Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във ФОКУС

20 милиона долара предложи проф. Юсуф Халаджоглу за обработката и отварянето на арменския архив в Бостън

Анкара. Председателят на Турското историческо дружество проф. Юсуф Халаджоглу предложи Турция да даде 20 милиона долара, за да бъде обработен и класифициран арменският архив в Бостън, пише турският вестник “Радикал”. Проф. Халаджоглу посочи, че в този архив има много важни документи за събитията от 1915 година и за близо 500 000-те арменци, които живеят в Анадола. Досега обаче няма положителен или отрицателен отговор от арменската диаспора на предложението на Халаджоглу. Халаджоглу посочи, че всички големи архиви – в САЩ, Турция, Русия, Франция и Великобритания са отворени и могат да се събират документи за събитията, но двата най-важни архива за проучване на тези въпроси – архивът в Ереван и арменският архив Ташнак в Бостън са закрити.

“Заман”, Турция: Дениз Байкал бойкотира и кампанията против тютюнопушенето

Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал бойкотира и кампанията против тютюнопушенето, след като преди това бойкотира и президентството, пише днес турският вестник “Заман”. След избирането на Абдуллах Гюл за президент на Турция Дениз Байкал оповести, че вече няма да посещава президентството, а сега не участва в кампанията против тютюнопушенето, подкрепяна от всички политически лидери. Лидерът на НРП също така не позволи да бъде поставена снимката му и върху лозунга “Подкрепяме движението за въздух без цигарен дим”, на който са сложени снимките на водещите турски политици и който е даден на телевизиите и на вестниците за агитация сред обществеността.

Турска парламентарна комисия ще разгледа твърдения за подслушване на висш магистрат

Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ внася за обсъждане в комисията по правата на човека в турския парламент твърденията за подслушване на заместник-председателя на конституционния съд Осман Паксют, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. НРП твърди, че с това подслушване e извършено сериозно нарушаване на правата на човека.
Във връзка със случая на 14 май имаше официални изявления на Генералната дирекция по сигурността и на министерството на вътрешните работи, че “случаят се дължи на погрешни впечатления” и че става въпрос за действия на полицията, насочени към други оперативно интересни лица”. Самият Паксют обаче заяви, че неговите подозрения не са безпочвени и че близо два месеца е преследван от съмнителни автомобили, които най-вероятно са полицейски и го следят и подслушват.

“Радикал”: Абдуллах Гюл и Джемил Чичек призоваха турските младежи да изградят процъфтяваща Турция

Анкара. Младежи от различни краища бяха приети от президента Абдуллах Гюл, председателя на парламента Кьоксал Топтан и вицепремиера Джемил Чичек по случай 19-ти май – ден на младежта, спорта и почитта към Ататюрк, пише турският вестник “Радикал”. На срещата си с участниците в празненствата в седмицата на младежта Абдуллах Гюл говори с похвали за последните 5 години, през които управлява Партията на справедливостта и развитието и призова нещата да се анализират внимателно. Той посочи, че всички в страната трябва да работят върху проекти, които ще направят Турция силна. Гюл призова младежите да имат големи мечти и да се стремят да ги реализират. На срещата си с младежите вицепремиерът Джемил Чичек каза, че Турция изпитва гордост с младото си население и разчита на него да изгради процъфтяваща Турция, пише вестникът.

INFORM,20.05.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP