Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,25.05.08

Премиерът и външният министър на Турция заминават на посещение в Ливан
25 май 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър-председателят и външният министър на Турция заминават днес за Бейрут, където парламентът се събира, за да избере главнокомандващия ливанската армия Мишел Сюлейман за президент. Този избор е първа стъпка към намаляване на напрежението в Ливан след 18-месечен спор между враждуващите политически групи, пише електронното издание на турския вестник "Хюриет".
На избора на 12-ия държавен глава ще присъстват редица чужди външни минстри, включително на яростните съперници Сирия и Саудитска Арамия, а също на Франция и Иран.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заедно с външния министър Али Бабаджан ще бъдат на заседанието на парламента в Бейрут. Ердоган ще се завърне днес в Турция след избора на президент и церемонията по полагане на клетва. Предвижда се Бабаджан да има двустранни срещи в рамките на визитата си в Ливан.

Турция има приходи от 2 млрд. долара от петролопровода Баку – Джейхан

25 май 2008 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Джейхан. Петролопроводът Баку – Тбилиси – Джейхан е донесъл на Турция 2 милиарда долара и сега е ред на проектите Самсун – Джейхан и Набуко, пише днес турският вестник “Хюриет”, като цитира министъра на енергетиката Хилми Гюлер. При посещението си в Джейхан вчера турският министър е посочил, че на световния пазар вече са изпратени 378 милиона барела азербайджански петрол.

Световната банка одобри заем от 600 млн. долара за Турция
25 май 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"

Вашингтон/Анкара. Световната банка одобри заем от 600 млн. долара, който трябва да подпомогне развитието на турските износни компании и да допринесе за увеличаване на тяхната конкурентоспособност, пише днес вестник “Хюриет”. В съобщение на банката се казва, че заемът ще бъде предоставен на турската банка за промишлено развитие и на турската износна банка с
правителствена гаранция. Заемът е четвъртият от поредица заеми, използвани за финансиране на около 500 турски износни компании от 1999 година досега.

"Хюриет": Турция ще насърчава инвестиции в югоизточната част на страната 25 май 2008 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган ще оповести във вторник план на правителството за насърчаване на инвестициите в югоизточната част на страната, засегната от тероризма на ПКК, пише днес турският вестник ”Хюриет”. Пакетът от мерки е в рамките на борбата на Турция срещу сепаратистите от Кюрдската работническа партия /ПКК/. Турция планира да инвестира около 12,5 млрд. долара в югоизточните и източните провинции, които изостават от другите райони на страната поради проблеми със сигурността, отбелязва всекидневникът. Ердоган ще бъде на посещение в провинция Диарбекир на 27 май, където се очаква да обяви плана.

“Ватан”, Турция: Започнахме добре на "Евровизия", завършихме на седмо място
25 май 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара/Белград. Започнахме добре, завършихме на седмо място – под това заглавие турският вестник “Ватан” информира за представянето на турската група на финала на конкурса за песен "Евровизия 2008" в Белград. Само 12 точки е разликата между Турция и Азербайджан, отбелязва изданието.
Визуално шоу вместо песни – това беше отличителната черта на конкурса, коментира “Милиет”. Вестникът допълва, че руският представител Дима Билан е спечелил на тазгодишното издание на Евровизия.

“Джумхуриет”: Трима турски войници са ранени при нападение на ПКК в провинция Шърнак
25 май 2008 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Трима турски войници са ранени при ракетно нападение на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу жандармерийска група в планината Джуди, провинция Шърнак, пише днес вестник “Джумхуриет”. През вчерашния ден терористи са взривили дистанционно бомба на железопътна линия в провинция Бингьол, Източна Турция, докато преминавал пътнически влак. Няма сведения за жертви.

"Милиет": Премиерът на Турция ще обяви нов проект за 12 млрд. долара за Югоизточен Анадол
25 май 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще оповести нов план за развитие на Югоизточен Анадол на стойност 12 милиарда долара. Това ще стане при посещението му в Диарбекир на 27 май, пише днес турският вестник “Милиет”. Ергодан ще представи също инвестиционни проекти за други турски провинции.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP