Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

СЕДМИЦАТА НА ИНВАЛИДИТЕ В ТУРЦИЯ РАЗКРИ НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ПРЕД НАШИ МЛАДИ ХОРА



Кърджалийци покориха Немрут. Младежи с увреждания изкачиха върха с посланието за равни права и възможности.
Трима младежи с увреждания от Кърджали покориха най-високия връх на планината Немрут в Турция. Димитър Стоянов, Дениз Мехмед и Хафизе Ахмед се включиха в похода, който се проведе в Седмицата на инвалидите в южната ни съседка. Придружаваше ги Калина Станчева.
Изкачването на върха, висок 2 206 м, е част от инициативите, с които хората с увреждания в Турция искат да покажат, че са
РАВНИ С ОСТАНАЛИТЕ
Организатори на пътуването на кърджалийци са Ротари клуб от Пловдив и побратименият им клуб от Анкара. Турското посолство и консулът Юмит Ялчин са издействали участие на младите хора от Кърджали. Пътните разноски до Анкара се поемат от пловдивския клуб, а останалите разходи – от Ротари клуб в Анкара.
Походът до Немрут се провежда за седма поредна година, български участници се канят за втори път. Миналата година в изявите са участвали деца с увреждания от Пловдив. Ротари клуб от Турция поема разходите на всички, включили се в мероприятията.
Младите хора от Кърджали пропътуваха хиляди километри, за да се включат в похода, който се провежда и с благотворителна цел. Участвали са в семинар в град Адъиеман в местния университет. Обсъждали са проблемите на семействата, в които има дете инвалид, изпитанията и подкрепата за възрастните, които са получили увреждания, бариерите, които инвалидите трябва да преодоляват всеки ден, обучението и достъпността на обществените сгради.
И в Турция както у нас има закон за хората с увреждания, споделиха кърджалийци. Но там Ротари клуб е
ОСНОВНИЯТСПОНСОР НА ИНВАЛИДИТЕ
Нужните им помощни средства не се купуват от държавата, затова се налага да търсят помощта на заможни хора. Именно с такива инициативи, организирани от клуба, се осигуряват средства за тях.
Тази година 6-ма художници са рисували с благотворителна цел. Със събраните средства от продажбата на картините им ще бъдат закупени инвалидни колички, които ще се раздадат на децата.
В Турция няма политика на държавата, с която да се помага на децата с увреждания, които искат да учат във висше учебно заведение. Както и при нас и тях не ги вземат на работа, въпреки че дават на работодателя облекчения, ако наеме инвалид, споделиха младите хора. Не крият възхищението си от силата на болните хора, които пеша или на мулета изкачват върха, за да
ПОДКРЕПЯТ СЪБРАТЯТА СИ
по съдба и да покажат, че са равноправни с останалите. Младите хора от Кърджали са участвали в шествие на хора с инвалидни колички и такива, с различни увреждания са преминали през града с лозунги за равни права и възможности на инвалидите.
Кърджалийци са доволни и благодарни на домакина си художникът Хикмет Четинкая, който ги е посрещнал и се грижил за тях. Посетили са музея на Ататюрк. Но най-голямо впечатление им направил Немрут, който е в Национален парк "Немрут" и е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Датиран е от I в. пр.н.е. Върхът е един от най-забележителните паметници от елинистичния период, където са съхранени монументалните статуи от мавзолея на Антиох Първи. Подобно на египетския сфинкс те охраняват тайнствена гробница на не толкова древни, но еднакво мистериозни властелини. Каменните глави се извисяват високо над скалистия пейзаж под самия връх, чийто изкуствен конус от ситни камъчета като че ли се забива в небето.
Светилището на планината Немрут не е споменато в нито една историческа книга чак до средата на ХIХ в. Пръв го преоткрива през 1881 г. немският пътен инженер Карл Сестер, нает от султана да разработи проект за железница в Източния Анадол. Султанът плаща на немския инженер "на метър", не на свършена работа, което донякъде обяснява неефективността на съвременните турски влакове: те се движат по странни маршрути, които рядко са най-късите. В случая на Немрут, обаче, това свършва добра работа – Сестер се натъква на останките случайно, в желанието си да удължи малко релсите. Щастливи археолози, които пристигат веднага след това, откриват не само невероятната гробница с истуканите на върха, но и старата столица на комагенското царство Арсамея и други руини, пръснати из района.

Inform,май 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP