Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция е демографският шампион на Европа

Брюксел стана столицата на обирите, констатира "Евростат"

Истанбул е най-многолюдният град в Европа, сочат данни на "Евростат". Според статистическата институция на Евросъюза мегаполисът на Босфора има 9,9 млн. жители. Втори е Лондон с над 7,4 млн. жители, следван от Париж с близо 6,4 млн., Анкара и Берлин с по 3,4 млн., Мадрид с 3,1 млн., Атина 2,9 млн., Рим близо 2,6 млн. и Измир с близо 2,4 млн. население. Общо 65 млн. души живеят в 26-те най-населени града на Стария континент.
Проучването установи, че пет от 10-те града с най-бързо увеличаващо се население са в Турция. Тази страна има и най-много деца под 14-годишна възраст.
В същото обаче време градът с най-бързо разрастващо се население е холандският Алмере, един от най-младите градове в Евросъюза. Неговото изграждане е започнало едва преди 20 години, замисълът е бил градът да помогне на Амстердам да се справи с пренаселеността си.
На другия край на класацията е Румъния - четири от 10-те града с най-бързо намаляващо население са нейни.
Италия пък е с най-застаряващите градове, което не е изненадващо, както уточнява "Евростат". Повече градове с население над 65 години са именно на Апенините.
Изследването дава представа и за трудовия пазар. Полският град Радом е с най-висока безработица - 30,8 на сто от трудоспособното му население. Седем от 10-те града с най-голяма безработица са полски. Най-ниската безработица пък е в Люксембург - едва 0,8 процента. А четири от 10-те града с най-малко "излишни хора" са във Великобритания.
"Евростат" поднася неприятна новина за столицата на Евросъюза и на Белгия. Оказва се, че Брюксел е с най-високо равнище на обири сред всички европейски столици.
Най-дъждовните градове в Европа са ирландските и британските.

МЕТОДИКА

Проучването всъщност е дело на проекта "Градски одит" под ръководството на "Евростат" и обхвана 321 големи европейски града. Той включваше и три държави, които не са членки на Евросъюза - Турция, Швейцария и Норвегия. То бе направено въз основа на 300 показателя, засягащи главно стандарта и качеството на живота - демографски данни, жилищното строителство, състоянието на околната среда, на здравеопазването, образованието, криминогенната обстановка, транспорта, културата и климатичните особености към 2004 г. България също е обхваната от проекта, но в доста категории липсват данни.

Inform,25.09.08

*

Слушайте турска музика

ТУК

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP