Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Очакват над 250 хил. души на изложба на Салвадор Дали в Истанбул

Експозицията е най-голямата, откривана някога извън родината на каталунския сюрреалист

Септември 2008

"Един сюрреалист в Истанбул: Салвадор Дали" се нарича изложбата, представяща великия испански художник, която бе открита за посетители в музея Сакъп Сабанджъ в Истанбул.

Франс прес отбелязва, че това е най-голямата, откривана някога извън родината му изложба на художника.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Изложени са 269 произведения на каталунския сюрреалист - 33 маслени платна, 113 рисунки и 123 графики, които ще останат в музея до 20 януари 2009 г.

Те включват от първите му работи - пейзажи на каталунското село в околностите на Фигерас, където той е роден през 1904 г. и където умира през 1989 г., до последните работи на артиста след 60 години творчество, посветени на неговите идоли - Веласкес и Микеланджело.

Представени са също много снимки, ръкописи и документи на художника, обявен преди четири години за най-екстравагантния човек във Франция.

За първи път могат да се видят илюстрации на Дали към "Дон Кихот" на Сервантес и "Божествена комедия" на Данте. В раздела "Дали и печатът" са включени вестникарски инфомации за големия художник.

На тържественото откриване на изложбата присъства турският президент Абдуллах Гюл. Гост на отриването бе бившият френски министър на външните работи Доменик дьо Вилпен.

Изложбата е спонсорирана от една от най-големите турски банки - Акбанк, която със серия културни прояви отбелязва 60-тата си годишнина.

Произведенията на Дали са изложени в музея Сакъп Сабанджъ, който бе открит през 2002 г. в сграда от времето на Османската империя на западния бряг на Босфора.

Музеят има амбицията да се превърне в международен център на изкуството. Една от последните изложби в центъра, посветена на друг испански художник - Пабло Пикасо, би всички рекорди в Турция, като бе посетена от около 250 хил. души.

Очаква се изложбата на Дали да я надмине по броя на посетителите.

През 2006 г. в музея имаше изложба на скулптори на Роден, а през тази година е изложена колекция на ислямското изкуство от парижкия Лувър.

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP