Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във ФОКУС

В Турция масово беше честван официалният празник 19-ти май

Анкара. В цяла Турция беше чествана годишнината от 19 май 1919 година, когато Мустафа Кемал Ататюрк и още 18 негови бойни другари се появяват в град Самсун, пише днес турският печат.
Денят на младежта и спорта и на почитта към Ататюрк беше отбелязан масово и с радост във всички турски провинции, отбелязва вестник “Радикал”. Президентът Абдуллах Гюл и висшето държавно ръководство посетиха мавзолея на Ататюрк в Анкара – Анъткабир. Поради проблеми с очите премиерът Реджеп Тайип Ердоган не участва в тържествата, тъй като беше на медицински преглед. Интересът на обикновените граждани към Анъткабир и тази година беше подчертано голям, посочва всекидневникът.
Президентът Абдуллах Гюл прие в президентския дворец представители на младежта, дошли от всички 81 турски провинции по случай честването на 19 май. Пред младежите от цялата страна Абдуллах Гюл подчерта, че в сравнение с преди, сега Турция е много по-силна страна, отбелязва вестник “Заман”. “Разбира се, че ще има ежедневни проблеми; важното обаче е дистанцията, която вече Турция е натрупала, нейната правилна посока на движение”, е посочил държавният глава.

Парламентът на Турция ще разгледа искането за вот на недоверие на премиера

Анкара. Великото национално събрание на Турция ще разгледа днес внесеното от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ искане за вот на недоверие на премиера Реджеп Тайип Ердоган, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Депутатите ще решат дали да приемат да разгледат по същество искането на НРП за вот на недоверие заради неправомерно ангажиране на Ердоган в търга за продажба на телевизионния канал АТВ и на вестник “Сабах”.
В дебатите ще се изкажат един представител от името на вносителите на вота, по един представител на всяка парламентарна група и от името на министерския съвет – или лично премиера, или упълномощен от него министър.

“Хюриет”: Кондолиза Райс се срещна с Нечирван Барзани

Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс се срещна с намиращия се на посещение във Вашингтон премиер на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Нечирван Барзани, пише вестник “Хюриет”. Преди и след срещата, състояла се в Държавния департамент, не бяха направени никакви изявления. Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак заяви, че самият той не е присъствал на срещата, но в дневния ред са фигурирали въпроси от вътрешната политика в Ирак. В отговор на журналистически въпрос Шон Маккормак посочи, че въпросът за терористичната организация ПКК предварително е бил включен в дневния ред на срещата.

Върховният административен съд на Турция избира днес свой председател

Анкара. Днес е изборът на новия председател на Върховния административен съд /ВАС/, след като досегашният председател г-жа Сумру Чьортоглу се пенсионира поради навършване на пределна възраст, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Досега за поста са се кандидатирали завеждащите първо отделение на ВАС Йълмаз Чимен, на второ отделение – Мустафа Бирден, на трето отделение – Гюрсой Гьоненч и на седмо отделение – Тургут Джандан. По закон кандидатите трябва да имат най-малко 8 години стаж във ВАС и могат да се кандидатират или писмено преди деня на избора, или в самия ден като устно изразят това свое желание.
За да бъде избран нов председател, се изисква обикновено мнозинство от най-малко 48 членове на ВАС. Гласуването е тайно в три тура. Ако не бъде избран председател, се провежда четвърти тур, на който се явяват двамата кандидати, получилите най-много гласове на третия тур.
Ако и на четвъртия тур не бъде избран председател, процедурата се повтаря до извършването на избора. Ако новият председател не се пенсионира поради навършване на пределна възраст, мандатът му е четири години.

“Сабах”: Мадлин Олбрайт изрази силното си впечатление от Истанбул на политическа среща

Истанбул. Вечеря в чест на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт даде заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието в Турция и председател на платформата по глобалните въпроси Егемен Багъш, пише турският вестник “Сабах”. На вечерята присъстваха известни журналисти и представители на бизнеса. Олбрайт заяви, че е изключително впечатлена от Истанул. Тя посочи, че отблизо следи развитието на политическата ситуация в Турция и особено делото по забрана на ПСР, пише вестникът.

Турски печат: Вариантите във връзка с делото за забрана на ПСР и реакциите по забраната за тютюнопушенето

Анкара. Обсъжданите в Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция варианти във връзка с делото за забрана на партията, празненствата по случай вчерашния ден на младежта, спорта и почитта към Ататюрк, реакциите по забраната за тютюнопушене на обществени места са сред темите на турските всекидневници днес. Вестник “Хюриет” в публикация “Топтан: Ако Турция не търси една възможност с “Ох”, ще бъде жалко” се спира на изявлението на председателя на парламента Кьоксал Топтан във връзка с призива му обществото да търси формули по делото за забрана на ПСР.
Вестник “Радикал” извежда в заглавие реакцията на вицепремиера Джемил Чичек на информация на агенция Ройтерс, която вчера цитира турски министър, без да посочва името му, че ПСР вероятно ще бъде забранена. Чичек призовава никой да не се опитва да всява раздори и да не се поставя по-високо от Конституционния съд.
Вестник “Сабах” пише в публикация, озаглавена “Защо Байкал го няма в призива”, че в афиша с образите на политическите лидери, издаден от Министерството на здравеопазването и подкрепящ кампанията срещу тютюнопушенето, липсва лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал. Министърът на здравеопазването Мустафа Акдаа заяви, че политическите лидери са изразили готовност да подкрепят кампанията против тютюнопушенето, включително и Дениз Байкал, но после от НРП е дошъл отрицателен отговор. Байкал е единственият политически лидер от опозиционните лидери, чиито фотографии присъстват на плаката, който не пуши, коментира вестникът.
Вестник “Милиет” пише, че цяла Турция е била обхваната от радостни празненства, спортни и забавни представления в памет на 89-годишнината от началото на национално-освободителната война, започната от Ататюрк на 19 май 1919 година. В публикация в тази връзка вестник “Заман” пише, че цялата страна е била обхваната от радостно въодушевление, както в онзи паметен ден, когато Ататюрк повежда турския народ на борба за независимост и просперитет.

“Заман”: Забраната за тютюнопушене в Турция изведе любителите на цигари пред работните сгради

Анкара. Турските граждани се съобразиха с разпорежданията на закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места в първия ден от влизането му в сила, пише турският вестник “Заман”. Законовите изисквания бяха спазени от засегнатите граждани, но зарадваха най-много непушачите. Пушачите можаха да запалят цигара извън работните си помещения, отвън пред сградите. 10 души бяха глобени за тютюнопушене на корабчетата, извършващи градски рейдове за жителите и гостите на Истанбул. Забраната за пушене на обществени и работни места в Турция, която влезе в сила отвчера, привлече вниманието и на западния печат. Британският вестник “Гардиън” коментира, че забраната на тютюнопушенето ще бъде голям културен шок за милиони турски граждани, но по този начин обаче Турция ще се опита да ликвидира имиджа си на страна на страстните любители на цигарите, пише вестникът.

Турският външен министър ще пристигне в България за участие в срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Анкара. Турският външен министър Али Бабаджан ще пристигне днес в България за участие в срещата на външните министри и държавните лидери на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /SEECP/, предаде Търкиш прес.
Двудневната среща ще бъде фокусирана върху развитието в Косово, регионално въпроси, както и трансформирането на Пакта за стабилност на Югоизточна Европа в Съвет за регионално сътрудничество.

“Милиет”: Европейският парламент ще обсъжда доклада за напредъка на Турция към ЕС

Страсбург/Анкара. Европейският парламент ще разглежда утре доклада за напредъка на Турция към ЕС, подготвен от холандската парламентаристка от групата на християндемократите Риа Оомен Рюитен, пише турският вестник “Милиет”. Докладът следва позиция на чувствителен баланс за политическите събития, преживявани в Турция в последно време. Към доклада са отправени 28 предложения за промени, като сред тях е и предложението за разследване на събитията по случай 1-ви май. В него се посочва, че полицията е използвала прекомерна сила срещу демонстрациите, пише вестникът.

“Радикал”: Управляващата ПСР в Турция може да се яви на местните избори чрез резервна партия

Анкара. Ръководството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция обсъжда възможността да се яви на местните избори през март 2009 година чрез резервна партия, ако бъде взето решение за забрана на партията, пише турският вестник “Радикал”. ПСР обсъжда възможността за създаване на нова партия, ако бъде закрита. Решението за това ще бъде взето когато стане ясно кога ще приключи делото по искането за нейната забрана. Зад кулисите в партията е разпространено мнението, че делото ще приключи най-вероятно към октомври. Ако ПСР бъде забранена и на премиера Реджеп Тайип Ердоган бъде наложена забрана за политическа дейност, ще започнат действия по създаването на нова партия. Според информирани в партията преди изхода на делото няма нужда от незабавно основаване на нова партия, пише вестникът.

INFORM,20.05.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP