Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във ФОКУС,21.05.08

60 килограма хероин са заловени в Малатия, Източна Турция
21 май 2008 20:02 Агенция "Фокус"
Малатия. 60 килограма хероин са били заловени при операция на полицията в Малатия, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Въз основа на предварително получена информация отделът за борба с трафика и организираната престъпност в Малатия с позволение на прокуратурата е организирал операция под кодовото име “Угур-44”. В автомобил на заподозряно лице са били открити 59 кг и 421 грама наркотици. След разследването той ще бъде предаден на съдебните органи, пише вестникът.

Оли Рен призова за укрепване на демокрацията и светският характер в Турция
21 май 2008 19:48 Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Членът на Европейската комисия и еврокомисар по разширяването Оли Рен заяви в изказване пред Европейския парламент, че демокрацията и светският характер на Турция трябва да бъдат укрепени, предаде турската агенция АНКА. Рен изтъкна, че Турция трябва да се превърне в модерно и отворено общество и основно условие за прехода към това са демокрацията и светският принцип.

Орхан Памук ще предостави парична помощ от продадените си книги за пострадалите в Китай
21 май 2008 19:35 Агенция "Фокус"
Истанбул. Нобеловият лауреат за литература Орхан Памук обяви, че ще подпомогне пострадалите при земетресението в провинция Съчуан в Китай със сумата от книгите си с автограф, продадени на търг, предаде Анадолската агенция. Памук заяви, че изпитва голяма болка от броя на човешките жертви и като човек и писател ще направи възможното по силите му, за да помогне на засегнатите.

Турция води финансова и икономическа политика съобразно критериите от Маастрихт
21 май 2008 19:08 Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек заяви, че в процеса за присъединяване към ЕС се следват цялостно критериите от Маастрихт, пише турският вестник “Милиет”. В изказване пред комисията по бюджет и финанси към парламента Шимшек посочи, че в съответствие с критериите от Маастрихт се следва финансова дисциплина и политика на раздържавяване. Той изтъкна, че Турция има вътрешен дълг под равнището на вътрешния дълг на страните от ЕС и показателите на икономическо развитие на страната са добри, пише вестникът.


18 души са задържани в различни градове на Турция за трафик на дрога и престъпна дейност
21 май 2008 18:46 Агенция "Фокус"
Коджаели. 18 души са били задържани при операция в Коджаели, Истанбул, Сакария и Биледжик, пише електронното издание на турският вестник “Хюриет”. Екипи на жандармерията в Коджаели са организирали операция срещу група на организираната престъпност, занимаваща се с трафик и разпространение на наркотици, която се е разпростряла до Истанбул, Сакария и Биледжик. От заподозрените в разпространение и производство на дрога, разбойничество и притежание на оръжие 21 души 18 са били осъдени на затвор. При претърсването им у тях и в домовете им са били открити пистолети, пълнители за патрони, патрони и наркотици, пише вестникът.

Корабостроителницата в Тузла в Истанбул спира дейност заради инспекция на безопасността на труда
21 май 2008 18:17 Агенция "Фокус"
Истанбул. Валията на Истанбул Муаммер Гюлер заяви, че се спира всякаква дейност в корабостроителницата Селах в Тузла до отстраняване на всички опасности за трудови злополуки, пише турският вестник “Милиет”. Гюлер посочи, че се извършва щателна инспекция в корабостроителницата, разпоредена от Министерството на труда и социалната сигурност. Разпоредено е да бъдат отстранени всички опасности за трудовата дейност. Също така заради следващите едно след друго смъртни случаи в резултат на трудови злополуки вътрешната комисия на парламента разгледа днес закона за сигурност на работното място, пише вестникът.

Активист на ПКК в Бингьол е осъден на затвор заради пропаганда в полза на ПКК
21 май 2008 17:27 Агенция "Фокус"
Бингьол. Един активист на Кюрдската работническа партия /ПКК/ е бил вкаран в затвора в Бингьол, пише турският вестник “Хюриет”. Според информация на републиканската прокуратура един от задържаните в Бингьол заради пропаганда в полза на ПКК на концерт, организиран от синдиката на работещите в образованието на 6-ти май, е бил осъден на затвор. При претърсването на дома му са били открити различни документи на организацията, пише вестникът.

Срещата със северноиракската кюрдска делегация не е била планирана, заявиха от ПСР в Турция
21 май 2008 17:03 Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция посочи, че посещението на кюрдската парламентарна делегация от Северен Ирак в централата на ПСР не е била предварително планирана, пише турският вестник “Милиет”. Делегацията е била на гости на иракски гражданин, установил се в Анкара, и в рамките на гостуването си е решила да посети управляващата ПСР. При срещата представителите на ПСР и северноиракската делегация са обсъдили подобряването на отношенията и сътрудничеството в различни области, пише вестникът.

Студенти от Измир протестираха срещу задържането и изключването на техни колеги
21 май 2008 16:38 Агенция "Фокус"
Измир. Студенти от университета “9-ти септември” в Измир протестираха срещу задържането на 15, изключването на 25 и разследването срещу 100 техни колеги, участвали в различни демонстрации, пише турският вестник “Хюриет”. Протестиращите студенти поискаха за изключените безплатно обучение в други университети. Те посочиха, че ще продължат протестите си до извоюване на победа, пише вестникът.

Европейският парламент гласува доклада за Турция
21 май 2008 16:28 Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Европейският парламент прие доклада за Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Докладът е изготвен от холандската парламентаристка от групата на християндемократите Риа Оомен Рюитен и няма обвързващ, а препоръчителен характер. В доклада се призовава да се засилят реформите за разширяване на демокрацията и човешките права. За него са гласували 467 депутати, 62 са казали “не”, а 61 са се въздържали. Общото събрание на ЕП е отхвърлило предложението на група парламентаристи от Франция да бъдат направени промени, които да визират арменските събития през 1915 година. Европейските парламентаристи са приели промените, които засягат намесата на силите на реда в събитията по отбелязването на 1-ви май. Относно делото за забрана на ПСР се призовава решението да бъде взето в рамките на принципите на правовата държава, европейските стандарти и критериите на Венецианската комисия.

Кюрдите не трябва да се доверяват на управляващата ПСР, каза бивша кюрдска депутатка
21 май 2008 15:54 Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Бившият депутат от забранената кюрдска Партия на демокрацията в Турция Лейла Зана заяви в Лондон, че кюрдите не трябва да се доверяват на властта и да не се пристрастяват към нея, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Лейла Зана се срещна в Лондон с кюрдски емигранти. На срещата Зана говори на кюрдски език и липсата на преводач през първите 40 минути предизвика остра реакция от страна на турските журналисти там и те напуснаха срещата. В изказването си Зана атакува турските политически партии и посъветва кюрдската общност, че не трябва да се доверява на Партията на справедливостта и развитието. Тя посочи, че преди изборите при посещенията си в кюрдските райони от ПСР са обещавали да решат кюрдския въпрос, но идвайки в Анкара те забравят обещанията си. “Ако ви доведат до властта, сигурно ще подложат на унищожение кюрдите”, каза Зана. На срещата присъстващите са скандирали лозунги в защита на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, посочва телевизията.

Кюрдска парламентарна делегация на Северен Ирак посети централата на ПСР в Турция
21 май 2008 15:08 Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Делегация на Северноиракския кюрдски парламент посети Партията на справедливостта и развитието в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Председателят на Комитета за парламентарни връзки Арез Абдуллах и съпровождащият го екип се срещна със заместник-председателя на ПСР Денгир Мир Фърат и с делегация на партията. На срещите са били обсъдени двустранните икономически, политически и културни връзки, пише вестникът.

Премиерът на Северен Кипър Ферди Сабит Сойер пристига на посещение в Турция
21 май 2008 14:55 Агенция "Фокус"
Никозия/Анкара. Премиерът на Севернокипърската турска република Ферди Сабит Сойер пристига утре на официално посещение в Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според информация на пресцентъра на министър-председателя на Северен Кипър Сойер ще отлети за Анкара в 12,00 часа и ще бъде съпровождан от вицепремиера и министър на външните работи Тургай Авджъ, министъра на финансите Ахмет Узун и съветници на премиера и министъра на финансите. Севернокипърската делегация ще има срещи на най-високо равнище в Анкара и се очаква да се завърне в Никозия в петък, пише вестникът.

Информационна агенция “Фокус” припомня, че т.нар. Севернокипърската турска република е призната само от Турция.

АНКА: Социалдемократическата народна партия се готви за третия си конгрес
21 май 2008 14:44 Агенция "Фокус"
Анкара. Третият редовен конгрес на Социалдемократическата народна партия /СНП/ ще се състои на 24 май в Анкара, предава турската информационна агенция АНКА. Единствен кандидат за лидерското място е сегашният генерален председател на СНП Мурат Карайълчън /бивш вицепремиер и министър на външните работи в едно от коалиционните правителства на Тансу Чилер – бел. на “Фокус”/. СНП се готви усилено и има амбиции за добро представяне на местните избори през 2009 година и на конгреса ще бъде начертана стратегията и тактиката на партията за участието в местната власт, посочва агенцията.

Австрийският президент Хайнц Фишер разговаря с Дениз Байкал по делото срещу ПСР в Турция
21 май 2008 14:36 Агенция "Фокус"
Виена/Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал запозна президента на Австрия Хайнц Фишер със становището си по делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието, пише турският вестник “Хюриет”. Хайнц Фишер се срещна днес с лидера на НРП Дениз Байкал. На срещата в хотел “Шератон”, която е продължила 30 минути, австрийският президент е поискал информация и мнение за делото срещу ПСР. Двамата са обсъдили и двустранните отношения между Турция и Австрия, пише вестникът.

Турски специални части преследват бунтовници от ПКК в района Бестлер Дерелер, провинция Шърнак
21 май 2008 14:17 Агенция "Фокус"
Шърнак. Специални части за борба срещу група терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били свалени с 5 хеликоптера “Сикорски” в района Бестлер Дерелер в планината Кюпели, провинция Шърнак, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Възникнали са горещи сблъсъци с терористите. Турски разузнавателни самолети “Байрактар” следят района, а военен конвой от 10 коли съсредоточава на турско-иракската граница военни части и необходими провизии, пише вестникът.

Касационният съд в Турция реагира срещу политическа намеса в дейността на правосъдието
21 май 2008 13:58 Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът на председателите на Касационния съд в Турция заявява в декларация, че случващото се в последните дни показва, че не е ликвидирана независимостта на съдебните институции в страната, пише турският вестник “Хюриет”. В декларацията, насочена срещу някои действия на турското правителство, се изразяват опасения от опитите за посегателство срещу силата на съдебната система и се посочва, че не е приемливо да се прибягва до промяна на конституцията от позицията на отделно политическо виждане и чрез една политическа директива. В декларацията висшите турски магистрати посочват, че подготвеният неотдавна конституционен проект с аргумента да бъде изградена конституция, отговаряща на съвременните демократични ценности, е бил поставен на дневен ред, без каквато и да е нужда и е довел до ненужно напрежение в обществото. В декларацията се призовава да не се оказва политически натиск върху правосъдието и да не се използват политически механизми за възпрепятстване на вземането на независими решения, да не се прибягва до използването на намесата на ЕС в действията на турското правосъдие, пише вестникът.

Турската жандармерия задържа 132 нелегални имигранти в две провинции
21 май 2008 13:43 Агенция "Фокус"
Битлис/Айдън. Екипи на жандармерията са задържали общо 132 нелегални имигранти в две турски провинции.
В провинция Битлис, Югоизточна Турция са задържани 93 чужденци, влезли по незаконен начин в страната, предава Анадолската агенция. При проверка на камион, пътуващ по пътя Битлис-Диарбекир, са били открити 56 пакистанци, 25 афганистанци, един индиец и 11 граждани на Бангладеш. Чужденците са казали, че се стремят да стигнат до страни от Европа за да намерят работа. След приключване на законовите процедури нелегалните имигранти ще бъдат експулсирани от страната, а шофьорът на камиона е задържан и ще бъде предаден на съдебните власти.
В околиите Сьоке и Дидим на провинция Айдън, Югозападна Турция, са задържани 39 нелегални имигранти, съобщава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Задържани са и трима турски организатори, които са се договорили с тях срещу заплащане да ги прехвърлят в Гърция. В околия Сьоке са задържани 7 палестинци и 5 граждани на Еритрея, както и един трафикант - турски гражданин. В околия Дидим нелегалните имигранти – граждани на Афганистан, Иран и Ирак, са били натоварени на две камионетки. Задържани са и шофьорите на камионетките, които срещу парично възнаграждение са превеждали чужденците към гръцкия остров Самос.

Управляващата в Турция партия избра погрешен път в процеса за закриването й, каза опозиционен политик
21 май 2008 13:33 Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният секретар на Партията на националистическото движение /ПНД/ Джихан Пачаджъ заяви, че в хода на процеса за нейното закриване управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е избрала погрешен път, предава информационната агенция АНКА. Според опозиционния политик ПСР се е насочила по погрешния път да се оплаква на ЕС и на САЩ вместо да търси консенсус с опозиционните партии в страната за намиране на решение на проблема. Пачаджъ припомни позицията на ПНД, че извън прилагащите насилие и терор партии, нито една политическа партия в Турция не трябва да бъде наказвана със закриване.

Джакпотът в турското Супер лото наближава 10 милиона турски лири
21 май 2008 13:28 Агенция "Фокус"
Анкара. Турското Супер лото обещава тази седмица рекордни печалби, предава информационната агенция АНКА. След като в продължение на десет седмици джакпотът не падна и достигна 6,330 милиона турски лири, очаква се тази седмица да достигне 10 милиона турски лири /около 10 милиона лева/. Тегленето на тиража е утре. Онези, които познаят шестте числа, ще си разделят огромния джакпот.

Си Ен Ен Тюрк: Търсят се посредници за решаване на “кюрдския въпрос”
21 май 2008 13:22 Агенция "Фокус"
Париж. . Кюрдският институт, базиран в Париж и депутати от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ публикуваха обява във френския вестник “Монд” и поискаха да бъде назначен международен посредник за намиране нарешение на кюрдския въпрос, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В обявата се цитират четирима потенциални кандидати – бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, министърът на външните работи на Франция Бернар Кушнер, премиерът на Испания Фелипе Гонсалес и бившият президент на Финландия Махти Ахтисаари. Напомня се, че те досега са имали конкретен принос за осигуряване на мира в страни като Испания, Ирландия и Косово и се подчертава, че се очаква да приемат ролята на посредник за решаване и на кюрдския въпрос.

Турските пощи ще закупят 452 нови превозни средства чрез търг
21 май 2008 13:04 Агенция "Фокус"
Анкара. Обявен е търг за закупуването за нуждите на турските държавни пощи на 452 различни превозни средства за пренасяне на пощенски пратки, предава информационната агенция АНКА. Оферти за участие в търга се приемат до 19 юни. Тръжната документация се получава от Генералната дирекция на пощите срещу 35,40 турски лири /около 35 лева/.

Френският парламент обсъжда конституционни промени, които ще възпрепятстват пътя на Турция към ЕС
21 май 2008 13:03 Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Парламентът на Франция започна разглеждането на промените в конституцията, които най-общо засягат приемането на Турция в ЕС, пише турският вестник “Милиет”. Според предложените промени референдум трябва да се състои за присъединяването на страни, чието население надвишава 5 % от общото население на страните от ЕС, което възлиза на 500 милиона души. Тези промени ще облекчат процедурата по приемането на западните балкански страни в ЕС, но ще възпрепятстват приемането на Турция. Социалистическата партия във Франция се противопоставя на предложените промени, като посочва, че такова действие спрямо една страна е несправедливо. Реакция срещу тези промени изрази и дипломат от Украйна, който също изтъкна, че те засягат Турция, пише вестникът.

"Заман": Първият ден без цигари на обществени места в Турция премина без проблеми
21 май 2008 12:56 Агенция "Фокус"
Анкара. През първия ден от въвеждането на общата забрана за тютюнопушене в Турция на обществени места не възникнаха никакви проблеми, но се наблюдава колебание по отношение на налагането на глоби на въведените ограничения, пише днес вестник “Заман”. Общинската полиция първо ще предупреждава и след това ще налага глоби на пушачите нарушители. Някои общински полицаи се колебаеха точно по кой параграф от закона да налагат глобите, а други формулираха глобите по общия закон за нарушенията на гражданите.

Турция потвърди, че посредничи в израелско-сирийските мирни инициативи
21 май 2008 12:45 Агенция "Фокус"
Анкара. Турция потвърди днес, че посредничи в индиректните мирни преговори между Израел и Сирия, предаде АФП.
“Сирия и Израел започнаха индиректни мирни преговори при посредничеството на Турция”, съобщи в комюнике турското външно министерство.

“Сабах”: 85 % от турските граждани подкрепят мерките срещу тютюнопушенето в Турция
21 май 2008 12:35 Агенция "Фокус"
Анкара. 85 % от турските граждани подкрепят забраната за тютюнопушене в работните помещения и сгради, на обществени места и в закрити търговски центрове, сочи анкета, проведена в 16 турски града, пише турският вестник “Сабах”. 91 % от турските граждани са добре информирани, че здравето на “пасивните пушачи” е сериозно застрашено от цигарения дим, който принудително вдишват. Според проведената анкета 63 % от пушачите също подкрепят мерките срещу тютюнопушенето, а 81 % са доволни от забраната за пушене в ресторанти и барове, пише вестникът.

“Хюриет”: Еркан Мумджу ще се кандидатира отново за лидер на Отечествената партия
21 май 2008 12:27 Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Отечествената партия /ОП/ Еркан Мумджу /бивш министър на културата и туризма в първото правителство на Реджеп Тайип Ердоган – бел. на “Фокус”/ отново ще се кандидатира за генерален председател на партията на извънредния конгрес в края на месец юни, пише вестник “Хюриет”. Еркан Мумджу оповести това в централата на ОП на тържествено събрание по повод 25-та годишнина от създаването на партията. Конгресът на ОП ще бъде на 28-29 юни и на него отново ще бъде направен опит за обединяване на дясното политическо пространство в Турция.

“Хюриет”: Забраната за тютюнопушене в Турция ще засегне най-много руските туристи
21 май 2008 12:09 Агенция "Фокус"
Анкара. Забраната за тютюнопушене на обществени места в Турция ще окаже най-силно въздействие в туристическия сектор и ще засегне най-много руските туристи, пише вестник “Хюриет”. За германците, които са на първо място сред чуждите туристи в Турция и за британците, които са на трето място, тези забрани не са нещо ново. Руснаците обаче не са запознати с тези забрани, а през 2007 г. броят на руските туристи в Турция е бил 2,465 милиона души. В Сирия, Иран, Ирак, Гърция и България, откъдето в Турция идват голям брой туристи, също няма подобни строги ограничителни мерки против тютюнопушенето, посочва всекидневникът.

“Заман”, Турция: Запасните генерали получиха разрешение да носят униформите си в продължение на един месец
21 май 2008 12:06 Агенция "Фокус"
Истанбул. По повод “летния конгрес и военно състезание” на страните от НАТО, който ще състои в Истанбул, някои пенсионирани офицери от турската армия ще имат възможност отново да сложат военните униформи, пише вестник “Заман”. Конгресът ще бъде в периода 7-13 юли и се организира от конфедерацията на запасните офицери на съюзниците от НАТО. Турция за първи път е домакин на подобна проява. Очаква се в Истанбул да пристигнат близо 1 500 запасни офицери от различни страни от НАТО.
Съгласно правилника за вътрешната служба, турските запасни имат право да носят военните си униформи само на националните празници и при чествания, организирани от клубовете на запасните офицери.


Си Ен Ен Тюрк: Европейският парламент разглежда днес доклада за Турция
21 май 2008 11:58 Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Европейският парламент днес ще разгледа и приеме доклада за Турция, изготвен от холандската парламентаристка от християндемократическата партия Риа Оомен-Рюитен, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При гласуването в комисията по външните работи на европейския парламент докладът беше приет с 53 гласа “за”, 2 гласа “против” и 4 “въздържали се”. Междувременно отделни политически групи в парламента внесоха общо 28 предложения за промени в доклада.

“Сабах”: Мащабна операция на турската армия в планината Кюпели
21 май 2008 11:31 Агенция "Фокус"
Шърнак. След получена разузнавателна информация, че група терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са влезли от Северен Ирак в Турция, турската армия предприе широкомащабна операция в района на планината Кюпели в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише вестник “Сабах”. Ангажирани са близо 100 души от т.нар. селски пазачи, които познават добре района. По стратегическите височини се разполагат снайперисти. Щателно се претърсват пещерите, в които може да се укрият терористите. В някои пещери са намерени боеприпаси, хранителни продукти и вещи от първа необходимост, принадлежащи на ПКК.

“Сабах”: Земетресение с магнитуд 6 в Истанбул би взело 55 000 жертви
21 май 2008 10:41 Агенция "Фокус"
Истанбул. Евентуално земетресение в Истанбул с магнитуд 6 и по-голяма сила по скалата на Рихтер ще вземе минимум 55 000 жертви, показват резултати от международно изследване, цитирани от вестник “Сабах”. Организацията "GeoHazards International", чиито проучвания се подкрепят от ООН, е изследвала броя на загиналите при евентуални земетресения с магнитуд 6 и по-голяма сила в различни части на света. Резултатите за турските градове Истанбул и Измир са ужасяващи, пише вестникът.

“Милиет”: В Конгреса на САЩ е създадена “Кюрдска група”
21 май 2008 10:19 Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. На фона на продължаващото посещение в САЩ на премиера на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Нечирван Барзани днес ще бъде представена създадената “Кюрдска група” в американския Конгрес, пише турският вестник “Милиет”. Очаква се Нечирван Барзани да се срещне с председателя на сенатската комисия по външни отношения на сенатора Джоузеф Байдън и с председателя на комисията по външни отношения на Камарата на представителите Хауърд Бърман, след което ще бъде представена “Кюрдската група” в американския Конгрес, която ще се заеме с лобистка дейност.
Барзани ще се срещне днес и с американския министър на отбраната Робърт Гейтс.

“Хюриет”: Висшият административен съд на Турця не успя да избере председател

21 май 2008 09:48 Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият административен съд /ВАС/ на Турция не успя да избере нов председател на мястото на пенсионирания поради навършване на пределна възраст досегашен председател г-жа Сумру Чьортоглу, пише вестник “Хюриет”. За избора бяха проведени 20 гласувания в пет отделни тура. За да бъде избран за нов председател се изисква обикновено мнозинство - един от кандидатите трябва да получи подкрепата на поне 48 от 95-те членове на ВАС.
Днес процедурата по нов избор на председател на ВАС продължава.

“Хюриет”: Радио “Гласът на Москва” започна предавания на кюрдски език
21 май 2008 09:45 Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Руското радио “Гласът на Москва” започна предавания на кюрдски език, пише вестник “Хюриет”. Радио “Гласът на Москва” има програми на 36 различни езика и първото предаване на кюрдски език беше на 19 май. По време на това предаване бяха прочетени обръщения на вицепрезидента на автономното кюрдско управление в Северен Ирак Косрат Ресул Али и на председателя на кюрдския парламент в Северен Ирак Аднан Мюфти.

Турски печат: Пълна газ на предизборната икономика
21 май 2008 09:42 Агенция "Фокус"
Анкара. Различни аспекти на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, включително през призмата на посещението в Турция на президента на Австрия Хайнц Фишер, са сред централните теми на днешните турски вестници.
Пълна газ на предизборната икономика, след като връзките с МВФ са замразени; да живее популизмът, пише вестник “Радикал”. Правителството се възползва от приключването на 9 май на 19-то стендбай споразумение с МВФ и освобождаването на нов кредит в размер на 3,67 милиарда турски лири и даде пълна газ на предизборната икономика. Взетите едно след друго решения в рамките на две седмици увеличават разходите с 10 милиарда турски лири. Ако правителството продължи сегашната си популистка политика за подкрепа на селското стопанство, двуцифрената инфлация изглежда неизбежна, прогнозира всекидневникът.
Вестник “Заман” обръща внимание на изненадващите изявления на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч във връзка с изхода на заведеното дело за закриване на управляващата ПСР. Висшият магистрат загадъчно посочва, че решението на съда, независимо какво ще бъде, ще укрепи и демокрациятаq и светския характер, и съдебната система, която ще излезе много по-силна след гледането на това дело.
“Сабах” акцентира върху позицията на гостуващия в Турция президент на Австрия Хайнц Фишер, че не може да разбере смисъла на заведеното дело срещу ПСР. Австрийският президент декларира, че страната му иска да види “една Турция, ръководена от демократични институции”.
“Хюриет” информира за позицията на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели, че управляващата ПСР се стреми да създаде диктатура на страха и дори да постави под неправомерен полицейски контрол основните конституционни права на гражданите. Лидерът на ПНД се позовава на твърденията за подслушване на заместник-председателя на Конституционния съд Осман Паксют.
На същата тема се спира и вестник “Милиет”, като цитира оценката по случая на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал. Лидерът на НРП посочва, се в политиката си сегашната власт се стреми да се вживее в качеството на “рентгенов апарат”, което е неприемливо и представлява “жалка картинка”.

“Хюриет”: Турският парламент няма да обсъжда искането на вот на недоверие на премиера Ердоган
21 май 2008 08:40 Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент отхвърли внесеното от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ искане за вот на недоверие на премиера Реджеп Тайип Ердоган във връзка с търга за продажба на телевизионния канал АТВ и на вестник “Сабах”, информира турският вестник “Хюриет”. След направените изказвания в парламента по внесеното предложение на НРП, депутатите гласуваха дали то да бъде включено в дневния ред. С 318 гласа “против” и 134 гласа “за” парламентът отхвърли искането за дебати по вот на недоверие на премиера Ердоган.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP