Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,28.09.08

Турският банков сектор има над 12 милиарда долара отворени позиции въпреки финансовата криза
28 септември 2008 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въпреки глобалната финансова криза в света турският банков сектор има все още над 12 милиарда долара отворени позиции, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Валутните резерви на турския банков сектор са 160 милиарда 821 милиона долара, а задълженията 172 милиарда 861 милиона долара. За разлика от чуждите банки, които в условията на кризата предприеха бързо затваряне на откритите позиции, турските банки намалиха тези позиции от 13 милиарда 102 милиона долара на 12 милиарда и 40 милиона долара.

На първи октомври в Турция влиза в сила нова система за здравно и социално осигуряване
28 септември 2008 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. От 1-ви октомври настъпват промени в трудовия живот на работещите турски граждани, пише елеектронното издание на турския вестник “Милиет”. С влизането в действие на новия закон за социално и здравно осигуряване в Турция настъпват цялостни промени в здравното осигуряване, осигуряването за пенсия, излизането в пенсия, социалните придобивки и изчисляването на размера на пенсиите. Законът предвижда здрав контрол и върху осигурителните институции.

Общественият транспорт в Анкара през дните на празника Рамазан ще бъде безплатен
28 септември 2008 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Голяма община Анкара набеляза редица мерки за спокойното прекарване на празника Рамазан от гражданите на турската столица, пише електронното издание на вестник “Заман”. Общинските автобуси ще превозват безплатно пътниците през дните на празника, а всички дежурни институции ще продължат работа с дежурни екипи. Ще бъде засилен контролът в търговските центрове, местата за отсядане и почивка, в хотелите, гробищата, автогарите, гарите и летищата. Специални екипи ще следят за спазването на реда и за чистотата на обществените места. Взети са всички мерки и за запасите от вода за гражданите на турската столица. През дните на празника няма да има спиране и режим на водата, а при евентуални аварии дежурни екипи имат готовност за незабавна реакция.

Над 94 % от младите хора в Турция страдат от различни фобии, сочи проучване
28 септември 2008 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Над 94 % от младите хора в Турция страдат от някаква фобия, пише турският вестник “Сабах”. Изследване сред младежите в Турция разкри, че младите хора между 18 и 30 години страдат от различни страхове. Най много са страдащите от страх от смъртта, страх от загуба на религиозни чувства, от попадане в ада, от земетресения. Изследването “Младежта и страхът”, направено от Независимия синдикат на преподавателите, посочва, че турската младеж е настроена фобично. Според изследването 12,3 % от младежите страдат от страх от смъртта и загуба на любимия човек; 11,4 % се страхуват от загуба на религиозни чувства, 11,1 % от земетресения, а 10,9 от това да не попаднат в ада. Според изследването 71,9 % се страхуват и от животни, като най-много от змии – 26,2 %”, след това от акули, буболечки и мишки. Според изследването страховете на младежите пречат на тяхното социално общуване и на способността им да завързват контакти. Изследването сочи също, че 21,1 % от младежите страдат от това да не бъдат омаловажавани и подценявани, 20,2 % имат страх от публични изяви пред много хора, а 18,2 % се страхуват от порицание, от осъждане и обида.

350 килограма хероин са заловени на граничния пункт Гюрбулак в провинция Агръ, Източна Турция
28 септември 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Агръ. 350 килограма хероин са били заловени при операция на граничния пункт Гюрбулак в околия Догубеязът, провинция Агръ, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Въз основа на предварително получено сведение екипи на отдела за борба с наркотрафика и организираната престъпност на пункта Гюрбулак са претърсили ТИР, който е влязъл от Иран в Турция. ТИР-ът е бил със скрит регистрационен номер. При претърсването в специални тайници в каросерията на ТИР-а под железни палети е бил открит 350 килограма хероин. Шофьорът на ТИР-а е задържан. По случая е започнало разследване. За последната една година на граничния пункт Гюрбулак при 24 различни операции са били заловени 1 тон и 200 килограма наркотици, пише вестникът.

Турция е важно звено от огромния имигрантски поток към Европа, но още няма закон за бежанците
28 септември 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е важна част от потока на нелегални имигранти от изток и юг към Европа, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Само 14 хиляди души от огромния имигрантски поток, който минава през нея обаче, подават искане за получаване на статут на бежанец към Върховния комисариат на ООН. От регистрираните молби за получаване на статут на бежанец 6-7 хиляди са на иракчани, 4 хиляди на иранци, 1500 на сомалийци, близо 1000 на афганистанци, а другите са на хора от друг етнически произход. Главната цел на имигрантите е да достигнат Западна Европа, но някои остават да работят нелегално в страната докато намерят тази възможност. В Турция все още няма закон за бежанците, което още повече усложнява процедурите с имигрантите, подали искане за статут за бежанци. Намиращите се в Турция нелегални имигранти не могат да получат статут на бежанци и живеят в страната временно като целта им е да се прехвърлят в трета страна. Те работят нелегално и получават заплащане колкото даде работодателят. Всеки ден пред представителството на Върховния комисариат за бежанците в Анкара се образуват големи опашки от искащи статут на бежанец, но процедурата е много сложна и продължителна, посочват служители. От представителството призовават турските власти да намерят някакво решение и за социалните и трудови права на имигрантите, подали молби за бежанци.

“Милиет”: Бомбена експлозия срещу военни части беше предотвратена в Истанбул преди празника Рамазан
28 септември 2008 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бомбен капан срещу войници беше предотвратен в Истанбул преди религиозния празник Рамазан, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. В дните преди Рамазана атентатори са решили да организират бомбена атака срещу военни части в Истанбул. Ръчна бомба със специален механизъм е била сложена в контейнер за отпадъци в район Бююкчекмедже. Бомбата е била забелязана от Салих Полат, който вчера през нощта е събирал хартия от контейнерите в района. Той веднага е уведомил жандармерията. Пристигналите на мястото екипи са затворили булеварда за транспортни средства, след което специални екипи са обезвредили бомбата. Контейнерът, в който е била бомбата, се е намирал на пътя за военните казарми Акпънар в Хадимкьой.

Искам в най-скоро време да посетя Багдад, каза турският президент Абдуллах Гюл
28 септември 2008 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че Турция отдава голямо значение на отношенията с Ирак и в най-скоро време той иска да посети Багдад в тази връзка, предаде Анадолската агенция. Гюл изтъкна, че една визита в Ирак е много желана от него и той възлага надежди на нея. Турският президент посочи, че като съседна страна Ирак преминава през един много труден период. “В рамките на сесията на ООН в Ню Йорк имахме възможност доколкото времето позволява да се срещнем с иракския президент Джалал Талабани и това беше полезна и ценна среща”, каза турският президент. На въпрос дали двамата са коментирали операциите срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ Гюл посочи, че борбата срещу ПКК е отделен въпрос и на всички са видни намеренията на Турция. “Турция няма за цел нестабилността на Ирак и това го видяха всички”, изтъкна Гюл.

“Заман”: Съдът в Адана осъди 21 души на затвор за участие в група на организираната престъпност
28 септември 2008 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Адана/Коня. Съдът в Адана осъди 21 задържани в Коня за участие в група на организираната престъпност на затвор, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Те са част от групата от 43 души, които бяха задържани от отдела за борба с организираната престъпност към полицията в Коня преди известно време. 7 от задържаните бяха освободени след разпит в прокуратурата, а 36 бяха предадени на съда в Адана. Към задържаните беше повдигнато обвинение за изграждане на престъпна група с цел лични печалби. Сред задържаните са изпълнителният директор на компанията “Океанус груп” Нусрет Аргун и членове на управителния съвет, пише вестникът.

Али Бабаджан, Едуард Налбантян и Елмар Меммедяров отправиха послание за решаване на проблемите

28 септември 2008 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Среща между министрите на външните работи на Турция, Армения и Азербайджан Али Бабаджан, Едуард Налбантян и Елмар Меммедяров се състоя в Ню Йорк, където тримата са за участие в сесията на Общото събрание на ООН, пише турският вестник “Милиет”. Посланието от срещата на тримата външни министри е да се решат заедно и в сътрудничество проблемите в региона. Срещата започна най-напред със среща между Али Бабаджан и арменския му колега Едуард Налбантян. Преди да влезе в салона, където тя трябваше да се състои, Налбантян заяви пред журналистите, че идва с позитивна нагласа и може би това ще бъде стъпка към нормализиране на отношенията с Турция. След 40-минутната среща между Бабаджан и Налбантян в салона пристигна и министърът на външните работи на Азербайджан Елмар Меммедяров. Срещата между тримата министри продължи 45 минути. След нея тримата изразиха обща позиция, че Кавказ има голям потенциал и има много, което може да се направи в тази посока. Те посочиха, че тяхното начинание за подобряване на отношенията трябва да намери отражение в икономическата, политическата, културната и комуникационната област. На въпроси дали ще бъде отворена турско-арменската граница и ще бъде решен въпросът за Нагорни Карабах Бабаджан каза, че искат това да се случи, но все пак не трябва да има много големи очаквания. Бабаджан изтъкна също така, че подобни срещи ще продължат.

Али Бабаджан и Дора Бакояни обсъдиха кипърския въпрос на среща в Ню Йорк
28 септември 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара/Атина. Министрите на външните работи на Турция и Гърция Али Бабаджан и Дора Бакояни обсъдиха кипърския въпрос на среща в постоянното представителство на Гърция към ООН в Ню Йорк, пише турският вестник “Сабах”. Срещата Бабаджан-Бакояни e продължила близо час. На пресконференция след срещата двамата министри заявиха, че има двама лидери, които искат решаването на въпросите на острова и те поддържат усилията им. Бабаджан и Бакояни изтъкнаха, че призовават двамата лидери към решителност за трайно и всеобхватно решение на въпроса. Те посочиха, че доколкото е възможно в рамките на срещите си двамата кипърски лидери трябва да стигнат по-бързо до решение. На срещата Дора Бакояни е изразила също страховете си от регионалните проблеми, които създават напрежение в последните месеци.

Създаден е благоприятен климат за подобряване на отношенията с Армения, каза Абдуллах Гюл
28 септември 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл каза, че е създаден благоприятен климат за решаване на проблемите между Армения и Турция, предаде Анадолската агенция. На пресконференция в турския център в Ню Йорк в рамките на сесията на Общото събрание на ООН Гюл коментира започналия диалог между Армения и Турция. Той посочи, че Турция е една от първите страни, признала Армения и че двете страни имат общи интереси. Турският президент каза, че двете страни нямат пълноправни дипломатически отношения и сътрудничество и граничните пунктове между тях са затворени заради проблемите, но целта на подобни визити като тази в Ереван и срещите в Ню Йорк е създаването на благоприятна обстановка за решаването на тези проблеми. Гюл каза още, че диалогът Армения-Турция, който започна този месец, е един от въпросите, който привлича изключително вниманието на световните лидери. Той подчерта, че и Турция, и Армения, и арменската диаспора трябва да имат градивно отношение за започване на сътрудничество между двете страни.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP