Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Мюсюлманите отбелязват Рамазан байрам

След едномесечни пости от днес в продължение на три дни мюсюлманите в Кърджалийска област отбелязват големия празник Рамазан байрам, популярен сред хората като Шекер байрам.
По този повод служби бяха отслужени в над 320-те джамии и молитвени домове в седемте общини на Източните Родопи. По традиция пред всяка от тях на децата се раздават захарни лакомства и дребни пари. След края на службите младите посещават своите родители и по-възрастни хора, за да им целунат ръка и поискат прошка. На празничните трапези във всеки мюсюлмански дом задължително има баклава. За големия празник Рамазан байрам в родните си домове, при близки и роднини, са дошли стотици живеещи зад границите на България.

Inform
,30.09.08
*


Последният ден на "Рамазана"се нарича "Арифе",което означава предпразничен.За този ден и за започващия на следващия ден тридневен празник "Шекер байрам"се приготвят много ястия.Правят се баклави,точат се кори за баници,готвят се месни и постни ястия,варят се компоти.В първия ден се канят най-близките роднини.Всички се събират на маса в дома на най-възрастния от семейството,скараните се сдобряват.Освен това на децата,дошли да поздравят и целунат ръка на по-възрастните от семейството,заедно с баклавата,сладките и бонбоните се дават и пари.

Шекибе Ямач

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP