Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Травестит и актриса бяха арестувани в Турция във връзка с делото "Ергенекон"

Това е осмата вълна от арести от началото на процеса, който започна преди няколко месеца


19.09.2008

Най-известният травестит в Турция Сейхан Сойлу, наричан Сиси, кралицата на травеститите, е бил задържан от истанбулската полиция за разпит във връзка със следствието на аферата "Ергенекон", съобщиха турските медии.

Сейхан Сойлу е сред основателите на сдружението на гейовете, лесбийките и транссексуалните. Той е мениджър на музиканти и артисти.

Заедно със Сиси, във връзка със същото следствие била задържана и много популярната театрална и кино актриса Нурсели Идиз. Тя подготвя театрално ревю, представящо известни туркини от първите години на републиката до наши дни, но със светски акцент. Сиси е мениджър на ревюто.

Една от манекенките в това ревю, която трябваше да представи на подиума бившия премиер Тансу Чилер, дори се подложи на естетична операция за по-голяма прилика с първата жена министър-председател на Турция. Операцията обаче бе несполучлива и в крайна сметка ролята на Тансу Чилер бе дадена на друга жена.

Това е осмата вълна от арести от началото на процеса, който започна преди няколко месеца. Арестувани вчера бяха и шестима офицери.

Опозиционният вестник "Джумхуриет" писа преди време, че "младите офицери във войската са обезпокоени от управлението на ислямистите на премиера Реджеп Тайип Ердоган". Вероятно арестуваните имат връзка с тези твърдения.

Разследването на организацията "Ергенекон" започна през юни 2007 г. след откриването на експлозиви в къща в Истанбул.

Смята се, че "Ергенекон" се е стремяла да тласне страната към хаос, преди да изпълни същинската си цел - преврат срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, което има ислямистки корени. Планът предвиждал организирането на митинги, чрез които да бъдат провокирани въоръжени сблъсъци и насилие, и извършването на серия атентати срещу видни турски личности.

В хода на разследването бяха арестувани десетки турци, сред които двама генерали от запаса.

Нахиде Дениз, БТА

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP