Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Европарламентът е на път да наложи тотален шпионаж на потребителите в Интернет

Подкрепи ни

Програма ще спира достъпа до Скайп и ще докладва на „засегнатите“ фирми, ако някой гледа безплатно филми
Програма ще спира достъпа до Скайп и ще докладва на „засегнатите“ фирми, ако някой гледа безплатно филми

17 Септември 2008

Снимка: Ройтерс

На 23 септември Европейският парламент ще гласува нова директива, която ще задължи всеки потребител на Интернет в Европа да инсталира на компютъра си шпионски софтуер - това твърди Богомил Шопов, участник в проекта за защита на правата в цифровия свят „Електронна граница“.

Софтуерът непрекъснато ще следи какво прави човек на компютъра си и, ако засече нещо „незаконно“, ще го докладва на фирми и институции, които може да са засегнати. Например - тегленето на музика и филми без платени авторски права. Изискването ще е валидно за всички компютри в общността, които имат връзка с Интернет. Това ще засегне не само личната неприкосновеност на редовия потребител, а ще застраши сигурността на информацията на много фирми, учреждения, банки, корпорации, правителства и т. н., твърди Шопов.
Директивата, която е част от т. нар. телеком пакет, предвижда всички договори с доставчици на Интернет да бъдат преподписани. В новите договори ще има клауза, според която задължително на всеки свързан с Интернет компютър трябва да се инсталира такава програма.

Карта на Интернет, направена от перспективата на един компютър. Потребители желаят все повече комуникация, новости и забавления в мрежата, а големите компании определят правилата на играта все по-сурово. Снимка: ОПТЕ проджект

Веднъж инсталирана на компютъра, една шпионска програма може да се използва за всичко и да изпраща всевъзможни данни от компютъра до произволни получатели. Проектът на директивата предвижда, ако някой откаже да преподпише договора си с доставчика при това условие, да му се спре достъпът до Интернет. Фирмите-доставчици ще бъдат принудени от закона да прилагат тези мерки, ако искат да запазят лицензите си за работа.

Мярката се въвежда под лобисткия натиск на големи западни компании за музика, филми и др. Те се надяват по този начин да сложат край на безплатното разпространение по Интернет на различни продукти, за които притежават авторски права. Шпионският софтуер ще следи с особено внимание програмите на компютъра, които работят по технологията пиър-ту-пиър (P2P) като Скайп, торент-клиенти и др., и ще ги „филтрира“, обяснява Шопов.

Банер, разпространяван в Интернет от организаторите на протеста

Това значи, че ще забавя много тяхната работа, докато проверява точно какво прави потребителят. Ако случайно нещо от съдържанието, което се обменя, й се стори подозрително, ще спира достъпа до тези програми, ще заплашва със съобщения потребителя и ще изпраща данни за него – кой е, къде се намира и какво прави - до фирмите, които евентуално може да са засегнати.

Според Богомил Шопов узаконяването на шпионския софтуер заплашва личната и фирмената неприкосновеност на информацията и ограничава свободата на интернет-потребителите, при това без предварително решение на съдебните власти.

Протестиращите предлагат онлайн и фланелки с различни цветове

Депутатът от европейския парламент Гай Боно коментира: „Репресивните мерки се диктуват от компании, които не са успели да приспособят бизнес моделите си към нуждите на информационното общество. В момента сме изправени пред задачата да намерим баланса между възможностите за достъп до културни дейности и материали, културното разнообразие и подходящите компенсации за притежателите на авторски права, а не да превръщаме милиони потребители в престъпници. Потребителите не трябва да се превръщат в изкупителна жертва; компенсацията на артистите трябва да се подсигурява от тези, които наистина печелят от свалянето на музика от Интернет, а именно доставчиците!”

От проекта „Електронна граница“ призовават всички българи, които се чувстват заплашени от бъдещите промени в европейските закони (известни като „Телеком пакет“), да пишат до българските евродепутати и да ги запознаят с проблема преди гласуването на 23 септември.

На 11 октомври 2008 година във всички европейски столици, включително и в София, по едно и също време ще има протести под наслов “Свобода, а не страх”. Идеята е гражданите на Европа да противодействат на желанието да се упражнява контрол върху свободата им в Интернет.

„Манията за шпиониране нараства. Правителствата и големите фирми регистрират, наблюдават и контролират действията ни все по-задълбочено. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности. Произтичащата липса на поверителност излага на риск свободата на изповедание, свободата на словото, както и работата на лекари, помощни центрове, адвокати и журналисти. Масовото наблюдение заплашва същността на демократичните и отворени общества“, казват организаторите.

Богомил Шопов, проект “Електронна граница” : Промените ще насърчат търговията с пиратски дискове

Богомил Шопов

- Преди време Европейският парламент подготвяше директива, свързана с авторското право (IPRED). Това някаква нейна модификация ли е?

- Да, същата директива е, но тогава не успяха да я прокарат. Сега има IPRED2, заедно с още няколко директиви, които влизат в т.нар. „Телеком пакет“. Част от тези директиви са за т.нар. филтриране на Интернет.

- Този софтуер, който ще трябва да си инсталираме, може ли да шпионира други лични данни, освен дали дадено съдържание е легално или не?

- Този софтуер ще бъде със затворен код, така че ще може да прави всичко. Както не знаем какво прави една операционна система като Windows, така и този софтуер. Може и да шпионира друга лична информация, а може и да не шпионира – няма гаранция и за двете.

- Може ли да пренебрегнеш съобщението на софтуера, че това, което искаш да изтеглиш, е нелегално и на своя отговорност да си ползваш „незаконните“ файлове?

- Няма да може да теглиш изобщо, понеже тази програма ще контролира дали да се тегли или да не се тегли. При интернет-доставчика ще е втората преграда. При него също ще има инсталиран специален софтуер, който ще комуникира с издателите на съдържание. Тоест, за всеки пакет ще се проследява дали съдържанието е законно или незаконно. Следователно, няма да ви бъде дадено да го свалите.

- Ако си инсталираш произволно съдържание от диск или флаш (от външен носител), а не теглиш по Интернет, тази програма ще го улавя ли?

- Идеята е да го улови. Ако не си вързан към Интернет, няма проблем, защото програмата не може да рапортува на сървъра.

- Значи хората ще си купуват нелегални дискове с филми и музика и ще ги ползват офлайн?

- Да, това ще стимулира търговията с пиратско съдържание. Никой не знае вносителите на тези предложения какви идеи имат в главата си. Аз се надявам искрено да не мине на гласуването, защото това би означавало да забранят Интернет в цяла Европа.

- Има ли подобен прецедент в света – да е наложен вече такъв софтуер законово?

- Не, няма. По тази причина ще има общоевропейски протест на 11 октомври. Защото, дори и да не мине сега предложението за законови промени, след една-две години пак ще бъдат подложени на гласуване. Протестът ще е също и срещу Наредба 40 за подслушването в Интернет и срещу всички подобни опити за посегателства върху гражданските свободи. Това е една тенденция, която засега е устойчива за Европа, така че има нужда от борба.

- Фирмите също ли ще бъдат следени с този софтуер?

- Всеки, който е вързан към Интернет.

- Значи ще могат да се разкриват не само лични, но и корпоративни тайни?

- Това е типичен пример как с едни мотиви може да бъдат постигнати различни цели.

- Ако на 23 септември директивите бъдат приети, всички държави в Европейския съюз ли ще въведат тези мерки?

- Да, става задължително. А това е последно гласуване в парламента.

e-вестник

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP