Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Затварянето на сайтове в Турция поставя въпроса за свободата на словото

Около 850 уебсайта, включително Ютюб бяха блокирани тази година в Турция

Септември 2008

Решението на турски съд да забрани уебсайта на известен британски академик предизвика нови съмнения за ангажимента на кандидатката за членство в ЕС Турция към свободата на словото.

Около 850 уебсайта, включително Ютюб (YouTube), бяха блокирани тази година в Турция като броят им набъбна след най-новите закони, които позволяват блокирането на сайтове без съдебна заповед.

Когато погледнете наредбите за интернет, Турция изглежда е в една група с Тунис или Северна Корея и това не е добре за изискванията на ЕС, казва Ченгиз Актар, професор в университета Бахчешехир в Истанбул.

Интернет е едно от най-функционалните средства за разпространение на информация, това е един безпрецедентен инструмент и забраняването на интернет е забраняване на свободата на словото, каза той.

Уебсайтът на оксфордския професор и еволюционист Ричард Докинс бе забранен в Турция по-рано този месец след като водещият застъпник на креационизма в Турция Аднан Октар заяви, че е открил обиди за себе си в него.

В момента на главната страница на уебсайта се вижда турското знаме и текст "Забранено в Турция".

Правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която има корени в политическия ислям, но също обхваща и дясноцентристки и националистически групи, казва, че е разширило обхвата на публичния дебат, след като дойде на власт след 2002 г.

Но забраните на уебсайтове и спорът с водещата медийна група "Доган" предизвикаха загриженост.

Турция се надява тази година да отвори две нови глави в европейските реформи, които се занимават с медиите и обществото, и анализаторите посочват, че Европа няма да бъде доволна от турската интернет регулация.

Повечето от забраните на сайтове в Турция, наложени съдебна заповед, се дължат на твърдения, че окуражават самоубийството, съдържат клевети, детска порнография, помагат за достъпа до наркотици или рекламират проституция.

Но уебсайтове, включително Ютюб, бяха затворени за обида към Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременна Турция, или за засягане на турската национална идентичност, чувствителен въпрос в дълбоко националистически настроената страна.

Интернет регулацията бе затегната още повече в последно време със закон, който бе приет през май, разрешаващ на Директората по телекомуникациите да закрива уебсайтове, въз основа на оплаквания на индивидуални потребители.

Всичко, което трябва да направите, е да посочите името на сайта, да дадете някаква информация за страницата и защо мислите, че този сайт е нелегален, казва Черен Юнал, преподавател по право в университета Билкент.

Ако те (Директоратcj по телекомуникациите) вземат вашето оплакване под внимание, а обикновено правят това, сайтът ще бъде закрит, казва той.

Леснотата, с която Интернет сайтовете са затваряни, разтърси застъпниците на свободата на словото в Турция, предимно мюсюлманска страна, но със светска конситуция.

Това е като да откриеш две нелегални страници в една книга и да затвориш цялата библиотека, казва Мустафа Акгюл, експерт по интернет в университета Билкент.

Не става само дума да станем част от Европейския съюз, да станем демокрация. Става дума за присъединяването ни към останалата част от света, казва той.

Европейският съюз отдавна критикува свободата на изразяване в Турция от дните на член 301, който наказваше писатели за обида към турската национална идентичност.

Под натиска на ЕС членът бе променен като "турската национална идентичност" бе заменена с "турската нация". Но критиците казват, че неяснотата на това понятие може все още да води до произволно съдебно преследване.

Членът бе използван за съдебното преследване на лауреата на Нобелова награда Орхан Памук и турския етнически арменски журналист Хрант Динк, който бе убит от ултранационалист.

В протест срещу забраната от съда на уебсайтове, около 500 сайта се затвориха сами по-рано това лято. На страниците бе написано с големи червени букви: "Достъпът до този сайт е блокиран по наше собствено решение", подигравайки се с надписа на старницата на Ютюб в Турция "Блокирано по заповед на съда".

Един от най-големите онлайн турско-английски речници Зарган участва в протеста. Аз лично бях много разсроен от произволните решения, особено от факта, че не се дава обяснение. Цензурата трябва да бъде ясна и да не бъде политически насочена, казва Орхан Билгин, основател на Зарган.

Затварянето на интернет сайтове доведе до размножаване на уебсайтове заместители, които имат същото съдържание като забранените, но на друг уеб адрес.

Заместителите на Ютюб са десетки, а заместители има и за други забранени уебсайтове.

В края на краищата това може да е добре за Турция, ние ставаме невероятно изобретателни за избягване на тези забрани, казва Билгин.

Томас Гроув от Ройтерс, превод: БТА

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP