Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,30.09.08

Анадолска агенция: Турция си поставя високи цели в добива и износа на минерала бор
30 септември 2008 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция си поставя изключително високи цели в добива и износа на минерала бор, предава Анадолската агенция. През последните пет години е осигурено нарастване на добива с един милион тона. Сегашното производство, което годишно възлиза на около 1,5 милиарда долара, ще нарасне през 2012 г. на 3 милиона тона. За тази година е поставена цел приходите от износа на минерала бор да достигнат 600 милиона долара, а през 2013 г. да скочат на 1,3 милиарда долара.

В Турция утре започва новата законодателна година
30 септември 2008 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент, в който на 1 октомври ще бъде открита новата законодателна година, има натоварен дневен ред след почивните дни за религиозния празник Рамазан байрам, пише турският печат. На 7 октомври започват парламентарните дебати, а на 8 октомври ще се гласува по искането на правителството да се удължи с една година срокът на разрешението за рансгранични операции на турската армия в Северен Ирак, считано от 17 октомври 2008 година. За ратификация чакат редица международни договори и спогодби, сключени от Турция с различни страни и международни организации. Още през първата седмица от работата на парламента ще започне разглеждането и на 25 законопроекта,които са минали на съгласуване в комисиите и по които е постигнат консенсус между парламентарните групи за приоритетно разглеждане и приемане.

Анадолска агенция: В Турция може да има известно намаляване на лихвения процент
30 септември 2008 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция е възможно да се премине към намаляване на лихвения процент, предава Анадолската агенция. Това е заключението на заседанието на Съвета за паричната политика на Централната банка на Турция, състояло се на 18 септември. На заседанието е било обърнато внимание на оптимистичните сценарии в доклада за цените на петрола и на хранителните продукти в страната през юли и е преценено, че “ако продължи положителното развитие на инфлацията и на цените на емитираните ценни книжа, на дневен ред може да бъде поставен въпросът за ‘премерено’ намаляване на лихвения процент”.

ДЖИХАН: Турски самолет, с който пътувал държавен министър, направил принудително кацане в Адана
30 септември 2008 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Адана. Самолет на турските авиолинии, с който пътувал и турският държавен министър Мехмет Шимшек, направил принудително кацане на летището в Адана, Югоизточна Турция, предава информационната агенция ДЖИХАН. Пътническият самолет трябвало да кацне на летище Газиантеп, Югоизточна Турция, снощи към 24 ч, но поради лошото време и гъстата мъгла направил кръг над летище Газиантеп и кацнал принудително на летище Адана. Министърът продължил пътуването с автомобил и пристигнал в Газиантеп днес сутринта към 4 ч.

ДХА: Един загинал и 21 ранени при катастрофа с автобус в Южна Турция
30 септември 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Кахраманмараш. Един човек е загинал и 21 души са ранени при преобръщане на пътнически автобус в провинция Кахраманмараш, Южна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Тежката катастрофа е станала снощи към 23 ч при силен дъжд пътя Кахраманмараш-Гьоксун. Водачът изгубил управление на автобуса и той се преобърнал няколко пъти в 20-метрова пропаст. Ранените са настанени на лечение в болници в Кахраманмараш и Гьоксун, без опасност за живота.

Токът в Турция поскъпва средно с 10,7% от 1 октомври
30 септември 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. След преминаването към системата за “автоматичното увеличение”, от 1 октомври в Турция влизат в сила новите цени на тока, предава информационната агенция АНКА.
Средното увеличение на тока от утре е с 10,7%, а заедно с натрупванията на увеличенията от началото на годината цената на електроенергията в Турция е нараснала с внушителните 64,5%. С тези увеличение в рамките на годината правителството ще събере допълнително от населението близо 4,5 милиарда турски лири /около 4,6 милиарда лева/.
“Подарък от правителството за народа за празника Рамазан байрам” и “горчива захар за празничната трапеза” е ироничният коментар на камарата на електроинженерите на Турция за предстоящото поскъпване.

72 килограма наркотици заловиха в провинция Османие, Южна Турция
30 септември 2008 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Османие. 72 килограма наркотици са заловени в провинция Османие, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. По предварително получено сведение екипи на отдела за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Османие са спрели автомобил, пътуващ от Диарбекир до Адана. В багажника на автомобила с регистрационен номер 01 РД 003 в 13 торби са били открити 72 килограма дрога. Шофьорът и двамата му спътници са задържани ипредадени на полицията. Започнал е разпитът им по случая, пише вестникът.

Започнаха бизвизови пътувания в района на турско-сирийската граница по случай празника Рамазан байрам
30 септември 2008 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Хатай. Започнаха пътувания на граждани в района на турско-сирийската граница във връзка с религиозния празник Рамазан байрам, пише електронното издание на вестник “Заман”. Преминава се пред ГКПП Джилвегьозю в околия Рейханлъ на провинция Хатай. Тази година желание да отидат при свои роднини в Сирия са изразили 28 432 души. Разрешен им е 48-часов престой в Сирия. Ако просрочат разрешения срок, при следващи подобни празници няма да бъдат допускани да преминават турско-сирийската граница.

“Хюриет”: Огромен скандал с издаването на работни визи на проститутки в турското консулство в Москва
30 септември 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Огромен скандал избухна в консулската служба на турското посолство в Москва, след като стана известно, че работещият като секретар в консулската служба Сарпер Йетиш е издавал работни визи за Турция на руски проститутки и до изясняване на случая е отстранен от длъжност, пише днес вестник “Хюриет”. Скандалът избухнал след като руският телевизионен канал РТР излъчи в неделя вечерта в програмата си “Специалний кореспондент” заснети със скрита камера кадри. На тях се вижда как въпросният турски дипломат се среща в московско кафене със сводницата Олга Иванова, която е събирала млади момичета и срещу 6 000 евро на момиче ги е изпращала да проституират в Турция.
В коментара към излъчените кадри се посочва, че въпросната Олга Иванова е извършвала професионално търговията с женска плът и е карала Сарпер Йетиш да издава специални визи на руските проститутки – не обикновени туристически, а работни визи.

Тричасов проливен дъжд парализира турския град Самсун
30 септември 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Самсун. Тричасов проливен дъжд парализира живота в град Самсун, в централната част на Северна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Дъждът е започнал тази сутрин към 7 ч и е продължил до 10 ч. Наводнени са приземните етажи на много сгради в по-ниските части на града. Под водата е останал и пътят Самсун-Синоп. Движението по него е много затруднено и се извършва само в едното платно.
Град Самсун е на Черно море и има население над 725 хил. души.

“Хюриет”: Комисията на ЕС утвърди финансовата помощ за Турция за периода 2008-2010 г.
30 септември 2008 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Комисията на ЕС утвърди безвъзмездната финансова помощ за Турция за периода 2008-2010 г. в размер общо на 1 758 800 000 евро, пише вестник “Хюриет”. Графикът за отпускане на финансовата помощ за Турция от бюджета на ЕС е 538,7 млн. евро за тази година; 566,4 млн. евро за следващата година и 653,7 млн. евро през 2010 г. Макар че все още не е утвърдена, финансовата помощ на ЕС за Турция за 2011 г. е планирана в размер на 781,9 млн.евро. В официално изявление на Европейската комисия се посочва, че заделената за Турция финансова помощ ще бъде използвана приоритетно за “стимулиране на основните права и свободи, демокрацията, върховенството на закона, подсилване спазването на правата на човека, защита на правата на малцинствата, развитие на диалога ЕС-Турция на ниво неправителствени организации”.

Фалшификаторите на пари “обичат” най-много празниците, предупреждава турски вестник
30 септември 2008 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. През последните осем месеца полицията в Турция е заловила около 80 000 фалшиви турски банкноти и 4 000 фалшиви банкноти чужда валута, пише днес вестник “Заман”. На пазара се пласират повече банкноти от по 100 долара, както и банкноти от по 100 и 20 турски лири. Установено е, че фалшивите пари се пускат в оборот покрай празничната обстановка и суматохата при големи празници, в края на седмицата и около Нова година, предупреждава вестникът.

“Хабертюрк”: Последното предсказание на възрастната прорицателка
30 септември 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Предсказа разпадането на Съветския съюз, смъртта на Даяна, нападението на 11 септември, дори датата на собствената си смърт, пише в публикация за пророчицата Ванга турското електронно издание “Хабертюрк”. 20 години преди потъването на “Курск” прорицателката каза, че към края на 20 век в горещ августовски ден “Курск” ще остане под водата и светът няма да може да спре сълзите си когато гледа това произшествие. За тогавашните хора, чули тези думи на предсказателката са останали неясни. Но след като 20 години по-късно руската атомна подводница “Курск” потъна с 118 души екипаж, е станало ясно колко прави са били думите й. Именно след този ден всички са започнали да гледат на възрастната жена като на истинска пророчица. Славата на живеещата в село Рупите в полите на планината Кожух в България прорицателка Вангелия Гущерова или кратко Ванга отдавна е прекрачила пределите на родината й. До такава степен, че през 1970 година дори бившата първа дама на САЩ Жаклин Кенеди е поискала да се срещне с нея, но комунистическата власт в България не е разрешила подобна среща. Родена през 1911 година, когато е била на 12 години тя е попаднала в порой и по чудо е успяла да се спаси и тогава е ослепяла с двете си очи, Ванга склопи очи през 1996 година. Много години преди нападението на 11 септември 2001 година, тя беше казала, че “Близнаците в Америка ще бъдат нападнати от железни птици”. Към предсказанията на Ванга, която беше предсказала смъртта на Даяна и разпадането на Съветския съюз, започнало с перестройката, много преди това да се случи, се прибави и ново предсказание. Според “пророчицата на века” през 2010 година светът го очаква голяма световна война. Възрастната жена е казала, че войната, която ще започне след нападението срещу 4 държавни глави в Азия, може да се превърне в трета световна война. След това предсказание тя е казала, че няма да предсказва повече.
Според информацията, поместена в руския вестник “Правда”, Ванга е предсказала и датата на собствената си смърт и това, че след нея във Франция ще се роди момиче,, което като стане на 10 години ще започне да проявява прорицателските си способности и през 2009 година целият свят ще научи името й. Говорещата български език с помашко наречие възрастна пророчица Ванга не се е срещала особено с журналистите, които се тълпели пред вратата й. Но веднъж пред един събеседник беше посочила, че когато застане лице в лице с един човек животът му изплува пред нея като филмова лента от раждането до смъртта. “Хората идват при мен за лечение, но лечението трябва да го търсят при лекарите. А истинските лекарства са в растенията, които растат по земята”, е казвала също старата пророчица.

Чуждите банкови инвеститори в Турция контролират 42,7 % от турската банкова система
30 септември 2008 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Чуждите инвеститори, които за последните 4 години вложиха 18 милиарда долара в турския банков сектор, контролират 42,7 % от турската банкова система, пише електронният вестник “Хабертюрк”. За последните 4 години чуждите банки, които са заплашени от финансовата криза в света, закупиха турски банки на стойност 18 милиарда долара. Докато през 1999 година чуждият дял в турския банков сектор беше 1 %, сега достига 42,7 %. Близо 100 милиарда долара депозити се намират под контрола на чужди банки. Те управляват и 680 милиарда долара активи. Първа в Турция от най-големите банкови групи дойде британската “HSBC”, която закупи “Демирбанк” за 350 милиона долара. След това през 2004 година много чужди банки навлязоха на турския пазар. Френската “BNP Париба” закупи Турската икономическа банка за 216 милиона долара, а холандско-белгийската група “Фортис” закупи “Дъшбанк”. След продажбата на 26 % от акциите на турската “Гаранти банк” на финансовата група “Дженерал електрик Консъмър финанс”, италианската финансова група “Уни кредит” закупи “Коч банк”, а през 2006 година Националната банка на Гърция закупи “Финансбанк”. След още последвали продажби на банки, на холандската финансова група “ING Group” беше продадена “Оякбанк”, която е свързана с Организацията за подпомагане на армията, която беше 9-та в класацията на турските банки с 362 клона и 5500 служители.

Нови 13 хиляди учители ще назначи министерството на националното образование в Турция
30 септември 2008 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на националното образование в Турция ще назначи още 13 хиляди учители, предаде турската агенция АНКА. От министерството посочват, че молби ще се приемат между 22 и 31 октомври 2008 година. Назначенията ще бъдат направени на 5 ноември. Най-много учители ще се назначат в категорията “класни ръководители” – 3 696 души.

Турски печат,30.09.08: Бунтът в затвора в Бурхание, посланията на Абдуллах Гюл за празника Рамазан и сблъсъкът ПСР-НРП
.Тук

Турският премиер Ердоган ще посрещне премиера на Италия Силвио Берлускони в Измир
30 септември 2008 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Измир/Рим. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посрещне премиера на Италия Силвио Берлускони в Измир, пише турският вестник “Сабах”. През месец ноември в Измир ще се състои среща на турското и италианското правителство в рамките на подписаното през месец януари стратегическо споразумение. На срещата ще бъде подписан протокол за откриване на турско-италиански университет в Истанбул. Турският премиер подготвя специална програма за Берлускони, който през 2004 година покани Ердоган на гости във вилата си на остров Сицилия. Също така през ноември ще се състои петият турско-италиански форум в Рим, а на 31 октомври председателят на италианския парламент Джанфранко Фини ще посети Анкара по покана на Кьоксал Топтан в рамките на споразумение за сътрудничество между двата парламента.

Али Бардакоглу призова турските граждани да почетат своите родители, близки и съседи за празника Рамазан
30 септември 2008 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на дирекцията по на вероизповеданията в Турция Али Бардакоглу призова турските граждани да спазят традицията и да използват дните на религиозния празник Рамазан, започващ днес, за посещение на своите родители, роднини, близки и приятели, пише турският вестник “Заман”. В посланието си за празника Бардакоглу припомни, че на него на първо място по-младите трябва да бъдат при родителите си, да посетят свои роднини и съседи, да почетат възрастните и болните. Той изтъкна, че дните на празника са една възможност за сближение, взаимопомощ и подкрепа между хората. Бардакоглу посочи, че месецът Рамазан и празничните дни са важни за религиозното и социално единство на обществото и призова гражданите да помогнат на бедните и самотните хора, на изпадналите и загубилите надежда.

Турска делегация е на посещение в Страсбург за участие в сесията на ПАСЕ
30 септември 2008 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Продължава посещението на турска парламентарна делегация, водена от депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мевлют Чавушоглу за участие в есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP