Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Празник с няколко не толкова празнични аспекта

България | 22.09.2008

Честит празник! В интерес на истината не знам какво друго да кажа по повод на този ден. Не защото не знам какъв е той, а защото нямам навика да мисля за него като за празник, пише Явор Дачков в началото на коментара си.

Когато бях ученик, върху тази дата не се поставяше особен акцент в часовете по история, тъй като тя не беше част от социалистическата митология, в която месец септември се изчерпваше с една единствена дата - Девети. По отношение на официалните празници годината беше разделена на две: Деня на труда и Деня на свободата. Не споменавам 24 май, защото той стоеше по-далеч от официозността. Искам да кажа, че ми прозвуча малко странно инициативата на Сергей Станишев 22 септември да се отбелязва с всенародни тържества, за които Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

държавата похарчи щедро стотици милиони

потънали най-вече в сметките на различните медии и рекламни агенции. Странно е партията, която не признаваше този ден за празник в продължение на половин век и ни учеше, че всичко преди 9 септември, свързано с политиката, е зло, днес да организира такава дандания. И то при положение, че неин коалиционен партньор е внукът на Фердинанд. Между другото, царят и този път показа инстинкт за точното публично поведение и не се натрапи под прожекторите, въпреки всичките си исторически основания да го направи. Направиха го Станишев и Първанов по начин, лишен от голямо въображение. Клипът, озвучен от културния министър Стефан Данаилов, е нагледен пример за това. Той съдържа в себе си Старопрестолният Царевец - символ на държавна независимостBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Старопрестолният Царевец - символ на държавна независимост

всички клишета на социалистическата пропаганда

от ерата на късния живковизъм: мост, магистрала, самолет, деца, ако и реалността да е точно обратната. България няма една завършена магистрала, самолетната й компания отдавна фалира, а населението е в траен и задълбочаващ се отрицателен прираст. На всичкото отгоре българите посрещнаха този празник с класическите за управлението на левицата проблеми - парното, топлата вода, тока и неизменното поскъпване на живота. Ето защо не знам какво да кажа, освен честит празник. Останалото ми се вижда като прекалено скъпа реклама за края на едно злополучно правителство.

Явор Дачков

Дойче веле

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP