Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,18.09.08

От 1 октомври токът в Турция поскъпва средно с над 9%
18 септември 2008 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за регулиране на енергийния пазар /СРЕП/ е взел решение цената на електроенергията в Турция да бъде увеличена от 1 октомври средно с над 9%, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. За битовите абонати увеличението е с 9,07%, за използваната електроенергия в промишлеността – с 9,27% и в търговските обекти – с 9,35%. Решението ще бъде официално оповестено утре.

Агенция “Фокус” припомня:

Министерският съвет на Турция взе решение през тази година цената на електроенергията да се увеличи от 1 януари с 15% за битовите потребители и с 10% за промишлеността, но под влияние на актуализацията на данните за инфлацията това увеличение се отрази върху битовите потребители с 19,5% а в промишлеността – с 12%. Съветът за регулиране на енергийния пазар взе решение от 1 юли цената на тока за битовите потребители да се увеличи с 21%, а в промишлеността – с 22%. Освен това от 1 юли влезе в сила механизъм за автоматично актуализиране на цената на тока при пъти годишно. Така цените на тока от 1 януари 2009 г. ще бъдат определени през декември тази година.
През първите пет години от управлението на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция не бяха извършвани въобще повишения на цената на тока. Това беше и един от най-силните козове на партията в предизборната пропаганда. След последните общи избори през 2007 г. обаче нещата се промениха и през 2008 г. от 1 октомври влиза в сила третото увеличение на цената на тока.

Армения е против посредничеството на Турция за решаване на спора за Нагорни Карабах
18 септември 2008 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Eреван/Анкара. Армения е против посредничеството на Турция за решаване на спора за Нагорни Карабах, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност на Армения Артур Багдасарян, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Багдасарян посочи, че Армения иска намиране на решение в рамките на преговорите на групата в Минск. Той каза, че за проблема Нагорни Карабах е станало дума по време на визитата на Гюл в Ереван и Армения е готова да приеме всякаква подкрепа за мир, но те трябва да продължат в рамките на Минската група. Той изтъкна, че Армения и Турция са съседи, не са врагове и постепенно ще нормализират отношенията си и отдават значение в тази насока на визитата на Серж Саркисян в Турция. Той посочи също, че обсъждат предложената от Турция Кавказка платформа за стабилност и сигурност.

Икономически и финансови експерти в Турция обсъждат мерки срещу възможна финансова криза в страната
18 септември 2008 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Привличане на инвеститори в Турция в процеса на приватизация като мярка срещу финасовата криза планират икономисти в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. С кризата на финансовия пазар в САЩ и отражението върху европейските пазари икономистите в Турция започнаха да обсъждат мерките за предпазване на страната от нейното влияние. Експертите се обединиха около мнението, че в настоящия момент кризата не налага вземането на някакви специални мерки в Турция, но се изготвят план А и план Б за реакция. Те не изключват и възможното положително въздействие на финасовата криза в САЩ върху Турция. Хазната предвижда до края на годината износ на облигации в чужбина на стойност 5,5 милиарда долара. За да не се допусне неконтролируема криза, стои като вариант и намесата с допълнителни финансови резерви от страна на хазната. Експертите в Турция предвиждат и препоръчват и засилване на приватизацията на губещия държавен сектор в Турция. В тази връзка се планира привличането на инвеститори от Персийския залив. Стъпка в тази насока беше направена вече със срещата на министъра на земеделието на Турция Мехди Екер с министъра на земеделието на Саудитска Арабия Фахад Балгхунайм, пише вестникът.

Девет стават неприсъствените дни в Турция за празника Рамазан
18 септември 2008 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът и говорител на правителството Джемил Чичек заяви, че Министерският съвет е взел решение неприсъствените дни по време на честването на религиозния празник Рамазан да бъдат увеличени с един ден и те стават общо девет, предава Анадолската агенция. Празничните дни в Турция ще бъдат от 27 септември – събота, до 5 октомври – неделя. По време на целия празник безплатно ще се пътува в обществения транспорт, както и по магистралите, включително преминаването през двата моста на Босфора.

Няма да бъдат финансирани филми, използващи вулгарен речник, каза Генералният директор на кината в Турция
18 септември 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма да бъде отпускана субсидия за филми, в които се използват хули и вулгарен речник, каза Генералният директор на кината в Турция и на авторските права Абдуррахман Челик, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Челик заяви, че ще отхвърли всякакви молби и няма да сложи подписа си под искането за финансиране на филмови сценарии, които са написани на жаргонен и вулгарен речник и съдържат хули, псувни и ругатни. Според него този тип филми, като например филма “Реджеп Иведик”, излагат и омаловажават турската култура. Думите на Челик предизвикаха протести от страна на някои представители на филмовите среди. Министерството на културата ще отпусне субсидия от 15 милиона турски лири за подпомагане на финансирането на турското филмово производство, но според челик приоритет ще имат филми, създадени в духа на класическата традиция на турската кинематография.

“Сабах”: Абдуллах Гюл призова за продължаване на реформите и за инвестиции
18 септември 2008 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. За да може Турция да продължи ролята си в глобалната надпревара, са необходими продължаване на реформите и инвестиции, каза президентът Абдуллах Гюл на вечеря, която даде снощи по случай месец Рамазан за представителите на професионалните сдружения, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. На вечерята /ифтар/ присъстваха председателят на борсите в Турция /ТОББ/ Рифат Хисарджъклъоглу, председателката на Управителния съвет на Съюза на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ Арзухан Ялчъндаг и други представители. Абдуллах Гюл призова представителите на бизнеса в страната да продължат за подпомагат различни инициативи в полза на обществото и изрази надежда, че те ще бъдат тласкащата сила в нейното развитие.

“Милиет”: Водният поток след проливния дъжд в Истанбул погълна 59-годишен човек
18 септември 2008 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 59-годишен човек се е удавил в Истанбулския квартал Султанбейли, докато се е опитвал да изпразни дома си от водата, напълнила къщата му при проливния дъжд вчера вечерта, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Исмаил Есен е бил погълнат от водния поток на канализацията в квартала, докато се е борил с “водното” бедствие. Съседите и близките на Есен са уведомили полицията и пожарната за инцидента. Пристигналите на мястото екипи са започнали веднага действия за спасяването на погълнатия от водата Есен, но безуспешно. Чак тази сутрин е било открито мъртвото му тяло. По думите на съседите Есен многократно е уведомявал общинските служби за проблема с канализацията в района, но никой не е обръщал внимание, пише вестникът.

“Заман”: Турция не може да си затвори очите за делото срещу “Морски фар” в Германия
18 септември 2008 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан заяви по повод прикючилото вчера в Германия съдебно дело срещу дружество “Морски фар”, че Турция не може да си затвори очите за него, пише турският вестник “Заман”. Топтан посочи, че Републиканската прокуратура дори е започнала разследване в тази връзка, след като е била сезирана. Той каза, че не може да се смята, че Турция няма връзка с това дело, защото иначе дарителите ще сметнат, че е спекулирано с техните религиозни чувства и общочовешки ценности с оглед финансов интерес, а към това в Турция има голяма чувствителност. Според Топтан това, че в Турция всичко може да се разисква и коментира е много радващо и е израз на свобода на мисълта и съвестта, а парламентът е сърцето на Турция и в него могат да бъдат поставяни за разглеждане всякакви теми.

“ИЮ Обзървър”: Турция критикува ЕС за бавните темпове на преговорите
18 септември 2008 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Европейския съюз за бавните темпове на преговорите за присъединяване на Анката и призова общността да играе по правилата със страната му, коментира днес електронното издание “ИЮ Обзървър”.
“Преди да започне процесът отварянето и затварянето на преговорните глави не бе проблем. Сега ние трябва да се борим за това”, заяви Ердоган на работна вечеря с чуждестранни посланици в Анкара.
Турция е кандидат за членство в ЕС от 1999 г. и започна преговори за присъединяване през октомври 2005 г. До момента са отворени шест от 35 преговорни глави.

“Хюриет”: Турският кабинет удължи срока на разрешението за трансгранична операция срещу ПКК в Северен Ирак
18 септември 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство взе решение за удължаване с една година на срока на действие на разрешението за трансгранична операция срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак, пише турският вестник “Хюриет”. Решението ще бъде внесено за разглеждане в парламента, който започва работа на 1 октомври. Досегашният срок на действие на разрешението изтича на 17 октомври 2008 година.

“Хюриет”: В Истанбул ще бъде изграден най-големият логистичен център за помощ при бедствия и аварии
18 септември 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Генералният директор на Червения полумесец в Турция Текин Кючюкали заяви, че в истанбулския район Тузла започва изграждането на най-големия логистичен център за помощ при бедствия и аварии, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Кючюкали посочи, че Турция се намира в земетръсен обръч и държавата и обеществото трябва да имат готовност да реагират бързо в случаи на земетресения или други бедствия. Той каза, че центърът ще бъде изграден върху около 130 декара площ и на първия етап от изграждането си ще изисква инвестиции от 14 милиона долара. По неговите думи мястото, където ще бъде изграден, е избрано заради близостта си до артериите, водещи към пристанищата и летището, пише вестникът.

“Радикал”: За три дни спадът на Истанбулската фондова борса е 11,63%
18 септември 2008 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Световната финансова криза се отрази в много по-силна степен на Истанбулската фондова борса и за последните три дни индексът спадна с 11,63%, пише днес турският вестник “Радикал”. Това е най-ниското равнище на индекса на Истанбулската фондова борса от началото на годината. За сравнение, спадът на световните борси варира около нивата от 4,5%, като натискът за продажба на акциите оказа още по-голямо влияние върху Турция. Вчера сутринта индексът на борсата в Истанбул се покачи на 34 952, но бързо спадна с 1008 пункта от началната котировка през деня и вторият сеанс на борсата приключи на ниво от 32 727. Само вчера средно акциите на борсата загубиха 2,99% от своята стойност, посочва вестникът.

Военните преврати от 1960 и 1980 година и решенията от 28 февруари са нечисти процеси, каза лидерът на ДП в Турция
18 септември 2008 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Превратите от 1960 и 1980 година, декларацията от 1971 година и процесът 28 февруари 1997 година са нечисти процеси, които са убийци на демокрацията, каза лидерът на Демократическата партия /ДП/ в Турция Сюлейман Сойлу, пише турският вестник “Заман”. В гробището в Топкапъ в Истанбул се състоя церемония за почитане на паметта на екзекутираните след военния преврат през 1960 година премиер на Турция Аднан Мендерес и на министри от неговото правителство. В паметно слово на церемонията председателят на Демократическата партия Сюлейман Сойлу каза, че процесът 28 февруари е нечист процес, превратът от 1980 година и декларацията от 1971 година са нечисти процеси, вкарали Турция в периоди на задържащо обществено развитие. Той посочи, че превратът от май 1960 година е начало на един междинен период в развитието на страната, който все още продължава. “Който не приема, че 28 февруари е един нечист период и вярва, че метежите през 1960 и 1980 година и декларацията от 1971 година могат да бъдат прилагани в една разумна форма са убийци на демокрацията”, изтъкна Сойлу. То подчерта, че привържениците на Демократическата партия ще продължат борбата си за демокрация.

Агенция “Фокус” припомня, че като “процесът 28 февруари” в историята на Турция се обозначават оповестените решения на Съвета за национална сигурност на Турция на 28 февруари 1997 година, които водят до редица политически, управленски, правни и обществени промени в Турция. В редица източници той се квалифицира като “постмодерен преврат”, който е предизвикан от победата на Партията на благоденствието в Турция през 1995 година. Изградената през 1996 година след изборите правителствена коалиция между десните партии Партията на верния път и Отечествената партия не получава вот на доверие след правно разследване от страна на Конституционния съд, направено по писмена молба на Партията на благоденствието. Така се стига до изграждане на коалиционно правителство между Партията на благоденствието и Партията на верния път начело с Неджметтин Ербакан и Тансу Чилер през юли 1996 година. Но редица действия на правителството и някои събития в страната водят до решенията от 28 февруари 1997 година. Решенията от 28 февруари отразяват остър сблъсък между военните и премиера Неджметтин Ербакан, продиктуван от разбирането за отношенията религия-държава на Партията на благоденствието и турските въоръжени сили, които водят до забраната на Партията на благоденствието и свалянето на правителството на Ербакан.

Двама войници са ранени от мълния в Югоизточна Турция
18 септември 2008 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Двама войници, които са били на пост, са ранени от паднала мълния в околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Това е станало в жандармерийския участък “Зерин” в община Есендере. Ранените войници са откарани с хеликоптер в държавната болница в Юксекова. Здравословното им състояние е добро.

Дъждовете и ветровете причиниха сериозни материални щети в турската провинция Текирдаг
18 септември 2008 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Поройните дъждове и ураганните ветрове причиниха сериозни материални щети в околия Чорлу на провинция Текирдаг в Източна Тракия, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Започналият изведнъж снощи дъжд бързо преминал в поройна градушка. Под влияние и на ураганния вятър много дървета са били изкоренени, а откъснати части от покривите са нанесли щети на много автомобили по улиците. Наводнени са мазета и приземни етажи на различни сгради. За тяхното отводняване са ангажирани екипи на общината. Поради голямо повишаване на нивото на водата за известно време е бил затворен за движение и пътят за Истанбул.

Делегация на Европейския парламент е на посещение в Турция
18 септември 2008 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението в Турция на делегация от евродепутати от парламентарната група на Съюза на либералите и демократите за Европа - третата по големина фракция в Европейския парламент, съобщават турските медии. Програмата на посещението, което е от 17 до 19 септември, предвижда евродепутатите да бъдат приети от президента Абдуллах Гюл и от премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Близо 90 000 души в Турция са получили обезщетения във връзка с тероризма

18 септември 2008 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай заяви, че към 30 юли 2008 г. са постъпили общо 341 429 молби за изплащане на различни обезщетения в рамките на закона за покриване на понесените загуби вследствие на тероризма или породени от борбата срещу тероризма и по 136 518 молби от тях е взето решение, предава информационната агенция АНКА. От молбите, по които е взето решение, на 89 695 души е постановено да бъдат изплатени обезщетения. От тях 19 618 молби са за понесени материални щети във връзка с движими вещи и недвижими имоти.
По останалите разгледани 46 823 молби е дадено отрицателно становище. За 23 012 от молбите заради това, че не влизат в обхвата на цитирания закон; за 1 217 от молбите – поради изтекъл срок за актуалност; за 6 184 молби – поради непълни документи или данни; за 2 508 молби – поради наличието на повече от една молба за един и същи случай и за 13 902 молби – поради други причини.
Министърът съобщи тези данни в парламента в отговор на депутатско питане.

Турски печат: Истинските виновници по делото “Морски фар” са в Турция, е мнението на германското правосъдие
18 септември 2008 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Анкара. Решението на съда в германския град Франкфурт по делото срещу дружество “Морски фар” е една от основните теми на турските вестници днес. Вестник “Хюриет” в публикация, озаглавена “Според германския съдия четиримата ръководители са в Турция”, пише, че по думите на съдията Йохан Мюлер всички нишки по делото водят към Канал 7. “Осъдените Гюрхан и Ташкан действаха според заповедите, идващи от Канал 7 и по-специално от Зекерия Караман, Исмаил Карахан, Мустафа Челик и Захид Акман. Основните виновници по скандала са в Турция”, посочва след заседанието Мюлер. Според германските съдии това е най-голямото дело за афери с дарения в историята на Германия. По думите на германския магистрат турските медии, следящи делото, не винаги са давали безпристрастна и достоверна информация. Вестникът цитира също категорично изразената позиция на германския съдия, че германското законодателство обхваща и турците, живеещи в Германия.
Вестник “Сабах” в статия под заглавие “От “морското сътрудничество” излязоха трима осъдени” също цитира думите на съдията по делото Йохан Мюлер, че дружествата в Германия и Турция “Морски фар” действат заедно. Вестникът посочва наказанията, разпоредени от съда за тримата обвиняеми по делото – 5 години и 10 месеца за Мехмет Гюрхан, 2 години и 9 месеца за Мехмет Ташкан и 1 година и 10 месеца за Фирдевси Ермиш. Изданието цитира съдията Мюлер, който посочва, че главният обвиняем Мехмет Гюрхан е действал по заповеди, идващи от Турция, но германският съд може да разглежда само престъпленията, извършени на територията на Германия и отговорните за тях. Мехмет Гюрхан е използвал средства, дарени на дружеството не по предназначение и без да иска одобрението на дарителите за това. Германският съдия е казал още, че делото ще продължи с разследване на фирмите, създадени с помощта на дружество “Морски фар”.
Вестник “Радикал” в няколко публикации също обръща внимание на делото срещу дружество “Морски фар”. В публикация, озаглавена “В Германия беше повдигнато разследване срещу Акман за измами”, пише, че прокуратурата във Франкфурт е започнала разследване срещу Айкут Захид Акман – председател на Съвета за радио и телевизия в Турция. Вестникът пише като цитира германското издание “Дер Шпигел”, че Акман, който е близък на премиера Ердоган, е обвинен в довеждане до фалит на дружество и в използване на пари за други цели освен за дарените.
Вестник “Милиет” в публикация, озаглавена “Опазиха съучастниците си в престъплението, намиращи се в Турция”, също се спира на решенията по делото в Германия и цитира позицията на съдиите, че онези, които са действали зад завесата, са в Турция. Вестникът посочва, че досието по делото след писмено искане от турска страна ще може да бъде изпратено в Турция.

Дванайсет самолета не успяха да кацнат на летище “Ататюрк” в Истанбул заради лошото време
18 септември 2008 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Дванайсет самолета не са успели да кацнат на летище “Ататюрк” в Истанбул поради лошите атмосферни условия и са били пренасочени към други турски летища, предава Анадолската агенция. Става въпрос за редовни полети до Истанбул на пътнически самолети, идващи от Измир /два самолета/, Газиантеп, Париж, Амстердам, Брюксел, Хамбург, Мюнхен /два самолета/, Дюселдорф /два самолета/ и Милано. Самолетите са били пренасочени към летище “Сабиха Гьокчен “край Истанбул, летище “Аднан Мендерес” в Измир и летище “Есенбоа” в Анкара.

Турските въоръжени сили са против разклащането на националната държава, каза началникът на турския генерален щаб
18 септември 2008 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг заяви, че турските въоръжени сили са категорично против предложенията, насочени срещу характера на националната държава, които се отправят в рамките на отношенията Турция-ЕС, предаде Анадолската агенция. На втория ден от срещата си с представители на медиите в Анкара генерал Башбуг изтъкна, че турските военни са против разклащането и отслабването дори и на една вида от националната държава. Той посочи, че основната цел на турските въоръжени сили е борбата срещу тероризма и приключването за по-кратко време на тази борба. Високопоставеният турски военен каза, че ако турските въоръжени сили казват нещо на обществото, то е правилно и подчерта, че те твърдо стоят зад казаното от декларацията на 28 февруари 2007 година, защото условията в страната не са се променили. Генералът посочи също, че ще бъдат безкомпромисни към изтичането на конфиденциална информация от турските въоръжени сили и ще наказват подобни случаи според закона.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP