Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турската опозиция ще подкрепи усилията за членство в ЕС

Турските опозиционни лидери обещаха днес да подкрепят усилията на правителството за членство в Европейския съюз въпреки сериозните противоречия във връзка със светската система и свободата на словото, предаде Ройтерс.

Ръководителите на Народнорепубликанската партия (НРП), които откриха днес в Брюксел свое представителство, отхвърлиха обвиненията на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че отказват да сътрудничат за европейската интеграция на страната.

От идването на власт на това правителство през 2002 г. винаги сме подкрепяли практически всички инициативи на този кабинет, пакети с реформи, конституционни поправки и законови поправки, насочени към членство в ЕС, каза Онур Оймен, заместник-председател на партията на пресконференция днес.

На въпрос относно призивите за консенсус в Турция по политическите и икономически реформи, отнасящи се до ЕС, отправени от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и европейския комисар за разширяването Оли Рен, Оймен каза: "Би било много погрешно да бъдем представяни като препъни камък пред ЕС".

Той обаче посочи, че партията му е обезпокоена от някои важни пропуски в националната програма, за да бъдат приемани насочени към ЕС закони. По думите на Оймен много хора в ЕС разбират неправилно случващото се в Турция и подценяват заплахата, която ПСР представлява за секуларизма. Той призова европейските институции да разгледат по-внимателно решението на Конституционния съд, чиито членове само с един глас разлика
решиха да не закрият управляващата партия за антисветска дейност.

Оймен изрази безпокойство и по повод разследването на националистическата престъпна организация Ергенекон заради по думите му "сериозни нарушения на свободата на словото".

Inform,септември 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP