Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,28.05.08

Съветът за телекомуникации в Турция не позволява дейността на сайтове с вредно съдържание
28 май 2008 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателството на Съвета за телекомуникации в Турция не допуска дейността на интернет сайтове с вредно съдържание, предаде Анадолската агенция. От началото на своята дейност от шест месеца насам председателството на съвета е възпрепятствало достъпа до 433 сайта. Председателят на съвета за телекомуникации Тайфун Аджарер заяви, че от създаването си на 23 ноември 2007 година насам институцията изпълнява успешно своите задачи. Той посочи, че досега са подадени 780 сигнала за разпространение на порнография и съветът налага санкции на виновниците по закон 5816 за престъпления, насочени срещу Ататюрк. Той каза още, че съветът внимава да не се нарушава свободата на словото и достъпа до информация, посочва агенцията.

Истанбул ще бъде домакин на срещата на Световния икономически форум за Европа и Централна Азия
28 май 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Срещата на Световния икономически форум за Европа и Централна Азия ще се състои в Истанбул между 30 октомври и 1 ноември, предава турската агенция АНКА. Световният икономически форум, който е известен със срещите си в Давос, представи очакванията си от срещата в града на Босфора. Сред аргументите за избора на Истанбул за провеждането на форума е, че там се срещат контитентите и цивилизациите, посочва агенцията.

Али Бабаджан протестира срещу присъствието на член на ПКК на заседанието на Смесената комисия ЕС-Турция
28 май 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Турция изрази категорично противодействие към институциите на ЕС по въпроса за Кюрдската работническа партия /ПКК/ чрез изказването на министъра на външните работи Али Бабаджан на заседанието на Смесената комисия ЕС-Турция в Брюксел, пише турският вестник “Милиет”. Бабаджан, който е получил информация, че в залата се намира като наблюдател издирваният с червен бюлетин Ахмет Гюлаби Дере, е заявил на председателството на комисията, че докато тази личност присъства в залата, той няма да участва в заседанието. Председателят на комисията Йост Лагендайк е поискал от Дере да напусне залата след тази реакция. След като Дере е излязъл, Бабаджан е представил изказването си, пише вестникът.

“Сабах”: 61 души са задържани в Ескишехир за разпространение и употреба на наркотици
28 май 2008 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. 11 души са били задържани при операция “Кампус-26” в Ескишехир по обвинение за разпространение на наркотици и упражняване на проституция, пише турският вестник “Сабах”. Сред задържаните има две студентки. Най-малките от задържаните момичета са на 16 и 17 години. Също при други операции в провинцията са задържани 50 души по обвинение за употреба на наркотици. Сред тях е и един актьор, снимащ се в сериал, който се заснема в Ескишехир. 39 от задържаните са освободени с разрешението на прокуратурата в града, пише вестникът.

“Заман”: Новият мост над Босфора ще бъде на два етажа
28 май 2008 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция възприема нова концепция за строителството на мостове, пише днес вестник “Заман”. Министерството на транспорта взе изключително важното решение в бъдеще да се строят комбинирани мостове – за автомобилен и за железопътен транспорт. В изпълнение на това решение третият мост над Босфора ще позволява преминаването на сухопътни и желедопътни превозни средства. Министерството има две формули за реализирането на това нововъведение. Първата е мостът да бъде на два етажа - на първия етаж да бъде жп линията, а на втория – автомобилното трасе. Втората формула е мостът да е на един етаж, като жп трасето бъде по средата, а от двете страни бъдат лентите за автомобилно движение.

Лидер на главната опозиционна партия в Турция заяви, че е бил подслушван
28 май 2008 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният секретар на Народнорепубликанската партия /НРП/ Йондер Сав заяви, че е бил подслушан негов разговор в централата на НРП с бившия валия на Болу - Али Сериндаг /също и бивш валия на Къркларели/Лозенград/– бел. на “Фокус”/ от страна на “организирана вътре в държавата престъпна група, която е обслужила с информацията един вестник”, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Става въпрос за близкия до правителството вестник “Вакит”, който преди два дни излезе с публикация, озаглавена “Като че ли валията е от НРП”. В централата на главната опозиционна партия е била направена проверка за подслушвателни устройства, но такива не са били открити. Днес във вестниците Йондер Сав заявява, че подслушването може да е било дистанционно. Валията Али Сериндаг, който в момента е в централното управление в Анкара, не е правил изявления по въпроса, посочва телевизията .

Агенция ”Фокус” припомня, че бившият валия на Болу Али Сериндаг беше изтеглен в централното управление в Анкара преди около един месец. Преди това при посещение на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Блору валията се въздържа да влезе заедно с него в джамия за традиционната петъчна молитва и това веднага привлече вниманието на медиите.

“Заман”: Един работник загина при реставрация на стара църква в Антакия, Югоизточна Турция
28 май 2008 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Антакия. Един работник е загинал, а друг е бил ранен при реставрационни дейности на църквата “Свети Пиер” в полите на планината Неджар в близост до Антакия /бел. Фокус – древната Антиохия/, провинция Хатай, пише турският вестник “Заман”. Според информацията реставрацията на църквата е започнала, за да се предотврати падане на скали и скални отломки над посетителите от горната част на църквата. Осман Фъндък-35-годишен и Исмаил Бекерджи-24-годишен са работили на скеле високо 50 метра, когато върху тях е паднала част от скала. Исмаил Бекерджи се е изтъркалял надолу задно с откъднатата скална част и е загинал на място, а Осман Фъндък е останал затрупан. Специални екипи са започнали действия по спасяването му.
Църквата “Свети Пиер” според проучванията е една от най-старите християнски църкви и първата скална църква в света. Тя е издълбана в западната част на скалния масив в планината Хабиби Неджар и е с дълбочина 13 метра, ширина 9,5 и височина 7 метра. На 22 април тя е била затворена за посещения.

В Турция нараства насилието, констатира "Амнести интернешънъл"
28 май 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. "Амнести интернешънъл" публикува новия си годишен доклад, в който констатира нарастване на насилието в Турция, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Разделът за Турция започва с думите: “В обстановка на политическа неизвестност и засилване на намесата на армията се наблюдава нарастване на националистическите чувства и засилване на насилието”. Посочва се и увеличеният брой съдебни процеси по член 301 от НК за “нанасяне на обида на турската идентичност”. В доклада на международната правозащитна организация се подчертават също ограниченията на свободата на волеизявление и задържането на обвиняеми без произнесена законна присъда.

“Заман”: До 3 години затвор за известна изпълнителка иска прокурор в Истанбул за призив срещу военната служба
28 май 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Прокурорът в Републиканската прокуратура в Бакъркьой, Истанбул, Али Чакър поиска до 3 години затвор за известната поп изпълнителка Бюлент Ерсой по обвинение, че с изказванията си е внушавала охладняване на отношението на турския народ към военната служба и армията, пише турският вестник “Заман”. Срещу Ерсой беше повдигнато обвинение за изказването й, че ако е имала синове, нямало да ги изпрати войници и с призива към турските майки да не пращат синовете си войници, който отправи в началото на военната операция в Северен Ирак. В обвинителния акт на прокурора Али Чакър се представят значението и почитта, които отдават турският народ на армията и военната служба. Думите на Ерсой се определят като пропаганда. Първото заседание по делото ще се състои на 18 юни, пише вестникът.


“Милиет”: Синът на Тургут Йозал ще търси подкрепа за лидерския пост в Отечествената партия в Турция
28 май 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Измир. Ахмет Йозал – син на бившия премиер и президент на Турция Тургут Йозал ще се кандидатира за лидерския пост в Отечествената партия, пише турският вестник “Милиет”. Ахмет Йозал и неговата майка Семра Йозал ще посетят Измир в началото на юни, за да търсят подкрепата на делегатите от Измир на предстоящия конгрес. Лидерът на областната организация на Отечествената партия в Измир Сюлейман Шамлъ заяви, че 51 представители на провинция Измир ще вземат правилното решение на конгреса. Той посочи, че сегашният лидер Еркан Мумджу е положил големи усилия за обединението с ДП, макар то да не се е случило. “Мумджу е обичан от партията и се надявам да бъде отново избран”, каза Шамлъ. В противовес на неговата позиция Йозал каза, че Шамлъ като назначен на тоя пост, а не избран, защитава своите покровители, пише вестникът.

“Заман”: Водафон си възвърна за две години 3 млрд. долара от парите за покупката на Телсим
28 май 2008 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Най-голямата в света фирма на мобилни оператори Водафон, която през 2006 г. закупи турския оператор Телсим за 4,55 милиарда долара, е успяла за две години да си възвърне повече от 3 милиарда долара, пише вестник “Заман”. В съобщение за Лондонската борса Водафон посочва, че през едногодишния период, приключващ на 31 март, печалбата е 1,127 милиарда британски лири /около 2,22 милиарда долара/, а предходната година печалбата е била 698 милиона британски лири /около 1,38 милиарда долара/. Това означава, че повече от половината пари, които Водафон плати за Телсим, само за две години са възвърнати.

“Радикал”: Турция трябва да се концентрира върху съдебната реформа, каза Оли Рен
28 май 2008 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че Турция трябва да има безпристрастно, независимо правосъдие, на което може да се разчита и което може да взема правилни решения и това е неотменно изискване на ЕС, пише турският вестник “Радикал”. На 46-та среща на Смесената комисия Турция-ЕС в Брюксел, на която присъстваха министърът на външните работи Али Бабаджан, министърът на външните работи на председателстващата ЕС Словения Димитрий Рупел, еврокомисарят Оли Рен и представители на страните членки Рен препоръча Турция да се концентрира върху съдебната реформа. От своя страна Бабаджан протестира срещу изваждането на израза “пълноправно членство” от документите на ЕС и каза, че в такъв случай трябва да се постави на разискване въпросът “къде отива Турция”, пише вестникът.

“Хюриет”: Зорлу холдинг търси петрол в Турция
28 май 2008 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Зорлу холдинг, който има 27 отделни разрешителни за търсене на петрол и природен газ в различни райони на Турция от името на фирмите Петрогаз и Емити ойл, планира през тази година да извърши и развие 12 нови сондажа, пише вестник “Хюриет”. Директорът за проектите и инвестициите на Зорлу холдинг Шахин Гьондикен посочва, че Турция е външно зависима поради недостатъчните резерви на петрол и природен газ. В момента Турция е в състояние да задоволява от собствени източници само 10% от нуждите от петрол и едва 5% от нуждите от природен газ. Същевременно Турция разполага с големи възможности и потенциал за производство на електроенергия от ВЕЦ, геотермични централи, слънцето и вятъра.

АНКА: Нов турски телекомуникационен спътник ще бъде изстрелян на 30 май
28 май 2008 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият турски телекомуникационен спътник Тюрксат 3 А, който ще бъде изведен в обвита на 30 май от френска Гвиана, ще ускори предаването на звук и картина и ще разшири обхвата на покритие на предаванията от Турция – от САЩ до Китай, съобщава Анадолската агенция. Значително ще се подбори и качеството на телевизионния сигнал.
Първият турски телекомуникационен спътник Тюрксат 1 В е изстрелян през 1994 г., вторият – Тюрксат 1 С – през 1996 г., третият – Тюрксат 2 А – през 2001 г. и новият спътник Тюрксат 3 А ще бъде изстрелян на 30 май 2008 г.

ДХА: Турската жандармерия залови контрабандисти на оръжие в провинция Урфа
28 май 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Урфа. Екипи на жандармерията задържаха двама контрабандисти на оръжие в провинция Урфа, Югоизточна Турция, с 3 100 патрона за автомат Калашников, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Иззети са също девет пистолета и 9 пълнителя за тях. Контрабандното оръжие и боеприпаси са внесени нелегално от Сирия. Контрабандистите твърдят, че голямото количество патрони били предназначени за използване по време на сватбите в района, които се увеличават през летните месеци.

ДЖИХАН: Двама терористи от ПКК са убити в провинция Ван
28 май 2008 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Ван. Двама терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са убити при престрелка със силите за сигурност в околия Чалдъран на източната турска провинция Ван, предава информационната агенция ДЖИХАН. Престрелката започнала след 1 ч след полунощ, като терористите отвърнали със стрелба на призива на силите за сигурност да се предадат.

“Сабах”: Ахмет Тюрк подаде оставка от лидерския пост в парламентарната група на ПДО
28 май 2008 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. С оставката на лидера на парламентарната група на Партията на демократичното общество Ахмет Тюрк приключи спорът, предизвикан от неговите думи, че ПКК вреди на кюрдския народ, пише турският вестник “Сабах”. Ахмет Тюрк подаде оставка с решение на партийния съвет на ПДО, а на негово място беше избрана Емине Айна, която е от крилото на “соколите” в партията и защитава легалността на Абдуллах Йоджалан. Депутатите, близки до Тюрк, са обезпокоени от оставката. Тюрк обаче заяви никой да не прави някакви сметки в тази връзка. “Ние всички споделяме едни и същи идеи”, каза той пред журналисти.

Си Ен Ен Тюрк: Радикалните елементи преобладават в ръководството на прокюрдската партия
28 май 2008 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. . Заедно с оставката на Ахмет Тюрк от председателското място на парламентарната група на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в партията се засилва борбата между умереното крило и радикалните елементи, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Скандалът избухна след като на заседание на 7 и 8 май партийното ръководство избра за лидер на ПДО г-жа Емине Айна в момент, когато Ахмет Тюрк беше в Северен Ирак. По този повод Ахмет Тюрк подаде оставка, а самият избор нагледно потвърди, че в сегашното партийно ръководство на ПДО преобладават именно радикалните елементи, отбелязва телевизията.

“Милиет”: Някои среди в Турция подготвяха идването на хунтата на власт, каза заместник-председател на ПСР
28 май 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Някои среди в Турция са силно обезпокоени от стесняването на жизнения си ареал със започналите преговори за пълноправно членство на Турция в ЕС на 17 декември 2005 година и затова са подготвяли идването на власт на военната хунта, заяви заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието в Турция Денгир Мир Мехмет Фърат, пише турският вестник “Милиет”. Целта на операции като “Саръкъз” /Жълтото момиче/, “Айъшъъ” /Лунна светлина/, “Ергенекон” е да се премахне Партията на справедливостта и развитието от политическата сцена на страната, посочи Фърат. “Тези сили стоят в основата на атентатите срещу вестник “Джумхуриет”, Държавния съвет и други подобни атаки”, изтъкна заместник-председателят на ПСР и посочи, че споделят съвременната философия за светския характер, която обаче не означава отхвърляне на религията от всички страни на живота, пише вестникът.

Президентът и премиерът на Турция ще търсят път за решаване на кризата между правителството и съдебната система
28 май 2008 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл ще се срещне днес с премиера Реджеп Тайип Ердоган, за да се търси решение на кризата между правителството и съдебната система, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Вчера Абдуллах Гюл имаше подобна среща с председателя на Върховия касационен съд /ВКС/. От президентството съобщават, че времето на Абдуллах Гюл е ограничено и не се предвиждат такива срещи с председателите на Конституционния съд и на Върховния административни съд /ВАС/.
Кризата възникна след като Съветът на председателите на ВКС публикува съобщение, критикуващо правителството по повод законопроекта за реформа на съдебната система. Правителството отговори остро на този ход, а след това в спора се намеси и ВАС.

Турски печат: Представянето на плана по проекта ГАП и затвор за известен бизнесмен са основните теми днес
28 май 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Диарбекир/Анкара. Представянето на плана по проекта за развитие на Югоизточен Анадол /ГАП/ от премиера Реджеп Тайип Ердоган в Диарбекир, осъждането на известен турски бизнесмен за даване на подкуп в полза на кампанията на Абдуллах Гюл за президент и реакцията на армейски генерал Яшар Бююканът на публикации в турски вестници са сред основните теми на турския печат днес. Вестник “Радикал” в публикация “Всички сме свободни и равноправни граждани” цитира думите на Ердоган пред гражданите в Диарбекир “Вместо да губим всички заедно, трябва да печелим всички заедно”. Ердоган посочва, че според плана за действие водните съоръжения по проекта ГАП ще бъдат готови до 2012 година и ще струват 19,4 милиарда турски лири. Вестникът посочва, че на събранието в Диарбекир при представянето на плана за действие по ГАП са присъствали 11 министри и всички депутати от Партията на справедливостта и развитието, кметовете в района, избрани от ПСР и други гости.
В публикация, озаглавена “Обещание за демокрация и свобода” вестник “Сабах” също се спира на посещението на Ердоган в Диарбекир. При представянето на плана по роекта турският премиер е акцентирал на това, че са необходими повече демокрация, повече свобода, повече инвестиции, по-голямо производство. Ердоган е заявил, че всички са турски граждани и различията само обогатяват, а не разделят. Турския премиер е изтъкнал, че реализацията на ГАП е проект за социално въздигане и братство.
В обширна статия вестник “Заман” също се спира на представянето на плана по ГАП в Диарбекир. В публикация “Югоизтокът този път има надежда за инвестиционния пакет” вестникът цитира думите на турския премиер, че се представя не само един икономически пакет, а се засилва мостът на братството. Според премиера с това започва нова ера в живота на Турция. Ердоган посочва в изказването си, че наред с икономическите инвестиции се обсъжда въпросът и за предавания на кюрдски език по националното радио и телевизия.
Вестник “Милиет”, който също се спира на представянето на плана по проекта ГАП, извежда в заглавие думите на Ердоган, че заедно с народа на Югоизточен Анадол ще почистят мините и ще изградят планираните съоръжения, които ще променят живота там.
Вестникът пише и за решение на съда за тежки престъпления в Анкара, което ще остане в политическата история на Турция. Съдът е наложил мярка 10 месеца затвор за известния бизнесмен Ремзи Гюр за това че е предложил подкуп на депутат от Народнорепубликанската партия по време на туровете за избор на Абдуллах Гюл за президент.
Вестник “Хюриет” се спира на реакцията на началника на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът на публикациите на Фикри Саалар във вестниците “Бир гюн” и “Ватан”. Изданието цитира думите на Бююканът, че никога не е бил обект на толкова клевети и затова той и съпругата му са завели дела срещу двата вестника.

Анадолска агенция: Кметът на град Батман беше осъден на 10 месеца затвор заради пропаганда в полза на ПКК
28 май 2008 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Кметът на град Батман Хюсеин Калкан, който е от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, беше осъден на 10 месеца затвор заради пропаганда в полза на терористичната ПКК, предава Анадолската агенция. Делото се гледа от девети състав на съда за тежки престъпления в Диарбекир. На съдебното заседание присъства адвокатът на Хюсеин Калкан. В обвинителния акт прокуратурата иска налагане на наказание затвор до 5 години по член 7/2 от закона за борба с тероризма, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Русия увеличи доставките на природен газ за Турция

28 май 2008 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Руската фирма „Газпром” увеличи доставките на прореден газ за Турция, след като доставките от Иран бяха преустановени поради експлозията на газопровода в района на околия Догубеязит на провинция Агръ, предава Анадолската агенция. Говорител на „Газпром” е заявил, че доставките на прореден газ по газопровода Син поток са увеличени от 22 милиона на 30 милиона куб. метра природен газ дневно. Говорителят е уточнил, че това е станало по молба на Анкара.

АНКА: Наближава развръзката на избора на нов председател на Върховния административен съд на Турция
28 май 2008 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. За овакантеното място на председател на Върховния административен съд /ВАС/ на Турция, след като досегашният председател г-жа Сумру Чьортоглу се пенсионира преди навършване на пределна възраст, се кандидатира и завеждащият четвърто отделение на ВАС, предава турската информационна агенция АНКА. На проведения вчера 17-ти тур на избора завеждащият второ отделение на ВАС Мустафа Бирден получи 44 гласа, следван от завеждащия първо отделение на ВАС Йълмаз Чимен с 25 гласа.
За да бъде избран, един от кандидатите трябва да получи поне 48 гласа. Изборът на нов председател на ВАС продължава с провеждането на следващи турове.

ДХА: Двама военни са ранени при избухване на мина в турксата провинция Шърнак
28 май 2008 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Шърнак. При претърсване на местността в района на Бестлер дерелер в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, двама военни са настъпили бомба и са ранени, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Ранените са настанени на лечение във военната болница в Шърнак, като състоянието на единия от тях е тежко.
Операциите на турската армия срещу ПКК в района на планините Джуди, Като и Бестлер дерелер продължават без прекъсване, посочва агенцията.

На 28 май през 1812 г. Русия и Турция подписват Букурещкия мирен договор
28 май 2008 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Русия и Турция подписват Букурещкия мирен договор. Договорът се състои от 16 явни и 2 секретни клаузи, според които Русия получава Бесарабия с крепостите Хотин, Бендера, Акерман, Килия и Измаил; Молдова и Влашко се връщат на Високата порта, като турското правителство дава гаранции за съхраняване на техния автономен статут. Последица от договора е и решението на Портата да предостави на Сърбия право на вътрешна автономия. Българският въпрос не се третира в договора.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP