Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,22.09.08

АНКА: Постоянно се увеличава броят на сключените граждански бракове в Турция
22 септември 2008 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. През последните години постоянно и трайно се увеличава броят на сключените граждански бракове в Турция, предава информационната агенция АНКА. По данни на Генералната дирекция по гражданското състояние към министерството на вътрешните работи, през 2001 г. в Турция са сключили брак 555 106 души, а през 2006 г. техният брой скача на 652 239; през 2003 г. - 577 260 души; през 2004 г. – 627 639 и през 2005 г. – 653 901 души.
Това означава, че след 2001 г. в продължение на 6 години броят на семейните в Турция възлиза общо на 3 587 191 души. Най-много граждански бракове се сключват в Истанбул, следван от Анкара и Измир, а най-малко – в източната турска провинция Тунджели.

Производството на гъби в Турция намалява, цената им се повишава
22 септември 2008 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Анталия. Само за една седмица цените на култивираните гъби, отглеждани в околия Коркутели на турската провинция Анталия са се повишили от 1,80 на 2,20 турски лири на килограм /около 2,50 лева/, пише вестник “Хюриет”. Районът осигурява 45% от производството на култивирани гъби в Турция. От сдружението на производителите на гъби в околия Коркутели обясняват, че гъбите се отглеждат в 700 семейни ферми, но високите цени на електричеството, торовете и другите консумативи са накарали част от производителите тях да се откажат и да прекратят отглеждането на гъби.

Трудности с осигуряването на кредити заради финансова криза имат фирмите с интерес към изграждането на АЕЦ в Турция
22 септември 2008 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трудности с осигуряването на кредити в обстановката на глобална финансова криза изпитват фирмите, които взеха документи за участие в търга за изграждането на атомна централа в Турция, съобщава телевизионният канал Ен Ти ви. Фирмите заявяват, че това не може да им обезпечи достатъчно гаранции. Заявленията за участие в търга ще бъдат отворени в сряда, на 24 септември от 14,30 часа. Срокът няма да бъде удължен дори да няма достатъчно внесени молби за участие. Това ще е четвъртият търг за изграждане на атомна централа в Турция, след като предишните три завършиха с неуспех. Документи за участие в търга взеха 13 компании.
Проектът за изграждане на атомна централа в Турция бе поставен на дневен ред в 1960-те години, но различни фактори от международен и вътрешнопилитически и икономически характер възпрепятстват реализацията му. Планираната атомна централа трябва да бъде изградена в Аккую, провинция Мерсин.

НРП и ПНД в Турция ще подкрепят удължаването на срока на разрешението за операция в Северен Ирак
22 септември 2008 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозиционните Народнорепубликанска партия /НРП/ и Партия на националистическото движение /ПНД/ в Турция ще подкрепят удължаването на срока на действие на разрешението за трансгранична операция в Северен Ирак, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Другата парламентарно представена сила - Партията на демократичното общество /ПДО/ е против това действие на правителството. Едногодишният срок на разрешението за провеждане на трансгранична операция в Северен Ирак изтича на 17 октомври 2008 година. Заместник-председателят на ПНД Октай Вурал посочва, че партията им винаги е подкрепяла борбата срещу тероризма и е изтъквала, че на първо място за това е необходимо да се установи сигурност и стабилност в Ирак. Заместник-председателят на НРП Онур Оймен също изтъкна, че и преди са изразили подкрепа за правителството в борбата срещу тероризма, ще го направят и сега. ПДО обаче реагира категорично срещу продължаването на срока за трансгранична операция. Според заместник-председателя на парламентарната група Фатма Куртулан Турция трябва да се откаже от политиката си на избиване и смърт, а да премине към политика, която да подкрепя живота. Според нея досега са организирани много трансгранични операции, които не са дали резултат, но са причинили много страдания и мъки и за двете страни.

“Ергенекон” е възможност Турция да се пребори с групите на организираната престъпност, смята ляв политик
22 септември 2008 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Противно на ръководството на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция, която защитава задържаните по случая “Ергенекон”, обвинени за подготовка на почва за военен преврат, други представители на партията и лявото пространство защитават противоположна теза, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според Ерджан Каракаш, бивш министър на културата и кандидат за кмет на голяма община Истанбул от НРП, “Ергенекон” е една възможност Турция да се пребори с групите на организираната престъпност и да ги накара да отговарят за действията си пред закона и правосъдието. Каракаш, който е почетен председател на Фондацията за социалдемокрация изтъкна, че военните преврати са причинили много страдания на страната, които са видни и до днес. Той изтъкна, че някои военни и цивилни среди в Турция години наред вършат противоречащи на закона неща пред очите на обществото. Според Каракаш НРП, която в миналото е била привързана към социалдемократическите ценности, е печелила тогава когато се е придържала към тях. “Тя обаче не може да бъде печеливша с политики и фразеология отпреди 30 години, тъй като всичко се променя много бързо, а трябва да бъде в крак с времето и обществото”, смята турският ляв политик.

Вече не се приемат бебета в болницата в Измир, където починаха 13 бебетата
22 септември 2008 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Измир. Вече не се приемат бебета и родилки в детската клиника на болницата “Тепеджик” в турския град Измир, където на 20-21 септември в рамките на 24 часа починаха 13 бебета, предава електронното издание на вестник “Хюриет”. В клиниката е въведена строга карантина. Същевременно във връзка със смъртта на 13-те бебета се провежда съвещание с участието на специалисти от Егейския университет и от университета “Девети септември” в Измир и представители на комитета за контрол на инфекциите към болницата “Тепеджик”.

Плакат с надпис “Кюрдистан” на конгрес на ПДО в Диарбекир предизвика прокурорско разследване
22 септември 2008 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Плакат с надпис на кюрдски език, на който е било написано “Кюрдистан”, на конгрес в Диарбекир на Партията на демократичното общество /ПДО/ предизвика духовете в града, пише турският вестник “Сабах”. Прокуратурата в Диарбекир е започнала разследване по случая. Депутатът от ПДО от Батман Бенги Йълдъз заяви във връзка с това, че говоренето на кюрдски език в парламента е много чувствителен въпрос и е разбираемо на конгреса на партията да се закачат плакати на кюрдски език. По повод географския термин “Кюрдистан” Йълдъз каза, че той е използван не като политически, а като географски термин, който е бил в обръщение от векове включително и в Османската империя, и при създаването на републиката.

В Турция са станали 350 000 пътнотранспортни катастрофи с материални щети за шест месеца
22 септември 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. От април досега на територията на цяла Турция са станали общо около 350 000 пътнотранспортни произшествия с причинени материални щети, пише електронното издание на вестник “Заман”. При 255 000 от случаите водачите на МПС са се договорили помежду си, без да изчакат идването на пътен полицай. Това показва, че въведената на 1 април практика, позволяваща подобно пряко договаряне, среща необходимата подкрепа от гражданите. При 85 000 от катастрофите водачите са предпочели да изчакат идването на пътен полицай, каквато беше задължителната практика до 1 април, посочва изданието.

Турски вестник нарича “шокиращи” изявления на представител на Армения за в. “Гардиън”
22 септември 2008 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Шокиращи изявления за британския вестник “Гардиън” прави директорът на арменския музей и институт за турския геноцид Хаик Демоян, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В интервю за “Гардиън” Хаик Демоян твърди, че Турция се страхува да признае арменския геноцид, защото знае, че ако направи това, ще рухне светската система на управление в страната. “Ако Турция се поддаде на международния натиск да приеме съществуването на арменския геноцид през периода 1915-1922 година, ще изложи на риск съществуващата в страната светска политическа система, подобно на това, което се случи в бившия СССР”, посочва Демоян. Той отбелязва, че “пренаписването на историята е най-големият страх на модерна Турция”.

Не криза в САЩ, а криза в Русия би се отразила сериозно върху Турция, смята турски икономист
22 септември 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Не криза в САЩ, а криза в Русия би се отразила сериозно върху Турция, смята известният икономически и финансов експерт Сюлейман Яшар, пише турският вестник “Сабах”. Яшар, който е преподавател в Истанбулския университет, заяви, че кризата в САЩ е далече за Турция, но една криза в Русия би имала много голямо отражение върху страната, защото 60-70 милиарда е търговският оброт между Турция и Русия. Яшар посочи, че не може да се прецени дали банковият сектор в Турция е в кризисно състояние, а това може да се определи, след като бъдат направени изчисления за състоянието на банките. Според известния икономист има отражение на ипотечната криза в САЩ върху състоянието на инвестициите в недвижими имоти и пазара с недвижими имоти в Турция, но засега няма признаци на всестранна криза, защото бюджетният дефицит не е голям, Централната банка е в стабилно състояние, а приватизацията на държавния сектор е донесла повече приходи от очакваните. Известния турски експерт изтъкна, че много по-внимателно трябва да се следи икономическата и финансова ситуация в Русия и да се реагира навреме и адекватно, защото тя може да повлияе много повече върху Турция.

“Милиет”: Конгресна “треска” изживява център-десният политически спектър в Турция
22 септември 2008 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конгресна “треска” изживява център-десният политически спектър в Турция, пише турският вестник “Милиет”. Отечествената партия и Демократическата партия в Турция, които преди изборите на 22 юли 2007 година не можаха да постигнат споразумение за обединение, се готвят самостоятелно за местните избори през март 2009 година. Двете партии се готвят за партийните си конгреси, на които ще начертаят предстощите стъпки в тази насока. Отечествената партия ще има извънреден конгрес на 18 октомври, на който ще бъде избрано ново партийно ръководство. Настоящият лидер на ОП Еркан Мумджу заяви, че няма да се кандидатира за лидерския пост, което предизвика раздвижване както в средите на неговите вътрешни опоненти, така и у заявилите вече намеренията си за лидерския пост Ахмет Йозал и Хюсню Доган. Конгресът на Демократическата партия ще се състои на 7-8 ноември. В партийните кулиси се коментира, че на конгреса своята кандидатура за лидерския пост ще издигнат Мехмет Агар, известен с близостта си с бившата премиерка Тансу Чилер, и Невзат Ерджан – бивш заместник-председател на партията.

“Заман”: Терористи от ПКК отвлякоха един човек в провинция Хаккяри
22 септември 2008 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Един човек е бил отвлечен от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише електронното издание на вестник “Заман”. В съобщение на електронното страница на Генералния щаб се посочва, че това е станало вчера сутринта в село Джейлянлъ. Също в провинция Хаккяри в околия Шемдинли е възникнала престрелка с терористи, при която леко е бил ранен служител на силите за сигурност.

Терористите от ПКК умишлено предизвикват горски пожари, каза турският вътрешен министър
22 септември 2008 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай посочи, че терористи от ПКК умишлено предизвикват горски пожари, за да улеснят бягството си, предава Анадолската агенция. Министърът заяви, че са задържани подпалвачите на четири от общо седем горски пожара през летните месеци в Източен и Югоизточен Анадол, два пожара са възникнали по естествени причини и един е бил предизвикан от взривно устройство, поставено от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/. Терористите са подпалили пожари в околия Назмийе на провинция Тунджели и в околия Шемдинли на провинция Хаккяри, а в околия Нусайбин на провинция Мардин горски пожар е последвал избухването на взривно устройство, заложено от терористи.
Министърът съобщи това в отговор на питане от депутата от Диарбекир от прокюрдската Партия на демократичното общество г-жа Айсел Туглук. Нейното твърдение е, че през юли горските пожари в провинциите Сиирт, Бингьол и Диарбекир, в околия Мазгрит на провинция Тунджели и в околия Савур на провинция Мардин са предизвикани от операциите на турската армия там, посочва агенцията.

Турция е сред последните по употреба на алкохол, но на първо място по катастрофи, причинени от алкохол
22 септември 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е на трето място отзад напред в класацията по потребление на алкохол, сочи проучване на Световната здравна организация, пише електронното издание на турския вестник “Радикал”. За сметка на това обаче според проучването, направено в 53 страни, тя е на първо място в класацията по пътно-транспортни произшествия, причинени след употреба на алкохол. По повод големия брой смъртни случаи при катастрофи в резултат на употреба на алкохол проф. д-р Назми Зенгин – директор на Центъра за изследване и развитие на общественото здраве, призова да се засилят наказателните мерки при шофиране след употреба на алкохол и контролът по пътищата за това. Той посочи, че проучването не отразява редица специфики на здравната ситуация в страната като причините за смъртността и картината на разпространение на видовете болести. Според проучването по употреба на цигари Турция е на девето място в света след Украйна, Русия, Албания, Армения и други страни. Страната се нарежда на осмо място по детска смъртност и на осмо място по брой на жертви при трудови злополуки. В областта на медицинското обслужване изследването показва, че по броя на лекарите на глава от населението Турция се нарежда на трето място отзад напред, по броя на стоматолозите на 11 място отзад напред, а по броя на медицинските сестри е на последно място в класацията.

Мехмет Тургул Гюджюк: България и Турция днес са равностойни партньори
22 септември 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. България и Турция със сходни военни, политически и икономически структури, в регионален и международен план, на основата на общи ценности, взаимен интерес и доверие, днес са равностойни партньори. Това заяви в интервю за Национална радиоверига „Фокус” и Агенция „Фокус” посланикът на Република Турция в София Мехмет Тургул Гюджюк по повод Деня на Независимостта на България. По думите му, „когато определяме действията си в настоящето, би било удачно да не ставаме прекалено зависими от историята в субективен план и връзката ни с нея бъде ограничена с извличане на необходимите и правилни поуки”.
На въпроса кое е повече – онова, което ни разделя, или онова, което ни обединява, като се имат предвид многото трусове и примери на противопоставяне в историята на Балканите, дипломатът отговори, че за съжаление днес също „сме свидетели на болезнени примери на този факт”. „Подобни ситуации на някои места се превръщат в проблем, а на други заздравяват отношенията и връзките между народите. В тази връзка смятам, че Турция и България служат за пример. Искрено вярвам, че ще продължаваме да бъдем пример за подражание на Балканите и света, като акцентираме върху това, което ни обединява, а не това, което ни разделя”, изтъкна посланик Мехмет Тургул Гюджюк.
Галя МОЕВА

Турски печат: В стила и характера на НРП е да сипе недоказани обвинения, каза турският премиер Ердоган
22 септември 2008 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Участието на президента Абдуллах Гюл в започващата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, словестните сблъсъци между премиера Реджеп Тайип Ердоган и опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ и реакцията на председателя на парламента Кьоксал Топтан по замесените висшестоящи в Турция лица в аферата “Морски фар” заемат значително място на страниците на турските вестници днес. Вестник “Милиет” в публикация по заглавие “Характерът на НРП е да сипе обвинения” пише, че характерно и типично за опозиционната партия НРП и лидера й Дениз Байкал е само да хвърлят обвинения срещу своите противници, без да ги подкрепят с доказателства. Вестникът представя изказването на турския премиер на конгреса на околийската организация на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в район Кягътхане в Истанбул, в което той коментира изявленията на своя политически противник Байкал и го покани в телевизионен политически диспут. Той изтъкна, че политическите противници се стремят да разклатят стабилността в държавата, от което ще загуби не ПСР, а народът. Вестник “Заман” също се спира на думите, отправени от премиера Ердоган към Дениз Байкал в публикацията си “Обърна се остро към НРП: Или докажи твърденията си, или излез по телевизията и кажи аз нямам достойнство”. Вестникът цитира думите на Ердоган, че основната опозиционна партия не е предложила и реализирала някакво успешно управленско решение. Ердоган припомни успехите на ПСР в развитието на икономиката за последните 5 години и разкритикува опитите на опозицията да подкопаят стабилността в държавата.
На отправените призиви на премиера Ердоган към НРП и Дениз Байкал отделя място и вестник “Хюриет”. Вестникът извежда в заглавие призива на премиера към своя опонент да си направи самопреценка, защото всеки политик, който не направи това, ще се зарови в ковчег.

Мехмет Тургул Гюджюк: България и Турция са взели правилни поуки от историята
22 септември 2008 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. България и Турция са взели правилните поуки от историята и вярваме, че тази тенденция ще продължи и в политическо и в житейско измерение. Това заяви в интервю за Национална радиоверига „Фокус” и Агенция „Фокус” посланикът на Република Турция в София Мехмет Тургул Гюджюк по повод Деня на Независимостта на България. „Двете страни взаимно може да се поучат от далечното и от близкото си минало, след като при столетия на съвместно съжителство са съхранени националната и етническата принадлежност, език, култура и обичаи”, каза дипломатът. Според него поуките, извлечени от Турция, най-убедително са отразени в изказването на основателя на Република Турция - Мустафа Кемал Ататюрк.
През 1913-1914 г. непосредствено след Балканската война Ататюрк като военен аташе в София произнася следните думи: „Бил съм, съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам безпределно българския народ още от детинство... Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция."
Галя МОЕВА

Шестима души са в затвора и шестима са освободени от осмата вълна арести по аферата “Ергенекон”
22 септември 2008 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Истанбул. След разпити в прокуратурата в Истанбул са били освободени шестима от задържаните общо 13 души при осмата вълна арести в рамките на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон”, предава Анадолската агенция. Между освободените са актрисата Нурсел Идиз, нейният мениджър Сейхан Сойлу, известен с прозвището си “Сиси” и адвокатът Левент Темиз. Останалите седем души са изправени пред съда в истанбулския квартал Бешикташ, като един от тях също е бил освободен, а останалите шестима са арестувани и изпратени в затвора.

“Радикал”, Турция: Офицери на действителна военна служба са изпратени в затвора
22 септември 2008 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Задържаните в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” петима лейтенанти на действителна военна служба и един курсант във военно училище бяха разпитани от водещия разследваното прокурор Зекерия Йоз и единият лейтенант беше освободен, а останалите четирима лейтенанти и един курсант бяха изправени пред съда в истанбулския квартал Бешикташ и арестувани, пише днес вестник “Радикал”. Четиримата лейтенанти и курсантът са изпратени във военния затвор “Хаздал” в Истанбул. Решението за ареста беше взето късно снощи от дежурен съд, като на излизане арестуваните бяха преведени през вратата на столовата, за да не бъдат снимани.
Адвокатът на лейтенантите Юсуф Ерикел направи изявления на излизане от съдебната палата в квартал Бешикташ: “Възгледите на лейтенантите са напълно манипулирани от техните командири. Задържани са ценни военни кадри от най-голямата армия в света. Единият от тях е служил в Хаккяри, другият – в Битлис, третият – във Фоча; съвсем нови са на заеманите длъжности – назначени са на 20 август и нямат никаква вина. Никой не се застъпи за тях. Не е възможно нито един от тях да е член на терористична организация. Аз не очаквах такова решение от съда. Как може хора, които току що са започнали своята служба, да извършат преврат? Кога в Турция е била извършвана подготовка за преврат и такъв не е бил извършван? В момента и началникът на Генералния щаб, и командващите армията са в пълно бездействие.”

Агенция “Фокус” припомня:

В рамките на разследването и на делото по аферата “Ергенекон” на 18 септември беше извършена осмата вълна от арести. В Истанбул, Анкара, Измир Мерсин и Хаккяри бяха задържани 17 души. За първи път между тях са и действащи военнослужещи – петима лейтенанти и един курсант във военно училище. Съгласно действащите закони те бяха арестувани от военните власти и първоначалните им разпити бяха проведени също от военни прокурори и следователи.

НТВ: Половината от трудоспособното население в Турция не работи
22 септември 2008 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Над 25 милиона от населението на трудоспособна възраст в Турция не участва по различни причини в трудовия процес в страната, предава телевизионният канал НТВ. От тях 47% са “жените - домакини”, която практика отдавна е широко разпространена в страната. Към кря на юни 2008 година в Турция има общо 49 946 000 милиона души на трудоспособна възраст /над 15 години/, от които 25 152 000 души по различни причини не са ангажирани в трудова дейност, посочва телевизията.

АФП: 13 новородени деца са починали в болница в турския град Измир
22 септември 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Измир. 13 новородени деца са починали в рамките за 24 часа в болница в западния турски град Измир, в момента се води следствие по случая, предаде АФП.
“Броят на бебетата, които починаха, достигнаха 13. В момента разследваме смъртните случаи”, заяви Мехмед Озкан, ръководител на местната здравна дирекция.
По-късно ще има детайли по случая, добави Озкан.

"Сабах": Абдуллах Гюл ще се срещне с Джордж Буш и Джалал Талабани
22 септември 2008 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще се срещне днес с президента на САЩ Джордж Буш в рамките на започващата сесия на Общото събрание на ООН, пише турският вестник “Сабах”. Абдуллах Гюл, който е със съпругата си Хайрюнниса Гюл в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН, ще присъства на приема, който дават американският президент и съпругата му Лора Буш в хотел “Уолдърф Астория”. Двамата президенти ще участват също в заседанието, посветено на Ирак, което ще се състои утре. Очаква се също в петък Гюл да има среща на четири очи с президента на Ирак Джалал Талабани. Турският президент ще участва също и в приемите, които ще даде постоянният представител на Турция в ООН Баки Илкин, а на 26 септември ще открие работата на Нюйоркската борса, пише вестникът.

“Милиет”: Абдуллах Гюл отправи послания за засилване на реформения процес към ЕС
22 септември 2008 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл отправи послания за активизиране на темпото на реформения процес за присъединяване на Турция към ЕС, пише турският вестник “Милиет”. По време на полета си за Ню Йорк, където ще участва в Общото събрание на ООН, Абдуллах Гюл отказа да коментира злободневни политически въпроси, а отправи послания за контактите на парламента с ЕС, за реформения процес, икономическите действия и инициативи и подобряването и разширяването на образованието в университетите. Той посочи, че правителството е в готовност да засили реформения процес към ЕС, който беше отслабен през последната година в резултат на вътрешнополитически сблъсъци.
Гюл оцени положително инициативите на Турция за кавказкия регион. По въпроса за визитата си в Армения той посочи, че тя е поставила Турция в една много по-различна позиция от преди – от страна, която враждува, в страна, която търси диалог. Гюл изрази надежда, че ще се омекотят отношенията между политическите лидери и партии в името на бъдещето на страната.
Турският президент призова да се насочат по-големи усилия към сферата на образованието и изследванията, за да се нареди Турция до страните, които изобретяват и развиват нови технологии – САЩ, ЕС, Япония, Китай, Южна Корея и Индия. Той изтъкна, че за тази цел трябва да се насочат усилията към усвояване на предприсъединителните фондове на ЕС, защото в тази насока резултатите не са особено успешни. От 250 милиона евро, които е трябвало да бъдат усвоени по Шеста рамкова програма на ЕС, са усвоени само 52 милиона, каза президентът.

ДЖИХАН: 12 бебета са починали в болница в Измир
22 септември 2008 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Измир. Дванайсет бебета са починали в детска клиника на болница в турския град Измир, предава информационната агенция ДЖИХАН. В съобщение на областната дирекция по здравеопазване се посочва, че това е станало между 20.00 часа на 20 септември и 07.00 часа на 21 септември. След това няма починали бебета. Извършват се лабораторни изследвания на намиращите се на лечение в детската клиника бебета и на новородените. Днес по въпроса в болницата се организира пресконференция, посочва агенцията.

“Сабах”: О.з. армейски генерал Шенер Еруйгур е освободен от затвора поради влошено здраве
22 септември 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Арестуваният в рамките на разследването по аферата и съдебното дело по аферата “Ергенекон” о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур, бивш командващ жандармерийските войски на Турция, е освободен от затвора по здравословни причини, пише вестник “Сабах”. Искането е било отправено вчера от водещата разследването републиканска прокуратура към дежурния в Истанбул девети състав на съда за тежки престъпления. Съдът е постановил запасният генерал да бъде освободен от затвора.

Агенция “Фокус” припомня:

Запасният генерал Еруйгур беше арестуван в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” на 6 юли тази година и вкаран в затвора тип Ф в Коджаели. На 17 септември припада поради високо кръвно налягане в килията си и получава мозъчен кръвоизлив. Настанен е на лечение в университетската болница в Коджаели. Здравословното му състояние продължава да е тежко, но има признаци за подобрение. През следващите 10 дни не трябва да се движи, защото има счупвания на кости от падането в килията и затова най-вероятно за сега ще остане в същата болница.

ДЖИХАН: Двама души са отвлечени от ПКК в провинция Тунджели

22 септември 2008 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Двама души, които са доставяли хляб на жандармерийски участък в околия Назмийе на провинция Тунджели, Източна Турция, са били отвлечени от терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, предава информационната агенция ДЖИХАН. Това е станало след като те са донесли от фурната хляб за нуждите на жандармерийския участък. На връщане от жандармерийския участък са били спрени на пътя от група терористи от ПКК и откарани в гориста местност. В района е започнала операция за издирване на отвлечените.

Държавният министър на Турция Мехмет Шимшек е на посещение в Париж
22 септември 2008 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Париж. Продължава посещението на държавния министър на Турция Мехмет Шимшек в Париж. Турският министър е във френската столица за участие в различни срещи и инициативи на тема френски инвестиции. Днес Мехмет Шимшек ще се срещне с представители на фирми и институции, които развиват дейност в областта на космическите комуникации и ще посети Института за дипломатически и стратегически проучвания в Париж. Утре Мехмет Шимшек ще говори в Търговско-промишлената палата на Париж на тема “Динамизмът и очакванията от турската икономика”.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP