Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,19.09.08

Премиерът на Турция призова съпартийците си да бойкотират медиите в страната
19 септември 2008 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган заяви, че медиите в Турция са загубили благонадеждността и достоверността си и че сами са се обрекли на гибел, предава Анадолската агенция. Ердоган участва в ифтар /специално мюсюлманско ядене след залез слънце по време на целия свещен за тях месец Рамазан – бел. на “Фокус”/ на партийната организация на управляващата ПСР в хотел “Билкент”. В прочувствено слово турският премиер призова съпартийците си да започнат кампания за бойкот на турските медии и да не купуват и да носят вкъщи вестници, посочва агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Нови 11 ареста в рамките на разследавнето на аферата “Ергенекон”
19 септември 2008 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В рамките на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон” в Анкара и Истанбул са арестувани още 11 души, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В Истанбул е арестуван адвокат, като преди това е бил извършен обиск в жилището му в квартал Бакъркьой. Също в Истанбул е била арестувана и актрисата Нурсели Идиз в жилището й в луксозния квартал Улус, като и нейният менажер.
В Анкара са арестувани 9 души, от които 8 души са били подложени на медицински прегледи и ще бъдат откарани в Истанбул. Другият арестуван в Анкара е военен, посочва телевизията.

Искането за ареста на петима лейтенанти от турската армия е отправено на 17 септември
19 септември 2008 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Републиканската прокуратура в Истанбул е отправила на 17 септември искане да бъдат арестувани петима лейтенанти и един курсант от турската армия във връзка с разследването на аферата “Ергенекон”, предава Анадолската агенция. Това се казва в официално съобщение в интернет страницата на Генералния щаб. Арестите са извършени от компетентните военни власти на 18 септември. Арестуваните военни са откарани в централното военно командване в Истанбул, за да им бъдат взети показания, посочва агенцията.

Турция и Русия подписаха протокол за опростяване на митническите процедури
19 септември 2008 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Държавният министър и вицепремиер на Турция Хаяти Язъджъ заяви, че в подписания митнически протокол между Турция и Русия опростената митническа процедура се опира на добрата воля на двете страни, предаде Анадолската агенция. На пресконференция Язъджъ даде информация за подписания протокол за обекчаване на митническите поцедури между Русия и Турция. Информацията на турските фирми, които изнасят стоки за Русия, ще бъде давана предварително на висшестоящите органи на двете страни. Според протокола промените в размера на таксите ще могат да се правят от двете страни без посредничество на трета страна.

Осем имена представи ПСР в Турция за комисите за изготвяне на нова конституция и за хармонизация на законите с ЕС
19 септември 2008 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Осем имена представи Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция в отговор на искането на председателя на парламента Кьоксал Топтан за сформиране на комисии за изготвяне на нова конституция, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. ПСР предложи Бурхан Кузу, Садуллах Ергин, Салих Капусуз, Хасан Сьонмез, Нихат Ергюн, Лютфи Елван, Бекир Боздаг и Ахмет Ийимая. Предложението на Кьоксал Топтан е за дсъздаване на комисии за изготвяне на нова конституция, за промени в правилника на парламента, за пакета закони за хармонизация с ЕС и някои други закони.

Партията на турския премиер ще събира дарения, за да покрие дефицита във финансите си
19 септември 2008 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще събира дарения, за да покрие дефицита във финансите си в следствие на намалената държавна субсидия, предава телевизионният канал НТВ. С решение на Конституционния съд партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган беше лишена от половината от тази субсидия. Става въпрос за приблизително 28 милиона турски лири /около 30 милиона лева/. Първата стъпка в набирането на средства направи премиерът. Той внесе от свое име и от името на съпругата си 20 000 турски лири по сметка на партията. Тази сума е максималната разрешена за такива дарения, посочва телевизията.

Агенция "Фокус" припомня:

Наложените финансови санкции на управляващата Партия на справедливостта и развитието са по делото за закриването й, което заведе главният прокурор на Турция. Мотивите бяха действrята на партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган срещу светските устои на държавата. В края на юли Конституционният съд реши да не забранява проислямската ПСР, но постанови финансова санкция - лишаване от половината от годишната държавна субсидия, която партията получава.

“Хюриет”: Българският премиер остана блокиран в кабинков лифт
19 септември 2008 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград/Анкара. Българският премиер Сергей Станишев остана блокиран в кабинков лифт в района на Благоевград на височина 50 метра в продължение точно на 40 минути, пише турският вестник “Хюриет”. Премиерът Станишев и придружаващите го са били спасени при операция, организирана от специални екипи. Станишев е бил инспекция в зимния спортен център “Картала” в известната планина Рила в района на Благоевград и е бил съпровождан от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, кмета на Благоевград Константин Паскалев и началника на службата “Пожарна безопасност и защита на населението Николай Николов.
Въпреки положените усилия на техническия екип българският премиер и придружаващите го са останали блокирани на височина 50 метра в продължение на 40 минути. Кабинковият лифт, в който е бил блокиран премиерът, е без разрешение за експлоатация. Властите са затворили зимния център, в който се намира лифтът и се води широко разследване във връзка със случая, пише турският вестник.

13 души от сдружението “Халкевлери” са задържани при протести срещу правителството пред парламента в Анкара
19 септември 2008 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Членове на гражданското сдружение “Халкевлери” протестираха пред турския парламент във връзка с делото “Морски фар” в Германия, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Протестиращите са искали да влязат в сградата на парламента, като са скандирали лозунги срещу правителството и дружеството “Морски фар”. Полицията е реагирала при опита на протестиращите за нахлуване в парламента и е задържала 13 души.

Агенция “Фокус” припомня, че “Халкевлери” е гражданско сдружение, създадено през 1932 година от група представители на интелигенцията с цел разпространяване на кемалистката идеология и принципите на Народнорепубликанската партия с цел образоване на обществото. Под формата на доброволно участие те организират много самодейни състави за разпространение и запознаване с образците на турската култура и развиват широка читалищна дейност в полза на обществото.

ПКК е терористичната организация, която получава най-голяма външна подкрепа в света, каза Джемил Чичек
19 септември 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът и държавен министър Джемил Чичек заяви, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ е терористичната организация, която получава най-голяма външна подкрепа в целия свят, пише днес турският вестник “Хюриет”.Турция води борба не само срещу тероризма на ПКК, но и против оказваната й подкрепа, посочи министърът. Същевременно той отбеляза, че по въпроса за тероризма Турция има някои разминавания с европейски страни, включително Белгия. “Постоянно им обясняваме положението. Имаме известен напредък, но това не е достатъчно”, каза Джемил Чичек и за илюстрация на проблемите в тази област посочи, че в турски затвори има хора 38 различни терористични организации.

Прокуратурата иска 60 години затвор за бившата депутатка от прокюрдска партия Лейла Зана
19 септември 2008 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Прокуратурата поиска присъда от общо 60 години затвор за бившата депутатка от забранената прокюрдска Партия на демокрацията Лейла Зана, пише турският вестник “Хюриет”. Делото се гледа от Пети състав на съда за тежки престъпления в Диарбекир и на съдебното заседание присъства iамата Лейла Зана. В обвинителния акт се взират 9 нейни изказвания, окачествени като “пропаганда в полза на терористична организация”, за което се иска общо 45 години затвор и “извършване на престъпление в името на терористична организация, макар и формално да не се членува в нея”, за което се искат още 15 години затвор.
Самата Лейла Зана помоли съда да оцени въпросните нейни изказвания на посочените от прокуратурата дати в рамките на свободата на мисълта и на волеизявлението. Разглеждането на делото продължава.

Светът има нужда от приноса на ислямските страни за мира, каза Абдуллах Гюл
19 септември 2008 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл даде ифтар /специално мюсюлманско вечерно ядене след залез слънце по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан – бел. на “Фокус”/ в президентския дворец Чанкая за акредитираните в Анкара посланици на страните от Организацията Ислямска конференция /ОИК/, предава телевизионният канал НТВ. Пред чуждите посланици Абдуллах Гюл заяви, че продължава хроничният характер на напрежението в района на Близкия изток, което оказва влияние върху мира и стабилността в целия свят. Ислямските страни не са изолирани от проблемите, с които се сблъсква светът, а точно обратното – влизат в групата страни, които са най-силно засегнати от тях, отбеляза турският държавен глава. По думите му същевременно ислямските страни имат потенциал за активен принос за осигуряване на мира, благоденствието и хармонията в света. Международната общност и светът като цяло имат нужда от подобен принос, изтъкна Гюл.

НТВ: Кондолиза Райс подчерта важността на Турция за САЩ
19 септември 2008 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс разкритикува остро Русия заради водената от нея война с Грузия и в същото време подчерта, че Вашингтон работи заедно с Турция, за да положи основите на сътрудничеството в района на Кавказ, отбелязва турският телевизионен канал НТВ. В изказване за връзките с Русия Кондолиза Райс отправи остри обвинения към Москва и подчерта съюза на САЩ с Турция в района на Кавказ, посочва телевизията.

Намалена е цената на безоловния бензин в Турция
19 септември 2008 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Цената на безоловния бензин А 95 в Турция е намалена с 10 куруша на литър, съобщава електронното издание на вестник “Хюриет”. В Анкара и в Измир в бензиностанциите на Бритиш петролиъм, ОПЕТ, Петрол Офиси и Шел/Туркас цената на литър бензин А 95 пада от 3,37 турски лири на 3,27 турски лири /около 3,50 лева/. В Истанбул в същите бензиностанции цената на литър бензин А 95 се намалява от 3,38 турски лири на 3,28 турски лири.
Намалена е и цената на използваната за отопление нафта с 6 -7 куруша на литър.

Към джамиите в Турция ще бъдат открити библиотеки, чайни, учебни помещения и зали за разнородна социална дейност
19 септември 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Към 2010 година към 200 джамии ще бъдат изградени и открити библиотеки, центрове за чай, учебни помещения и зали с широко предназначение, заяви министерството на вероизповеданията на Турция, че, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Също в джамиите, в които e възможно, ще бъдат открити и зали с компютри, а на посетителите в големите джамии с историческа стойност, които са обект на голям туристически интерес, ще се раздават подаръци. Към министерството на вероизповеданията ще бъде създаден и изследователски център, който ще прави проучвания сред посетителите по важни социални въпроси като евтаназията, мястото на жените в областта на религията и други. Предвижда се и повишаване на образователното равнище на религиозните служители в джамиите. С тези мерки се планира джамиите да се превърнат в обществени и социални места, пише вестникът.

На 1 октомври започва новата законодателна година в Турция
19 септември 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 1 октомври започва новата законодателна година в Турция, която е третата за сегашното 23-то Велико национално събрание на Турция /ВНСТ/, предава Анадолската агенция. Откриваното на новата законодателна година ще стане със слово на президента Абдуллах Гюл.
Преди това парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Кьоксал Топтан, ще положи венец в мавзолея на Ататюрк – “Анъткабир” в 14 ч на 1 октомври. От 15 ч ще започне тържествено заседание под председателството на Кьоксал Топтан, а в 18 ч той дава коктейл в градината на парламента.
Тази година откриването на новата законодателна година съвпада с честването на религиозния празник Рамазан и затова пленарните заседания на депутатите ще започнат на 7 октомври, вторник.

Европейският съд по правата на човека осъди Турция заради прилагани изтезания
19 септември 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Европейският съд по правата на човека осъди Турция да заплати обезщетения заради лошо отношение към арестувани хора и прилагане на изтезания спрямо тях, предава телевизионният канал НТВ. Съдът разгледа жалбите на трима турски граждани във връзка с лошо отношение към тях в турски затвори и подлагане на изтезания и стигна до заключението, че във визираните случаи е нарушен член 3 от европейския договор за правата на човека, посочва телевизията.

Турската брегова охрана спаси 19 нелегални имигранти в Егейско море
19 септември 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Айдън. Турската брегова охрана предотврати една човешка трагедия и в последния момент спаси 19 нелегални имигранти – граждани на Иран, натоварени на надуваема лодка в открити води в Егейско море, предава Анадолската агенция. Иранците щели да потънат в морето срещу хотел “Фантазия” в околия Кушадасъ на провинция Айдън. След като са дали показания, нелегалните имигранти са предадени на полицията, за да бъдат експулсирани от Турция.

Германската полиция затвори интернет сайт заради пропаганда в полза на ПКК на седем езика
19 септември 2008 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската полиция затвори интернет сайт с мотива, че прави пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/ на седем езика, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. ПКК беше забранена в Германия през 1993 година и оттогава германската полиция следи пропагандната дейност на организацията на германска територия. В писменото искане на полицията, изпратено до фирмата, която осъществява излъчването на сайта, се посочва като аргумент на искането кампанията на интернет сайта с подписка за защита на телевизия РОЖ, смятана за гласа на ПКК. Германия забрани на 19 юни 2008 година на РОЖ Ти Ви да иправи излъчвания от нейна територия заради пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия след редица сигнали от турска страна.
Също така Върховният германски съд в град Карлсруе отхвърли исковете на четирима членове на ПКК, които през март 2007 година хвърлиха коктейл “Молотов” срещу Дружеството на турските работници в Щутгарт и така потвърди присъдата за затвор.

Дипломат в посолството на САЩ в Анкара призова за прекратяване на сблъсъка между премиера Ердоган и медиите
19 септември 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Новоназначеният политически съветник в посолството на САЩ в Анкара Даниъл О’Гарди провери “пулса” на турския парламент, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. По време на посещение в меджлиса и среща с депутати и представители на медиите американският дипломат изтъкна, че турските медии са отразили и представили много положително започналото отваряне на отношенията между Турция и Армения и турските инициативи за изграждане на Кавказка платформа за стабилност и сигурност. Той попита за причината за недоволството и отрицателното отношение на турският премиер Ердоган към медиите и попита кога ще приключи сблъсъкът между тях. Той каза, че подобно противопоставяне не е от полза за никоя от страните, пише вестникът.

В открито писмо осъденият Мехмет Гюрхан заяви, че е използвал всички средства за дарения на бедстващи и нуждаещи се
19 септември 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Анкара. Главният обвиняем по делото срещу дружество “Морски фар” и осъден на 5 години и 10 месеца затвор Мехмет Гюрхан заяви в открито писмо до турското общество, че всички средства от дружество “Морски фар” са отишли за дарения на бедстващи в различни страни по света, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Чрез посредничеството на адвоката си Мехмет Гюрхан е изпратил открито писмо, в което обяснява своята роля в дейността на дружество “Морски фар”. В писмото той посочва, че от 1998 година е съдружник във фирмата “Евро 7 ГмбХ” в Германия, която осъществява излъчванията първо на телевизия “Медия 7”, след това на “Канал 7”. Той посочва, че дружество “Морски фар” е основано на 27 февруари 1999 година по искане на турски граждани в Германия, които са гледали програмата “Морски фар”, излъчвана по Канал 7. “До настоящия момент движих както своите търговски дейности, така и работата си от душа в дружество “Морски фар” и се опитвах да помагам на бедни хора в света от Етиопия и Индонезия до Балканите. Реализирах проекти за подпомагане на образованието на много бедни младежи в университети в Европа и света”, заявява Гюрхан и посочва, че сумата от 16 милиона евро, за която бе осъден от съда във Франкфурт, е използвана изцяло за помощи с благотворителна цел.
Той посочи, че показанията му не отразяват цялата истина. В писмото си Гюрхан стоварва отговорността за злоупотребите върху счетоводителя на дружеството Фирдевси Ермиш, който е второто лице, отговорно за разпределението на средствата и негов съдружник. Той посочва, че е бил използван от различни среди и е нанесъл финансови и други загуби на фирмите, в които му е бил съдружник, за което ще му потърси съдебна отговорност. Гюрхан заявява, че може и да е направил грешки от юридическо естество, но сърцето и съвестта му са чисти и един ден истината ще излезе наяве.

“Терористична” атака на недоволни пациенти срещу клиниката за Бърза помощ на болница в Истанбул
19 септември 2008 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Група от 50 души нападна клиниката за Бърза помощ на болницата за лечение, обучение и изследвания “Картал” в Истанбул за това, че не се оказва внимание и не се преглеждат близките им, потърсили спешна помощ, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. 50-годишният Назми Улубай се е влошил след вечерята след поста Рамазан и е бил отведен в болницата от жена си и синовете си. Докато чакат реда си обаче, лекарите са приели и обърнали внимание на жена, която е била в по-тежко състояние от него. Ядосани от това синовете на болния организирали група от 50-ина души, които с тояги дошли в клиниката. При сблъсъка между недоволните близки на пациента и силите за сигурност са били ранени 4 полицаи и двама служители от охраната на болницата. Поради невъзможност да се укротят нападателите, са били извикани сили за бързо реагиране, които са използвали сълзотворен газ. Около 40 души са били задържани по случая и предадени на съда. Петима от тях са били осъдени за нанесени материални щети на държавно имущество и за посегателство срещу полицаи, посочва телевизията.

“Милиет”: В Турция не се очакват фалити на авиокомпании, каза директорът на Турската гражданска авиация
19 септември 2008 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Директорът на Турската гражданска авиация Али Аръдуру заяви, че не очакват фалит на авиокомпании в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Аръдуру коментира нарасналото число на фалитите на авиопревозвачи в света заради увеличилите се цени на петрола и посочи, че засега в Турция не очакват подобно нещо. Той каза, че може обаче да има обединяване на авиопревозвачески компании. По думите му турската държавна авиокомпания /Турски въздушни линии/ в момента преговаря за закупуване на държавната авиокомпания на Босна и Херцеговина. Аръдуру каза също, че разследването на катастрофата със самолета в Ъспарта вече е почти приключила и тези дни ще бъдат представени резултатите от направената експертиза. Той заяви още, че ще бъде направен технически преглед на всички самолети от типа “Макдонал Дъглас 83”, които в Турция са 1300 заради честите случаи на инциденти с тях.

Турски печат: Седма вълна от арести по “Ергенекон”
19 септември 2008 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Анкара. Новата вълна от арести в рамките на делото срещу организацията “Ергенекон” заема водещо място в турските вестници днес. Вестник “Радикал” в публикация, озаглавена “Ергенекон се простря до младите офицери”, пише, че при седмата вълна от арести са задържани 5 офицери и един курсант. Успоредно с това се води разпит на 10 души, сред които е и адвокатът Левент Темиз, лидер на Патриотичния съюз в Истанбул. Вестникът пише, че при операцията вчера са били претърсени офисът на Темиз в квартал Бакъркьой и домът му в квартал Флория. В рамките на операцията в Истанбул е била арестувана и театралната актриса Нурсели Идил.
Вестник “Сабах” също се спира на арестите на 5 лейтенанти при поредната акция срещу “Ергенекон”. Вестникът пише, че екипи на отдела за борба с трафика и организираната престъпност в Анкара вчера са организирали операция срещу 9 домове и работни места, при която са задържали 8 души, сред които 5 младши офицери. Единият от задържаните е издател и редактор на списание “Обществено преустройство”.
В сттаия със заглавие “17 арестувани по “Ергенекон”” вестник “Хюриет” също представя имената и биографични сведения за новите арестувани по делото.
В пространна статия “Седма вълна в “Ергенекон” вестник “Заман” се спира на арестите, направени досега по това дело.

Агенция “Фокус” припомня, че съществуването на организацията “Ергенекон” беше разкрито през юли 2007 година след откриване на склад с взривни материали в истанбулския квартал Умранийе. Според разкритията досега се установява, че в нея членуват представители от широк политически и обществен спектър, като в основата стоят бивши военни с националистически убеждения, националистически настроени среди, лидерът и активистите на Работническата партия, журналисти с националистически и леви убеждения. Според обвинителния акт на прокуратурата организацията е планирала военен преврат след създаване на среда на хаос в Турция и покушения срещу известни свободомислещи интелектуалци и политици.

Делегация на европейските либерали похвали ПСР в Турция за правилни действия за модернизирането на страната

19 септември 2008 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие делегация на либералите в Европейския парламент, ръководена от председателя на групата на европейските либерали и демократи Грахам Уотсън, пише турският вестник “Заман”. Срещата между Ердоган и 17-членната делегация на европейските либерали продължи 1 час и 20 минути. Европейските либерали изразиха подкрепа за процеса на присъединяване на Турция към ЕС и отправиха послание към Анкара да засилят реформите. Уотсън изтъкна, че Европейската либерална и демократична партия винаги е подкрепяла пътя на Турция към ЕС. Той посочи, че макар че има противоречия по този въпрос в Съвета на министрите на ЕС, трябва да се засили диалогът между ЕС и Турция. Делегацията на европейските либерали имаше и други контакти в Анкара. Тя бе приета от председателя на парламента Кьоксал Топтан и министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин. При срещите си делегацията поиска информация за резултатите от обсъждането на изготвената национална програма за реформи с представителите на опозицията и неправителствените организации. При срещите си европейските либерали похвалиха управляващата Партия на справедливостта и развитието, че прилага правилни политики и е направила сериозни крачки за модернизирането на Турция, пише вестникът.

Министърът на отбрана на Турция е на посещение в Лондон
19 септември 2008 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон. Продължава посещението на министъра на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл във Великобритания, съобщават медиите. Турският министър участва в провеждащата се в Лондон двудневна неофициална среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

Продължава посещението на евродепутати в Турция
19 септември 2008 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението на делегация от евродепутати от парламентарната група на Алианса на либералите и демократите за Европа, която е третата по големина фракция в Европарламента в Турция, съобщават медиите. Делегацията пребивава в Турция в периода 17-19 септември. Евродепутатите бяха приети вчера от премиера Реджеп Тайип Ердоган и от председателя на парламента Кьоксал Топтан. Програмата предвижда и техни срещи в парламента с лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк и с лидера на Демократичната лява партия Зеки Сезер.

Нападението срещу Държавния съвет беше възложено от организацията “Ергенекон”, призна осъден по делото
19 септември 2008 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Едно от ключовите имена в делото за нападението срещу Държавния съвет в Турция Осман Йълдъръм депозира в наказателния съд в Анкара собственоръчно написано признание от 6 страници, пише турският вестник “Сабах”. Според признанието на Йълдъръм организацията “Ергенекон” е възложила хвърлянето на бомба срещу редакцията на вестник “Джумхуриет” на него, нападението срещу Държавния съвет на Алпарслан Арслан, а покушението срещу премиера на групата Атабейлер.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP