Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,23.05.08

Студенти с различни възгледи се сбиха в университета в Зонгулдак
23 май 2008 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Зонгулдак. Петима студенти са задържани при сблъсък в университета в Зонгулдак между студенти, защитаващи различни възгледи и позиции, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Сблъсъкът е станал на концерт в рамките на културно и спортно празненство на университета. След подаден сигнал в салона са пристигнали полицейски екипи. По случая е започнало разследване, пише вестникът.

Али Бабаджан критикува ЕС за разводняването на поетите към Турция ангажименти
23 май 2008 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заяви, че разводняването и опитите за отслабване на целта за пълноправно членство на Турция към ЕС не съответстват на договора за вярност към поетите ангажименти, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Али Бабаджан прие днес министъра на външните работи и евроинтеграцията на Хърватия Гордан Яндрокович. На пресконференция след срещата двамата отговориха на въпроси на журналисти. На въпрос дали ще има среща на Съвета за съдружие Турция-ЕС Бабаджан заяви, че отложената от миналата година среща ще се състои най-вероятно във вторник. Той изтъкна, че в подготовката на тази среща е имало различия във възгледите между отделните членки на ЕС и затова е била необходима голяма дипломатическа и разяснителна дейност в европейските столици. На въпрос дали Турция ще участва в срещата “Съюз за Средиземно море”, която ще се състои на 13 юли в Париж, Бабаджан отговори, че Турция е тази, която ще вземе решение дали да се включи в този проект. Той посочи, че Европейската комисия от известно време измисля с какви цели да запълни поканата си за участие към Турция. “Ако Турция реши да се присъедини към проекта, тогава ще участва на срещата в Париж”, каза турският външен министър.

Голямо количество оръжие заловиха в град Орду на турското Черноморие
23 май 2008 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Орду. Голямо количество оръжие без разрешително за притежание е било заловено в турския град Орду, намиращ се на черноморското крайбрежие, предаде Анадолската агенция. При операции на силите за сигурност в Орду са били заловени 23 броя пистолети без разрешително, други 8 пистолети и много материали, използвани за изработка на оръжие. Лицата, у които е намерено оръжието, са задържани. По случая е започнало разследване.

Специален рентгенов апарат ще претърсва превозните средства на турско-иракския граничен пункт Хабур
23 май 2008 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Превозните средства, минаващи през граничния пункт Хабур на турско-иракската граница, ще бъдат проверявани със специален рентгенов апарат, изграден с финансовата помощ на Съюза на борсите в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Директорът на митницата в Хабур Мехмет Улусой заяви, че така проверките ще се правят по много по-спокоен начин, като няма да има вреда от облъчване при рентгеновото претърсване. Новият апарат, който струва 10 милиона турски лири, ще бъде сигурно средство за борба с трафика на хора и наркотици, пише вестникът.

Над 12 килограма наркотик на прах заловиха в автобус в провинция Шанлъурфа, Югоизточна Турция
23 май 2008 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. Над 12 килограма наркотик на прах е бил заловен в пътнически автобус в провинция Шанлъурфа, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според получената информация жандармерийските екипи, които са извършвали редовна проверка на пътя Сиверек-Диарбекир, са спрели автобус, превозващ пътници от Батман за Истанбул. При претърсването на багажника на автобуса в чантата на пътника В. Б. са били открити 12 кг и 17 грама дрога. Той е задържан от жандармерийските екипи. По случая е започнало разследване, пише вестникът.

10 хиляди души в Истанбул и 5 хиляди в Коня са заразени от епидемия
23 май 2008 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Коня. 10 хиляди души достигна броят на пострадалите от епидемия в квартал Аксарай в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Епидемията се прояви най-напред в гимназията “Анадолу” в Аксарай на 14 май, след което оплаквания от коремни болки, разтройство, повръщане и болки в стомаха получиха жители на целия квартал и вече десет дни продължават да прииждат пострадали в държавните болници. Причините за масовата епидемия все още не са категорично известни. Според министерството на здравеопазването епидемията е причинена от микроба норовирус, който се е разпространил от зараза на питейната вода. От общината в Аксарай обаче отрекоха да има зараза във водата. Стотици души продължават да се обръщат към “Бърза помощ” за спешно лечение. Лекарите слагат серуми на всички постъпили в болница и им дават списък със задължителни предписания, които да изпълняват стриктно.
Епидемия е обхванала и град Коня, където от оплаквания от стомашни болки, разстройство, висока температура спешна медицинска помощ са потърсили около 5 хиляди души, пише вестникът.

Третият иракски панаир в Турция е посетен от 11 000 души през първия ден
23 май 2008 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Продължава Третият иракски панаир в град Газиантеп, организиран от министерството на търговията на Ирак и търговско-промишлената палата на Газиантеп и подкрепен от Съветничеството по външната търговия на Турция и съюза на турските палати и борси, предава Анадолската агенция. Интересът към панира е голям и само през първия ден е бил посетен от 11 000 души. Участват близо 600 фирми от 30 страни от Европа, Африка, Близкия и Далечния изток.
На откриването на панаира присъстваха държавният министър на Турция Кюршад Тюзмен и трима министри от Ирак - на търговията, на водните източници и на строителството.

Турският президент Абдуллах Гюл ще направи официално посещение в Япония
23 май 2008 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара/Токио. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще направи официално посещение в Япония от 4 до 8 юни, предава информационната агенция АНКА. Това ще бъде първата официална визита на турски държавен глава в Япония. Абдуллах Гюл и съпругата му Хайрюниса Гюл ще посетят японския император и императрица, които ще дадат официален обяд в тяхна чест. В съобщение на японското министерство на външните работи се казва, че Абдуллах Гюл ще има и среща с японския премиер Ясуо Фукуда и ще участва в заседанието на турско-японския бизнес съвет в Токио.

Абдуллах Гюл се срещна с премиера на Северен Кипър Ферди Сабит Сойер
23 май 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Никозия/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл прие премиера на Севернокипърската турска република Ферди Сабит Сойер и придружаващата го делегация, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Срещата беше закрита за журналисти, пише вестникът.

Управляващата ПСР в Турция отговори остро и категорично на атаките на правосъдни институции
23 май 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция изрази остра реакция срещу атаките на висши правосъдни институции, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. “Никаква бариера, никаква пречка, никакъв натиск откъдето и да идва той няма да спре демократичния ход на турската република”, заяви заместник-председателят на ПСР Денгир Мир Мехмет на разширено заседание на председателите на партията. Той се обърна към присъстващите, че те представляват цяла Турция като най-силни и активни политически кадри на страната и всеки трябва да се съобразява с народната воля. Фърат подчерта в изказването си, че в Турция няма друга партия, която да “прегръща” всички проблеми на страната; няма опозиция, която да е силна и да дава принос към демокрацията. “ПСР е партия, която е възприела модерните ценности на цивилизацията и без да прави разлика между турските граждани иска да остави трайни постижения и придобивки в тази страна”, каза той и изтъкна, че няма да позволят Турция да се върне към дни на хаос и криза, пише вестникът.

“Хюриет”: Динята стана най-евтиният плод в Турция
23 май 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Динята стана най-евтиният плод в Турция, пише вестник “Хюриет”. Отглежданите в района на Югоизточен Анадол дини се продават в магазините за плодове и зеленчуци и в супермаркетите на цена между 65 и 80 куруша килограма /около 65-80 стотинки/. По този начин динята стана най-евтиният плод на турския пазар. За сравнение, през зимните месеци внасяните от Аржентина и Бразилия дини струват на пазара по 10-12 турски лири на килограм /около 10-12 лева/.

Два хектара борови гори изгоряха в турската провинция Мугла
23 май 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Мугла. При пожар в землището на село Февзие в околия Даламан на провинция Мугла изгоряха два хектара борови гори, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Огънят избухнал вчера след обяд в район, отстоящ на 8 км от околийския център Даламан. Причините за пожара засега не са известни. Екипи на горското стопанство веднага са се намесили и са предотвратили разрастването на пожара. В гасенето, продължило 2,5 часа, са участвали 33 горски работници, 7 тежки машини и хеликоптер, пристигнал на помощ от Мармарис.

“Хюриет”: Близо 5 млн. туристи са посетили Турция за първите четири месеца на годината
23 май 2008 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. През първите четири месеца на тази година Турция е посетена от 4,632 милиона туристи, което представлява увеличение с 12,37% в сравнение със същия период на миналата година, пише вестник “Хюриет”. Нарастването на броя на туристите през април обаче е по-малко от увеличението на туристите през останалите първи три месеца от годината. През април броят на чуждите туристи, посетили Турция, е нараснал само с 8,35% в сравнение с април м.г. и възлиза на 1,648 милиона души.
Най-много туристи са дошли от Германия - над 270 000 души, или 16,41% от всички туристи; на второ място е Холандия с над 110 000 туристи или 6,68% от всички туристи и на трето място е Русия с над 109 000 туристи или 6,62%. Следват България, Великобритания, Франция, Иран, Грузия, Гърция и Израел.

“Сабах”: Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще направи официално посещение в Япония
23 май 2008 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара/Токио. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще направи официално посещение в Япония между 4 и 8 юни, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Гюл ще бъде първият турски президент, който ще посети Япония. Императорът на Япония Акихито и съпругата му ще дадат специален обяд в чест на Абдуллах Гюл и съпругата му Хайрюнниса. Гюл ще има среща с премиера на Япония Ясуо Фукуда и ще участва в срещата на турско-японския бизнес съвет. Съпругата на Гюл – Хайрюнниса ще посети паметник в Кушиморо, префектура Вакаяма, символизиращ турско-японското приятелство. В изявление на министерството на външните работи на Япония се посочва, че визитата на един турски президент в Япония ще затвърди и разшири турско-японското сътрудничество, пише вестникът.

Разширена конференция на местните ръководители на управляващата партия заседава в Анкара
23 май 2008 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. В централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ започна 45-та разширена конференция на местните ръководители на партията, предава турската информационна агенция АНКА. Конференцията се ръководи от заместник- генералния председател на ПСР Денгир Мир Мехмет Фърат. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган не участва поради здравословeн проблем с очите. Освен лидерите на местните структури на ПСР присъстват депутатите и кметовете от партията. След встъпителното слово на Денгир Мир Мехмет Фърат конференцията ще продължи без присъствието на журналисти.

“Хюриет”: Турция ще увеличава търговията си с Ирак
23 май 2008 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че външнотърговският оборот на Турция с Ирак е останал на нивото от 3 милиарда долара годишно, но с извършената досега подготвителна работа се цели той да достигне поне 5 милиарда долара годишно, пише вестник “Хюриет”. Планирано е в рамките на този месец в Ирак да бъде изпратена турска търговска делегация, която да договори реализирането на нови двустранни проекти. Кюршад Тюзмен посочи, че за 2008 година иракското правителство е заделило 17-20 милиарда долара за възстановяване на страната и предприемаческа дейност, а предприемаческите и други инвестиционни дейности на Турция в Ирак досега са за 7 милиарда долара, което е много впечатляващо число.

Кюрдски сепаратист е убит в Източна Турция
23 май 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските сили за сигурност убиха активист на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) в източната част на Турция, се казва в изявление на турската армия, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
В изявлението армейски командир съобщава, че активист на ПКК е бил убит по време на конфронтация в провинция Ван, граничеща с Ирак.

"Милиет": Изказване за ПКК на Ахмет Тюрк предизвика криза за лидерското място в партията му
23 май 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. В прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, за която се води дело за закриване, има криза за лидерското място, пише днес вестник “Милиет”. Говори се, че Ахмет Тюрк ще бъде затруднен да се кандидатира за лидерското място на конгреса, който е предвиден за 5 юли. Има дори предположения, че Тюрк ще подаде оставка и като председател на парламентарната група на партията. Причината е неотдавнашното му изказване в Северен Ирак, че въоръжената борба на Кюрдската работническа партия /ПКК/ нанася вреда на кюрдите. Самият Ахмет Тюрк твърди, че думите му са били преиначени и поднася своите извинения.

“Заман”: Управляващата партия “обяви джихад” на съдебната система, каза Девлет Бахчели
23 май 2008 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели заяви, че управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е обявила джихад на съдебната система в страната, пише днес вестник “Заман”. Девлет Бахчели защити съобщението на Върховния касационен съд, което взема на прицел правителството и посочи, че “вместо да се защитават на легитимна основа, премиерът и ПСР са избрали демонстрацията на политическа сила и пътя на конфронтацията и с това са обявили буквално джихад на съдебната система в Турция”.

Защитници на животните демонстрираха пред турското посолство в Берлин в защита на уличните кучета
23 май 2008 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Дружеството за защита на животните в Германия ПЕТА организира протест пред турското посолство в Берлин и поиска да не бъдат убивани уличните кучета в Турция, предава Анадолската агенция. Четири жени с боядисани в червено тела и изписани полумесеци на лицата и гърдите носеха снимки на убити в Турция кучета и плакати “Европа следи Турция – Прекратете убийството на кучета”. Говорителят на дружеството Магдалена Шрек заяви, че се нарушава приетият в Турция през 2004 година закон за защита на животните и че са получени сведения за изоставени, гладни и отровени кучета.

ПКК, кюрдският народ и прокюрдската партия в Турция са едно цяло, каза бивш турски депутат
23 май 2008 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Лондон/Анкара. Бившият депутат от забранената прокюрдска Трудова партия на народа /ДЕП/ г-жа Лейла Зана заяви, че Турция трябва да прекрати военните си операции срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изказване на конференция в Камарата на общините на британския парламент Лейла Зана посочи, че “борбата на ПКК е застраховката на кюрдския народ”. По този начин докато Брюксел и Анкара призовават кюрдските политици да се разграничат от ПКК, бившият турски депутат Лейла Зана отправя точно противоположните послания във Великобритания, посочва телевизията.
В изказването си в Камарата на общините Лейла Зана обясни, че “ПКК, кюрдският народ и легалната прокюрдска Партия на демократичното общество /ПДО/ трябва да бъдат разглеждани като едно цяло”. Лейла Зана подчерта, че за да се иска ПКК да изостави оръжието, най-напред трябва Турция да прекрати военните си операции; освен това е необходимо Турция да получи помощ отвън за решаването на кюрдския въпрос. Лейла Зана защити също позицията, че в рамките на наличния политически модел в Турция не е възможно осигуряването на законовите основи за културите права на кюрдите.

“Сабах”, Турция: Опозиционен лидер призова правителството да подаде оставка

23 май 2008 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на парламентарно представената опозиционна Демократична лява партия /ДЛП/ Зеки Сезер призова правителството на Турция да подаде оставка, пише вестник “Сабах”. На пресконференция в парламента лидерът на ДЛП призова министерския съвет да се вслуша в съобщението и призивите на Върховния касационен съд /ВКС/ за “неприемливите нападки” вътре и извън страната против съдебната система. “Сегашното правителство обаче няма това разбиране и капацитет и поради това трябва незабавно да подаде оставка”, категоричен е Зеки Сезер.

Турски печат: Реформата в съдебната система предизвика разпалена политическа и обществена дискусия
23 май 2008 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разпалената политическа и обществена дискусия, провокирана от съобщението на Върховния касационен съд /ВКС/ относно реформата в съдебната система, е централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” информира, че на сцената се появява и Върховният административен съд /ВАС/. След изненадващото съобщение на Съвета на председателите на ВКС, което остро критикува правителството, с подобно съобщение излезе и Съветът на председателите на ВАС. Основание за съобщението на ВАС е “дълбокото безпокойство от отговора, който правителството дава на ВКС”. Според ВАС, коментарът на ВКС относно връзките правителство-ЕС е правилен: споделянето на проекта за стратегията на съдебната система с представители на ЕС, вместо с турските съдебни органи, не съответства на принципа за независимост на страната.
Констатацията по темата на вестник “Сабах” е, че ВАС става застъпник на ВКС. Съобщението на ВКС, коментирано като “ултиматум към правителството и съдебната система”, беше подкрепено и от ВАС, се посочва в публикацията. ВАС излиза с позицията, че “извършването на изявления от страна на съдебните органи не означава намеса в работата на парламента”.
Заглавието по темата в публикацията във вестник “Хюриет” е “Формулата Абдуллах Гюл в кризисната ситуация”. Посочва се, че президентът Абдуллах Гюл ще оцени направеното предложение от лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели да вземе инициативата в свои ръце и да бъде полезен за разрешаването на проблема.
Вестник “Заман” също констатира, че президентството е на ход за да успокои обстановката. Самият Абдуллах Гюл посочва, че е възможно да се намеси, за да бъде преодоляно напрежението между съдебната система и правителството. Предложението на лидера на ПНД Девлет Бахчели е под председателството на Абдуллах Гюл да се съберат и обсъдят проблема председателят на парламента Кьоксал Топтан, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч, който се намира на върха на съдебната система, председателят на ВКС Хасан Герчекер и председателят на ВАС.
Вестник “Милиет” информира за позицията на председателя на ВКС Хасан Герчекер относно причините за съобщението, което критикува действията на правителството. Хасан Герчекер обяснява, че изразяването на мнение е нормално право, защото ВКС пряко е ангажиран и е страна по тези въпроси на реформата на съдебната система.

Продължава посещението на министъра на финансите на Турция в Берн
23 май 2008 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Берн. Продължава посещението на министъра на финансите на Турция Кемал Унакътан в Берн, съобщават медиите. Турският министър ще вземе участие при подписването на двустранна спогодба с Швейцария за премахване на двойното данъчно облагане.

Държавният министър на Турция е на посещение в Тел Авив
23 май 2008 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Продължава посещението на държавния министър на Турция г-жа Нимет Чубукчу в Израел, съобщават медиите. Програмата предвижда срещи с министъра на благоустройството и социалните служби на Израел Исак Херцог, контакти и разговори с представители на неправителствени организации в Йерусалим и Хайфа и посещения на учебни центрове и училища, имащи отношение към деца с увреждания.

Министърът на външните работи на Буркина Фасо е на посещение в Турция
23 май 2008 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението на министъра на външните работи и на регионалното сътрудничество на Буркина Фасо Джибрил Ипене Басоле в Турция, съобщават медиите. Програмата предвижда срещи с министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан. Министърът ще бъде приет и от президента Абдуллах Гюл.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP