Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини.21.09.08

Турските печатни медии са недоволни от критиката от страна на премиера Реджеп Тайип Ердоган
21 септември 2008 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските печатни медии са недоволни от критиката от страна на премиера Реджеп Тайип Ердоган, предаде днес радио “Свобода”. Според тях турският премиер иска са ограничи свободата на словото в страната и възпрепятства развитието на демокрацията. Турските издания отговориха с остра критика на призива на премиера на страната да се бойкотира турската преса и да се започне кампания срещу печатните медии.

Агенция "Фокус" припомня:

Преди два дни премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че медиите в Турция са загубили благонадеждността и достоверността си и че сами са се обрекли на гибел. Ердоган участва в ифтар /специално мюсюлманско ядене след залез слънце по време на целия свещен за тях месец Рамазан – бел. на “Фокус”/ на партийната организация на управляващата ПСР в хотел “Билкент”. В прочувствено слово турският премиер призова съпартийците си да започнат кампания за бойкот на турските медии и да не купуват и да носят вкъщи вестници, посочва агенцията.

Турският президент осъди терористичния акт в Исламабад
21 септември 2008 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл осъди вчерашния атентат в Исламабад, характеризирайки го като „отвратителен акт, чиято цел е да разруши мира, спокойствието и демократичния ред в Пакистан”, предаде АФП.

Външните министри на Армения, Турция и Азербайджан ще се срещнат в Ню Йорк
21 септември 2008 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 25 и 26 септември външните министри на Армения, Турция и Азербайджан ще се срещнат в Ню Йорк в рамките на 63-тото Общо събрание на ООН, предаде агенция Регнум.
Очаква се да се проведат както двустранни, така и тристранни срещи на министрите. Основната тема на обсъждане ще бъде разрешаването на нагорно карабахския конфликт. По думите на турския външен министър Али Бабаджан Турция се надява на диалог с Армения. Той отбеляза, че сега се е открила нова ера в арменско-турските отношения. “Обаче има редица неразрешени проблеми – като събитията от 1915 г. и Нагорни Карабах. Ние също така нямаме дипломатически отношения”, посочи турският външен министър.

Катастрофа с ТИР-ове спря за четири часа движението по магистралата Истанбул-Анкара
21 септември 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заради катастрофа на два ТИР-а в района на околия Хендек на провинция Адапазаръ, за четири часа е била затворена за движение и в двете посоки магистралата Истанбул-Анкара, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Единният от катастрофиралите ТИР-ове е превозвал втечнен газ и поради опасения за евентуално изтичане на газ са били затворени за движене и двете платна на магистралата ТЕМ.
Катастрофата е станала тази сутрин към 5 ч поради поройния дъжд и неспазване на дистанция, като единият ТИР е ударил отзад движещия се пред него ТИР, превозващ природен газ и движещ се в посока Анкара. Шофьорът на ударения ТИР е ранен и е откаран в болница.

Истанбулски съд за втори път отхвърли дело срещу писателя Орхан Памук
21 септември 2008 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трети състав на гражданския съд в истанбулския квартал Шишли отхвърли за втори път гледането на делото срещу известния турски писател и носител на Нобеловата награда за литература Орхан Памук, пише днес вестник “Сабах”. Делото за обезщетение е заведено от група семейства заради думите на Орхан Памук: “ Тук са били убити 30 000 турци. И също така един милион арменци, но никой не се осмелява да спомене за това”. По-рано съдът също отхвърли обвиненията срещу Орхан Памук, но Върховният касационен съд върна делото за доразглеждане. Очаква се ищецът отново да оспори съдебното решение.

Петима души са ранени при преобръщане на военен автомобил в турската провинция Хатай
21 септември 2008 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Хатай. Петима души, от които четирима военни, са ранени при преобръщане на военен автомобил, превозващ личен състав от 121-и полк за подготовка на войници в Серинйол, провинция Хатай, пише днес вестник “Сабах”. Инцидентът бил предизвикан от внезапно изскочил на пътното платно човек, заради когото водачът на автомобила направил рязка маневра и автомобилът се преобърнал. Четирима от пострадалите са по-леко ранени и са настанени в държавната болница в Антакия, а състоянието на петия е тежко и той е изпратен във болницата на военноморските сили в Искендерун.

ИХА: Арестувана съм заради контрабанда на оръжие, каза турската актриса Нурсели Идиз
21 септември 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Задържаните в рамките на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон” театрална и филмова актриса Нурсели Идиз и нейният мениджър Сейхан Сойлу, известен с прозвището си “Сиси”, бяха подложени късно снощи на медицински прегледи, предава информационната агенция Ихляс хабер ажансъ /ИХА/. В отговор на зададените й въпроси Нурсели Идиз отговори, че е арестувана заради контрабанда на оръжие. След медицинските прегледи Нурсели Идиз и “Сиси” бяха отново откарани в следствения арест на истанбулската дирекция на полицията, посочва агенцията.

Трима служители на силите за сигурност са ранени при избухване на мина в Източна Турция
21 септември 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Ван. Трима служители на силите за сигурност са били ранени при избухване на мина, заложена от терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/, в района на околия Чатак на провинция Ван, Източна Турция, предава информационната агенция АНКА. Това е станало днес сутринта към 04.30 ч при операция по претърсване на планински район.

ДЖИХАН: Четирима от задържаните петима лейтенанти за аферата “Ергенекон” са арестувани
21 септември 2008 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съд постанови арест за четирима от петимата лейтенанти и един курсант от военно училище, които бяха задържани в рамките на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон”, предава турската информационна агенция ДЖИХАН. Петият лейтенант е осдободен.
Четиримата лейтенанти и курсантът от военно училище са изправени пред съда по обвинение в членуване в терористичната организация “Ергенекон”, поставила са за цел сваляне от власт на правителството на Партията на справедливостта и развитието, и са изпратени в затвора. След разпити в прокуратурата единият лейтенант е бил освободен и не е бил изправян пред съда, посочва агенцията.

“Сабах”: Терористи от ПКК нападнаха жандармерийски участък в провинция Тунджели
21 септември 2008 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Заложена от терористи бомба на пътя е избухнала след преминаване на автомобил с цивилна регистрация, превозващ пуснати в годишен отпуск войници от жандармерията, в околия Пюлюмюр на провинция Тунджели, Източна Турция, пише днес вестник “Сабах”. Това е станало на 300 метра от жандармерийския участък “Мутлу”, на 40-ия километър на пътя Пюлюмюр-Ерзинджан. При взрива няма пострадали. Заедно с взрива терористи от ПКК са открили огън по жандармерийския участък. Военните веднага са отговорили на огъня и терористите са избягали. В района е започнала широкомащабна операция за залавяне на терористите.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP