Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,29.05.08

Полицията в Измир задържа член на ПКК с 500 грама експлозив
29 май 2008 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Измир. Едно лице е било задържано в Измир с 500 грама взривно вещество от типа С-4 и по предположение, че е член на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Екипи за борба с тероризма в Измир са организирали вчера операция в квартал Кадифекале по предварително получена информация. При претърсването на дома на задържания е открит експлозив С-4. По случая е започнало разследване. Продължава издирването на още едно лице, свързано със задържания, пише вестникът.

Турски съд закри асоциация за защита правата на хомосексуалистите
29 май 2008 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският съд постанови закриване на Истанбулската асоциация за защита правата на гейовете, предаде Газета ру, позовавайки се на Ройтерс. Прокурорът по делото е обвинил организацията в нарушаване на семейните устои и обществения морал. Това е първият случай на закриване на подобна организация в страна, претендираща за членство в ЕС.

8 души от иранските сили за сигурност са убити при операция от разклонението на ПКК в Западен Иран
29 май 2008 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. 8 души от силите за сигурност на Иран са загинали при операция срещу разклонението на Кюрдската работническа партия /ПКК/, действащо в Западен Иран, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Сблъсъкът между революционните сили на Иран и разклонението на ПКК е възникнал в граничния район на Иран и Ирак. Според информация от иракски източници иранските военни части са предприели масирани бомбардировки над планината Кандил и района Сердешт, Западен Иран.

Сблъсък между турски части и терористи от ПКК е възникнал в Източна Турция
29 май 2008 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Сблъсък между терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ и турските сили за сигурност е възникнал в планинската местност на околия Генч, провинция Бингьол, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Възползвайки се от гъстия горски масив, терористите са успели да избягат. Операциите на турските сили в Генч и Карлъова продължават.
Също при претърсване на планинските части в околия Чалдъран, провинция Ван, са били заловени 180 патрони за автомати “Калашников”, 3 ръчни бомби, 1 мина, 1 бинокъл, 1 волтметър, 6 батерии, 5 900 турски лири и различни неща, необходими за живот.

Управляващата ПСР в Турция ще обсъжда на тридневна среща актуалната ситуация в страната
29 май 2008 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието в Турция ще започне утре тридневно заседание в хотел “Къзълджахамам” Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На заседанието ще участват министри, депутати, членове на Централния изпълнителен съвет на ПСР и основателите на партията. Очаква се премиерът Реджеп Тайип Ердоган да направи основното си изказване на обяд на 31 май, събота. На заседанието държавният министър Мехмет Шимшек ще представи последното състояние на икономиката в Турция, а министри ще отговарят на актуални въпроси, пише вестникът.

Международен форум за мир и демокрация започна работа в Истанбул
29 май 2008 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул беше открит международният форум за мир и демокрация, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Форумът беше открит с коктейл в музея “Рахми Коч” от кмета на район Бейоглу в Истанбул Ахмет Мисбах Демирджан. На откриването присъства и лидерът на партията “Силна Турция” Туна Беклевич. В него вземат участие 74 гости от 42 страни. На форума ще бъдат обсъждани опозиционните движения във Венецуела, последните политически събития в Пакистан, проектите за развитие на Африка и делата за забрана на политически партии в Турция. Днес участниците във форума ще поставят венец пред паметната плоча на турската република на площада “Таксим”, на която са изписани думите на Ататюрк “Мир в страната, мир в света”. Утре представителите от страните от Африка, Азия, Америка и Европа ще заседават в Кефкен, провинция Коджаели, пише вестникът.

Турската армия нанесе въздушен удар в Северен Ирак
29 май 2008 13:25 Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия нанесе въздушен удар срещу 16 кюрдски военни цели в Северен Ирак, предаде АФП. Ударът е бил нанесен около 11:00 часа срещу обекти на Кюрдската работническа партия (ПКК).
В момента се прави оценка на нанесените щети, но армията определи удара като успешен.

Истанбул е домакин на форум на Европейския център на фондациите
29 май 2008 13:21 Агенция "Фокус"
Истанбул. Тази година общото събрание на Европейския център на фондациите ще се състои в Турция, пише вестник “Сабах”. В периода 29-31 май в Истанбул ще заседава 19-то общо събрание на тази организация. От 1989 година досега Европейският център на фондациите организира в различни европейски страни общите си събрания. Очаква се в сегашния форум да участват представители на най-големите световни фондации. Встъпително слово ще произнесе премиерът Реджеп Тайип Ердоган, а заключителните думи ще бъдат от президента Абдуллах Гюл.

За четири години турците са увеличили личното си тегло средно с 3 кг, е изтъкнато на медицински конгрес
29 май 2008 13:19 Агенция "Фокус"
Анталия. За последните четири години личното тегло на всеки турчин е увеличено средностатистически с три килограма, пише вестник “Заман”. Това е оповестено на 10-я национален конгрес по проблемите на високото кръвно налягане и бъбречните заболявания, който се провежда в Анталия. Изследванията на повече от 4000 души над 22-годишна възраст в 26 от 81-те провинции на Турция са показали, че за четиригодишния период след 2003 г. има увеличение с 21,3% на оплакванията от високо кръвно налягане. Една от основните причини за това е и наднорменото тегло, е било изтъкнато на конгреса.

Нашествие на скакалци нанесе поражения на посеви и гори в провинция в Централна Турция
29 май 2008 12:43 Агенция "Фокус"
Чорум. Нашествие на скакалци е нанесло поражения на 20 хектара гори и 10 хектара с различни посеви в село в провинция Чорум, Централна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. От земеделската служба в околия Османджък са съобщили, че е започнала обработка на местността в пострадалото село Сютлюдже с препарати за борба с вредителите. Жителите на селото са отчаяни и искат помощ от държавата, посочва агенцията.

Валутните резерви на Централната банка на Турция надхвърлиха 78 млрд. долара
29 май 2008 12:36 Агенция "Фокус"
Анкара. През седмицата 16-23 май валутните резерви на Централната банка на Турция са нараснали с 846 милиона долара и вече възлизат на 78,314 милиарда долара, предава информационната агенция АНКА. Няма промяна в размера на златните резерви на банката от 3,492 милиарда долара. По този начин общо валутните и златните резерви на банката са се увеличили за една седмица от 80,960 милиарда долара на 81,806 милиарда долара.

АНКА: Фирмите в Истанбул са увеличили значително печалбите си през 2007 г.
29 май 2008 12:33 Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулската търговска палата оповести значително увеличаване на печалбите на регистрираните в Истанбул фирми през 2007 година, предава информационната агенция АНКА. В сравнение с 2006 година търговските им печалби са нараснали с 31% и възлизат на близо 55,5 милиона турски лири /около 56 милиона лева/. Като се отчете, че средната инфлация през миналата година е била 10,97%, това означава, че средната печалба на истанбулските фирми е надвишавала три пъти размера на инфлацията в страната, посочва агенцията.

Над 201 килограма наркотици са заловени в турската провинция Ван
29 май 2008 12:21 Агенция "Фокус"
Ван. При четири операции в провинция Ван, Източна Турция, са били заловени над 201 килограма наркотици, от които 88,040 кг – хероин, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. Арестувани са шестима души, като един е освободен от ареста, но също ще бъде съден. Издирват се още двама души, които са успели да се укрият в последния момент.

“Сабах”: Открива се пътят за “кюрдски канал” в ефира на Турция
29 май 2008 12:18 Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ днес открива по своя инициатива пътя за “кюрдски канал” в Турция, пише вестник “Сабах”. В пленарната зала на парламента ще бъдат гледани предложенията за промени на закона за турското радио и телевизия /ТРТ/. В член 6 от закона, засягащ “предаванията с образователен и учебен характер”, се добавя изразът “ТРТ може да има предавания и на други езици и диалекти”. Заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Мустафа Елиташ посочва, че предаванията ще бъдат 24 часа непрекъснато, като освен на кюрдски ще има и на други езици и диалекти.

АНКА: Турските политици проявяват повишен интерес към Югоизточен Анадол
29 май 2008 12:00 Агенция "Фокус"
Диарбекир. След като премиерът Реджеп Тайип Ердоган оповести в Диарбекир плана за действие на правителството в рамките на проекта за развитие на Югоизточен Анадол /ГАП/, лидерите на други политически партии също ще посетят в спешен порядък този район, предава информационната агенция АНКА. Посещението на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал ще бъде на 4 и 5 юни и ще включва Урфа и Диарбекир, а на лидера на Партията “Велик съюз” Мухсин Язаджъоглу – на 31 май и 1 юни и обхваща провинциите Ван, Битлис, Муш, Бингьол и Диарбекир.

“Сабах”: Сметната палата на Турция отбелязва своята 146-а годишнина
29 май 2008 11:58 Агенция "Фокус"
Анкара. Сметната палата на Турция чества днес 146-ата годишнина от своето създаване, пише вестник “Сабах”. Отбелязването на годишнината започва с посещение на мавзолея на Ататюрк в Анкара – Анъткабир. Групата се води от председателя на Сметната палата Мехмет Дамар и включва завеждащите отделения и членове на върховната одитна институция, представители на професионални организации. След това в сградата на Сметната палата ще се състои тържествено събрание.


Анадолска агенция: Продължават операциите на турската армия в Югоизточен Анадол
29 май 2008 11:53 Агенция "Фокус"
Диарбекир. Продължават операциите на турската армия в Югоизточен Анадол за обезвреждане на терористичната кюрдска работническа партия /ПКК/, предава Анадолската агенция. Действията са съсредоточени главно в района на планините Джуди, Като и Бестлер дерелер в близост до иракската граница. Продължава и прехвърлянето на попълнения от личен състав и военна материали за войсковата групировка. Рано тази сутрин военни превозни средства заминаха за граничните райони. Действията на пехотата се подкрепят по въздуха от хеликоптери. Продължава и прочистването на района от мини, посочва агенцията.

Анадолска агенция: ВАС избра Мустафа Бирден за свой председател
29 май 2008 11:28 Агенция "Фокус"
Анкара. Мустафа Бирден беше избран за нов председател на Върховния административен съд на Турция, предава Анадолската агенция. Изборът започна миналата седмица и приключи вчера. Мустафа Бирден, досегашен завеждащ второ отделение на ВАС, получи подкрепата на 50 от членовете на върховната съдебна инстанция. Постът беше овакантено след като досегашният председател г-жа Сумру Чьортоглу се пенсионира поради навършване на пределна възраст. През следващите дни ще бъде избран нов завеждащ второ отделение на мястото на Бирден.

“Заман”: Поскъпването на бензина в Турция намали потреблението с 10%
29 май 2008 11:11 Агенция "Фокус"
Истанбул. Постоянното вдигане на цените на бензина в Турция ограничи потреблението с 10% и шофьорите все по-рядко сядат зад волана, пише днес вестник “Заман”. Цената на литър бензин стана вече над 3,50 турски лири /около 3,50 лева/ и това видимо ограничава потреблението. През първите три месеца на годината потреблението на бензин е спаднало с 10,8% в сравнение със същия период на 2007 година. При потреблението на газ спадът е с 3,3%, а при нафтата има увеличение с 3,4%.

“Милиет”, Турция: Партията на националистическото движение също се съмнява, че е подслушвана
29 май 2008 10:46 Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели е предупредил парнийното ръководство да бъде внимателно, защото може да е подслушвано, пише днес турският вестник “Милиет”. Ръководството на ПНД е разпоредило проучване на съмнителните коли около централата на партията; под постоянно наблюдение са поставени кварталният пазар и паркингът пред сградата. По повод твърденията за подслушване на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ генералният секретар на ПНД Джихан Пачаджъ заяви, че те трябва сериозно да бъдат проучени. Според Пачаджъ, “ако се подслушва генералният секретар на основната опозиционна партия, това означава, че и ръководителите на останалите опозиционни партии се подслушват. Ние имахме подобно съмнение. И понеже предполагахме това, не се изненадахме от последните събития.”

“Сабах”: Приятелски послания от Вселенската патриаршия
29 май 2008 10:33 Агенция "Фокус"
Истанбул. Началникът на гръцкия Генерален щаб армейски генерал Димитриос Грапсас посети Вселенската патриаршия в Истанбул и беше приет от Вселенския патриарх Вартоломей, пише вестник “Сабах”. В продължилия 40 минути разговор Вартоломей поздрави Грапсас за неговите усилия за развитие на сътрудничеството с Турция и подчерта, че православната църква в Турция също поляга значителни усилия в това отношение, отбелязва турският всекидневник.
Генерал Грапсас бе на посещение в Турция по покана на турския си колега ген. Яшар Бююканът от 25 до 28 май.

“Радикал”: В Турция са нараснали национализмът и насилието

29 май 2008 10:12 Агенция "Фокус"
Анкара. В новия годишен доклад на Амнести интернешънъл в раздела за Турция се рисува мрачна картина, пише днес вестник “Радикал”. Синтезираната оценка на международната неправителствена правозащитна организация гласи: “След политическата нестабилност и намесите на армията нараства национализмът и насилието. Свободата на волеизявление е ограничена; продължават съмненията за справедливо правосъдие и твърденията за изтезания. Недостатъчна е дейността на официалните органи за защита правата на човека”.

Турски печат: Разраства се скандалът с подслушването на основната опозиционна партия
29 май 2008 10:00 Агенция "Фокус"
Анкара. Разрастването на скандала с твърденията за подслушване на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ е централна тема на днешните турски всекидневници.
Заглавието на публикацията по темата на вестник “Милиет” е взето от думите на лидера на НРП Дениз Байкал: “В Америка правителството също подслушваше опозицията и беше свалено от власт”. Визира се скандалът “Уотъргейт”, който през 1974 г. свали от власт президента на САЩ Ричард Никсън.
Вестник “Радикал” акцентира на думите на лидера на НРП Дениз Байкал, че партията е подслушвана от правителството. Дениз Байкал окачествява случая като пълна трагедия и казва, че зад този случай стои правителството.
“Чудовищно твърдение: Държавата е подслушвала и е обслужвала” е заглавието във вестник “Сабах”. Според Дениз Байкал разговор на генералния секретар на партията в централата на НРП е бил подслушан и след това е бил обслужен един “религиозен вестник” – издавания в Анадола вестник “Вакит”, се посочва в текста.
Вестник “Хюриет” обръща внимание на думите на Дениз Байкал, че не се чувства сигурен при тази ситуация и иска да знае дали държавата е в състояние да опазва правата на своите граждани. Дениз Байкал подчертава, че с тази тактика НРП няма да бъде заличена от политическата сцена и пита риторично каква е личната полза от случая за премиера Реджеп Тайип Ердоган.
“Заман” отбелязва, че скандалът с твърденията за подслушване на НРП ще бъде изясняван. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай е призовал прокуратурата да си свърши работата, а републиканската прокуратура в Анкара официално е започнала предварителна проверка по случая.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP