Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Православната църква в Турция все още има проблеми

  • 24.09.2008, 20:03
  • Източник: Ройтерс

Православната църква все още има проблеми в кандидатката за членство в ЕС Турция, въпреки подобряването на отношението към нея по време на управлението на сегашното правителство, заяви Константинополският патриарх Вартоломей Първи.

Той призова Турция да спазва правилата на ЕС в областта на правата на малцинствата, за да може намаляващата православна общност в страната да оцелее. "Трябва да бъда честен и да кажа, че въпреки предприетите от нашата страна мерки все още има много неща, които трябва да се направят преди да говорим за модерна демокрация, която спазва религиозните права", заяви главата на православната църква, след като говори пред Европейския парламент (ЕП). Патриарх Вартоломей каза още, че населената предимно с мюсюлмани Турция няма основания да се страхува от православното малцинство.

Той посочи, че правителството на Реджеп Ердоган е направило много повече от предшествениците си за подобряване правата на православната църква, но все още има проблеми. В речта си пред ЕП патриарх Вартоломей заяви, че Турция може да бъде мост между религиите и културите.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP