Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,17.09.08

Турската жандармерия задържа 26 нелегални имигранти палестинци в провинция Балъкесир
17 септември 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Балъкесир. Екипи на жандармерията са задържали 26 нелегални имигранти при рутинна проверка на пътя в околия Айвалък на провинция Балъкесир, Западна Турция, предава Анадолската агенция. Спрени за проверка били един автомобил и един камион. От автомобила избягали трима турски граждани, които скоро след това били заловени. В камиона били укрити 26 палестинци, включително три деца и шест жени. Те влезли нелегално в Турция и се опитвали също така незаконно да напуснат страната. Чужденците ще бъдат експулсирани от Турция след приключване на законовите процедури, а задържаните трима турски граждани ще бъдат изправени пред съда.

Поройни дъждове парализираха живота в турската провинция Чанаккале
17 септември 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. Поройните дъждове парализираха живота в Чанаккале и в околийските центрове Гелиболу и Лапсеки, предава Анадолската агенция. В сутрешните часове в центъра на град Чанаккале започна проливен дъжд с гръмотевици.За 2,5 часа са паднали по 6 литра на квадратен метър. В Гелиболу и Лапсеки дъждът беше съпроводен с градушка. Срутила се е част от оградата на двора на начално училище в Гелиболу. Силният вятър е изкоренил и съборил на земята дърво пред държавната болница в града. От метеорологичната служба предупреждават, че дъждът ще продължи до вечерта, а температурите ще спаднат с 6-7 градуса.

Делото “Морски фар” е в дневния ред на управляващата в Турция партия
17 септември 2008 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Скандалното дело в Германия срещу дружеството “Морски фар” във връзка с незаконни финансови преводи в Турция, в които е замесена и управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, е в дневния ред на заседанието на нейния Централен изпълнителен комитет /ЦИК/, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Очаква се някои членове на ЦИК да поискат разследване с мотива “да не пада сянка върху партията”.
На заседанието, което ще бъде под председателството на премиера Реджеп Таийп Ердоган, председателят на парламента Кьоксал Топтан ще информира за инициативата си да бъдат сформирани координационни комисии във връзка с изготвянето на нова конституция. Очаква се да бъдат определени членовете от ПСР в тези комисии. В дневния ред е включено и определянето на заместник на мястото на подалия поради твърдения за получен подкуп от 1 милион долара оставка член на ЦИК Шабан Дишли. Ердоган ще определи кой ще заеме освободеното място.

Си Ен Ен Тюрк: Очаква се решението на съда в Германия по делото срещу дружеството “Морски фар”
17 септември 2008 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Анкара. Днес се очаква да бъде оповестено съдебното решение по гледаното в Германия дело срещу дружеството “Морски фар” за извършване на незаконни парични преводи, в което според някои информации е замесена и управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, предава телевизионният канал Cи Ен Ен Тюрк. Вчера съдът изслуша прокурора и адвокатите на подсъдимите. Обвинението пледира, че макар да няма конкретни доказателства, същинските виновници са учредителите на дружествата “Морски фар” в Турция. Прокурорът изтъкна, че най-малко 16 милиона евро са били използвани извън предназначението им като направени дарения и поиска да бъдат пратени в затвора трима от функционерите на дружеството “Морски фар” в Германия – съответно за 6, 3 и 2 години, посочва телевизията.

Агенция “Фокус” припомня:

Дружеството “Морски фар” в Германия е създадено през 1999 г. В периода 2002-2007 г. е събрало като дарения общо над 41,423 милиона евро. Прокуратурата в Германия се намеси след получен сигнал за тегления на големи суми пари от местна банка по подозрение, че се извършва пране на пари. Повдигнати са конкретни обвения срещу трима души от ръководството на дружеството, които са от турски произход. Съдебното дело срещу тях се води за пране на пари и за неправомерно избягване плащането на данъци.

“Заман”: В бъдеще Генералният щаб ще прави изявления само по военни въпроси
17 септември 2008 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. През първия ден от двудневните срещи на новия началник на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг с представители на медиите той разтоваря в продължение на 4,5 часа с главните редактори на водещите турски вестници и с техните представители за Анкара, пише вестник “Заман”. Илкер Башбуг подчерта, че в бъдеще ще бъде намален броят на писмените изявления на Генералния щаб и те ще бъдат само по военни въпроси. Това се коментира като сигнал, че военните повече няма да излизат с изявления, подобни на среднощния ултиматум от 27 април 2007 година, провалил президентските избори през следващия месец, отбелязва вестникът.

“Милиет”: Ердоган се опълчи срещу ЕС

17 септември 2008 12:03 Агенция "Фокус"

Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се опълчи на ЕС, пише днес вестник “Милиет”. Това стана по време на дадения от него ифтар /специално религиозно ядене след залез слънце по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан - бел. на “Фокус”/ за акредитираните в Анкара посланици на страните-членки на ЕС. Пред чуждите дипломати Ердоган се оплака от позицията на ЕС спрямо Турция с думите: “ Ако ЕС ни вижда като някаква тежест, нека да оповести това. Тогава по-добре въобще да не бяхте отваряли вратата пред нас. Признайте и за нас същите права, които сте признали във вашите приоритети”.

“Заман”: Турция влиза в черния списък по въпросите за религиозните свободи17 септември 2008 11:35 Агенция "Фокус"Анкара. Турция вече влиза в черния списък по въпросите за гарантирането и спазването на религиозните свободи, пише днес вестник “Заман”. Институтът за религиозна и обществена политика със седалище в САЩ е посъветвал Турция да бъде взета под особено наблюдение в годишния си доклад във връзка със страните, за които има сериозни съмнения от гледна точка на религиозните свободи. В доклада се посочва, че в Турция има сериозни проблеми във връзка с религиозните свободи. Конкретно се изброяват законовите ограничения във връзка с принизяването на турска идентичност; проблема с носенето на религиозни мюсюлмански забрадки и ограниченията във връзка с функциите на православната духовна семинария на остров Хейбелиада /Халки/.


Турски печат: Новият началник на Генералния щаб на турската армия - различен стил и подход
17 септември 2008 08:58 Агенция "Фокус"
Анкара. Първата среща на новия началник на Генералния щаб на турската армия армейски генерал Илкер Башбуг с журналисти от водещите турски медии, делото за закриване на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, хода на воденото в Германия дело срещу дружеството “Морски фар” след скандалните информации, че незаконно са били извършвани парични преводи в полза на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, разследването на причините за потъването на фериботния кораб край пристанище Бандърма в Мраморно море, са сред централите теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” информира за проведената първа среща на новия началник на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг с главните редактори на водещите турски вестници и с техните представители за Анкара. На преден план се извеждат думите на генерала: “Нека никой включително и медиите, да не се опитва да използва турските въоръжени сили за свои собствени цели. Нека турската армия да не бъде въвличана в ежедневните събития”.
Вестник “Сабах” също информира за посланията на новия началник на Генералния щаб. Подчертава се различният стил и подход на Илкер Башбуг, който той вчера още веднъж ясно недвусмислено е демонстрирал. Става въпрос за неговите позиции, изложени в продължение на близо 4 часа по широк кръг въпроси – от процеса от 28 февруари /ултиматумът по време на заседанието на Съвета за национална сигурност на 28 февруари 1997 година към тогавашното коалиционно правителство с премиер Неджметтин Ербакан, довел по-късно до неговото падане от власт – бел. на “Фокус”/ до делото срещу терористичната организация “Ергенекон”, поставила си за цел свалянето от власт на сега управляващата ПСР; от борбата срещу тероризма до подготовката на ново разрешение от парламента за провеждане на трансгранични военни операции от турската армия в Северен Ирак; от войните в района на Кавказ до статута на Проливната зона и режима за преминаването на чужди военни кораби съгласно договора от Монтрьо.
Вестник “Радикал” обръща внимание на заключението на прокуратурата в Германия в делото срещу дружеството “Морски фар”, обвинено за извършването на незаконни парични преводи в Турция, в който е замесено името на управляващата ПСР. Обвинението в Германия е на мнение, че събираните за дарения 16 милиона евро са били използвани не по предназначение и че истинските виновници се намират в Турция.
Вестник “Заман” обръща внимание на думите на лидера на прокюрдската ПДО Ахмет Тюрк, че евентуално решение за закриване на партията ще торпилира нейните усилия за намиране на мирно разрешение на кюрдския проблем. Посочва се, че Ахмет Тюрк и депутатът на ПДО Бенги Йълдъз са извършили в продължение на 3 часа устната защита на ПДО пред висшите магистрати по делото за закриване на партията, заведено в Конституционния съд от главния прокурор на Върховна касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая.
Вестник “Хюриет” информира, че са били арестувани капитанът и вторият капитан на потъналия край пристанище Бандърма в Мраморно море фериботен кораб “Хаят Н” по обвинение за “причиняване на смърт поради невнимание”. На потъналия фериботен кораб се намираха 106 души, от които 27 души екипаж, 73 камиона и 2 автомобила.

ДЖИХАН: Намаляло е нивото на язовирите в Източна Тракия
17 септември 2008 08:54 Агенция "Фокус"
Одрин. Сухото лято се отрази негативно на нивото на язовирите в района на Източна Тракия, предава информационната агенция ДЖИХАН. Причина за това е и наблюдаваното намаление на падналите валежи в района през последните няколко години. В района на провинция Одрин има пет язовира, а в провинциите Къркларели /Лозенград/ и Текирдаг – по един язовир, които осигуряват нуждите от питейна води и на вода за напояване. Капацитетът на намиращите се покрай Одрин язовири общо е 209 милиона куб. метра вода, а в момента те разполагат общо с около 45 милиона куб. метра вода. Разчита се на очакваните валежа да повишат нивото на водата в язовирите в Източна Тракия, посочва агенцията.

Анадолска агенция: В Турция се очакват поройни дъждове
17 септември 2008 08:53 Агенция "Фокус"
Анкара. В района на Мраморно море и в Западното Черноморие на Турция днес и утре сне очакват поройни дъждове, предава Анадолската агенция. По данни на метеорологичната служба в целия район на Мраморно море и в западните части на черноморското крайбрежие на страната /провинциите Зонгулдаг, Бартън, Карабюк, Болу и Дюздже/ от 09.00 часа на 17 септември до 12.00 часа на 18 септември ще има поройни дъждове и гръмотевични бури. Гражданите се предупреждават да вземат необходимите мерки срещу рисковете от свлачища, наводнения и мълнии, посочва агенцията.

Командващият военноморските сили на Албания е на посещение в Турция
17 септември 2008 08:49 Агенция "Фокус"
Истанбул. Командващият военноморските сили на Албания капитан І ранг Кристач Гервени е на посещение в Турция, съобщават медиите. Програмата предвижда среща с командира на бреговата сигурност на Турция дивизионен адмирал Атила Кезек.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP