Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,20.09.08

В Турция отново ще вали, температурите спадат
20 септември 2008 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Западните райони на Турция от днес отново ще ще вали дъжд и температурите ще спаднат, пише вестник “Хюриет”. По данни на метеорологичната служба от днес вечерта по крайбрежието на Егейско море и западното средиземноморско крайбрежие ще започнат гръмотевични бури, които утре ще обхванат и районите на Мраморно море, егейската част на Турция, целия средиземноморски район и вътрешен Анадол. В централните и западните части на Турция утре температурите ще спаднат с 2-4 градуса.

Близо 200 нелегални имигранти са задържани в турската провинция Ван20 септември 2008 13:45 Агенция "Фокус"Ван. Общо 194 нелегални имигранти са задържали жандармерийски екипи при операции в околиите Гюрпънар и Чалдъран на провинция Ван, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Чужденците, незаконно влезли в Турция, са граждани на Афганистан, Пакистан, Узбекистан и Бангладеш. Задържани са и осем турски граждани, които са били във връзка с тях и са им оказвали съдействие. Турските граждани ще бъдат изправени пред съда, а нелегалните имигранти ще бъдат експулсирани от страната, посочва агенцията.

Трима военни са ранени при експлозия на мина в Източна Турция20 септември 2008 13:39 Агенция "Фокус"Ъгдър. Трима военни са били ранени при избухване на мина в околия Аралък на провинция Ъгдър, Източна Турция, предава телевизионният канал НТВ. Експлозията станала при преминаването на автомобил по мост, на който предварително е била заложена мината. Военните в автомобила участвали в делегация, упълномощена от прокуратурата да извърши проверка в района.

“Милиет”: Дали управляващата партия в Турция е толкова чиста и неопетнена, пита сп. “Икономист”20 септември 2008 13:33 Агенция "Фокус"Лондон/Анкара. Британското списание “Икономист” публикува анализ, в който се пита дали управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на премиера Реджеп Таийп Ердоган е наистина толкова чиста и неопетнена /в случая се изхожда от абревиатурата на ПСР на турски език, която буквално означава “чист, неопетнен, невинен” – бел. на “Фокус”/, пише днес вестник “Милиет”. В анализа се акцентира именно на тази езикова особеност, на която партийните лидери много държат, като се прави констатацията, че в бъдеще това вече няма да им се удава така лесно. Посочва се, че твърденията за корупция, включително последния случай с дружеството “Морски фар” в Германия, разтърсват имиджа за честност на партията. Специално се отбелязва гневът на премиера Ердоган към медийната група на Айдън Доган и иронично се пита дали целодневните пости /оруч/ през целия свещен за мюсюлманите месец Рамазан не са го изнервили допълнително.

“Милиет”: Лавина от критики срещу Ердоган заради призива му за бойкот на турските медии20 септември 2008 13:02 Агенция "Фокус"Анкара. Лавина от критики се изсипват срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган заради призива му за бойкот на турските медии, пише днес вестник “Милиет”. Позицията на представителите на неправителствените организации и на професионалните сдружения и на първо място на журналистическата общност и на университетските среди е, че премиерът си играе както с бъдещето на демокрацията в страната, така и с труда на работещите в турските медии. Преобладаващите оценки са, че Ердоган е направил невероятен гаф; че злощастно е допуснал да бъде въвлечен и да заеме страна по съдебен казус; че провокира разделение и капсулиране на обществото; дори че направо е извършил престъпление.

ДХА: 18 години затвор иска прокуратурата за кмета на Одрин20 септември 2008 12:57 Агенция "Фокус"Одрин. Първи състав на съда за тежки престъпления в Одрин започна разглеждането на делото срещу кмета на града Хамди Седефчи /избран с листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия – бел. на “Фокус”/, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Прокуратурата поиска Хамди Седефчи да бъде наказан със затвор от 7,5 до 18 години заради “присвояване в особено големи размери”. Визират се неправомерно заплатени със средства от общинския бюджет сметки за хотел на хора, които са подготвили и които са спечелили общински търг за водопроводната мрежа в града.В своята защита Хамди Седефчи отхвърля отправените към него обвинения за присвояване и посочва, че е дал резолюция получените финансови документи да се разгледат в счетоводството, където да бъде преценено дали са законосъобразни. Кметът подчертава, че не е знаел кой отсяда във въпросния хотел и допълва: “Знаех, че по време на празненствата по случай освобождаването на Одрин от нашествениците присъстваха и гости от България. Смятах, че гостите са платили своите сметки в хотела.”.

Водещата профсъюзна централа в Турция е обезпокоена от действията на премиера спрямо медиите20 септември 2008 12:51 Агенция "Фокус"Анкара. Президентът на водещата профсъюзна централа в Турция ДИСК Сюлейман Челеби заяви, че профсъюзите следят с безпокойство действията на премиера Реджеп Тайип Ердоган по отношение на медиите в страната, предава Анадолската агенция. В писмена декларация Сюлейман Челеби посочва, че на обществото отдавна е известна нетърпимостта на Ердоган към различните мнения, различните гласове и критиките, а сега се виждат и неговите открити опити да цензурира медиите. Вече на цяла Турция стават известни разбиранията за демокрацията на Ердоган и на неговата Партия на справедливостта и развитието, изтъква лидерът на ДИСК.Протест срещу нападките на Ердоган към медиите изрази и Дружеството на турските фоторепортери.

“Сабах”: Клуб на Партията Велик съюз в Анкара е бил замерян с камъни20 септември 2008 12:47 Агенция "Фокус"Анкара. Партиен клуб на Партията Велик съюз /ПВС/ в анкарския квартал Батъкент снощи е било замерян с камъни и са изпочупени прозорците, пише вестник “Сабах”. Неизвестните извършители бързо напуснали мястото, което е до последната спирка на метрото. Живеещи наблизо граждани алармирали полицията, която извършила оглед на мястото и е започнала разследване. Пристигнали са и екипи от отдела за борба с тероризма, които също са извършили оглед на партийния клуб и на района.

Агенция “Фокус” припомня:Партията Велик Съюз е националистическа формация с подчертано религиозни мотиви в своята програма и практически действия. На последните парламентарни избори на 22 юли 2007 година нейният лидер Мухсин Язаджъоглу се кандидатира като независим депутат и успя да влезе в парламента.

Призивът на премиера на Турция за бойкот на медиите влиза в дневния ред на парламента20 септември 2008 12:43 Агенция "Фокус"Анкара. Призивът на премиера Реджеп Тайип Ердоган за бойкот на турските медии във връзка с техни публикации по повод съдебното дело в Германия срещу дружеството “Морски фар” влиза в дневния ред на парламента, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Селчук Айхан заяви, че този призив на Ердоган е предизвикал широк отзвук сред обществото и поиска турският премиер да дойде в парламента и да обясни публично дали отговорността и държавническото поведение на министър-председателя могат да се впишат в подобни призиви и заплахи към медиите.

Агенция “Фокус” припомня:

По време на ифтар /специално религиозно ядене след залез слънце по време на мюсюлманските пости през целия свещен за тях месец Рамазан – бел. на “Фокус”/, даден от партийната организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Анкара, турският премиер Ердоган призова съпартийците си да бойкотират медиите във връзка с техни публикации за извършени незаконни парични преводи от дружеството “Морски фар” в Германия за нуждите на ПСР. По този начин още повече се задълбочи противопоставянето между Eрдоган и медийната група на Айдън Доган, още повече че в хода на съдебното дело в Германия срещу дружеството “Морски фар” беше доказано, че действително са били извършвани незаконни парични преводи към Турция.

“Хюриет”: Съпартийци се надпреварваха да целуват ръката на Неджметтин Ербакан20 септември 2008 12:39 Агенция "Фокус"Коня. Бившият премиер Неджметтин Ербакан, лидер на забранената Партия на благоденствието /ПБ/, участва в ифтар, даден в град Коня, Централна Турция, от Партията на благополучието, която е продължение на ПБ, пише днес вестник “Хюриет”. Присъстваха около 500 души и всички, включително децата, се надпреварваха да целунат първи ръката на бившия премиер и всепризнат духовен водач на ислямисткото движение в страната. “Преди ни казваха, че “с едно цвете не става лято”; ние обаче им отговаряхме, че “всяко лято започва с едно цвете”. С упорита работа сме в състояние отново да постигнем същия успех”, цитира вестникът напътствията на бившия премиер към съмишлениците и съпартийците му.На ифтара /специално религиозно ядене след залез слънце по време на целодневните пости през свещения за мюсюлманите месец Рамазан/ присъства ръководството на Партията на благополучието начело с лидера Реджаи Кутан.

Задържаните турски лейтенанти по аферата “Ергенекон” се разпитват във военен щаб20 септември 2008 12:32 Агенция "Фокус"Истанбул. Задържаните петима лейтенанти, които са на действителна служба в турската армия, се разпитват във военен щаб в централното командване в Истанбул във връзка с воденото разследване на аферата “Ергенекон”, предава телевизионният канал НТВ. Разпитите на останалите 11 души, задържани в рамките на същото разследване, се водят в отдела за борба с тероризма на истанбулската дирекция на полицията. За следствено-процесуалните действия е даден допълнителен срок от 4 дни.

Агенция “Фокус” припомня:

В рамките на разследването и воденето дело по аферата “Ергенекон” на 18 септември беше извършена осмата вълна от арести. В Истанбул, Анкара, Измир, Мерсин и Хаккяри бяха задържани 17 души. За пръв път сред тях има и действащи военнослужещи – петима лейтенанти и един курсант във военно училище. Съгласно действащите закони те обаче бяха арестувани от военните власти и разпитите им се водят от военни прокурори и следователи.

“Радикал”: 13 фирми са заявили досега участие в търга за първата турска АЕЦ20 септември 2008 12:27 Агенция "Фокус"Анкара. По-малко от седмица до обявената дата за търга за първата турска АЕЦ се наблюдава раздвижване и още една фирма е закупила тръжната документация, пише днес вестник “Радикал”. Това е турската фирма “Акенержи” и с нея броят на заявилите участие в търга фирми нараства на 13. Друга фирма също е установила контакти с министерството на енергетиката и природните ресурси и се очаква тя също да закупи тръжната документация. Самият търг ще бъде на 24 септември и съгласно правилата е възможно до последния ден да бъде закупена тръжната документация и да се участва в търга.

Турската бреговата охрана спаси 36 нелегални имигранти в Егейско море20 септември 2008 12:23 Агенция "Фокус"Измир. Измир. Екипи на бреговата охрана спасиха от сигурна смърт 36 нелегални имигранти, в турски териториални води в Егейско море в района на околия Дикили, провинция Измир, предава Анадолската агенция. Чужденците – 31 граждани на Палестинската автономия, четирима – на Бирма и един – на Афганистан били на гумена лодка, която била пробита, на 4 морски мили навътре в морето. Между тях имало три деца и пет жени. Целта им била да се прехвърлят нелегално на някой гръцки остров. При разпита чужденците заявили, че в района на остров Мидили /Лесбос/ били задържани от екип на гръцката брегова охрана, който демонтирал двигателя на лодката, пробил я и ги изоставил в турски териториални води, посочва агенцията.


Абдуллах Гюл заминава днес за Ню Йорк

20 септември 2008 09:11 Агенция "Фокус"

Анкара. Президентът Абдуллах Гюл заминава днес за Ню Йорк, за да участва в откриването на 63-та сесия на Общото събрание на ООН, предава Анадолската агенция. Абдуллах Гюл е придружаван от министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан. Турският президент ще произнесе реч на 23 септември при откриването на сесията на Общото събрание на ООН и ще осъществи редица двустранни контакти, по време на които ще подчертае значението, което Анкара отдава на непостоянното членство в Съвета за сигурност и ще поиска подкрепа за турската кандидатура за това членство. В съобщение на президентството се посочва, че посещението на Абдуллах Гюл в Ню Йорк е от 23 септември до 1 октомври.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP