Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,23.09.08

Турция ще превърне глобалната финансова криза в своя възможност, каза турският премиер
23 септември 2008 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция не е повлияна съществено от глобалната финансова криза и ще я превърне в своя възможност, предаде турската агенция АНКА. Eрдоган посочи, че макар че Централната банка не се намесва, съществуващите лихви са високи. Той препоръча те да бъдат свалени, за да не задлъжнява хазната. Той посочи, че няма да бъде отменен търгът за изграждане на атомна централа заради кризата и предстои в най-скоро време приватизиране на Халкбанк.

Днес бе положен последният тунел от проекта “Мармарай”, свързващ азиатската и европейската част на Истанбул
23 септември 2008 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Последният тунел от проекта “Мармарай”, който свързва под вода азиатската и европейската част на Истанбул, беше потопен днес, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. На церемонията по потапянето на тунела присъства министърът на съобщенията и транспорта Бинали Йълдъръм. В словото си министър Йълдъръм каза, че това е един исторически проект за истанбулчани. Положеният тунел е с дължина 1400 метра и осигурява възможността за придвижване от Юскюдар до Сарайбурну. Той изтъкна, че проектът няма да приключи с това, а ще свърже още 30 станции чрез 3 линии и ще бъде в полза на повече от 1,5 милиона истанбулчани.

Територията на отговорности на жандармерията ще бъде ограничена, каза турският премиер
23 септември 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Територията на задължения и отговорности на жандармерията ще бъде ограничена и част от нейните задължения ще бъдат прехвърлени към общинските полицейски служби, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник “Милиет”. Ердоган посочи, че целта е и в общините да се прилагат същите принципи и изпълняват същите действия като в областите и околиите. На ритуална вечеря след дневния пост Рамазан, дадена вчера за полицейската организация в Министерството на вътрешните работи, Ердоган разговаря с млади полицаи. Той отправи важни послания към бъдещите пазители на реда и изтъкна, че Турция ще продължи борбата срещу тероризма, без да се отклонява и пренебрегва универсалните ценности на съвременния свят. Ердоган каза, че числото на полицаите ще се увеличи и призова в средите на полицията да не се прави разделение, а да се подкрепят взаимно всички служители.

Известен бивш полицейски шеф в Истанбул и борец срещу мафията е арестуван по случая “Ергенекон”
23 септември 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Известният бивш истанбулски полицейски шеф Адил Сердар Сачан е задържан при вълната от нови арести по случая “Ергенекон” тази сутрин, пише електронното издание на турския вестник “Ватан”. Али Сердар Сачан беше известно време в болница заради прекарана автомобилна катастрофа това лято. При първите арести по случая “Ергенекон” той беше заявил, че първи е алармирал за тази организация и сега се атакуват по досиета, изготвени от него и неговия екип. Между 1998 и 2003 година Адил Сердар Сачан се представяше като активен и безстрашен полицейски директор и сформира отдела за борба с организираната престъпност към полицията в Истанбул. По време на своето началничество той организира над 600 операции и организира разпити на бащите на мафията и прати мнозина в затвора.
Сачан е първенец на випуска си в Полицейската академия. Завършил е и обществено управление и право в Истанбулския университет. Той беше свален от поста си след една операция заради твърдения за подкупи при операция срещу бизнесмена Ерол Кохен.

Привърженици на екологични организации протестираха в Анкара срещу изграждането на атомна централа в Турция
23 септември 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въпреки че планът за изграждане на атомна централа в Турция стигна вече до търг, не стихват споровете и протестите срещу нейното изграждане, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Група привърженици на организацията “Грийн пийс” и на “Глобална група за протести” организира демонстрация пред министерството на енергетиката в Анкара. Отговарящият за природата на Средиземно море и енергийната кампания в Турция към “Грийн пийс” Корал Дикер заяви, че за енергийните нужди на Турция трябва да се търсят истински решения. Протестиращите носеха плакати с надписи “Не на атомната енергия”. Групата демонстранти беше обградена от сили за бързо реагиране. 34 души бяха задържани и отведени в полицията в Анкара, съобщава телевизията.

Сержант от турската армия загина при избухване на бомба в провинция Хаккяри
23 септември 2008 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Сержант от турската армия е загинал снощи при избухване на бомба в околия Юксекова на провинция Хаккяри, предава телевизионният канал НТВ. Ранени са двама души – един сержант и случаен минувач. Бомбата била заложена до стена на сграда и избухнала към 18.15 ч, когото сержанти от турската армия се връщали по домовете си за ифтара /специалното религиозно ядене след залез слънце по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан – бел. на “Фокус”/. Сапьори са предприели претърсване в района за други заложени бомби и взривни устройства.

“Заман”: Не се очаква среща Абдуллах Гюл-Серж Саркисян в Ню Йорк
23 септември 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Не се очаква среща между президентите на Турция и Армения Абдуллах Гюл и Серж Саркисян, които са в Ню Йорк за откриването на 63-та сесия на Общото събрание на ООН, пише днес вестник “Заман”. Министърът на външните работи Али Бабаджан, който съпровожда Абдуллах Гюл, се срещна в Ню Йорк с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мемедяров. Очаква в петък, 26 септември, да се състои тристранна среща между външните министри на Турция, Азербайджан и Армения. Преди това Али Бабаджан ще се срещне с арменския си колега Едуард Налбандиян. Азербайджанската страна също гледа положително на тристранната среща и дори смята, че тя може да бъде възможност за намиране на решение на съществуващите проблеми с Армения.

“Сабах”: Ще съдят турски журналист за клевета срещу президента Абдуллах Гюл и съпругата му
23 септември 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заведено е дело срещу журналиста от вестник “Джумхуриет” Дениз Сом за клевета по отношение на президента Абдуллах Гюл и неговата съпруга Хайрюниса Гюл, пише днес турският вестник “Сабах”. Обвинението иска присъда затвор от 3 месеца и 15 дни до 2 години и 4 месеца заради “подигравка чрез използване на печата”. Ищецът - Хайрюниса Гюл, възразява срещу интерпретацията на турския журналист на нейните думи в интервю за британския вестник “Таймс” “Покривам със забрадка главата си, а не мозъка си”.

Земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер е регистрирано в Източна Турция
23 септември 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е регистрирано в 11.04 ч в провинция Тунджели, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Епицентърът на земния трус е в околия Пюлюмюр. Не се съобщава за пострадали и разрушения.

“Сабах”:Централата банка на Турция очаква ифлацията да бъде 10,7% в края на годината
23 септември 2008 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очакванията на Централата банка са за инфлация от 10,7% в края на годината по цени на дребно, пише днес турският вестник “Сабах”. Банката оповести резултатите от направената анкета през втората половина на септември за очакванията за равнището на годишната инфлация в Турция. В сравнение с резултатите от анкетата през първата половина на септември, очакванията за инфлацията на база потребителски цени в края на 2008 г. са намалели с 0,02 пункта – от 10,72% на 10,70%.

“Радикал”: Призивът за оставка на Захид Акман не стои на дневен ред, каза Ердоган
23 септември 2008 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че призивът за оставка, отправен от председателя на парламента Кьоксал Топтан към председателя на Съвета за радио и телевизия Захид Акман няма вързка с дневния ред на обществото, пише турският вестник “Радикал”. Ердоган каза това в отговор на въпроси на журналисти за напрежението в политическия живот от последните седмици след форума за икономическата ситуация в Турция. Той посочи, че тези, които им приписват лъжи и неверни неща, ще получат отговори в същия тон.

Пътнически влак дерайлира в турската провинция Бурса
23 септември 2008 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Бурса.Пътническият “Син влак”, пътуващ по направление Анкара – Измир, е дерайлирал и се е преобърнал в района на околия Бююкорхан на провинция Бурса, Централна Турция, предава Анадолската агенция. Във влака са пътували над 170 пътници и 12 души екипаж и по чудо няма пострадали. Инцидентът е станал към 01.15 ч днес, като на 3 километра след жп гара Бююкорхан-Пирибейлер. Локомотивът, генераторът и три вагона са излезли от релсите. Пътниците и екипажът са били извадени от вагоните без никакви наранявания и евакуирани с пристигнали от Балъкесир автобуси. Причина за инцидента е счупване на релсите, което най-вероятно е били причинено от преминал час и половина преди това товарен влак. Установени са счупвания по релсите с дължина метър и половина. Железопътният участък е затворен за движение, а идващите от Ескишехир и Балъкесир влакове изчакват да приключи ремонтът.

Турски печат: НРП представя документи, уличаващи високопоставени служители в злоупотреби и измами
23 септември 2008 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реакциите във връзка с разкритията по делото срещу дружество “Морски фар”, в което бяха замесени имената на високопоставени служители в Турция и представители на Партията на справедливостта и развитието и реакциите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в тази връзка отново са водеща тема в турските вестници. Доста публикации в тази връзка помества вестник “Радикал”. В статия под заглавие “Връзката Гюрхан-Караман е документирана” вестникът пише, че депутатът от Народнорепубликанската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу е раздал на вестниците копие от пълномощно, дадено от главния обвиняем Мехмет Гюрхан на изпълнителния директор на Канал 7 Зекерия Караман да се разпорежда на територията на Турция с парите, преведени от дружеството. Статията се спира подробно на твърденията на Кълъчдароглу за високопоставени представители на ПСР, чиито имена се замесват в този и други скандали, разтърсили публичното пространство последните седмици.
В публикация, озаглавена “Нов документ от НРП”, вестник “Сабах” също пише, че е излязло наяве пълномощно, дадено от Мехмет Гюрхан на Зекерия Караман за разпореждане с финансовите средства на дружеството и подписване на документи.
Вестник “Хюриет” в публикацията си “Германската полиция атакува дома му във Франкфурт” се спира на полицейската акция в дома на председателя на Съвета за радио и телевизия в Турция Захид Акман в Германия.
Вестник “Заман” извежда в публикация думите на лидера на Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал, отправени към Ердоган във връзка с неговия призив НРП да подкрепи с факти и документи твърденията си за злоупотреби и далавери от страна на Партията на справедливостта и развитието. Вестникът цитира думите на Байкал, че в последно време със скандалите и новините за злоупотреби, следващи едно след друго, изведнъж се увеличи броят на онези, които започнаха да говорят за чест и достойнство.

"Хюриет”: Али Бабаджан и Кондолиза Райс разговаряха за обстановката в кавказкия регион
23 септември 2008 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Нй Йорк/Анкара. Обстановката в кавказкия регион е била основната тема в разговора на турския външен министър Али Бабаджан и държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, пише днес турският вестник “Хюриет”. Бабаджан е в Ню Йорк за участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН. Той е информирал Кондолиза Райс за турското предложение за създаване на Пакт за стабилност и сигурност в Кавказ. Говорителят на турското външно министерство Бурак Йозюгергин оповести, че в разговора са били обсъдени също въпроси на двустранните връзки и сътрудничеството в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/. Засегнато е било и посещението на президента Абдуллах Гюл в Ереван, което Али Бабаджан е оценил като важен пробив за бъдещето развитие на турско-арменските отношения.

ДЖИХАН: Обвиняем по делото “Ергенекон” е освободен от затвора, но не може да напуска Турция
23 септември 2008 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Освободеният от затвора о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур - един от главните обвиняеми по делото срещу терористичната организация “Ергенекон”, има забрана да напуска Турция предава информационната агенция ДЖИХАН. Късно вечерта на 21 септември дежурен съд в Истанбул постанови по искане на прокуратурата запасният генерал, който е в болница, да бъде освободен от затвора, но е наложил забрана за напускане на страната. Забраната ще важи до приключване на съдебното дело по “Ергенекон”.

Агенция “Фокус” припомня, че о.з. генерал Шенер Еруйгур беше арестуван в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” на 6 юли и бе изпратен в затвор в Коджаели, където на 17 септември припада поради високо кръвно налягане и получи мозъчен кръвоизлив. Настанен е на лечение в университетската болница в Коджаели. Здравословното му състояние продължава да е тежко, но има признаци за подобрение.

Анадолска агенция: Ограниченията за тютюнопушене в Турция дават резултати
23 септември 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Наложените в Турция ограничения за тютюнопушене започнаха да дават резултати, предава Анадолската агенция. Категоричната забрана за пушене в закрити помещения се отразява чувствително върху броя на изпушените цигари в Турция. Така например, през юли тази година са изпушени 520 милиона цигари по-малко, отколкото през юли миналата година; за август тази разлика е 457 милиона цигари. Общо за двата месеца юли и август намалението на изпушените цигари в сравнение със същите месеци на 2007 г. е 4,6%. Тъй като през лятото се пушат повече цигари на открито, през зимния период може да се очаква и още по-голямо намаляване на изпушените в Турция цигари, отбелязва агенцията.
За четиримесечния период от въведените ограничения за тютюнопушене на неспазващите забраните са наложени глоби в общ размер на над 20 милна турски лири /около 20 милиона лева/.

НТВ: Девлет Бахчели поиска оставката на председателя на Висшия съвет за радио и телевизия в Турция
23 септември 2008 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели поиска оставката на председателя на Висшия съвет за радио и телевизия Захид Акман във връзка с медийния скандал, породен от съдебното дело в Германия срещу дружеството “Морски фар”, предава телевизионният канал НТВ. В писмена декларация лидерът на ПНД настоява Акман сам да подаде оставка до доказване на неговата невинност, а ако не подаде оставка, премиерът да го отстрани от длъжност. Бахчели посочва, че решение на проблема с твърденията за корупция в страната може да бъде намерено чрез премахване на съдебната неприкосновеност приемане на закон за политическия морал.

Агенция “Фокус” припомня:

В Турция набира скорост скандалът между премиера Реджеп Тайип Ердоган и медийната групировка на Айдън Доган след изтеклата информация в негови медии, че дружеството “Морски фар” в Германия неправомерно е финансирало управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.
Дружеството “Морски фар” в Германия е създадено през 1999 г., а в периода 2002-2007 г. е събрало като дарения общо над 41,423 милиона евро. Германски съд във Франкфурт осъди трима ръководители на дружеството, които са от турски произход, за пране на пари и за неправомерно избягване плащането на данъци.
Останаха обаче сериозни съмнения, че главните виновници се намират в Турция. Според германския съдия Йохан Мюлер, всички нишки по делото водят към Канал 7 в Турция. “Двама от осъдените - Гюрхан и Ташкан са действали съгласно заповедите, идващи от Канал 7 в Турция и по-специално от Зекерия Караман, Исмаил Карахан, Мустафа Челик и Захид Акман. Основните виновници по скандала са в Турция”, посочи след оповестеното решение от съда Мюлер. Според германския съдия това е най-голямото дело за афери с дарения в историята на Германия. По думите на германския магистрат турските медии, следящи делото, “не винаги са давали безпристрастна и достоверна информация”.

Турското правителство поиска от парламента удължаване на срока на трансграничните операции в Северен Ирак

23 септември 2008 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция внесе в парламента искане за удължаване с една година на срока на разрешението за трансгранични операции на турската армия в Северен Ирак в отговор на терористичните заплахи и нападения срещу Турция, предава Анадолската агенция. Срокът на действащото в момента едногодишно разрешение изтича на 17 октомври 2008 година. С новото разрешение ще се дадат правомощия на Министерския съвет за планиране и осъществяване на трансгранични операции в Северен Ирак в периода до 17 октомври 2009 година, с цел защита на спокойствието и сигурността на турския народ и опазване на националното единство, сигурността и териториалната цялост на страната, посочва агенцията.

Агенция “Фокус” припомня:

На 17 октомври 2007 г. Великото национално събрание на Турция одобри искането на правителството за осъществяване на трансгранична военна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работнически партия /ПКК/. Така Турция получи юридически права в срок от една година да изпрати турски военни части в съседната страна. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган тогава заяви, че операция ще бъде осъществена, ако ситуацията изисква това, в най-подходящия момент, след като още веднъж бъдат преценени всички "плюсове" и "минуси" от подобни действия. До решението за трансгранична операция се стигна след като бунтовниците от ПКК от началото на 2007 г. зачестиха акциите си на територията на Турция, използвайки за подготовка свои бази Северен Ирак. Предприеха бяха няколко операции по въздух и суша.

“Сабах”: Турция разреши и на Русия нейни военни кораби да преминат през Проливите
23 септември 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Турция даде разрешение на Русия нейни военни кораби да преминат през Проливите, след като по време на войната между Русия и Грузия даде подобно разрешение на американски военни кораби, натоварен с помощи за Грузия, пише турският вестник “Сабах”. Русия, която зад гърба на САЩ сключи военно споразумение с Венецуела, ще изпрати военни кораби в Карибите. За целта преди осем дни руските власти са поискали от Турция разрешение за преминаване на руски военни кораби през Проливите - на кораба гигант “Адмирал Чебаненко”, на кораба “Петър Велики”, пренасящ ядрени ракети, на два охранителни кораби и хиляда руски войници. Според командващия Военноморските сили на Русия Игор Дигало корабите ще участват във военното учение между 10-14 октомври във Венецуела. От турското външно министерство съобщават, че са дали разрешение за преминаването на руските кораби през Проливите, съблюдавайки споразумението в Монтрьо, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Абдуллах Гюл ще остане президент на Турция до 2014 година
23 септември 2008 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Абдуллах Гюл ще остане президент на Турция до 2014 година със 7 годишен мандат, както е по сега действащата конституция, предава турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк. На въпрос дали ще се кандидатира за втори път за президент Абдуллах Гюл беше отговорил: “За целта се подготвя закон, този въпрос ще бъде уреден в него”. Подготовката на закона в управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е навлязла в заключителен етап. Според него Абдуллах Гюл ще бъде президент 7 години и няма повторно да се кандидатира за най-високия държавен пост. Последната редакция на проекта за закон ще бъде направена след разглеждане на заседание на Централния изпълнителен комитет на ПСР.

Агенция “Фокус” припомня:

Съгласно сега действащата конституция президентът се избира за срок от седем години и няма право на втори мандат. От няколко години в Турция обаче тече оживена дискусия за намаляване на срока на президентския мандат на пет години и възможност за повторно кандидатиране и избиране на най-високата държавна длъжност, която може да заема максимално в срок от 10 години. Темата е актуална и за замисляните промени в действащата конституция, както и при изработването на напълно нова конституция на страната.

“Заман”: Полицията в Истанбул задържа журналиста Тунджай Йозкан в рамките на случая “Ергенекон”
23 септември 2008 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Журналистът Тунджай Йозкан е бил арестуван в дома си в Истанбул в рамките на разследването срещу организация “Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Екипи на отдела за борба с организираната престъпност към полицията в Истанбул са атакували рано тази сутрин дома на журналиста и са започнали претърсване. По време на обиска Йозкан се е намирал в дома си. Неговият адвокат е потърсил по телефона депутата от Народнорепубликанската партия Шахин Менгю и го е информирал за обиска. Засега не се дава повече информация по случая.


“Хюриет”: Шествие с искане за обучение на кюрдски език организира ПДО в Диарбекир
23 септември 2008 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Шествие с искане за обучение и образование на кюрдски език организира Партията на демократичното общество /ПДО/ в Диарбекир, пише турският вестник “Хюриет”. След заключителната декларация, приета на състоялия се конгрес на ПДО в Диарбекир, участниците във форума и привърженици на партията са се включили в шествие с искане за обучение на майчин език, която се превърна в демонстрация в подкрепа на Кюрдската работническа партия /ПКК/. В автобуса, с който са пристигнали представителите на ПДО, са се изпълнявали песни на кюрдски език. В протеста са участвали и ученици в началните училища, които са скандирали лозунги, че искат обучение на майчиния си кюрдски език. Бившата депутатка от забранената Партия на трудовия народ Лейла Зана е казала в словото си пред участниците в шествието, че всеки един народ е жив чрез езика си, пише вестникът.

Анадолска агенция: Инфекция е причината за смъртта на пет от бебета, починали в болница в Измир
23 септември 2008 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Измир. Причината за смъртта на пет от общо починалите в рамките на 24 часа в периода 19-20 септември 13 бебета в детската клиника на болницата “Тепеджик” в Измир е инфекция, предава Анадолската агенция. Това е заключението на специално сформираната медицинска комисия по случая. Ангажираният в тази комисия проф. д-р Реджеп Йозтюрк от медицинския факултет на Истанбулския университет посочва след първия ден от работата на комисията, че пет от бебетата са починали от инфекция, причинена при преливане на кръв. Професорът отбелязва, че иначе условията и хигиената в клиниката са на много високо ниво и напомня, че навсякъде в болници по света могат да станат подобни случаи и никой не е застрахован.

“Милиет”: Опозиционен лидер призова премиера Ердоган да не оказва политически натиск върху правосъдието
23 септември 2008 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели заяви, че председателят на Висшия съвет за радио и телевизия в Турция Захид Акман, чието име бе замесено в скандала за корупция и финансови злоупотреби с дружество “Морски фар”, трябва да бъде свален от поста си, пише турският вестник “Милиет”. Опозиционният лидер коментира вчера делото срещу “Морски фар” и призива на премиера Ердоган за бойкот на медиите. Бахчели каза, че онова, което трябва да направи премиерът е да не оказва политически натиск върху съдебните дела, в които са замесени лица от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и да свали от поста Захид Акман, докато не бъде доказано, че той не е замесен в злоупотребите с телевизионния канал Седем. Според Бахчели увеличаващите се разкрития и сигнали за злоупотреби на представители на ПСР поставят под съмнение морала и конституционната законност на тази партия.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP