Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,25.09.08

Турция няма да се повлияе силно от световната финансова криза, смята турски финансов експерт
25 септември 2008 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Комисията за капиталовия пазар в Турция Туран Ерол заяви, че финансовите институции в Турция не са сериозно повлияни от финансовата криза в света, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Ерол посочи, че турските финансови институции не използват особено активно методите на финансовото инженерство, поради което кризата засяга ограничено страната. Като причина той посочи също, че ипотечната система в страната не е толкова широко разпространена, нивото на взетите ипотечни заеми не е толкова високо и няма такива проблеми като в САЩ.

Турция трябва да превърне световната икономическа криза в една възможност, каза министър Кюршад Тюзмен
25 септември 2008 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че Турция може да превърне икономическата криза, разтърсваща САЩ и света, в една възможност, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Световната икономическа криза трябва да се разглежда като удобен случай турските фирми да закупят търговски марки, търговски вериги и други големи предприятия. Тюзмен каза това на церемония по повод започващото изграждане на Техническа гимназия за автомобилостроене в Улудаг. Той посочи, че изграждането на професионални гимназии по автомобилостроене е много важна стъпка за икономиката на Турция. “Дори тя е малко закъсняла в тази насока, защото е от страните в света с най-бързо развитие на автомобилната промишленост”, каза турският министър. Той изтъкна, че Турция е седма в света по производство на автобуси, а като цяло в развитието на автомобилостроителния сектор в света е на 16-място, а в Европа на 6-то място. Тюзмен каза, че за да може страната да преодолее кризата, износът трябва да се увеличи. “В този момент с износ 132,5 милиарда долара Турция стъпва здраво на земята. До този момент има увеличение на износа с 36 % и голям дял за това има автомобилната промишленост”, подчерта Кюршад Тюзмен.

Документите говориха, Турция гледа: Кълъчдароглу и Фърат защитиха позициите си в двубой в парламента
25 септември 2008 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Мехмет Денгир Мир Фърат и заместник-председателят на парламентарната група на Народнорепубликанската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу защитиха своите позиции на словесен двубой в парламента пред многобройни представители на медиите, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Двубоят беше воден от журналиста Угур Дюндар. Пръв думата взе Кемал Кълъчдароглу. Той заяви, че никога в живота си не е отправял необосновани обвинения и клевети, а това, което е казвал винаги се е опирало на документи. Кълъчдароглу посочи, че и по случаите с Шабан Дишли и “Морски фар” е бил обвинен, че отправя клевети, но тези скандали вече се разплитат. Предсавителят на НРП извади наяве копие от документ, издаден от Контролния съвет към Министерския съвет, който показва сериозно разминаване между имущественото състояние, обявено от Фърат и действителното му богатство, част от което е прехвърлено на съпругата му, синовете му и братята му. “Документът е изготвен след писмена молба за проверка, изпратена от правителството на Украйна до Дирекцията на турските митници за сделки, в които е замесен Фърат. От Контролния съвет на правителството след първична проверка решават, че не са установени нередности, които да налагат проверка и премиерът приема това”, изтъкна Кълъчдароглу. След изнесения документ от НРП Фърат, използвайки правото си на отговор, обясни, че след проверката на Контролния съвет се установява, че няма никакви престъпления в начина на придобитото имущество и дори му препоръчва да използва правото си на жалба в съда срещу искането за подобна проверка.

Границата на глада и на бедността в Турция бележат лек спад за месец септември, сочи проучване
25 септември 2008 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Границата на глада и на бедността в Турция бележат лек спад за месец септември, сочи проучване на синдиката “Тюрк-Иш”, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. За месец септември границата на глада е спаднала на 726,4 турски лири от 729,8 турски лири миналия месец, а границата на бедността е 2 366 турски лири, докато през август е била 2 377 турски лири. Инфлацията при хранителните продукти за една година е 13,29 %. От “Тюрк-Иш” посочват, че не може да се приеме за границата на глада 255 турски лири доход за четиричленно семейство, а за граница на бедността 660 турски лири, защото не може да се приеме разбирането, че един симид /геврек/ е достатъчен на всяко ядене, за да не се умре от глад. Според проучването в цената на сиренето се отбелязва намаление с 8,83%, в цената на яйцата с 20%, но цената на месото и на пилето остават същите. Увеличение с 1,91 % бележат цените на зеленчуците и плодовете, увеличена е също цената на ориза.

Ирански превозвачи иззеха бизнеса на турските превозвачи за превоз на стоки от Турция към изток
25 септември 2008 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. 70 на сто от турските стоки за износ се превозват от превозни средства с иранска регистрация, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Също така броят на турските ТИР-ове, превозващи стоки от Турция за Иран е намалял със 17 % в сравнение с миналата година. Според представителите на бранша това в скоро време ще изолира сектора от пазара на международните превози. Директорът на Съюза за Ро-Ро транспорт и комбиринари превози в Турция Джумхур Атълган заяви, че преживяваните лоши условия в сектора на международните превози се влошават с всеки изминал ден. На запад въвеждането едностранно от страна на България такса от 83 евро, а на изток в Иран и Сирия въвеждането на плащания с мотива заради разликата в цената на горивото, а на север пък напрежението между Русия и Грузия заради Южна Осетия, е довело до големи загуби в този сектор. От 16 773 турски ТИР-а, които са пренасяли стоки до Иран през 2007 година, в края на август 2008 година те са 9 300, а според статистиката голяма част от продукцията, превозвана от Турция за Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Киргизстан, Афганистан и Татаристан, е с ирански ТИР-ове. Атълган посочи, че за да покрият в известна степен загубите възнамеряват развитието на Ро-Ро транспорта през Каспийско море.

С 50 % по-евтино ще вози общественият транспорт в Истанбул през дните на празника Рамазан байрам
25 септември 2008 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С 50 % по-евтино ще вози общественият транспорт в Истанбул през дните на религиозния празник Рамазан байрам, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Автобусите, метрото, трамваите, градските железници и корабите за вътрешноградски рейдове ще вземат с 50 % по-малко от цената на билетите от пътниците си през трите дни на байрама. В писмено обръщение към гражданите истанбулската община обявява промените в разписанието на обществените транспортни средства и мерките, които ще бъдат наложени за безпроблемно и спокойно протичане на празника. Според предвидените мерки увеличен брой дежурни медицински екипи ще се грижат за гражданите през празничните дни.

Политически дуел между високопоставени представители на ПСР и НРП тече в турския парламент
25 септември 2008 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дуел между заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Денгир Мир Мехмет Фърат и заместник-председател на парламентарната група на Народнорепубликанската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу започна в турския парламент пред представители на медиите във връзка с обвиненията към Фърат за злоупотреби и корупция, предаде Анадолската агенция. Политическият словесен дуел ще бъде ръководен от журналиста Угур Дюндар. Телевизиите и другите медии, които желаят да предават на живо словесния сблъсък между високопоставените представители на ПСР и НРП, от сутринта са с камери в парламента. Преди началото на дуела Кемал Кълъчдароглу заяви, че ще представи с цялата си отговорност “сюрпризи”, като визираше документи, уличаващи Фърат в злоупотреби и корупция, посочва агенцията.

НТВ: 180 катастрофи на магистралата Истанбул - Анкара от откриването на тунела Болу
25 септември 2008 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Болу. От откриването на тунела Болу в едноименната провинция в Централна Турция на магистралата Истанбул-Анкара, там са станали 180 катастрофи, предава телевизионният канал НТВ. При тези катастрофи са загинали 9 души и са ранени 130. Прави впечатление, че смъртните случаи са само в платното за движение от Анкара към Истанбул, отбелязва телевизията. Платното в посока Истанбул-Анкара на тунела Болу е открито за движение на 23 октомври 2007 г., а платното в обратната посока Анкара-Истанбул – на 7 май 2007 г.

ДХА: 17 души са ранени при верижна катастрофа в Западна Турция
25 септември 2008 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Най-малко 17 души са ранени при верижна катастрофа днес, в която участвали три пътнически микробуса и автобус на пътя Д-100 в района на околия Гебзе в провинция Коджаели, Западна Турци, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Тежко ранените са настанени на лечение в болница в истанбулския район Картал, а по-леките случаи са поети от държавна и от частна болница в Гебзе. Катастрофата е станала по вина на камион, който е отнел предимство и след катастрофата е избягал от мястото.

Сабах”: Шест от десетте европейски града, повлияни най-силно от засушаването, са в Турция
25 септември 2008 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Шест от десетте европейски града, които най-силно са повлияни от засушаването, се намират в Турция, пише днес вестник “Сабах”, като цитира данни на “Евростат”. Статистическата институция на ЕС изследва качеството на живота в европейските градове и отчита и климатичните условия и особености. Сред градовете, в които падат най-малко валежи, са турските градове Измир, Маниса, Адана, Анталия, Коня и Газиантеп. На първо място в тази класация е поставен португалският град Фаро, веднага след него са Измир, португалският град Сетубал, столицата на Гърция Атина, Маниса, Адана, Анталия,Никозия /Кипър/ , Коня и Газиантеп.

“Заман”: След като в Европа има толкова мюсюлмани, защо има опасения спрямо Турция, попита Вартоломей
25 септември 2008 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Вселенският патриарх Вартоломей говори пред депутатите в Европейския парламент и ги попита защо има опасения към пълноправното членство на Турция в ЕС, след като в Европа живеят талково много мюсюлмани, пише днес турският вестник “Заман”. В изказването си Вартоломей подчерта, че Европа има нужда от Турция и че е необходимо да се насърчи диалогът между различените култури, за да може Турция да бъде приета за пълноправен член на общността. Във връзка с това патриархът отбеляза, че Европа разглежда Турция като нов икономически и търговски партньор, но се притеснява да я приобщи към себе си заради преобладаващото мюсюлманско население в страната.

АНКА: Търгът за първата АЕЦ в Турция завърши с фиаско, е мнението на “Файненшъл таймс”
25 септември 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Липсата на очаквания интерес към проведения в Турция търг за изграждане на първата АЕЦ в страната намира широк отзвук в чуждите медии, предава турската информационна агенция АНКА. Британският вестник “Файненшъл таймс” пише, че на търга е било представено само едно предложение, което се оценява като “срамно развитие”. Вестникът отбелязва, че Турция много е избързала и е отклонила исканията да се даде допълнителен срок за подготовка на участниците в търга. В публикацията се обръща специално внимание, че въпреки сегашните сътресения на световните пазари, в понеделник премиерът Реджеп Тайип Ердоган лично е повторил, че няма да бъде даден допълнителен срок за провеждането на търга.

Конституционният съд на Турция да засили контрола над управляващите, каза депутат от опозицията
25 септември 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от опозиционната Демократична лява партия и член на комисията по плана и бюджета Харун Йозтюрк заяви, че е необходимо да се разследват политическите връзки и продължения в Турция от воденото в Германия дело срещу дружеството “Морски фар”, пише днес вестник “Хюриет”. Има сериозни твърдения, че незаконните преводи на пари са били извършвани към управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, посочи депутатът и призовава Конституционния съд да засили рутинната си проверка и контрол върху ПСР, а нейните сметки да бъдат “изследвани под лупа”.

Хюриет”: Осмата вълна от арести по аферата “Ергенекон” е отмъщение, каза турски опозиционен лидер
25 септември 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал изрази остър протест срещу новите арести в рамките на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон”, пише днес турският вестник “Хюриет”. На заседание на парламентарната група на НРП Дениз Байкал окачестви осмата вълна от арести по тази афера като отмъщение за т. нар. “процес 28 февруари” /ултиматумът на Съвета за национална сигурност от 28 февруари 1997 г. към тогавашното коалиционно правителство, начело с Неджметтин Ербакан, довел по-късно до неговото падане от власт – бел. на “Фокус”/. Байкал подчерта, че арестите не са правно издържани, а са политически мотивирани, каквото според него е цялото съдебно дело по аферата “Ергенекон”.

Опозицията в Турция внася в парламента въпроса за смъртта на 13 новородени в Измир
25 септември 2008 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. . Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Джанан Арътман внася в парламента на Турция въпроса за смъртта на 13 новородени в детската клиника на болницата “Тепеджик” в Измир, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Парламентарното питане е към министъра на здравеопазването Реджеп Акдаг, като депутатът обръща внимание, че причината за смъртта на бебетата е инфекция и припомня, че преди два месеца пак заради инфекция в родилно отделение в Анкара починаха 27 бебета.

Шестима военни са ранени при пътна катастрофа в турския град Тунджели
25 септември 2008 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Шестима военни са ранени при пътнотранспортна катастрофа на военен автомобил в град Тунджели, Източна Турция, предава информационната агенция ДЖИХАН. Единият от ранените е сержант, а останалите са войници от районното командване на жандармерията. Военният автомобил пътувал към центъра на града, когато водачът изгубил контрола над управлението. Ранените са настанени на лечение в държавната болница в града, като състоянието на един от тях е сериозно.

Чуждите инвестиции в Турция може да намалеят през 2009 г.
25 септември 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция запазва своята привлекателност за чуждите инвеститори, но през тази през 2009 година ще бъде много трудно да се очаква ниво на чуждите инвестиции в страната като през 2006 и 2007 година, предава информационната агенция АНКА. Председателят на Управителния съвет на Дружеството за международни инвестиции Тахир Уйсал обръща внимание, че през 2009 г. се очаква спад на чуждите инвестиции в Турция с 10% и се предвижда те да бъдат в размер на 12-15 милиарда долара. В тази сума са включени и очакваните приходи от приватизацията. Тахир Уйсал отбелязва, че ситуацията с преките чужди инвестиции в Турция само преди 12 месеца е била много по-добра и обнадеждаваща.

Анадолска агенция: Армения вече подкрепя членството на Турция в ЕБВР
25 септември 2008 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Армения е оттеглила възраженията си срещу пълноправното членство на Турция в Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, предава Анадолската агенция. В изявления за Агенция Франс прес неназован представител на ЕБВР посочва, че преди няколко дни с изключение на Армения единодушно е била приета кандидатурата на Турция за пълноправно членство в банката, а вчера Армения вече “открито е оповестила, че е привърженик на пълноправното членство на Турция”. От своя страна президентът на ЕБВР Томас Миров /на снимката/ е посочил, че членството на Турция ще бъде полезно за страните от Балканите, Кавказ и Средна Азия, които поддържат търговски връзки с Анкара и в които ЕБВР развива дейност.

Турски печат: Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изказването на Вселенския патриарх Вартоломей в Европейския парламент, развоят на делото по аферата “Ергенекон”, отношенията премиер - медии са сред централите теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.
“Хюриет” обръща внимание, че след като е бил арестуван в рамите на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон”, бившият командващ Първа турска армия о.з. армейски генерал Хушрит Толон е отслабнал в затвора с 12-13 килограма. Това е съобщил неговият адвокат, след като довереникът му вчера спешно е бил откаран на лечение в клиниките по кардиология, урология и външни болести в държавната болница в Коджаели и след това е бил върнат обратно в затвора.
От своя страна вестник “Заман” пише, че пътят за освобождаване от затвора на арестуваните по аферата “Ергенекон” минава през болниците. Има се предвид решението на съда да бъде освободен от затвора също по здравословни причини другият арестуван о.з. армейски генерал – Шенер Еруйгур.
Вниманието на вестник “Милиет” е привлечено от нова гневна реплика на премиера Реджеп Тайип Ердоган към журналисти. На панаир на книгата журналисти са направили опит да снимат премиера около щанда на станалото скандално в Турция покрай съдебния процес в Германия дружество “Морски фар” и Ердоган остро ги е нахокал и разпъдил, пише всекидневникът.
“Сабах” съобщава, че премиерът Ердоган е посетил в сградата на Генералния щаб новия началник на Генералния щаб армейски Генерал армейски генерал Илкер Башбуг. Срещата е продължила 90 минути и е и била закрита за журналисти.

Вторият о.з. генерал, свързан с аферата “Ергенекон”, също се разболя в затвора
25 септември 2008 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. О.з. армейски генерал Хушрит Толон, който бе изпратен в затвора в град Коджалели в рамките на съдебното дело по аферата “Ергенекон”, също се разболя, подобно на о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур, предава Анадолската агенция. Толон е бил откаран на медицински преглед и след това върнат обратно в затвора. В държавната болница в Коджаели генералът бил свален с носилка от линейката. При вкарването му в спешното отделение жандармерийски екипи взели извънредни мерки за сигурност. Генералът сам излязъл от болницата. Официално не се съобщават причините за заболяването му. Неговият адвокат посочи, че довереникът му страда от високо кръвно налагане, има проблеми с простата, а има и сърдечни проблеми. След влизането си в затвора той е отслабнал с 12-13 килограма. Поради това ще бъдат направени постъпки пред съда да бъде освободен от затвора и да продължи да бъде съден без да му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Агенция “Фокус” припомня:

Миналата седмица о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур, също подсъдим по делото в рамките на аферата “Ергенекон”, беше откаран с линейка в болница, след като беше припаднал в килията си вследствие на високо кръвно налягане. Здравословното му състояние е сериозно и поради това по искане на прокуратурата дежурен съд в Истанбул късно вечерта на 21 септември го освободи от затвора. Наложена му е обаче забрана да напуска страната докато трае делото.

Четиринайсет души загинаха при сблъсък на ТИР с пътнически микробус в Централна Турция
25 септември 2008 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Болу. Четиринайсет души загинаха при жестока катастрофа в провинция Болу, Централна Турция, предава Анадолската агенция. ТИР се е сблъскал с микробус с истанбулска регистрация. На място са загинали 14 души, включително едно дете, и е ранен един човек.
Катастрофата станала на 91-ия километър по пътя Гереде-Карабюк. Пътуващите с микробуса се връщали в Истанбул от погребение в град Орду.

Анадолска агенция: Националистическата партия предупреди премиера по въпроса за етническата идентичност
25 септември 2008 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на парламентарната група на Партията на националистическото движение /ПНД/ Октай Вурал предупреди премиера Реджеп Таийп Ердоган във връзка с казаното от него в град Урфа по отношение на етническата идентичност, предава Анадолската агенция. В изявление, подписано от Октай Вурал, се изразява недоумение защо премиерът избягва да каже думата “турчин” и се посочва: “Предупреждаваме уважаемия премиер и неговата Партия на справедливостта и развитието, които очевидно имат алергия от турската идентичност и от възприемането на турската нация, да не си играят с нашата национална идентичност”.

Агенция “Фокус” припомня:

Във въпросното изказване в град Урфа, Югоизточна Турция, премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви: “В нашата страна независимо от това за каква национална идентичност става въпрос – кюрди, турци, лази, черкези, грузинци, абхазийци, каквито и да ви дойдат в съзнанието... Всички те представляват по една наша подидентичност, но над всички тях стои нашата конституционна идентичност. Каква е тя? Да бъдат граждани на Република Турция.”.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP