Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,27.05.08

Над 33 килограма хероин са заловени в провинция Одрин
27 май 2008 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Одрин. Екипи на жандармерията заловиха 33,200 килограма хероин, укрит в ТИР, превозващ текстилни стоки от Турция за Германия, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Операцията е проведена по предварително получен сигнал. Веднага след като е влязъл в границите на провинция Одрин, ТИР-ът бил проследен на разстояние около 50 км и при наближаване на ГКПП Хамзабейли-Малко Търново бил спрян. Наркотикът бил опакован в 64 пакета и бил открит с помощта на специално обучено куче. Арестуван е водачът на ТИР-а, който веднага е изправен пред съд и вкаран в затвора.

Анадолска агенция: В Таджикистан е задържан турски гражданин с 25 кг хероин
27 май 2008 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Душанбе/Анкара. На летището в столицата на Таджикистан Душанбе е бил задържан турски гражданин и придружаваща го филипинка с над 25 килограма хероин, предава Анадолската агенция. Служители на Комитета за национална сигурност на Таджикистан iа задържали двамата вчера сутринта при проверка на багажа им,, когато са искали да се качат на самолета Душанбе-Истанбул.

За пет години “Хилтън” ще построи 25 хотела в Турция
27 май 2008 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Веригата хотели “Хилтън”, групировката Косифлер и Турция подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество, предвиждащо за пет години в Турция да бъдат построени 25 нови хотела от типа “Hilton Garden Inn” с общо близо 3 500 стаи, пише вестник “Заман”. Президентът на “Хилтън” за Европа Волфганг Нюман заяви, че “днес Турция продължава да предлага добри възможности със своите заслужаващи внимание темпове на нарастване”.

Според турския външен министър е възможно Сирия и Израел да влязат в преки разговори
27 май 2008 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Израел и Сирия създават „общата основа” чрез посредничеството на Турция, което може да доведе до прогрес и преки разговори. Това заяви днес в Брюксел турският външен министър Али Бабаджан, предаде ДПА.
„Страните в преговорите не са в пряк контакт”, каза турският външен министър, като допълни, че в момента се изгражда основата, на която Тел Авив и Дамаск ще стъпят в преговорите помежду си.

Язовирите край Истанбул са изпразнени наполовина през последните три години
27 май 2008 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. През последните три години водните запаси в десетте язовира край Истанбул са намалели наполовина, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В раойни като Истанбул, където водните ресурси непрекъснато намаляват, икономията на вода е неизбежна. От месечните сметки за заплащаната вода обаче личи в каква степен са се правели тези икономии, отбелязва телевизията. В Истанбул средното дневно потребление на вода е 2 милиона куб. метра, което се равнява на 100 000 танкера с вода. Към истанбулското водоснабдяване са регистрирани общо 4,6 милиона абонати, две трети от които ползват дневно повече от 330 литра. За сравнение, в смятаните за богати на водни ресурси САЩ среднодневното потребление на вода от домакинство е около 500 литра.

Прокуратурата повдигна ново обвинение срещу кмета на Диарбекир и иска затвор до 5 години
27 май 2008 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Прокуратурата повдигна ново обвинение и заведе дело срещу кмета на Диарбекир Осман Байдемир с искане да му бъде наложено наказание затвор до пет години, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Обвинението срещу Осман Байдемир, който е от прокюрдската Партия на демократичното общество, е заради определението, което е дал на терористите от ПКК - “партизани”. Байдемир казал на 25 февруари в изявление за трансграничната сухопътна операция на турската армия в Северен Ирак. Прокуратурата се основава на член 7/2 от закон № 3713 за борбата с тероризма.

Турция преживява “тиха” революция, каза Али Бабаджан
27 май 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заяви, че страната преживява период на “тиха” революция и той не може да бъде много спокоен и тих, пише турският вестник “Хюриет”. Преди заседанието на Смесената комисия Турция-ЕС Али Бабаджан подчерта за пореден път, че цел на Турция е пълноправното членство в ЕС и изваждането на израза “членство” от документа на Европейската комисия силно е разтревожил Анкара и тя ще използва всички канали за промяна на текста в тази връзка. Той посочи, че продължават да разискват и обмислят предложението на Франция за включване в проекта за средиземноморско сътрудничество, но Турция желае Франция да промени позицията си по въпроса за членството на Турция в ЕС. Последното е цел, а идеята за средиземноморско сътрудничество е само едни проект, каза турският външен министър.

ПКК събира по 30 000 долара месечно на границата на Ирак с Иран
27 май 2008 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. На границата на Ирак с Иран Кюрдската работническа партия /ПКК/ събира по 30 000 долара месечно под формата на “митнически данък”, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Това е казал избягал терорист от лагерите на Кюрдската партия на свободния живот /ПЕЖАК/, която е разклонение на ПКК в Иран. Терористът с кодово име “Каран” е избягал преди около два месеца от лагерите на територията на Иран и се е предал първоначално на пешмергите в Северен Ирак, а след това е преминал през ГКПП Хабур и се е предал на турските органи за сигурност. Съдебният процес срещу него започна в четвърти състав на съда за тежки престъпление в Диарбекир.

АНКА: В дневния ред на турските военни са Близкият изток, петролът и терорът
27 май 2008 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Центърът за стратегически проучвания и разработки към Генералния щаб на Турция ще постави на дневен ред в началото на следващия месец “дяволския триъгълник” на района, в който се намира и Турция, под мотото “Близък изток, петрол и терор”, предава информационната агенция АНКА. На 5-6 юни центърът организира международен симпозиум в Обединените военни академии в Истанбул. Темата е “Проблеми на сигурността и на бъдещето в условията на неизвестност”.Встъпително изказване ще направи началникът на турския Генерален щаб армейски генерал Яшар Бююканът.

“Заман”: Световноизвестни геолози ще обсъждат в Сивас най-новите методи в проучване на земното богатство
27 май 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Сивас. Републиканският университет в турския град Сивас ще бъде домакин на голяма международна научна конференция за най-новите методи в геоложките проучвания, пише турският вестник “Заман”. Конференцията се организира в рамките на международна геоложка програма за изследване на подземното богатство на земята с подкрепата на ЮНЕСКО и Международния институт за геоложки изследвания. На нея ще присъстват учени и специалисти от над 40 страни. Програмата включва и запознаване с техническата реализация на проект за разработка на находища на гранит и други скални и каменни земни ресурси, пише вестникът.

Гражданите в Турция могат да подават сигнали за нарушения на забраната за пушене
27 май 2008 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гражданите в Турция могат да подават сигнали за пушене на забранени за това места, пише вестник “Сабах”. Като доказателство за този сигнал могат да бъдат използвани и снимки, видео записи и други подобни документи. Пушенето на забранени за това места се наказва с глоба в размер на 62 нови турски лири /около 65 лева/. Ако глобата бъде платена в рамките на законно установения срок, се прави намаление с 15,5 турски лири. Законът за забрана на тютюнопушенето на обществени места в Турция влезе в сила на 19 май.

“Сабах”: Турските военни болници изцяло се отварят за цивилни
27 май 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изготвен законопроект от Генералния щаб, който вече е връчен на министерството на националната отбрана на Турция, предвижда премахване на контингента за прием само на 5% цивилни пациенти и в бъдеще турските военни болници ще бъдат изцяло отворени за посещения, прегледи и лечение на цивилни, пише вестник “Сабах”. В законопроекта се предвиждат и мерки за недопускане на разлика в заплащането на военните и на цивилните лекари. Преди това в медиите бяха тиражирани информации, че в бъдеще цивилните лекари ще взимат заплати от 10 000 турски лири /около 10 000 лева/, а военните лекари ще изостанат пет пъти назад със заплати от порядъка на 2 000 турски лири /около 2 000 лева/.

“Заман”: САЩ и Израел се съревновават, за да продават оръжия на Турция
27 май 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
тел Авив/Анкара. Американската фирма Боинг и израелската фирма IAI се съревновават за продажбата на ракети на Турция на стойност 300 милиона долара, пише вестник “Заман”. Според израелския вестник “Аарец” спечелилата търга фирма ще получи привилегировано положение за осигуряването на по-големи поръчки от Анкара. Вестникът посочва, че от известно време израелската фирма IAI води преговори с Турция за доставката на ракети.
Този месец издаваното в САЩ списание “Дифенс нюз” писа, че Турция е поискала оферти от САЩ, Русия, Китай и Израел за закупуването на нови системи за противовъздушна отбрана.

Отношенията ни трябва да се движат по пътя, начертан от Венизелос и Ататюрк, каза ген. Димитриос Грапсас
27 май 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Началникът на Генералния щаб на Гърция армейски генерал Димитриос Грапсас беше посрещнат с тържествена военна церемония от началника на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Генерал Бююканът посрещна гръцкия си колега с думите, че ако те като войници могат да осигурят сигурност, то тогава и политиците биха могли да изградят по-добър диалог и отношения между двете страни. Генерал Грапсас, който е в Турция по покана на своя турски колега, изслуша при посрещането си националните химни на двете страни, а при влизането на двамата военни в щаб-квартирата на турския генерален щаб беше изсвирена гръцка духова музика. Грапсас посочи, че Турция и Гърция имат шанс за добро сътрудничество и отношенията между двете страни трябва да се движат по линията, начертана от двамата големи лидери Елевтериос Венизелос и Мустафа Кемал Ататюрк. Той изтъкна, че дължат това на своите държави и на двата народа, пише вестникът.

Турският външен министър Али Бабаджан замина за Брюксел
27 май 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан замина за Брюксел, където ще участва в заседанието на Съвета за партньорство Турция-ЕС, предава информационната агенция ДЖИХАН. Преди отпътуването на аерогара Есенбоа в Анкара Али Бабаджан заяви, че на това заседание ще има още една възможност да обясни дейностите на Турция, насочени към пълноправно членство в общността. След Белгия Али Бабаджан ще посети последователно Словакия, Швеция и Германия.


“Милиет”: Един турист загина, а осем са ранени при пътен инцидент в Кушадасъ, Турция
27 май 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Кушадасъ. Един човек е загинал, а десет са ранени при преобръщане на минибус, превозващ туристи в околия Кушадасъ, провинция Айдън, пише турският вестник “Милиет”. Според получената информация минибус, превозващ туристи от Холандия, които са пристигнали със самолет от Амстердам в Измир, се е преобърнал на път за Кушадасъ на завоя край село Соуджак до община Гюзелчамлъ. При инцидента са били ранени 8 холандски туристи и двама турски граждани, които били от персонала на хотела, в който е трябвало да бъдат настанени туристите. Ранен е и шофьорът на минибуса. Ранените са били настанени в болници в Айдън и Сьоке, но една от ранените туристки е загубила живота си. Шофьорът на минибуса е бил задържан като виновник за злополучния инцидент, пише вестникът.

“Радикал”: Абдуллах Гюл се намеси, за да намали напрежението между правителството и съдебната система
27 май 2008 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл се намеси, за да намали напрежението между правителството и съдебната система, пише днес вестник “Радикал”. Първоначално Абдуллах Гюл призова и двете страни “да полагат повишено внимание към доброто възпитание и дозировката на използваните изразни средства”. В специално изявление турският президент посочва, че дискусията е полезна, но не трябва да достига размери, нарушаващи основните принципи на конституцията, националните интереси и уважение, единството и сплотеността на нацията, икономическата и политическата стабилност на страната. По-късно Абдуллах Гюл се срещна в президентския дворец Чанкая с председателя на Върховния касационен съд Хасан Герчекер.

“Хюриет”, Турция: Президентът няма да говори за делото за закриване на управляващата партия
27 май 2008 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че няма да прави изявления във връзка със заведеното дело за закриване на управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише вестник “Хюриет”. Пред журналисти в президентския дворец Чанкая Абдуллах Гюл каза: “Ни искам да казвам нищо по това дело. Каквото и да кажа, може да бъде изтълкувано в погрешна посока. Просто съм принуден да бъда внимателен.”.

Трима души загинаха при катастрофа на магистралата ТЕМ край Истанбул
27 май 2008 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трима души загинаха при катастрофа на магистралата ТЕМ край Истанбул днес, а други трима са ранени, съобщава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Причината е висока скорост и невнимание на водача на лека кола, която връхлетяла върху спрял на магистралата ТИР. На място са загинали трима от пътниците в колата, а другите трима са ранени и са настанени на лечение в държавната болница в истанбулския район Картал.

“Заман”: 66 терористи от ПКК са се предали от началото на 2008 година на турските сили
27 май 2008 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Диарбекир/Анкара. Продължават бягствата от терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ след тежките удари, които й бяха нанесени от турските сили за сигурност, пише турският вестник “Заман”. Един терорист от ПКК се е предал вчера на силите за сигурност в Диарбекир и са започнали законовите процедури срещу него. Според информация на Генералния щаб на Турция от началото на 2008 година 66 терористи са се предали на силите за сигурност. Те ще се възползват от члена в турския наказателен кодекс, влязъл в сила на 1 юни 2005 година, според който ако член на терористичната организация я напусне по собствено убеждение и не е участник в престъпление, няма да му се налага съдебно наказание. За последните 3 години от лагерите на ПКК в Северен Ирак са избягали около 300 нейни членове, макар че тя се опитва да възпрепятства по всякакъв начин бягствата, пише вестникът.

“Радикал”, Турция: Флиртът също е изневяра, пише в сайта на дирекцията по вероизповеданията
27 май 2008 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Онези, които влизат в интернет сайта на дирекцията по вероизповеданията, за да получат религиозни знания, остават направо шашардисани от писанията във връзка със сексуалния живот, пише днес турският вестник “Радикал”. В поместената статия има широк коментар за човешките “прегрешения” – от флирта до парфюма: “При един случай пророкът е изтъкнал, че флиртът е изневяра, защото подготвя почвата към изневяра за една извънбрачна връзка”.

"Заман”: Ако не беше делото за забрана, щяхме да сме привлекли 25 милиарда долара, каза премиерът Ердоган
27 май 2008 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието се е отразило отрицателно на икономическия и инвестиционния климат в Турция, пише турският вестник “Заман”. Ердоган посочи, че с времето сметките в икономиката набъбват и чуждестранните инвестиции биват отлагани. “Ако не бяха тези събития, досега щяхме да сме привлекли 25 милиарда долара”, каза турският премиер, цитиран от вестника.

“Заман”: Преустановени са доставките на природен газ за Турция от Иран
27 май 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Поради експлозията на петролопровода Иран-Турция, станала на 25 май вечерта,са преустановени доставките на природен газ от Иран, пише днес турският вестник “Заман”. Експлозията е станала на територията на Турция на около 13 километра от границата с Ирак в околия Догубеязит. Представител на министерството на енергетиката и природните ресурси заяви, че по всяка вероятност експлозията е в резултат на саботаж. Турският министър на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер каза, че в момента компетентните органи разследват случая, а възникналият пожар вече е овладян.

“Заман”: Ново увеличение на цените на бензина в Турция
27 май 2008 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Цената на безоловния бензин А 95 се увеличи с нови 6 куруша за литър, пише вестник “Заман”. Цената на литър бензин А 95 в Анкара и Измир в бензиностанциите ВР и Шел скача от 3,48 турски лири на 3,54 турски лири /около 3,60 лева/. В Истанбул цената на литър бензин А 95 в същите бензиностанции се увеличава от 3,49 турски лири на 3,55 турски лири. Със 7-8 куруша на литър скача и цената на нафтата за отопление.

“Радикал”: Турският премиер Ердоган ще представи днес в Диарбекир програма по проекта ГАП
27 май 2008 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Анкара/Диарбекир. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети днес Диарбекир, за да представи началото на план по проекта за развитие на Югоизточен Анадол /ГАП/, пише турският вестник “Радикал”. Кметът на Диарбекир обаче Осман Байдемир, избран от Партията на демократичното общество /ПДО/, бойкотира визитата на премиера и няма да присъства на мероприятията по програмата му. Ердоган ще бъде съпровождан от министър Назъм Екрен, отговарящ за реализацията на ГАП. Те ще представят проекта за инвестиции в Югоизточен Анадол, включващ 9 провинции – Адъяман, Батман, Диарбекир, Газиантеп, Мардин, Сиирт, Шанлъурфа, Шърнак и Килис. На срещата ще присъстват представители на местните власти и институции, председатели на търговско-промишлените палати, на неправителствените организации и депутати. Ердоган няма да посети кметството в Диарбекир в знак на протеста си срещу ПДО, че не определя Кюрдската работническа партия /ПКК/ като терористична организация, пише вестникът.

“Хюриет”: Ролята на Турция в сирийско-израелските преговори е събитие за света, каза турският премиер
27 май 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган оцени като много позитивно събитие за света посредничеството на Турция в сирийско-израелските преговори за Ливан, пише турският вестник “Хюриет”. При завръщането си в неделя от Бейрут, където беше на церемонията по полагане на клетва от новоизбрания президент на Ливан Мишел Сюлейман, Ердоган даде информация пред журналисти за ролята на Турция в преговорите между Сирия и Израел. Той посочи, че Турция не е страна зад желязната завеса, но и в нея има хора, които “плетат” завеси. Според него докато световните медии са обърнали внимание на посредническата роля на Турция в над 300 свои новини, турските медии са се направили, че не забелязват това. Ердоган каза, че компормисното име на Мишел Сюлейман за президент е било лансирано от Турцияи от нейните действия са доволни и САЩ, и арабският свят, пише вестникът.

“Радикал”: Скандалът между правителството и съдебните органи не подхожда на Турция, каза Кьоксал Топтан
27 май 2008 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан оцени като положителни стъпките на президента Абдуллах Гюл да посредничи в решаването на възникналото напрежение между изпълнителната и съдебната власт в Турция, пише турският вестник “Радикал”. Топтан посочи във връзка с декларациите на Касационния съд и Държавния съвет и изразената ответна позиция от страна на правителството, че подобни действия не подхождат на Турция. Той изтъкна, че всички имат нужда да седнат на масата и да кажат болката си. Топтан защити правосъдния министър Мехмет Али Шахин, като посочи, че зад представянето на стратегията за реформа на съдебната система първо на еврокомисаря Оли Рен не стои лош умисъл, а това е спонтанна реакция на министъра. Той изрази съжаление, че проектът не е представен първо на правосъдните органи, пише вестникът.

Турски печат: Президентът Абдуллах Гюл влезе в ролята на посредник между правителството и съдебната власт

27 май 2008 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основна политическа тема на турските всекидневници днес са действията на президента на Турция Абдуллах Гюл за намаляване на политическото напрежение в страната. Вестник “Милиет” в статия, озаглавена “Президентският дворец е посредник” пише, че след като се е вслушал в призива на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели да влезе в ролята на арбитър за преодоляване на възникналото напрежение между политическите и правосъдните институции в страната, Абдуллах Гюл e поканил вчера в президентския дворец председателя на Касационния съд Хасан Герчекер. Изданието цитира Гюл, който каза преди срещата, че е задължение на всеки да проявява добросъвестност и усърдие към традициите, принципите и установения ред.
Вестник “Радикал” се спира на позицията на правителството спрямо предприетите от Гюл стъпки да посредничи за изглаждане на напрежението между съдебната и изпълнителната власт в Турция. В публикацията “Правителството подкрепи действията на Гюл” се цитира говорителят на правителството и вицепремиер Джемил Чичек, който оценява като положителни и полезни действията на президента в тази посока.
Вестник “Заман” извежда в заглавие призива на Гюл “Споровете и разискванията да не развалят единството и стабилността ни”. Вестникът пише, че президентът е предприел действия за разрешаване на кризата между правителството и правосъдието и е поканил в тази връзка председателя на Касационния съд Хасан Герчекер на разговор. Преди разговора в декларация Гюл е изтъкнал, че задължение на всички граждани и институции е да опазват стабилността. Той призовава напрежението да не стига дотам да се отрази силно негативно на националните интереси, на икономическото и политическото развитие на страната.
Вестник “Хюриет” в публикация “Среща за решение” също се спира на срещата между президента Абдуллах Гюл и председателя на Касационния съд Хасан Герчекер вчера. Вестникът цитира думите на Герчекер за срещата. Според висшия турски магистрат тя е преминала в много положителна атмосфера и двамата са стигнали до единомислие за това да не се позволява напрежението да нараства повече.

В Москва започва сесия на икономическата комисия Турция-Русия
27 май 2008 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. В Москва днес започва осмата сесия на смесената междуправителствена икономическа комисия Турция-Русия, предава Анадолската агенция. Турската делегация се води от министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер, а руската - от министъра на промишлеността и търговията Виктор Хистенко. Ще бъде направена оценка на развитието на търговско-икономическите връзки между двете страни след седмата сесия, състояла се през май 2006 година в Истанбул, и ще бъдат набелязани мерки за по-нататъшно балансирано развитие на двустранните отношения.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP