Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във ФОКУС

Нелегални имигранти от Пакистан и Афганистан са задържани в турската провинция Коня

Коня. Екипи на жандармерията са задържали в околия Ерегли на провинция Коня, Централна Турция, 93 нелегални имигранти от Пакистан и Афганистан, предава Анадолската агенция. При проверка на камион, пътуващ по пътя Адана-Анкара, са били открити 88 пакистанци и 5 афганистанци, влезли незаконно в Турция от Иран и планиращи от там да преминат в други страни. Операцията е предприета след получен сигнал. Задържаните са предадени на отдел “Чужденци” на дирекцията по сигурността в Коня, за да бъдат експулсирани от страната.

Над 8 000 пакета контрабандни цигари са заловени в турската провинция Урфа

Урфа. При проверка на микробус в провинция Урфа, Югоизточна Турция, са заловени 8 370 пакета контрабандни цигари, внесени по незаконни пътища в Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Операцията е предприета след получен сигнал, че голямо количество контрабандни цигари ще бъдат докарани в провинция Хатай /на турско-сирийската граница/, а от там – в провинция Урфа. Задържани са водачът на микробуса, който се е оказал рецидивист за подобни престъпления с контрабандни стоки и още един човек, който се е намирал в микробуса с анкарска регистрация. Води се разследване на случая.

Истанбул притежава най-големият дял от вносната и износна търговия в Турция

Истанбул. Истанбул е най-големият играч в експортната и импортна търговия в Турция, предаде Анадолската агенция. За 3 месеца Истанбул достигна равнище на външнотърговски износ за 18,6 долара, а внос за 27,4 милиарда долара. Така той притежава най-голямата част от външния и вътрешния пазар в Турция. Истанбул осъществява 56 % от търговския износ на Турция. В износа на стоки Истанбул е следван от Бурса с 3,1 милиарда долара износ, Измир и Анкара. В Турция през месец март са действали 30 538 експортни фирми, а за внос 36 103, посочва агенцията.

Турският и австрийският президент обсъдиха разширяването на двустранното сътрудничество

Виена/Анкара. Президентът на Австрия Хайнц Фишер заяви, че делото по забрана на Партията на справедливостта и развитието в Турция е породило голямо учудване в Европа, пише турският вестник “Заман”. Фишер посочи, че в неговата държава не може да се случи подобно нещо. В рамките на официалното си посещение в Турция президентът на Австрия се срещна с Абдуллах Гюл в президентския дворец “Чанкая”. Той изрази задоволството си от визитата и каза, че я е посещавал два пъти официално – преди 10 и преди 20 години по покана на министъра на културата и туризма Мюкеррем Ташчъоглу и много пъти като турист. Австрийският президент посочи, че двете страни желаят укрепването и разширяването на двустранните си връзки. Фишер изтъкна, че в разговора си с Гюл са обсъдили сътрудничеството в енергийната област и са подчертали важността на проекта “Набуко” за двете страни и за Европа. Двамата са разисквали още кандидатурата на Турция за ЕС и кипърския въпрос.

INFORM,20.05.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP