Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,24.09.08

Терорист от ПКК е убит при престрелка в източната турска провинция Хаккяри
24 септември 2008 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Терорист от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е бил убит в околия Чукурджа на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише електронното издание на вестник “Заман”. Късно снощи жандармерийски екипи влезли в престрелка с група терористи в района на Бесрап. При престрелката бил убит един терорист, а другите се възползвали от тъмнината и успели да избягат. Провежда се операция за тяхното залавяне.

“Хюриет”: Единственият участник в търга за първата АЕЦ в Турция е “Атомстройекспорт”
24 септември 2008 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция получи шест плика на търга за изграждане на първата АЕЦ в страната, но само в единия имаше заявка за участие, съобщи днес генералният директор на турската електрокомпания ТЕТАШ Хачи Гьоккая, цитиран от електронното издание на вестник “Хюриет”. В другите пликове имало писмени благодарности.
“Тръжната процедура продължава, тъй като имаме заявка и окончателното решение ще бъде взето от тръжната комисия”, е казал пред репортери Гьоккая. Той не е съобщил съдържанието на предложението на руската компания, което предстои да бъде разгледано от комисията на няколко етапа.
Пликове до организаторите на търга са изпратили Suez-Tractebel, Atomic Energy of Canada Limited, Unit Investment N.V., Sabanci Holding's Ak Enerji и Hattat Holding-Hema.
Досега Турция направи три неуспешни опита да започне строителство на АЕЦ, припомня “Хюриет”.

ИТАР-ТАСС: “Атомстройекспорт” победи на търга за АЕЦ в Турция
24 септември 2008 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Руската компания “Атомстройекспорт” стана фактически победител в търга за съоръжаване на първата турска атомна електроцентрала, оставайки единствен участник в конкурса, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на турските власти.
В списъка на претендентите участваха шест водещи световни компании. Но останалите пет са оттеглили кандидатурите си.
Турската електроцентрала трябва да бъде построена в Южна Турция и да покрива 8% от нуждите на населението на страната.

“Хюриет”: Спалните вагони в България ще бъдат доставени от Турция
24 септември 2008 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Турската фирма за производство на влакови вагони ТЮВАСАШ спечели обявения в България от БДЖ търг за доставка на 30 спални вагона, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В търга участваха още испанската фирма ТЕМОНИСА и турската фирма САВАСАШ от град Сакария. По данни на БДЖ решението за производството и доставката от Турция на 30 луксозни спални вагона е взето вчера. Договорът ще бъде подписан най-късно в рамките на един месец. Цената на един вагон е 1,073 милиона евро, или общо за цялата доставка – над 32,2 милиона евро. Вагоните ще бъдат доставени на България най-късно в рамките на 18 месеца.
По този начин за пръв път ТЮВАСАШ извършва износ на луксозни вагони за страна-член на ЕС. Производствените съоръжения на ТЮВАСАШ в град Сакария са на площ 360 декара, като 80 декара от тях са в закрити помещения. Има капацитет за годишно производство на 100 вагона и ремонт на 700 вагона. Досега е произвела 1784 вагона и е ремонтирала и модернизирала над 33 500 вагона, пише вестникът.

Противници на АЕЦ протестираха срещу търга за първата атомна централа в Турция
24 септември 2008 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Часове преди началото на обявения търг за изграждане на първата турска АЕЦ членове на Платформата на противниците на ядрената енергетика поискаха търгът да бъде отменен и заявиха, че няма да позволят никъде в страната да се изгражда АЕЦ, предава информационната агенция АНКА. Още в ранните сутрешни часове членове на платформата започнаха да се събират на булевард “Юксел” в Анкара. В огласеното писмено изявление на Камарата на екоинженерите се посочва, че правителството си затваря очите пред рисковете на АЕЦ и продължава да заблуждава обществото по този въпрос. Международните ядрени монополисти са избрали Турция за нов свой пазар, а премиерът Реджеп Тайип Ердоган и министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер продължават да не казват на обществото истината за ядрената енергетика и за АЕЦ, се казва в изявлението.

Анадолска агенция: Истанбул е най-многолюдният град в Европа
24 септември 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул е градът с най-многочислено население в Европа, предава Анадолската агенция. Данните са на Евростат - статистическата институция на ЕС. В класацията на градовете с най-голямо население в Европа Анкара е на четвърто място, а Измир – на девето място.
На първо място в тази класация е Истанбул с близо 9,9 милиона жители, на второ - Лондон с над 7,4 милиона, на трето - Париж с близо 6,4 милиона, на четвърто – Анкара с над 3,4 милиона, на пето – Берлин с близо 3,4 милиона, на шесто – Мадрид с 3,1 милиона, на седмо – Атина с близо 2,9 милиона, на осмо – Рим с близо 2,6 милиона и на девето – Измир с близо 2,4 милиона души.
Общо 65 милиона души живеят в най-населените 26 европейски града.

Турция ще бъде домакин на 16-ия Световен конгрес по производителността през 2010 г.
24 септември 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. През 2010 година Турция ще бъде домакин на 16-ия Световен конгрес по производителността, пише днес вестник “Заман”. Това е решено на състоялия се в южноафриканския град Сън Сити 15-и конгрес. Турция е избрана с гласуване за домакин на 16-ия Световен конгрес и на Европейската конференция по производителността. Кандидати за домакинство са конгреса са били също Китай и Индия.

Турските авиолинии осигуряват 111 допълнителни полета за празника Рамазан байрам
24 септември 2008 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските авиолинии пускат 111 допълнителни полета в периода 26 септември – 6 октомври във връзка с празника Рамазан байрам, пише вестник “Хюриет”. По вътрешните линии ще има 82 допълнителни полета, от които на много са до Анталия – 20, до Бодрум - 26, до Даламан – 26. По външните линии допълнителните полети са 29, като 26 от тях са специално резервирани и са до Александрия, Луксор и Шарм ел Шейх в Египет. Допълнително ще летят самолети и до Хърватия, Италия,Гърция, Испания, Босна и Херцеговина, както и до Северен Кипър.

“Хюриет”: Президентът на Сирия призова съседните страни към борба срещу контрабандата
24 септември 2008 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийският премиер Мухаммед Наджи Итри призова страните, които имат обща граница със Сирия, да вземат необходимите мерки за борба срещу контрабандата, пише вестник “Хюриет”. Както е съобщила официалната сирийска информационна агенция САНА, на заседание в Дамаск на Висшата комисия за борба с контрабандата премиерът е посочил, че е наложително да се вземат необходимите мерки срещу контрабандата по всички сирийски граници, защото тя отслабва националната икономика. В заседанието са участвали министрите на отбраната, финансите, икономиката, петрола и транспорта.

Абдуллах Гюл участва в брифинг в рамките на ООН на тема Ирак
24 септември 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. . Президентът Абдуллах Гюл участва в брифинг на тема Ирак, организиран в рамките на ООН и Турция беше страната, към която беше проявено най-голямо внимание, предава Анадолската агенция. На брифинга присъстваха президентите на Ирак и на САЩ Джалал Талабани и Джордж Буш, както и президентите на страните, подкрепящи коалиционните сили в Ирак. Джалал Талабани прегърна Абдуллах Гюл и благодари за оказваната от Турция подкрепа на Ирак и даде уверения, че борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ ще продължава по същия начин, отбелязва турската агенция. Президентът на САЩ Джордж Буш посочи, че нещата в Ирак вървят в добра посока и че САЩ ще продължат да увеличават своята подкрепа за установяването на демокрацията в страната. Постоянният представител на САЩ в ООН посланик Залмай Хализад посочи, че Турция има много важен принос за установяването на демокрацията в Ирак, пише агенцията.

Тристранна среща Турция-Пакистан-Афганистан ще се състои в Истанбул в рамките на един-два месеца
24 септември 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл се срещна с президента на Пакистан Асиф Али Заради в Ню Йорк в рамките на посещението си там за откриването на 63-та сесия на Общото събрание на ООН, предава Анадолската агенция. Пакистанският президент е приел турското предложение през следващите един-два месеца да се организира тристранна среща в Истанбул във формат Турция-Пакистан-Афганистан.
По-рано президентът на Афганистан Хамид Карзай също прие турското предложение за тристранна среща в Истанбул, посочва агенцията.

“Хюриет”: Турска фирма произвежда обувките за 1 милион войници по света
24 септември 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обувките за 1 милион войници по света се произвеждат от турска фирма, пише вестник “Хюриет”. Това е фирмата “Якупоглу”, която за посведено е получила поръчки за военни обувки от Оман и Обединените арабски емирства. Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че турските военни обувки са най-качествените в целия свят. Само през първите осем месеца на тази година фирмата “Якупоглу” е изнесла 1 милион чифта военни обувки на стойност 35 милиона долара. Фирмата извършва износ за 30 страни, между които на първо място са Испания, Великобритания, Казахстан, Дания, Белгия, Франция, Азербайджан, Грузия. Целта й е в следваща период да навлезе по-активно на пазарите на страните от ЕС.

Анадолска агенция: Терорист от ПКК е убит източната турска провинция Тунджели
24 септември 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Един терорист от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е бил убит при престрелка на група терористи със силите за сигурност в околия Назмийе на провинция Тунджели, Източна Турция, предава Анадолската агенция. Това е станало в рамките на предприетата от силите за сигуронст операция след като преди няколко дни терористи от ПКК отвлякоха в същата околия двама водачи на автомобили. Останалите терористи са успели да избягат и в района се провежда операция с подкрепа от въздуха за тяхното залавяне.

“Сабах”: Предупреждение към Турция във връзка с решенията на Европейския съд по правата на човека
24 септември 2008 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара.Комитетът на министрите, който е органът за вземане на решения в Съвета на Европа, публикува междинно решение във връзка с изпълнението на постановените решения против Турция през периода 1996-2008 г. от страна на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/, пише днес вестник “Сабах”. Значителна част от съдебните решения по общо 175 индивидуални дела са по повод на внесения жалби за “използването на несъразмерно голяма сила”, “изчезнали хора” и “изтезания и лошо отношение към задържани, следствени и осъдени”. Междинното решение препоръчва на турските власти да придават по-голямо значение на политиката за “нулева толерантност” към изтезанията и лошото отношение към задържани, следствени и осъдени, както и да водят по-задълбочени разследвания на извършваните нарушения в тази област от силите за сигурност.
Комитетът на министрите на Съвета на Европа има правото да извършва проверка и контрол върху изпълнението на постановените решения от съда по правата на човека в страните-членки.

Турски печат: Трябва да се намали пропастта бедни-богати, каза Абдуллах Гюл в ООН

24 септември 2008 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изказването на турския президент Абдуллах Гюл при откриването на 63-та сесия на Общото събрание на ООН и разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон”, са сред централните теми на днешните турски вестници. Печатът отделя внимание също на отражението в Турция на съдебното дело в Германия срещу дружеството “Морски фар” след скандалните твърдения, че незаконно са били извършвани парични преводи в полза на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, както и на разследването на сигнали, че основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ също е била незаконно финансирана от германска фондация.
“Сабах” информира за изказването на президента Абдуллах Гюл при откриването на 63-та сесия на Общото събрание на ООН. Абдуллах Гюл изрази подкрепа за реформите в световната организация и призова да бъде намалена пропастта между бедните и богатите страни. След половин век Турция е кандидат за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и това определя програмата и характера на срещите на Абдуллах Гюл в Ню Йорк, посочва вестникът.
“Хюриет” пише за осмата вълна от арести в рамките на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон”. В рамките на осмата вълна от арести в Истанбул, Анкара и Измир са задържани 14 души, между които бившият кмет на истанбулския район Есенюрт и един от собствениците на вестник “Джумхуриет” Гюрбюз Чапан, както и бившият началник на отдела за борба с организираната престъпност в Истанбул Адил Сердар Сачан.
Вестник “Милиет” обръща внимание на депутатското питане към премиера Реджеп Тайип Ердоган от народния представител и заместник- председател на парламентарната група на основната опозиционна НРП Кемал Анадол във връзка с аферата “Ергенекон”. Депутатът от НРП се интересува дали след започването на разследването по аферата “Ергенекон” са били установени случаи на изтичане на квалифицирана информация за хода на разследването към медиите и ако е имало такива случаиq какви мерки са били предприети.
”Радикал” цитира позицията на министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин, че досега в министерството не е постъпвало искане за информация или съдействие във връзка с резултатите от воденото в Германия съдебно дело срещу дружеството “Морски фар”. Става въпрос за проверката и разследването вътре в Турция, след като републиканската прокуратура в Анкара се самосезира по случая.
“Заман” посочва, че главният прокурор на Върховна касационна прокуратура извършва проверка на сигнала, че основната опозиционна НРП е получила неправомерно парична помощ в размер на 85 000 евро от германската фондация “Фридрих Еберт”.

В Турция ще се състои търг за изграждане на първата АЕЦ в страната
24 септември 2008 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес ще се състои търгът за изграждане на първата АЕЦ в Турция, съобщават турските медии. Централата ще се намира в района на Мерсин – Аккую. Тръжна документация са закупили и се очаква на търга да се явят 13 фирми и консорциуми от 10 държави – Турция, Канада, Япония, Франция, Белгия, Русия, Южна Корея, Китай, Холандия и Германия. Предвижда се номиналната мощност на АЕЦ Мерсин-Аккую да бъде 4 000 мегавата /с опция за плюс минус 25%/.

За втори път в историята турски парламент ще се събира по време на религиозен празник
24 септември 2008 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новата парламентарна година в Турция, която е третата за сегашното 23-то Велико национално събрание на Турция,, ще бъде открита на 1 октомври със слово на президента Абдуллах Гюл, предава Анадолската агенция. Съгласно конституцията и вътрешния правилник на парламента датата не може да се променя и тя съвпада с втория ден от честването на религиозния празник Рамазан на 1 октомври, сряда. Подобна ситуация е имало преди 29 години. Откриването на третата законодателна година на 5-то Велико национално събрание е станало на 1 ноември 1979 година, което тогава е съвпаднало с честването на религиозния празник Курбан байрам. Така за втори път в историята парламентът на Турция ще заседава по време на религиозен празник.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP