Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Наръчник за моралното поведение на жените в Турция

Турските религиозни власти препоръчват на жените как да избягват "греховни ситуации". На тази щекотлива тема се спира и германският вестник "Ди Велт" в коментара си: "Там, където един поглед се смята за изневяра".

Религията и държавата не зависят една от друга. Това се твърди за Турция, пише авторът на коментара в германския "Ди Велт". Действителността не отговаря изцяло на твърдението. Религията не се намесва в държавните дела, но държавата може да определя религиозните дела. Задачата се изпълнява от турските религиозни власти "Дианет вакъф". Под нейното управление спадат всички джамии, а имамите са нейни служители. "Дианет вакъф" решават кое е мюсюлманско и кое не.

По-светските правителства успяваха да наложат един по-умерен ислям, който да отговаря на желанията на западните стратези за Близкия Изток, коментира "Ди Велт". В момента управлява обаче Партията на справедливостта и развитието, която има корени в политическия ислям. Дали актуалната дейност на религиозните власти има връзка с възгледите на управляващата партия - това е темата, която се дискутира оживено през последните няколко дни.

Дискусията беше предизвикана от публикувания на уебсайта на религиозните власти наръчник за морално поведение, който

би срещнал одобрението дори на талибаните,

коментира "Ди Велт".


Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

По-нататък германският вестник цитира някои от съветите на наръчника. Жените не трябва да употребяват парфюми, дезодоранти или други благовонни препарати извън дома си, защото профетът Мохамед е определил подобно поведение за "неморално". В наръчника на турските религиозни власти има и съвети за "сексуалното поведение" на жените. "Ди Велт" се спира на дефиницията за изневяра. Според "Дианет вакъф" има "изневяра на езика, устата, ръката, стъпалото и очите". С други думи жените трябва да излизат забулени добре, да избягват контакти с непознати мъже и да не остават насаме с мъже в затворени помещения. Нещо, което милиони туркини правят ежедневно като отиват на работа, коментира авторът на статията.

Наръчникът определя освен това кои действия на жените могат да "опетнят семейната чест". А това е повод за убийство в "името на честта".

В крайна сметка наръчникът представя следната представа за

жената - склонна към неморално поведение,

освен ако няма строги правила, които да я ограничават. Не трябва да ходи на работа, за да не "опетни семейната чест". И ако все пак тя бъде опетнена, то виновна е жената, обобщава авторът на коментара в "Ди Велт".

Говорителят на турските религиозни власти каза, че не разбира цялото вълнение около наръчника. Той е на страницата на "Дианет вакъф" от 2005 година. От десет години съществува книга, в която са публикувани именно тези правила. А това е много преди управлението на Партията на справедливостта и развитието. Да се търси отговорност от настоящото правителство е нелепост, се цитира говорителят на турските религиозни власти. Те подкрепят изцяло съдържанието на наръчника за морално поведение.

Inform,30.05.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP