Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,24.05.08

Товарен влак дерайлира заради експлозия в Турция
24 май 2008 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Товарен влак дерайлира заради експлозия в Турция, предаде РБК. Инцидентът е станал в югоизточната турска провинция Бингьол. До момента няма данни за пострадали.
По данни на властите отговорността за експлозията е на Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Кюрдски бунтовници са взривили жп линия в Югоизточна Турция, няма пострадали
24 май 2008 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са взривили железопътна линия в провинция Бингьол, Югоизточна Турция, при преминаване на пътнически влак, съобщават световните медии, като цитират Анадолската агенция. Няма пострадали при инцидента. Дерайлирали са пет вагона от влаковата композиция. Бомбата на релсите е била взривена дистанционно. След нападението на ПКК турските военни са предприели операция в района.

Нужни са спешни мерки срещу кризата в земеделското производство, заявиха турски земеделски специалисти
24 май 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на агрономите и инженерите в областта на селското стопанство в Турция Гьокхан Гюнайдън заяви, че са необходими много спешни мерки за справяне с кризата в земеделската продукция и храните, пише турският вестник “Хюриет”. На конгрес на земеделските производители и специалисти в Анкара той посочи, че с всяка изминала година картината в областта на земеделието става по-лоша. В Турция има сериозен спад в производството на различни земеделски култури като захарно цвекло, домати, картофи, пшеница, тютюн и трябва да се предприемат политики за въздигане на селското стопанство, за да не се присъединяват нови земеделски производители към армията на безработните и гладните, каза Гюнайдън. Като мярка той предложи да се увеличи процентът на поливните земеделски площи, пише вестникът.

Кьоксал Топтан подкрепи предложението президентът Гюл да бъде арбитър между властите в Турция
24 май 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан изтъкна, че съдебните органи са най-висшите органи в Турция, но изрази огорчение, че се засяга законодателната власт в декларацията на Касационния съд, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Топтан каза това на летището при завръщането си от Страсбург, където участва в заседание на Европейския парламент. Той посочи, че подкрепя предложението президентът Абдуллах Гюл да влезе в ролята на арбитър в напрежението между законодателната и съдебната власт, пише вестникът.

Али Бабаджан заминава за Ливан
24 май 2008 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара/Бейрут. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заминава утре, 25 май, на посещение в Ливан, предаде Анадолската агенция. Визитата на Бабаджан е във връзка със заседанието на парламента, свързан с избора на президент на Ливан.

С празен стомах светски характер не се опазва, каза турски опозиционен лидер
24 май 2008 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Демократичната лява партия в Турция Зеки Сезер заяви, че за да се опази светският принцип, трябва да се вземат на преден план други наболели въпроси, предаде турската агенция АНКА. Сезер изтъкна, че сред основните принципи на демокрацията в Турция е разбирането за светския характер на страната. “От светския принцип и демокрацията няма да се откажем, но с празен стомах светски характер не става”, каза турският опозиционен политик. Той посочи, че не може да се оплакваш, че хората не гласуват за теб и се разклаща светският характер на държавата, след като си ги оставил гладни и призова политиците в Турция да се съсредоточат върху въпроси извън злободневните политически игри, които носят печалби, посочва агенцията.

“Заман”: Влак дерайлира в турската провинция Бингьол в резултат на експлозия на мина
24 май 2008 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Бингьол. 5 вагона на смесен влак, пътуващ по линията Елязъг-Татван е излязъл извън релси до гара Суверен, провинция Бингьол, в резултат на експлозия на мина, пише турският вестник “Заман”. Мина, заложена от терористичната организация Кюрдска работническа партия на 127 километър на железопътната линия Бейхан-Суверен, е експлозирала при преминаването на смесения влак с номер 52 862, превозващ товари и пътници. При експлозията няма човешки жертви и ранени, но са нанесени материални щети на влака. Според информацията в района е започнала широкомащабна операция, пише вестникът.

“Милиет”: Необходима е конституционна гаранция за светския характер на страната, каза Дейвид Милибанд
24 май 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд заяви, че за да бъде предпазена Турция от чести политически кризи, трябва да бъдат направени стъпки, които да гарантират светския характер чрез конституционен контрол и баланс, пише турският вестник “Милиет”. Дейвид Милибанд, който съпровождаше кралицата на Великобритания Елизабет II по време на нейната визита в Турция, след завръщането си изрази своите позиции за страната. Британският външен министър изтъкна, че Турция е стратегически важна и не трябва да бъде пренебрегвана. Той я определи като пример за ислямските страни, които искат повече свобода и демокрация.
По въпроса за енергийната сигурност на Европа и ролята на Турция в тази насока, Милибанд изтъкна, че Турция има потенциала да бъде една енергийна база за Европа и нейните усилия в тази връзка са важни. Той изтъкна, че страната му ще помага на възникващи политически проблеми в Турция и ще работи за членството й в ЕС, пише вестникът.

Кондолиза Райс похвали Турция за посредничеството й в мирните преговори между Сирия и Израел
24 май 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс похвали Турция за посредничеството й в мирните преговори между Сирия и Израел, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Райс отговори на въпроси на журналисти за преговорите между Израел и Сирия по време на пътуването си с министъра на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд от Вашингтон към Калифорния. Тя изтъкна, че трябва да бъде установен траен мир, който ще премахне тероризма от сцената и Турция полага усилия в тази връзка, от което САЩ е много доволна, отбелязва телевизията.

“Хюриет”: Турски държавен министър е на визита в САЩ за участие в деня на Турция и турската култура
24 май 2008 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турският държавен министър проф. д-р Мустафа Саид Язъджъоглу е на посещение в САЩ за участие в събитията по случай деня на Турция и турската култура, пише турският вестник “Хюриет”. Проф. Язъджъоглу участва в редица срещи в щата Ню Джърси. В рамките на програмата си той се срещна с турската колония в град Патерсън и изслуша въпросите, поставени от тях. На въпрос дали забраната на Партията на справедливостта и развитието в Турция ще нанесе загуба на турската демокрация, той отговори, че турската демокрация няма да претърпи вреда и няма да изпадне в застой. След Ню Джърси проф. Язъджъоглу ще посети Вашингтон, където ще има срещи с представители на турската дипломатическа мисия. Довечера той ще участва в бал по случай деня на Турция в хотел “Краун Плаза”, а утре ще бъде на шествието и фестивала, организирани в тази връзка, пише вестникът.

Вместо да бъде модел, Турция се опитва да копира страни от Близкия изток и Русия, каза Майкъл Рубин
24 май 2008 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Майкъл Рубин - съветник на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Джон Маккейн обвини Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция в двулично поведение във връзка с делото за забрана на партията, пише турският вестник “Хюриет”. На форум в университета “Бахчешехир” в Истанбул специалистът за Близкия изток от Американския институт за бизнес и предприемачество Майкъл Рубин даде Турция за еталон, но посочи, че е много иронично това, че някои в Турция вместо да виждат в нея един модел, се опитват да вземат за модел финансовата система на Саудитска Арабия. Той каза, че Турция, която е имала един активен печат, сега в системата на свободата на печата се опитва да копира Тунис. Доказателство за това са многобройните дела срещу свободните журналисти и карикатуристи, които рисуват премиера като “котка”. В съдебната система пък Турция се опитва да взема пример от Египет, а в системата на политическата свобода от ден на ден се приближава до Русия и системата на Путин. “Колония ли е Турция” попита Рубин в своето изказване. Той посочи, че ПСР показва двуличие като се има предвид, че е останала безгласна към делото за забрана на Партията на демократичното общество. Европа не трябва да разглежда Турция като своя колония и да взема страна в делото за забрана на ПСР. САЩ също не трябва да подкрепя една партия в страната, защото това винаги досега е водело до крах на нейната дипломация в Турция, пише вестникът.

“Сабах”: Тансу Чилер засега не прие призива да се завърне към политиката
24 май 2008 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият премиер на Турция Тансу Чилер не прие призива, отправен от Демократическата партия, да се завърне към политиката, пише турският вестник “Сабах”. На среща вчера с представители на ДП Чилер посочи, че още е рано да се завърне към политиката. Тя каза, че начело на Демократическата партия е избран нов председател и той отскоро е поел пътя за въздигане на партията. “Но ако занапред дойде отново подобно предложение, няма да избягам от задължението си”, каза Чилер, пише вестникът.

Агенция “Фокус” припомня, че Тансу Чилер е първата и единствена досега жена премиер на Турция. Тя е оглавявала правителствата между 1993 и 1996 година като председател на Партията на верния път, основана от бившия премиер и президент на Турция Сюлейман Демирел.

Анадолска агенция: Турски интелектуалци призоваха за широк диалог в турското общество

24 май 2008 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съюзът “Интелектуалци за демокрация” в Турция представи на турската общественост декларация, изготвена от 29 негови членове, предаде Анадолската агенция. Писателят Ахмет Сай заяви на пресконференция в хотел “Таксим” в Истанбул от името на подписалите декларацията, че интелектуалците не създават само напрежение и не са само, за да критикуват и застават срещу действия, които омаловажават обществото. Те трябва да показват пътища, по които да се достигне до жадуваните мечти и цели в страната и в света. В декларацията се посочва, че те трябва да създадат открита среда за диалог, за което е необходимо широко организиране на силите на образованите хора, отбелязва агенцията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP