Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,29.09.08

Финансовата криза удари турската автомобилна промишленост
29 септември 2008 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Глобалната финансова криза предизвика забавяне на икономиката в Европа, а в Турция се отрази негативно преди всичко върху автомобилната промишленост, предава информационната агенция АНКА. Секторът започва да изпитва все по-големи затруднения, след като повече от 70% от произвежданата продукция се пласира на пазарите на европейските страни. Негативната тенденция е започнала още през месец юни, когато е отбелязан спад със 7,9% в продажбите в страните от ЕС и е достигнато ниво от 1,4 милиона автомобили. През август този спад скача вече на 15,7% и от 1,2 милиона продадени автомобили през юли, техния брой е едва 0,8 милиона през август. Най-голям е спадът в Испания, следвана от Ирландия, Италия, Швеция и Великобритания.

"Радикал": Първият турски боен кораб “Хейбелиада” беше спуснат във вода
29 септември 2008 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На тържествена церемония в присъствието на висшето държавно ръководство на вода беше спуснат първият турски боен кораб “Хейбелиада”, построен в рамките на проекта за турски национален боен кораб МИЛГЕМ, пише днес вестник “Радикал”. На тържеството премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че “пътят към правото да имаш дума в света преминава през признаването на правото да имаш дума в морското дело”. Заедно с кораба “Хейбелиада” на вода беше спуснат и миночистачът “Ачкай” и положено началото на изграждането на втория кораб по проекта МИЛГЕМ - “Бююкада”. Церемонията се състоя във военната корабостроителница Пендик в Истанбул.

Бързо нараства външнотърговският оборот между Турция и Иран
29 септември 2008 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. През първите осем месеца на годината външнотърговският оборот между Турция и Иран е достигнал до равнището от над 7,2 милиарда долара, предава Анадолската агенция. По данни на иранската официална информационна агенция ИРНА, обемът на двустранната търговия от януари до август 2008 г. е 7,216 милиарда долара, което представлява увеличение с 41,71%, в сравнение със същия период на 2007 г.

Ердоган направи обръщение към нацията по повод религиозния празник Рамазан Байрам
29 септември 2008 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган излезе с обръщение към нацията по повод религиозния празник Рамазан байрам, предава Анадолската агенция. В излъченото по телевизията обръщение Ердоган посочва, че свещеният за мюсюлманите Рамазан е един месец, пълен със засилване на връзките между хората и нацията като цяло; съживяване и споделяне на чувствата на солидарност. Турският премиер подчертава, че празникът е дал възможност още веднъж да се осъзнае, че “турската нация е тясно обвързана в здрави връзки като един единен стиснат юмрук”.
В изказването си Ердоган засяга и глобалната финансова криза и посочва, че тя се отразява и ще се отразява и върху Турция, но подчертава, че това отражение няма да бъде както преди, защото страната вече не е така слаба, укрепила е макроикономическите си основи и се развива с бързи темпове. Във връзка с кризата Ердоган декларира, че няма да бъдат правени никакви компромиси с финансовата дисциплина и посочва, че по някои показателни Турция е по-добре дори и от редица страни от ЕС. Турският премиер визира по-специално размера на процента на обществения дълг спрямо брутния вътрешен продукт – средно в страните от ЕС този процент е на нивото от 60%, а в края на 2007 г. в Турция е бил само 39%.

ДХА: Падна първият сняг на планината Улудаг край Анкара
29 септември 2008 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Снощи падна първият сняг на планината Улудаг край Анкара, след като студена и влажна обстановка обхвана Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Температурата на въздуха снощи е била 2 градуса, а днес сутринта – 4 градуса и по високите части на планината се е образувала и задържала тънка снежна покривка. По време на религиозния празник Рамазан байрам температурите в планината ще се вдигнат с още 3-4 градуса и се очаква да достигнат до 8 градуса.
Ски сезонът в планината Улудаг се открива през месец декември. В зимния курорт има 16 хотели и 16 хижи с 16 000 легла.

Атентатът срещу папа Йоан Павел Втори е щял да бъде приписан на организацията “Сивите вълци”, пише “Хюриет”
29 септември 2008 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Разузнавателната служба на бившата ГДР – ЩАЗИ, се е опитвала да припише неуспешния опит за атентат на Мехмет Али Агджа срещу папа Йоан Павел Втори на турската националистическа организация “Сивите вълци”, пише вестник “Хюриет”. Информацията за това е изнесена от германското списание “Шпигел” в публикация, озаглавена “Операцията срещу папата”. В нея се посочва, че ЩАЗИ е целяла да разсее съмненията върху бившите социалистически страни за атентата срещу папата и да го припише на живеещите в Западен Берлин членове на “Сивите вълци”. За целта е била използвана Исмет Ергюн - жена с леви възгледи под кодовото име “Иса”.
Списанието пише, че по искане и на българските тайни служби, благодарение на “Иса” ЩАЗИ е събирала сведения за живеещи в Западен Берлин турски националисти и с помощта на тези сведения се е стремяла да прехвърли съмненията от бившия СССР върху “Сивите вълци”.
Списанието отбелязва, че ЩАЗИ е научила адресите на четирима турци, за които е било установено, че поддържат връзка с Агджа, и без да им извърши детайлно проучване е пуснала информацията, че зад атентата стоят “Сивите вълци”. “Шпигел” прави коментара, че това е била една доста успешна операция.
Според новоразкритите досиета на ЩАЗИ обаче, едва след това е било установено, че въпросните турци не стоят зад атентата, а Агджа е бил във връзка с тях единствено за да може да си осигури женитба с германска гражданка, за да бъде в състояние да остане в Германия.
Съгласно публикацията в “Шпигел”, за въпросната Ергюн, за която е установено, че е работила за ЩАЗИ в периода 1982-1989 г., е намерено дело в обем хиляда страници. След омъжването си Ергюн е променила фамилното си име и не приема, че е действала като агент на ЩАЗИ, но все пак е признала, че в продължение на три години “се е срещала 10-15 пъти с двама мъже”.

Бензинът и на дизеловото гориво в Турция поскъпнаха
29 септември 2008 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Цените на дребно на бензина в Турция са увеличени с 5 куруша на литър, а на дизеловото гориво – с 8 куруша на литър, предава Анадолската агенция. В Анкара и в Измир цената на литър бензин се повишава от 3,27 на 3,32 турски лири /около 3,50 лева/, а в Истанбул – от 3,28 на 3,33 турски лири. Увеличението е в сила от 28 септември. На 19 септември цената на литър бензин в Турция беше намалена с 10 куруша.
Цените на дребно на дизеловото гориво са увеличени от 25 септември. В Анкара – от 2,89 на 2,97 турски лири на литър; в Истанбул – от 2,85 на 2,93 турски лири; в Измир – от 2,84 на 2,92 турски лири.

Шофьорите на ТИР-ове се разбунтуваха на Капъкуле срещу бавната обработка на документите
29 септември 2008 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Одрин. 30-километрова опашка от ТИР-ове се е образувала на граничния пункт Капъкуле, пише електронното издание на турския вестник ”Хюриет”. Над 2 хиляди шофьори на ТИР-ове, които извозват продукция за европейските страни, протестираха, че дни наред няма достатъчно служители на митнчиеския пункт и те чакат с дни. Така продукцията, предназначена за износ, не е доставена навреме, от което губят фирмите износителки и превозваческите компании. Според информация на шофьорите на българския граничен пункт Капитан Андреево обработката на документите върви бързо, но от турската страна дейността е изключително бавна заради ремонта за модернизация на пункта и недостатъчния брой служители. 5 клометра достигна и опашката от ТИР-ове на другия граничен пункт с България Хамзабейли, но шофьорите не го предпочитат заради бюрократични пречки и затова, че там не се продава евтин мазут, пише вестникът.

Канал за внос на фалшиви бандероли в България е разбит в Турция
29 септември 2008 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Канал за внос на фалшиви бандероли в България е разбит в Турция, предаде “Нюз ру”. Разкрита е престъпна схема за производство на фалшиви бандероли, като са конфискувани около 16 000 броя. Преди всичко става дума за бандероли за алкохолни изделия и цигари.
Бандеролите е трябвало да бъдат изнесени за Украйна, Русия, Молдова, България и Азербайджан. Фалшификатите са били изключително добре направени.

Финансовите злоупотреби на кмета от НРП на община “Чанкая” в Анкара излязоха свързани с “Ергенекон”
29 септември 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кметът на община “Чанкая” в Анкара от Народнорепубликанската партия /НРП/ Музаффер Ерйълмаз е давал незаконно и без документално отразяване финансови средства на вестник “Джумхуриет” и задържаните по случая “Ергенекон” Илхан Селчук и Мустафа Балбай, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Твърденията за корупция и злоупотреби от страна на Ерйълмаз, които той отрече, се потвърждават от доказателствените материали по случая “Ергенекон”. Според тях на 19 февруари и 5 март 2008 година при разговори между Селчук и Ерйълмаз става ясно, че община “Чанкая” е изплатила суми на Селчук и Балбай, без да ги е отразила счетоводно.

Турция ще въведе строг контрол и мерки срещу укриването на данъци
29 септември 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Строги мерки срещу укриването на данъци предвижда новият проектозакон за данъците в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Проектозаконът предвижда създаването на 4 нови контролни институции за коректно плащане на данъците в страната - Данъчна комисия, Председателство за приходите и Генерална дирекция за политиките по приходите. Новият закон регламентира процента на амортизация и лихвите преди изплащането на данъците, обявяването на разходите и приходите и процентите на печалба, както и други клаузи, свързани с дейността и данъчните задължения на търговските, туристическите и производствени единици в Турция.

Турция не е слаба и има ресурси за избягване на световната икономическа криза, каза премиерът Ердоган
29 септември 2008 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не е слаба и има ресурси за избягване на световната икономическа криза, каза премиерът Реджеп Тайип Ердоган в обръщението си към нацията, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Световната финансова и иикономическа криза намери място в обръщението на турския премиер към турската нация. Ердоган посочи, че има забавяне в икономическото развитие на всички страни и Турция също е повлияна от този процес, но тя вече не е така слаба като преди срещу кризите. Турският премиер каза, че въпреки световните неблагоприятни тенденции страната ще преодолее препятствията. Той изтъкна, че в сегашното състояние Турция е много по-добре от много европейски страни и има по-нисък обществен дълг. Ердоган каза, че правителството е взело и взема мерки срещу кризата и реформите в икономиката ще продължат.

Турски финасов експерт отправи предупреждение към правителството за световната криза
29 септември 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият съветник за държавната хазна в Турция и депутат от Народнорепубликанската партия от Текирдаг Фаик Йозтрак предупреди правителството да вземе мерки във връзка със световната финансова и икономическа криза, пише турският вестник “Хюриет”. Според финансовия експерт кризата ще повлияе върху Турция с намаляването на вноса от Турция от развитите икономически страни и със затрудненията в намирането на външни източници за преодоляване на кризата. Той посочи, че увеличаването на бюджетния дефицит в Турция ще се отрази отрицателно на икономическото развитие. Йозтрак каза още, че растежът на турската икономика от 2004 година изостава от подобните й икономики и една от причините за това е неправилната политика на правителството. В момента този растеж е 3,8 %, което е много по-малко от растежа на Ирак, посочи турският финансист. Той оцени като не особено полезна идеята на правителството да превърне Истанбул във финансов център и посочи, че това не може да бъде мярка срещу кризата, пише вестникът.

Безмълвен протест по повод световния ден срещу въоръжаването организираха в Истанбул
29 септември 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Безмълвен протест по повод световния ден срещу въоръжаването организира в Истанбул фондация “Надежда”, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. В словото си на протеста на площад “Таксим” председателката на фондацията Назире Дедеман изтъкна, че се опитват от 16 години да привлекат вниманието върху глобалното въоръжаване. Тя каза, че ако всяка година средно в една страна се убиват по 3000 души с горещи оръжия, това значи, че там има проблем. В знак на протест срещу въоръжаването и използването на оръжията протестиращите сложиха червени и бели карамфили върху червен килим и обувки без притежатели, пише вестникът.

“Милиет”: Пентагона ще продаде на Турция 107 усъвършенствани ракети “АМРААМ”
29 септември 2008 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Министерството на отбраната на САЩ /Пентагона/ информира американския конгрес, че ще продаде на Турция 107 усъвършенствани ракети “АМРААМ”, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Общата стойност на ракетите “АМРААМ” с дълъг и среден радиус на действие, които Пентагонът планира да продаде на Турция, е 157 милиона долара. Тези ракети се използват от изтребителите Ф-16 срещу въздушни цели. Заедно с ракетите ще бъдат предадени и контейнери за съхранението им, допълнителни части и приспособления за тестване. Ако Конгресът не отговори отрицателно на планираната сделка, това ще означава, че я одобрява автоматично. В декларацията на Пентагона към Конгреса се изтъква, че Турция е съюзник на НАТО и важен партньор за гарантиране на стабилност и сигурност в Близкия Изток и има нужда от модернизация на армията си с оглед изпълнението на съюзническите си ангажименти.

“Заман”: Износът на турска баклава за света надвиши 2,5 милиона долара стойност

29 септември 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на турска баклава за САЩ, Русия и европейските страни надвиши 2,5 милиона долара, пише турският вестник “Заман”. Производителите на баклава започнаха износ за първи път през 2001 година. За 7 години износът на стойност 110 хиляди долара през първата година нарасна 23 пъти. Според председателя на дружеството на производителите на баклава в Турция Мехмет Йълдъръм годишно Турция изнася 210 тона баклава. Дневното потребление на традиционния турски сладкиш в страната е 450 тона. За настъпващия утре празник Рамазан поръчките към производителите на баклава са увеличени и те работят при много засилено темпо. Показател за това, че баклавата е прясна е нейният златистожълт цвят и хрупкавост, пише вестникът.

“Сабах”: Бунтът в затвора в Бурханийе, провинция Балъкесир, е прекратен по “пътя на убеждаването”
29 септември 2008 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Балъкесир. Бунтът на затворници в затвора от тип С в околия Бурханийе, провинция Балъкесир, беше прекратен по “пътя на убеждаването”, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според информация на началника на областното жандармерийско управление в Балъкесир полковник Мехмет Турхал чрез “пътя на убеждаването и внушението” е сложен край на събитията, предизвикани от група затворници в затвора в Бурханийе. Петимата служители на охраната, взети като заложници са освободени. При операцията няма ранени, а мерките за ред и сигурност в затвора са засилени, пише вестникът.

“Заман”: Музеите в Турция ще бъдат отворени през почивните дни на празника Рамазан
29 септември 2008 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Всички музеи в Турция, свързани с Министерството на културата и туризма, ще бъдат отворени през почивните дни по случай празника Рамазан, пише турският вестник “Заман”. Срещу закупуването на музейна карта за 20 турски лири посетителят ще може да посещава в течение на една година безплатно всички музеи в Турция. Служителите в министерството приканват турските граждани да разнообразят почивката си, като използват възможността да посетят музеи и културни места. С по-ниски цени ще бъдат и входните билети за музеите за онези, които нямат музейни карти. В музеите на Ататюрк ще се пуска безплатно, пише вестникът.

Турски печат: Скандалите за злоупотреби и корупция не спират да “тресат” управляващата ПСР и опозиционната НРП
29 септември 2008 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Значително място на страниците на турските вестници и днес заема продължаващият сблъсък между ръководни представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ за злоупотреби, корупция и беззакония от страна на висши ръководни лица от ПСР. В статия, озаглавена “Беззаконието и злоупотребите не могат да имат партия” вестник “Милиет” помества изявлението на лидера на НРП Дениз Байкал по повод твърденията за вземане на рушвет от кмета на община “Чанкая” в Анкара проф. Музаффер Ерйълмаз, избран от НРП. Според Байкал злоупотребите нямат партийна принадлежност и независимо от коя партия са тези, които ги вършат, те трябва да понесат наказанието си. Вестникът цитира позицията на Байкал, че борбата със злоупотребите и корупцията трябва да бъде безпощадна и да стига до край, до разплитането на възела и наказването на виновниците.
Вестник “Радикал” в публикация под заглавие “Господин Денгир, имате клетва, не забравяйте” пише, че заместник-председателят на ПСР Мехмет Денгир Мир Фърат не е удържал думата си да подаде оставка от депутатския си пост, ако представителят на НРП Кемал Кълъчдароглу извади наяве документи, които го уличават в злоупотреби. Вестникът представя документите, представени от Кълъчдароглу за външнотърговските сделки с участието на Фърат.
Вестинк “Заман” също се спира на твърденията за корупция на кмета от НРП на община “Чанкая” в Анкара. Изданието посочва, че те са предизвикали сериозно притеснение сред партийните членове и депутати.

Откриването на новия парламентарен сезон ще прекъсне празничната програма на партийните лидери в Турция
29 септември 2008 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Откриването на новия парламентарен сезон съвпада тази година с религиозния празник Рамазан, пише турският вестник “Сабах”. На втория ден от празника Рамазан – 1-ви октомври партийните лидери в Турция ще участват в церемонията по откриването на новата законодателна година на турския парламент. Останалите празнични дни повечето партийни лидери ще прекарат извън столицата Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще бъде в Истанбул, а лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Дениз Байкал със семейството си в Анталия. Други политически лидери като Девлет Бахчели и Ахмет Тюрк ще бъдат в Анкара. Зеки Сезер също на втория и третия ден от празника ще бъде в Анкара. На откриването на новата парламентарна година на 1 октомври приветствено слово пред депутатите ще изнесе президентът Абдуллах Гюл.

“Хюриет”: Кораб потъна край българските брегове, от Турция беше поискана помощ
29 септември 2008 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Бургас/Истанбул. Товарният кораб “Толстой”, плаващ под флага на Северна Корея с 10-членен екипаж, е потънал в черноморското крайбрежие на България, а българските власти са поискали помощ от Турция за спасяване на изчезналите моряци, пише днес вестник “Хюриет”. Девет от намиращите се на борда на кораба моряци са украинци, а единият е руснак. Счита се, че двама от тях се намират в турски териториални води.
Корабът е пътувал с товар 2 500 тона от Русия за Турция. На 27 септември поради лошите атмосферни условия не са били извършвани спасителни работи, а на 28 септември в спасителните работи са се включили седем български кораби и едни хеликоптер, се посочва в публикацията във вестник “Хюриет”.

“Хюриет”: Отговорник за Турция на незаконна организация е задържан и вкаран в затвор
29 септември 2008 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отговорникът за Турция на незаконната организация “Хизб ут-Тахрир” Йълмаз Челик, който беше осъден на затвор със съдебно решение и се издирваше, е задържан и вкаран в затвора, пише турският вестник “Хюриет”. Челик беше задържан за разпространение на декларации с цел пропаганда в полза на организацията през месец Рамазан 2007 година. Съдът разпореди наказателна мярка две години и половина затвор за Челик, който обаче избяга и беше обявен за издирване. Онзи ден той е бил задържан от екипи на отдела за борба с тероризма към полицията в Анкара в дома си в Балгат. В медиите беше лансирана тезата, че Челик е свързан и със задържани по случая “Ергенекон” представители на турските въоръжени сили, пише вестникът.

Бунт в турски затвор в провинция Балъкесир
29 септември 2008 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Балъкесир. Тази сутрин на разсъмване е избухнал бунт в затвора от затворен тип в околия Бурхание на провинция Балъкесир, Западна Турция, предава Анадолската агенция. Затворниците се бунтуват под предтекст искане на амнистия и са взели за заложници шестима пазачи. След получаване на сигнала за бунта за затвора е заминал командирът на вилаетския жандармерийски полк полковник Мехмет Турхал и на мястото на инцидента са изпратени жандармерийски екипи.

Анадолска агенция: Осем терористи са се предали на силите за сигурност в Турция
29 септември 2008 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Осем терористи са избягали от Кюрдската работническа партия /ПКК/ и са се предали на силите за сигурност в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. В съобщение в официалната интернет страница на Генералния щаб се посочва, че това е станало към 17.00 часа на 27 септември в околия Силопи.
В планинска местност в околия Екинйозю на провинция Кахраманмараш е избухнало самоделно взривно устройство, при което са били ранни двама служители на силите за сигурност. .
На 27 септември към 12.00 часа представители на терористичната организация са отвлекли едни човек в околия Лидже на провинция Диарбекир.
При претърсване на местността в околия Кулп на провинция Диарбекир е бил намерен един автомат “Калашников”.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP