Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,26.05.08

Нелегални имигранти от Афганистан са задържани в турската провинция Батман
26 май 2008 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Батман. Екипи на жандармерията, действайки по сигнал, са задържали 28 нелегални имигранти с афганистански произход в провинция Батман, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Имигрантите били укрити в приземен етаж на къща, откъдето трябвало да бъдат изпратени по-късно в Истанбул. Предадени са на отдел “Чужденци” на полицията, за да бъдат експулсирани от страната.

Над 8 кг хероин залови турската полиция в провинция Бингьол
26 май 2008 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Екипи на дирекцията по сигурността в провинция Бингьол, Югоизточна Турция, са заловили 8,300 килограма хероин, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Операцията под кодовото наименование “Хезеян” е организирана след получен сигнал, че се готви прехвърляне на наркотици от провинция Ван през провинция Бингьол за западните турски провинции. Първоначално е арестуван едни човек, а впоследствие - още четирима души. Петимата задържани веднага са изправени пред съда, като четирима от тях са пратени в затвора.

ДХА: Самоделно взривно устройство на ПКК е обезвредено в района на жандармерийски участък
26 май 2008 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. В района на жандармерийски участък на около 60 километра от град Хаккяри, Югоизточна Турция, в последния момент е били обезвредено самоделно взривно устройство на Кюрдската работническа партия /ПКК/, монтирано на камионетка, извозваща боклука от поделението, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Камионетката всеки ден извозвала боклука от поделението и сутринта шофьорът забелязал странен предмет под нея. Дошлите на място специалисти установили, че е монтирано самоделно взривно устройство, което трябвало да се задейства дистанционно. Устройство е обезвредено, води се разследване на случая.

В Москва ще се състои сесия на икономическата комисия Турция-Русия
26 май 2008 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. В Москва утре започва осмата сесия на смесената междуправителствена икономическа комисия Турция-Русия, предава Анадолската агенция. Сесията е двудневна. Турската делегация се води от министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер, а руската – от министъра на промишлеността и търговията Виктор Хистенко. Ще бъде направена оценка на развитието на търговско-икономическите връзки между двете страни след седмата сесия, състояла се през май 2006 година в Истанбул, и ще бъдат набелязани мерки за по-нататъшно балансирано развитие на двустранните отношения.

Турската жандармерия е задържала 98 нелегални имигранти в провинция Адана
26 май 2008 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Адана. Екипи на жандармерията са задържали околия Джейхан на провинция Адана, Югоизточна Турция, 98 нелегални имигранти, пише вестник “Хюриет”. Чужденците са граждани на Афганистан, Пакистан и Бангладеш и са били открити в камион, спрян за проверка на гишетата при Сиркели на магистралата ТЕМ. Във връзка със случая са задържани и двама турски граждани, от които единият е водачът на камиона. След разпити задържаните са предадени на прокуратурата.

Над 67 кг хероин са заловени в турската провинция Газиантеп
26 май 2008 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Газиантеп. Екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност заловиха 67,370 килограма хероин в провинция Газиантеп, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Операцията е предприета след получен сигнал, че двама души ще пренесат от град Ван до град Газиантеп вкаран от чужбина в Турция наркотик. Хероинът, разпределен в 130 пакета, бил укрит в резервоара на камион, спрян за проверка в град Газиантеп. Арестувани са шофьорът на камиона и неговият придружител.

30 души са арестувани при акция срещу терористична организация в турската провинция Съвас
26 май 2008 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Съвас. При операция срещу терористичната организация Революционна народноосвободителна партия/Фронт /DHKP/C/ в провинция Съвас, са били арестувани 30 души, предава Анадолската агенция. Арестите са извършени на 11 различни адреса. Към арестуваните са предявени обвинения за изграждане на младежко крило на DHKP/C и развиване на дейност в него през периода 2004-2008 година. По нареждане на прокуратурата 18 от задържаните са били освободени, а останалите 12 души ще бъдат изправени пред съда.

Хюриет”: Съдбата на Неджметтин Ербакан
26 май 2008 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият премиер Неджметтин Ербакан замина за лятната си къща в Алтънолук. Наказанието му “домашен арест” започна да тече от снощи в полунощ и ще продължи 2 години и 4 месеца, пише Ялчън Байер в публикация, поместена днес във вестник “Хюриет”.
Неджметтин Ербакан, който в момента е на 83 години, ще приключи изтърпяването на наказанието, когато вече ще е станал на 86 години. При това, когато в момента на власт в Турция са неговите “ученици”.
Каква само горчива съдба.
Няма до може дори да ходи до джамията за традиционната петъчна молитва. Охраната му този път ще бъде около него в качеството на “пазачи”. Онзи ден Ербакан посети заедно със съпругата си Нермин Ербакан семейната гробница Меркезефенди, придружаван от многобройната си охрана.
Докато се е молил, кой знае какви неща са преминали през главата му. Как е създал Партията на националния ред /ПНР/, Партията на националното спасение /ПНС/, Партията на благоденствието /ПБ/, Партията на благополучието /ПБл/; как са били закрити първите три партии; дългите дискусии по време на едногодишния му мандат като премиер по време на правителството по формулата “Рефахйол” /коалицията на ПБ с тогавашната Партия на верния път с лидер г-жа Тансу Чилер – бел. на “Фокус”/. На каква стока са се превърнали някои неща от гледна точка на Турция...

Абдуллах Гюл предприе стъпки за намаляване на напрежението между правителството и съдебната власт в Турция
26 май 2008 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл се е намесил, за да намали постоянно нарастващото напрежение между правителството и съдебната власт, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Абдуллах Гюл заяви, че е “предал своите препоръки и внушения на ангажираните в спора страни”. Турският президент посочи, че “следи отблизо засилващите се през последните месеци политически и правни дискусии”.
Преди това лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели предложи президентът Абдуллах Гюл да организира и да председателства среща на представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в страната, посочва телевизията.

Председателят на турския парламент не смята за уместна критиката от страна на съдебната система
26 май 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента Кьоксал Топтан заяви, че официалните съобщения с критични нотки на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд не подхождат на Турция, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Кьоксал Топтан подкрепи предложението на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели заинтересованите страни да се съберат и в спокойна обстановка да обсъдят начини за преодоляване на натрупаното напрежение и решаване на спорните въпроси.

Ройтерс: Прекратени са доставките на газ от Иран за Турция
26 май 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Газоподаването от Иран за Турция бе прекратено днес след експлозия на газопровод в Източна Турция, предаде агенция Ройтерс.
Високопоставен военен източник в Югоизточна Турция, който настоя за анонимност, заяви, че взривът е дело на Кюрдската работническа партия (ПКК).
Работата по възстановяване на газопровода ще отнеме няколко дни.

“Заман”: Продължават операциите срещу ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
26 май 2008 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Продължават операциите срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Операциите се провеждат в района Бестлер Дерелер с участието и на селски и горски пазачи и се подпомагат с хеликоптери от въздуха. Тази сутрин с военни автомобили в района са били докарани муниции и провизии, а цивилни минибуси са превозили още войници, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Стотици хора изпълниха болниците в Истанбул заради ухапвания от кърлежи
26 май 2008 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Стотици хора в Истанбул изпълниха болниците заради ухапвания от кърлежи, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Само в болницата Хасеки са постъпили над 500 пострадали, а много ухапани са приети и в болниците в Картал, Нюмуне, Шишли, Етфал, Гьозтепе, Окмейданъ и други. Сред тях има и много деца. Голяма част от ухапаните са били на пикник през почивните дни в гористи местности, посочва телевизията.

Анадолска агенция: Ирак поиска повече вода от Турция
26 май 2008 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на водните ресурси на Ирак Абдюллатиф Джемал Рашид заяви, че през предишните години Турция е предоставяла достатъчни количества вода на Ирак, но тази година има засушаване и затова ще поискат да бъде отпусната повече вода, предава Анадолската агенция. Иракският министър се срещна в Анкара с турския държавен министър Кюршад Тюзмен. На срещата Тюзмен е заявил, че новата цел за тази година в търговията с Ирак е оборотът да достигне стойност от 5 милиарда долара. Иракският министър е предал специално послание от премиера на страната си Нури ал Малики за турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Петима турски военни са ранени при пътен инцидент в провинция Ерзинджан
26 май 2008 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. Петима военни са ранени при преобръщане на военен брониран автомобил, който е извършвал патрулна дейност, в провинция Ерзинджан, Източна Турция, предава Анадолската агенция. Инцидентът е станал вчера вечерта по неустановени засега причини на 40-ия километър от пътя Ерзинджан-Ерзурум. Автомобилът е от състава на жандармерийския участък в Танели, околия Юзюмлю. Ранените са един подофицер и четирима войници и са настанени на лечение в болница, без опасност за живота.

“Милиет”: Кюрдският въпрос не може да бъде решен без НРП, смятат индустриалци и активисти от Диарбекир
26 май 2008 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Председателят на Съюза на индустриалците и бизнесмените в Диарбекир Раиф Тюрк заяви, че кюрдският въпрос не може да бъде решен без Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Той посочи, че неправителствените организации от Диарбекир ще се срещнат с лидера на НРП Дениз Байкал след заседанието на Централния изпълнителен съвет през юни и ще обсъдят варианти в тази връзка, пише вестникът.

“Хюриет”: Реджеп Тайип Ердоган се срещна с премиера на Катар
26 май 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна вчера в Бейрут с премиера и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабир ел Тани, пише вестник “Хюриет”. Двамата премиери бяха в ливанската столица за избора на президент на страната. След разговора между двамата министър-председатели не бяха направени изявления.

“Милиет”: Изборът на временен председател предизвика криза в ръководството на ПДО в Турция
26 май 2008 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изборът на нов временен председател на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция предизвика криза в партията, пише турският вестник “Милиет”. Избирането на депутатката от Мардин Емине Айна за временен председател на ПДО след като Нуреддин Демирташ бе взет на военна служба предизвика силно притеснение у лидера на парламентарната група на ПДО Ахмет Тюрк и неговото обкръжение. Задкулисните игри в парламентарната група и ръководството на партията, които се правят с цел да възпрепятстват избора на Ахмет Тюрк за лидер на партията на предстоящия конгрес на ПДО през юли доведоха до силно безпокойство у депутати и представители на партията. Емине Айна заяви, че няма основания за притеснения и призова Тюрк да не подава оставка от ръководните си позиции. За успокояване на ситуацията тя предприе срещи с депутати и представители на ръководството. Депутати от ПДО заявиха, че на конгреса не трябва да се стига до оставката на Тюрк, защото той е опитен и личност, която обезпечава консенсуса в партията. Не е изключено обаче на конгреса да има сюрприз от нов кандидат за лидер, който да оглави дейността на партията и при нейното евентуално закриване, пише вестникът.

Правителствен план предвижда заетост за 4 млн. души в Югоизточен Анадол
26 май 2008 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият план за действие в рамките на проекта ГАП, който премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще оповести в Диарбекир, предвижда да се осигури заетост допълнително на 4 милиона души в Югоизточен Анадол, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. За реализирането на новия план са заделени средства в размер на 12 милиарда долара. Приоритетни сектори на проекта са енергетиката и селското стопанство. Поставена е и целта да бъдат прочистени мините в района, посочва телевизията.

Агенция “Фокус” припомня:

Проектът за развитие на Югоизточен Анадол – ГАП / съкращението на турското название/ се определя като един от най-големите проекти, предприемани в Турция. Приема се в началото на 90-те години на миналия век. Целта е да се осигури напояване в района /общо 1,7 млн. хектара площи в осем провинции при изпълнение на целия проект/, като програмата за развитие на водните ресурси включва изграждане на 22 язовира и 19 ВЕЦ-а на реките Ефрат и Тигър в Югоизточна Турция. Проектът ГАП включва инвестиции за развитие на земеделието, енергетиката, транспорта, телекомуникациите, здравеопазването, образованието, градската и селската инфраструктура.

Си Ен Ен Тюрк: Започна домашният арест на бившия премиер Неджметтин Ербакан
26 май 2008 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият премиер и последен генерален председател на закритата Партия на благоденствието Неджметтин Ербакан замина за вилата си в Алтънолук, за да прекара там наложеното му наказание домашен арест, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Наказанието започна да тече от полунощ. Неджметтин Ербакан беше съден по нашумялото дело за “изгубените трилиони” /трилиони стари турски лири; сега равностойни на милиони нови турски лири – бел. на “Фокус”/ и получи присъда затвор от 2 години и 4 месеца за “документна измама”.

“Заман”: 15 души са пострадали при преобръщане на пътнически автобус в Афионкарахисар, Западна Турция
26 май 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Афионкарахисар. 15 души са били ранени при преобръщане на пътнически автобус в Афионкарахисар, Западна Турция, пише турският вестник “Заман”. Според получената информация пътнически автобус, управляван от шофьор на име Мехмет Кандемир, се е преобърнал в преграда на пътя Чан-Динар, провинция Афионкарахисар. Ранените са били отведени в болниците в Чай и Афионкарахисар, където са подложени на медицинско лечение, пише вестникът.

“Радикал”: Увеличението на заплатите ни компенсация за мълчание ли беше, попитаха турски юристи
26 май 2008 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Ушак. Представителите на турското правосъдие реагираха остро срещу думите на министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин, че са били повишени заплатите на работещите в правосъдната система с 40 %, за да не бъдат политически пристрастни и ангажирани, пише турският вестник “Радикал”. Председателят на Касационния съд Хасан Герчекер на симпозиум в Ушак заяви, че е силно притеснен от изявленията на министър Шахин и председателя на парламента Кьоксал Топтан, че декларациите на Касационния съд и Държавния съвет са пристрастни и съдържат политически елемент. Представители на Касационния съд, които присъстваха на симпозиума, попитаха риторично дали 40-процентното увеличение на заплатите им не е компенсация за тяхното мълчание, пише вестникът.

“Хюриет”: Опозиционната НРП в Турция открива представителство във Вашингтон
26 май 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал разпореди да бъде открито представителство на НРП във Вашингтон, пише турският вестник “Хюриет”. Това ще бъде поредната стъпка от атаката, която предприема НРП за разширяване на своите задгранични контакти и влияние. Дениз Байкал заяви в тази връзка, че е тяхно задължение и отговорност да представят правилно Турция и НРП извън страната, пише вестникът.

“Хюриет”: Абдуллах Гюл поздрави турски режисьор, спечелил награда на фестивала в Кан
26 май 2008 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/Кан. Президентът Абдуллах Гюл изпрати поздравителна телеграма до турския режисьор Нури Билге Джейлян, спечелил наградата за режисура на международния филмов фестивал Кан за филма “Трите маймуни”, пише вестник “Хюриет”. В телеграмата Абдуллах Гюл подчертава, че тази награда предизвиква голяма радост и гордост сред турския народ и показва важното място в света, до което стигнало турското кино.

Анадолска агенция: Един военен е ранен от избухнало взривно устройство в провинция Диарбекир
26 май 2008 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Един военен е ранен при избухване на взривно устройство в района на околия Лидже на провинция Диарбекир, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Това е станало рано сутринта в неделя при претърсване на планинска местност, когато е избухнало поставено от терористичната организация взривно устройство.
Силите за сигурност са открили също вчера самоделно взривно устройство с 3 килограма амониев нитрат в планинска местност в околия Генч на провинция Бингьол, Югоизточна Турция.
На пътя Шемдинли-Юксекова в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, е открито самоделно взривно устройство с 15 килограма амониев нитрат, поставено от терористите на самото трасе на пътя на 6-ия километър.

“Хюриет”: На местните избори ще получим 60 % от гласовете, каза ръководен представител на ПСР
26 май 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция и председател на парламентарната комисия по човешки права проф. д-р Зафер Юскюл заяви, че ПСР ще излезе по-силна местните избори и ще вземе близо 60 % от гласовете, пише турският вестник “Хюриет”. Юскюл посочи, че дори да бъде забранена партията и да бъде наложена забрана за политическа дейност на нейните лидери и депутати, освен тях има още 300 депутати и срещу това няма друга алтернатива за изграждане на правителство. Той посочи, че ПСР няма да се разцепи и лидерът й може да бъде избран на едни избори като независим депутат и да бъде подкрепен от привържениците на партията за съставяне на правителство. Той оцени делото за забрана на ПСР като “слабо” дело, което не помага на Турция, пише вестникът.

Турски печат: Не можем да останем безгласни към атаките на съдебните органи, каза турският премиер Ердоган

26 май 2008 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в отговор на декларациите на Върховния касационен съд и Държавния съвет /Върховния съд/ на Турция, споровете във връзка с проекта за съдебната реформа и наложената мярка за неотклонение на бившия премиер на Турция Неджметин Ербакан изпълват страниците на турските вестници днес. Вестник “Сабах” в публикация, озаглавена “Ние като Партия на справедливостта и развитието не можехме да останем безгласни”, пише, че за първи път след декларациите на висши съдебни институции, които нарушиха мълчанието си по случващото се на политическата арена в страната, премиерът Реджеп Тайип Ердоган е дал своя отговор. На редовен конгрес на женските организации на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Анкара Ердоган се обръща към правосъдието с думите “Не се сърдете, но ще бъде предателство спрямо 16,5 милиона избиратели да оставим без отговор декларация, която се разгласява във връзка с делото за забрана на една партия”. Вестникът цитира думите му, че принципите на демокрацията и светския характер на държавата няма да бъдат нарушени по никакъв начин.
Вестник “Милиет” също привежда акценти от изказването на премиера Ердоган като извежда в заглавие думите му “Нямат конституционни пълномощия”. Изданието цитира думите му, че правосъдните органи правят това изявление не поради конституционните и законови пълномощия, които имат, а поради задължението, което виждат в ситуацията.
На изказването на турския премиер внимание обръща и вестник “Радикал” в публикация, озаглавена “Касационният съд потъпка конституцията”. В нея се цитират думите на Ердоган, че всеки трябва да изпълнява задълженията си и съдебните органи правят това. Той изтъква, че не трябва да има намеса и натиск върху дейността на съдебната власт. Изданието се спира също на наложеното съдебно наказание на бившия премиер на Турция Неджметтин Ербакан от 2 години и четири месеца домашен арест и посочва, че Ербакан е пристигнал вчера във вилата си в Балъкесир, където ще изтърпи наказанието. Вестник “Заман” се спира на изявлението на министъра на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин, който посочва, че твърденията, че при обсъждането на пакета от реформи в съдебната система са присъствали малко представители на турското правосъдие не отговарят на истината. Шахин посочи, че на заседанието на организацията на юристите в Турция, което е започнало в Анталия на 20 май, са взели участие 304 юристи. Целта на разискванията е била да се укрепи съдебната система в страната.

“Радикал”: НРП не е от нашето социалдемократическо семейство, заявиха европейските социалдемократи
26 май 2008 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Заместник-председателят на групата на социалистите в Европейския парламент Ян Маринус Виерсма заяви, че не виждат Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция в рамките на своето социалдемократическо семейство с политиката, която водят, пише турският вестник “Радикал”. Виерсма посочи, че са очаквали от НРП да защитават реформите за присъединяване към ЕС, но тя следва съвършено друга линия в тази посока. Според европейския социалдемократ лидерът на НРП Дениз Байкал не показва достатъчна решимост за това и следва националистическо поведение. Виерсма посочи, че европейските социалдемократи подкрепят кандидатурата на Турция за ЕС и по въпроса за отношенията с нея в групата се водят активни дискусии. Той изтъкна, че НРП имат право сами да определят своята политика, но тя се разминава с позициите на европейските социалдемократи, пише вестникът.

“Сабах”: Двама войници загинаха и 7 души са ранени при катастрофа в провинция Ван, Източна Турция
26 май 2008 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Ван. Двама сержанти са загинали и 7 души са ранени при сблъсък на минибус, превозвал затворници, и автомобил в провинция Ван, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според получената информация минибус, който е превозвал затворници от околийския център Мурадие към затвора в Ерджиш, провинция Ван, управляван от Суат Билиджи се е сблъскал челно до мястото Карахан с камионетка, идваща отсреща. При катастрофата са загинали сержантите Тунджай Атеш и Гьокхан Ишлер. Ранени са пътуващите в минибуса Мурат Бакан – затворник, адвокатът Идрис Саалам, съдебният протоколчик Ферди Алкоч, офицерът Мехмет Тарладжъ и войниците Фатих Асрак, Дурмуш Алдър и шофьорът Суат Билиджи. Те са отведени в болницата във Ван за спешна медицинска помощ, пише вестникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP