политическите пречки, отбелязва вестникът. “Ние искаме да се стои зад дадената дума. Нищо друго не искаме. Не искаме да наддаване на търг. Не очакваме милостиня. Турция ще придаде на ЕС сила. ЕС ще придобие тежест, Турция няма да бъде в тежест. Искахме да знаете това”, посочи премиерът.

“Сабах”, Турция: НРП отхвърля твърденията на в. “Вакит”, че бил подслушван “оставен отворен телефон”
30 май 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Във връзка със скандала за подслушването на генералния секретар на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Йондер Сав, от вестник “Вакит” твърдят, че са подслушали оставен отворен телефон, пише днес вестник “Сабах”. Според информация в интернет сайта на “Вакит” репортер на вестника е потърсил по телефона Йондер Сав, който е казал “Един момент, имам гост” и е оставил слушалката отворена. Именно по този начин е била добита информацията, послужила след това за скандалната публикация във “Вакит”.
В интервю за телевизионния канал НТВ Йондер Сав посочва, че това твърдение е пълна лъжа и нагласена версия, защото въобще не е разговарял с никакъв репортер на “Вакит”. Според него целта на подобна трактовка на случая е да се опорочат доказателствата за извършеното незаконно подслушване.

Си Ен Ен Тюрк: Дирекцията по сигурността отхвърли твърденията, че е замесена в скандал с подслушване
30 май 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Директорът на турската Генерална дирекция по сигурността /ГДС/ Огуз Каган отхвърли твърденията, че генералният секретар на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Йондер Сав е бил подслушван от силите за сигурност, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.
“Не може и да става въпрос за подобно подслушване. Ние нямаме нито близко нито някакво далечно отношение с тази работа”, е заявил Каган.

АНКА: НРП официално сезира турската прокуратура за случая на подслушване
30 май 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ официално сезира прокуратурата за скандалния случай на подслушване, който от два дни е тема номер едно в Турция, предава информационната агенция АНКА. НРП твърди, че кабинетът на генералния секретар на партията Йондер Сав е бил незаконно подслушван от престъпна групировка, действаща в рамките на компетентните държавни органи.

Земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер е регистрирано в турската провинция Денизли
30 май 2008 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Денизли. Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в 08.34 часа в района на околия Чамели на провинция Денизли, Югозападна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Каймакаминът /околийският управител/ на Чамели Мурат Бююккьосе заяви, че земетресението е усетено в цялата околия, но няма пострадали и щети.

Агенция “Фокус” припомня:

На 29 октомври 2007 година при земетресение в околия Чамели бяха засегнати осем села. На мястото на разрушените дървени къщи бяха изградени къщи от сглобяеми конструкции. Докато се изграждаха тези нови къщи, продължаваха земните трусове и част от населението оставаше да живее в палатки. От 29 октомври 2007 година досега в района са регистрирани 235 земни труса с магнитуд между 4,2 и 2,7 по скалата на Рихтер.

“Милиет”: Турция се намира на кръстопът, каза лидерът на опозицията
30 май 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Люлебургаз. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал заяви, че Турция е на кръстопът за своето бъдещо развитие, пише вестник “Милиет”. Намиращият се на обиколка в района на Източна Тракия за оценка на обстановката Дениз Байкал се обърна към гражданите с думите: “ Трябва да знаем какво искаме, какво очакваме в рамките на този нов строй. Проблемите, които съществуват в Турция, се виждат от всички. Зная по-специално и проблемите на земеделските производители. Трябва да се сложи край на сегашното положение. Това е неизбежно за Турция”.

Анадолска агенция: Генералният щаб потвърди въздушната операция в Северен Ирак

30 май 2008 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб потвърди въздушната операция на турските ВВС в Северен Ирак, осъществена вчера след 11 часа, предава Анадолската агенция. В съобщението на Генералния щаб на турските въоръжени сили се посочва, че обект на атаката са били 16 цели на крилото на Кюрдската работническа партия ПКК –Конгра-Гел, установени в района на Хакурк, които са били масирано бомбардирани. Посочва се, че както и досега целите са били определени след внимателен и прецизен анализ и са били взети всички мерки да не пострада местното цивилно население.
Въздушната операция се определя като успешна, като продължава установяването на нанесените разрушения и поражения на обектите на ПКК-Конгра-Гел.

Турски печат: Републиката на страха от подслушването
30 май 2008 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разрастването на скандала с твърденията за подслушване на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ е централна тема на днешните турски всекидневници.
В обширен анализ, озаглавен “Републиката на страха от подслушването от страна на престъпни банди”, вестник “Милиет” обръща внимание на констатацията, че всички подслушвани принадлежат към “фронта на привържениците на светския режим,” както и на актуалността и пикантността на казаните и незаконно записаните техни реплики. Освен това преобладава мнението, че не се подслушват само телефоните, а се извършва и цялостно проследяване, с постоянно видео и аудио заснемане. Всичко това основателно засилва опасенията, че в Турция всеки може да е подслушван, се подчертава в анализа.
Вестник “Сабах” информира за предложението на управляващата Партия на справедливостта и развитието да бъде създадена специална парламентарна комисия за разследване на твърденията за подслушване, което не се подкрепя от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, поставила въпроса на дневния ред на обществото. По този повод лидерът на НРП Дениз Байкал репликира с думите: “След като не приемате твърденията за подслушване, какво толкова искате да разследвате?”.
Хюриет” се спира на изказването в парламента на министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, който обвинява НРП в инсинуации. Бешир Аталай подчертава, че няма да подава оставка и предлага на опозицията да се формира съвместна парламентарна комисия за разследване на случая.
Вестник “Радикал” акцентира на опроверженията на директора на Генералната дирекция по сигурността /ГДС/ Огуз Каган, че подслушването е извършеното от служители на ръководената от него организация. Огуз Каган посочва, че не е разпоредил вътрешна проверка, защото е сигурен, че ГДС не е замесена в случая, но декларира готовност за пълно съдействие на прокуратурата.
Вестник “Заман”, който в значителна степeн се смята за проправителствен, прави заключението, че твърденията за подслушване се превръщат в психологическа война. Това според публикацията е мнението на водещите в Турция юристи и специалисти по проблемите на сигурността.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP