Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,31.05.08

Главният прокурор също бърза по делото за закриване на управляващата партия в Турция
31 май 2008 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Анкара. Главният прокурор на Върховна касационна прокуратура /ВКП/ Абдуррахман Ялчънкая също бърза по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише днес вестник "Радикал". Главният прокурор на ВКП заведе делото за закриване на 14 март, а на 2 май ПСР депозира защитата си по същество. За подготовка на обвинението по същество Ялчънкая разполагаше със срок от един месец и той приключи вчера. Въпреки че има право, главният прокурор не поиска допълнителен срок и изпрати навреме на Конституционния съд обвинителния си акт, посочва всекидневникът.

Надежда Михайлова обсъди европейското бъдеще на Турция с президента Абдула Гюл
31 май 2008 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Надежда Михайлова обсъди европейското бъдеще на Турция с президента Абдула Гюл и министър-председателя Р.Т. Ердоган. Тя се срещна още със зам.-председателя на Народното събрание и политици от различни турски партии в рамките на форума “Турция: “горещата” перспектива за Европа”, организиран от Съюза на малките и средни предприятия (SMEUNION) към Европейската народна партия (ЕНП), чийто вицепрезидент е Надежда Михайлова, и от Конфедерацията на бизнесмените и индустриалците от Турция (TUSKON).
Основна тема на разговора между бившия външен министър на България Надежда Михайлова и президента на Турция Абдула Гюл бе решимостта на югоизточната ни съседка да извърви пътя на реформите и да стане член на ЕС. Абдула Гюл подчерта, че Турция е постоянно развиваща се страна, с устойчива фискална дисциплина и е атрактивна за чуждестранния бизнес.
Надежда Михайлова, от своя страна, изрази вижданията за отворените врати на ЕС към Турция, но и за условията, които страната трябва да изпълни, за да стигне до реалното членство.
Турският министър-председател Р.Т. Ердоган прие Надежда Михайлова в неговата резиденция. Там той изрази мнение, че са необходими много срещи между ЕС и Турция, за да се преодолеят насадените стереотипи помежду им. „С Турция ЕС ще се превърне в алианс на цивилизации, по-силен от всякога и ефективен в борбата срещу тероризма в световен мащаб”, каза Ердоган. Той увери европейските представители, че Турция е твърдо решена да извърши всички необходими реформи, доказателство за което са и предстоящото приемане на Закона за фондациите, нов Търговски закон и Закон за социалното осигуряване, които са изцяло съобразени с изискванията на ЕС.
„Турция е сложен и противоречив казус за ЕС, който има не много поддръжници и повече опоненти”, заяви Н. Михайлова. Според нея той напомня за един много известен и изучаван в Харвард случай, наречен „12 разгневени мъже”. В началото на един процес 11 съдебни заседатели са напълно убедени във вината на момче, обвинено, че е убило баща си. 12-тият има съмнения. В хада на процеса той успява със сериозни аргументи да убеди останалите 11 и да оневини момчето. „Така че няма невъзможни неща, стига да има убедителни доказателства и доверие, което да преодолее съмненията”, каза Надежда Михайлова пред Ердоган.

АНКА: Прокюрдската партия в Турция търси нов лидер
31 май 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като Ахмет Тюрк напусна председателското място на парламентарната група на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ вътрешнопартийните търкания се засилиха и всички сметки са насочени към конгреса на партията през юли, предава информационната агенция АНКА. Очаква се Ахмет Тюрк да се кандидатира за лидерското място, като същевременно вече се лансират и други имена. Между тях е бившият лидер на забранената прокюрдска партия ХАДЕП Мурат Бозлак, чиято забрана за политическа дейност изтича точно през юли. Друг потенциален кандидат е бившият лидер на също забранената друга прокюрдска партия ДЕХАП Тунджер Бакърхан.
Планирано е конгресът на ПДО да се състои през втората седмица на юли.

Петима военни в Турция са пратени в затвора заради прикриване на контрабандисти
31 май 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Мардин. Петима военни, между които един сержант, са арестувани и вкарани в затвора заради прикриване на контрабандисти в околия Нусайбин на провинция Мардин, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Обвинението към тях еq че “са си затваряли очите” за контрабандистите, които преминавали от района на околиите Нусайбин и Къзълтепе в Сирия и се връщали обратно през този район в Турция. Задържаните военни са изправени пред съда и веднага са изпратени във военния затвор в Диарбекир. Служели са в 3-ти граничен батальон в Къзълтепе.

Турската авиация е ликвидирала 16 кюрдски обекта в Ирак
31 май 2008 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските военновъздушни сили са ликвидирали 16 обекта на кюрдските бунтовници в Северен Ирак в хода на проведената на 29 май операция, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение от генералния щаб на въоръжените сили на страната. “Сред ликвидираните обекти са девет убежища, три склада и четири обекта с различно предназначение, които са били използвани от активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) за подготовка на проникване на турска територия”, се казва в съобщението. От турския генерален щаб допълват, че оценката на загубите за ПКК продължава, както и че въздушният удар е бил насочен изключително срещу сепаратистката организация.

Управляващата в Турция партия е готова със защитата си по същество по делото за закриването й
31 май 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като главният прокурор на Върховната касационна прокуратура /ВКП/ депозира в Конституционния съд обвинителния си акт по същество по делото за закриване на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, погледите на всички сега са насочени именно към нея, предава информационната агенция АНКА. Стана известено, че защитата по същество на ПСР вече е готова и съдържа 100 страници. Очаква се ПСР да депозира документа в Конституционния съд преди да е изтекъл едномесечният срок, с който разполага за това. За разлика от предварителната защита, в защитата по същество ПСР набляга преди всичко на правните аргументи. Обръща се внимание на възприемането на “свободата на волеизявленията”; постановките и решенията на Европейския съд по правата на човека във връзка със закриването на политически партии; член 69 от конституцията и членове 101 и 102 от закона за политическите партии.

Си Ен Ен Тюрк: От 1 юни се увеличава цената на природния газ в Турция
31 май 2008 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. От 1 юни се увеличава цената на природния газ в Турция, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това оповести лично премиерът Реджеп Тайип Ердоган в изказване пред общото събрание на Съюза на турските палати и борси. Ердоган изтъкна, че чуждестранният капитал се стреми да разбере какво става в Турция и заключи, че “ако управляващата Партия на справедливостта и развитието загуби, ще загуби цяла Турция”. Турският премиер констатира, че “целият свят следи Турция, а някои среди са се вторачили в други теми или се стремят да ги натрапят в дневния ред на страната”.

"Сабах", Турция: Тезата на основната опозиционна партия за подслушване се срива
31 май 2008 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тезата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за подслушване на разговор на нейния генерален секретар Йондер Сав се срива, пише днес турският вестник "Сабах". Става ясно, че разговорът му с бившия валия на Болу Али Сериндаг е бил записан от кореспондент на вестник "Вакит". В документ от дирекцията на Телеком в Анкара е регистриран телефонен разговор между Йондер Сав и редакцията на вестника, продължил 44 минути. Според този документ Йондер Сав е бил потърсен по телефона сутринта в 10.03 часа, което съвпада с времето на неговата среща с бившия валия на Болу, посочва всекидневникът.

ДЖИХАН: Русия въвежда забрана на вноса на някои плодове и зеленчуци от Турция
31 май 2008 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. От 7 юни Русия въвежда забрана на вноса на някои плодове и зеленчуци от Турция, предава информационната агенция ДЖИХАН. Решението идва само няколко дни след приключване на заседанието на смесената икономическа комисия Турция-Русия в Москва и се посреща със загриженост от турската страна. Ограничава се вносът от Турция на патладжан, картофи, грозде, лимони и домати поради многократно нарушаване на хигиенните норми, установени в Русия.

Агенция “Фокус” припомня:

През юни 2005 година Русия също взе решение да спре вноса на летни плодове и зеленчуци от Турция. Това предизвика истински шок сред износителите в Турция и преди всичко сред тези от района на Анталия. Поради нереализираните домати и зеленчуци и плодове турското селско стопанство понесе загуби за милиони щатски долари.

"Хюриет": ПКК влезе в списъка на САЩ на чуждестранните наркотрафиканти
31 май 2008 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Кюрдската работническа партия /ПКК/ влезе в списъка на президента на САЩ Джордж Буш на чуждестранните наркотрафиканти, пише турският вестник "Хюриет". В изявления на Бeлия дом се казва, че заедно с известната и като Конгра-Гел ПКК, в списъка са включени организацията
Ндрагета от Италия и организацията Белтран Лейва от Мексико. В този списък са включени от Турция са включени четирима души и по един човек от Афганистан, Венецуела и Мексико.
Списъкът се попълва от 2000 година насам и до сега в него фигурират общо 75 организации и лица.

“Сабах”: Турският конституционен съд ще гледа делото за забрадките на 5 юни
31 май 2008 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският конституционен съд ще гледа на 5 юни делото за анулиране на извършените поправки в конституцията, осигуряващи свободното носене на забрадки в университетите, пише днес турският вестник “Сабах”. Делото беше заведено по искане на опозиционните Народнорепубликанска партия и Демократична лява партия. Очаква се висшите магистрати да се съберат следобеда на 5 юни, така че тяхното решение ще бъде взето и оповестено най-рано на 6 юни, петък. Висшият съд може както да анулира промените в конституцията и да отхвърли тезата на опозиционните партии, така и да излезе с друго тълкувателно решение, като например “мотивирано несъгласие”.

“Хюриет”: Целта на управляващата партия в Турция е установяване на шериат, твърди главният прокурор
31 май 2008 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. В обвинителния си акт по делото за закриване на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, главният прокурор на Върховна касационна прокуратура /ВКП/ Абдуррахман Ялчънкая еднозначно твърди, че целта на партията е установяване на шериат в Турция, пише днес турският вестник “Хюриет”. Обвинителният акт е от 45 страници и в него са включени четири нови впечатляващи доказателства. Сред тях е и заглавието на централна публикация в ирански вестник, което гласи: “Турция е на ръба да извърши ислямска революция”.

“Хюриет”: Турският премиер ще посети Ирак31 май 2008 09:53 Агенция "Фокус"Багдад. Иракският президент Джелал Талабани оповести, че турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще посети скоро Ирак, пише турският вестник “Хюриет”. Пред журналисти в Багдад Джелал Талабани заяви, че са създадени комитети под председателството на премиерите на двете страни, за да бъде увеличен търговският стокообмен между Турция и Ирак на 5 милиарда долара годишно. Джалал Талабани изтъкна също, че Турция се е съгласила да финансира петролопровод и газопровод в Ирак и да увеличи отпусканите количества вода /по реките Тигър и Ефрат/. Иракските медии обръщат внимание на факта, че Ердоган ще бъде първият турски държавник на най-високо равнище, който ще посети Ирак след свалянето на режима на Саддам Хюсеин.


“Сабах”: Днес започва разширеното изнесено съвещание на управляващата партия
31 май 2008 08:34 Агенция "Фокус"
Анкара. В курорта Къзълджахамам край Анкара днес започва 12-то разширено изнесено съвещание на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Сабах”. Участниците започнаха да пристигат в хотела още от вчера. Съвещанието ще бъде открито с изказване на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Участват министрите, депутатите, членовете на централното ръководство и основателите на партията. Пред хотела е окачено турското знаме и два големи портрета на Ататюрк и на Ердоган.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP