Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,26.09.08

Ураганна буря отвя покривите на 197 сгради в Истанбул, събори 32 дървета и минарета на джамии
26 септември 2008 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Покривите на 197 сгради в Истанбул излетяха, 32 дървета бяха съборени в резултат на циклона от Средното Средиземноморие, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Един човек e загинал в резултат на паднало отгоре му дърво, а трима души са тежко ранени от паднали дървета. Дърво е паднало и върху група, която е дошла да изпълни съвместен петъчен намаз в Долмабахче.
Има ранени и при срутването на минарето на джамията Куштепе в квартал Шишли. Тежко е ранена семейната двойка, която е била собственик и обслужваща ресторанта зад джамията, а изпод руините на минарето е изваден един човек. Щети на покриви на сгради и паднали дървета има и в кварталите Багджълар, Бешикташ, Газиосман паша. Заради силния вятър и валежите са отменени рейдовете Бостанджъ-Кадъкьой-Бакъркьой и Бостанджъ-Кабаташ. По време на туристическа разходка из двореца Топкапъсарай е бил ранен от паднало дърво италианският турист Марио Фарина–28-годишен, който е бил отведен в Университетската болница в Истанбул.
Според метеоролозите в Истанбул се очакват обилни валежи и днес и в почивните дни. Особено обилни валежи ще има и в района на Странджа и Тракия, пише вестникът.

Истанбулчани се засилиха да пътуват през деветте почивни дни за празника Рамазан
26 септември 2008 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заради многото почивни дни за религиозния празник Рамазан броят на пътниците на летището в Истанбул е нараснал, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. След като турският кабинет реши да има 9 почивни дни за празника, много от жителите на Истанбул решиха да прекарат празника си извън града - извън или вътре в страната. На обслужващите гишета на летището се извиха дълги опашки, а туристическите агенции отвориха свои стендове на летището. Служителят в туристическата агенция “Джоли Тур” Ердем Текин посочи, че заради ваканцията през празника има голям интерес към туристическите дестинации и в хотелите няма места. Той каза, че най-предпочитани за пътуване извън страната са Барселона, Мадрид, Дубай, Лондон, Прага, Париж, Шарм Ел Шейх, Милано и Тунис. За обслужване на пътниците през празника самолетните компании ще извършват двойни полети в периода 26 септември-6 октомври. От външните дестинации фирмите ще правят двойни турове до Мадрид, Сараево, Рим, Милано, Прага, Дубровник, Барселона, а от вътрешните към Адана, Анталия, Бодрум, Даламан, Трабзон, Измир.

Силна буря в Истанбул събори дървета и минарета на джамии
26 септември 2008 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Силна буря, развихрила се в Истанбул, събори дървета и отвя минарета на джамии, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Минарето на джамията Йълдъз в истанбулския квартал Бешикташ е паднало по време на петъчния намаз в резултат на вилнеещата буря в Истанбул. Също в резултат на падане на две дървета от корените им в двора на джамията са били ранени двама души. По думите на поклонник в джамията на пострадалите е била оказана медицинска помощ от лекар, който също се намирал на молитва. Бурята е предизвикала опасност и за премиера Реджеп Тайип Ердоган докато той изпълнявал петъчен намаз в джамията Акабе в квартал Юскюдар. Докато премиерът е бил в джамията, в резултат на силния вятър от терасата на една къща е паднала люлка пред джамията. П чудо тя не е паднала на покрива на джамията и няма щети и пострадали хора. Също така в квартал Шишли се е съборило минаре на друга джамия, което е затрупало един човек.
Проблеми в резултат на силната буря имат и самолетите, кацащи на летище “Ататюрк” в Истанбул. Самолетът на турските авиолинии, извършващ полет от Тел Авив за Истанбул, е бил принуден да премине над пистата, без да кацне. Той е извършил кацане чак след 10 минути, като сред пътниците на борда е било изживяно сериозно притеснение.

Белгийско-холандската финасово-инвеститорска компания “Фортис” възнамерява да продаде дяловете си в Турция
26 септември 2008 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Белгийско-холандската финасово-инвеститорска компания “Фортис” възнамерява да продаде дяловете си в Турция, за да превъзмогне кризата на световния капиталов пазар, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според белгийския финансов вестник “Де Тижд”, цитиран от турското издание, за последната година дяловете на “Фортис” са намалели с 75 %. Високопоставен служител на компанията, отговаряйки в метафоричен стил, че ако бъде предложена добра цена, могат да бъдат продадени дори скъпоценните камъни на кралицата, заявява, че няма табу върху продажбите на фондовете, финансовите структури и дейности и собствености на компанията в Турция, САЩ и Азия.

Турция не е изходна база за нападение срещу съседни държави, каза Абдуллах Гюл
26 септември 2008 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. “Турция не е изходна база за нападение срещу която и да е съседна страна”, каза турският президент Абдуллах Гюл в отговор на въпрос дали територията на Турция ще бъде използвана за атака срещу Иран, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. След разговорите с Джордж Буш и Махмуд Ахмадинеджад в Ню Йорк по въпроса за иранската ядрена програма Гюл призова двамата лидери в интервю за телевизия “Ал-Джазира” да бъдат по-предпазливи. Гюл посъветва Иран да бъде по-диалогичен и да сътрудничи по-активно по въпроса за ядрената си програма. Турският президент изтъкна, че използваният тон и реторика няма да бъдат от полза за никого. Той каза, че Турция като членка на НАТО има общи военни действия и задачи с алианса, но изобщо не може да се говори за съвместни планове със САЩ или с други държави за нападение срещу Иран.

“Заман”: Съседите не се повлияха от кризата и за един ден вложиха в Турция 750 милиона долара
26 септември 2008 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Продължава интересът на чуждите инвеститори към Турция, въпреки голямата финансова криза на международните капиталови пазари, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Националната банка на Гърция, която през 2006 година закупи 46 % от дела на “Финансбанк” – една от най-големите частни турски банки, собственост на милиардера Хюсню Йозйегин, закупи и останалия пакет на банката, притежаван от “Фиба Холдинг Груп” за 697,15 милиона долара. Така “Финансбанк” вече не е собственост на основателя си Хюсню Йозйегин.
Друг гръцки инвеститор в Турция е медицинският център “Хигения”. Гръцкият медицински център закупи 50 % от акциите на болницата “Шафак груп”, която има 4 болнични центъра с капацитет 470 легла. Сделката между гръцката “Хигения” и “Шафак груп” е за 48 милиона долара /32,5 милиона евро/.

16 цели на ПКК в Северен Ирак са ударени от турски военни части през нощта, съобщи Генералният щаб
26 септември 2008 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. 16 цели на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак са ударени от турски военни части вчера през нощта, каза председателят на отдела за връзки с обществеността към Генералния щаб на Турция бригаден генерал Метин Гюрак, предаде Анадолската агенция. На редовeн брифинг, организиран в щаб-квартирата на Генералния щаб, генерал Гюрак каза, че след като вчера вечерта са засечени група терористи от ПКК в планината Кандил, е започнала турска въздушна военна операция, която е завършила с успех. При изпълнението на операцията са взети под прицел само цели на ПКК, не са нанесени загуби и щети на цивилното население и местните граждански обекти.
Също според информацията на Генералния щаб вчера в околия Ерух, провинция Сиирт, са убити 6 терористи от ПКК, а при продължаващата операция в планината Джуди е загинал един младши турски военнослужещ. Според изнесената информация от 127-те действия на терористите в периода 1-26 септември, засягащи вътрешната сигурност, при 40 % са използвани мини и взривни материали, а 28 % са резултат на откриване на гореща стрелба. При тези терористични действия са засегнати 16 граждани. Въз основа на тези данни в изявлението на Генералния щаб се отбелязва, че сепаратистката организация продължава да нанася вреди на турските граждани.

"Хюриет": Първият турски боен кораб ще бъде спуснат на вода
26 септември 2008 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Утре ще бъде спуснат на вода първият турски боен кораб, произведен изцяло с използване на местни възможности, и това е исторически ден за турското военноморско дело, пише вестник “Хюриет”. Турският боен кораб “Хейбелиада” е произведен в рамките на изпълнявания от Съветничеството по военната промишленост проект МИЛГЕМ /Национален военен кораб/. На тържествeната церемония ще присъства президентът Абдуллах Гюл. Освен спускането на вода на “Хейбелиада” във военната корабостроителница в Истанбул ще бъде дадено началото на строителството и на втория боен кораб по проекта - “Бююкада”.
Датата 27 септември не е избрана случайно - това е денят на турските ВМС, а се навършват и 470 години от турската военноморска победа при Превезе.

Агенция “Фокус” припомня, че през септември 1538 г. арабският флот, предвождан от Хайредин Барбароса, нанесъл съкрушителен удар при Превезе, Западна Гърция, на съюзния флот на „Свещенната лига”, командван от генуезеца Андреа Дориа. В резултат на поражението Венеция била принудена да сключи сепаративен мир с турския султан.

“Сабах”: О.з. генерал Шенер Еруйгур е изваден напълно от кома
26 септември 2008 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Напълно е изваден от кома турският о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур, подсъдим по делото “Ергенекон”, който получи мозъчен кръвоизлив в затвора и беше настанен на лечение в университетската болница в Коджаели, пише днес вестник “Сабах”. Генералът беше подложен на мозъчна операция преди два дни и вече напълно е изваден от кома, като е контактен и е стиснал ръката на съпругата си.
След като получи мозъчен кръвоизлив, припадна в килията си и беше настанен на лечение в болница, прокуратурата поиска и дежурен съд в Истанбул го освободи от затвора. Наложена му е обаче забрана да напуска Турция до приключване на делото по “Ергенекон”, отбелязва вестникът.
Адвокатът на другия арестуван по делото о.з. армейски генерал Хушрит Толон направи постъпки пред прокуратурата довереникът му също да бъде освободен от затвора.

Само обекти на ППК са били цели на въздушните удари в Северен Ирак, заяви турската армия
26 септември 2008 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Само позиции на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак бяха обект на въздушните удари в четвъртък вечерта, заявиха представители на турската армия днес пред журналисти, съобщава електронното издание на вестник “Хюриет”. На брифинга е било посочено, че са били поразени 16 обекта на терористичната организация. В момента чрез разузнаването се полагат усилия да се установи какви загуби е понесла ПКК. С изявленията на брифинга армията искаше да разсее предположения,
че цел на нападенията може да са били цивилни обекти, отбелязва вестникът.
Военните съобщиха, че всички турски бойни самолети са се завърнали невредими в базите си в Турция, пише “Хюриет”.

"Хюриет": 16 цели са поразени при турски въздушни удари срещу позиции на ПКК в Северен Ирак
26 септември 2008 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко десет турски самолета бомбардираха позиции на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Поразени са 16 цели, предават турски телевизионни канали, като се позовават на сведения от турската армия. Въздушните удари започнали в четвъртък вечерта след 22 ч /анкарско време/ и били нанесени в два района в Северен Ирак.
Кметът на иракския град Джарауа Азад Уасу е казал, че турските въдушни удари в планината Кандил били от 10 ч до 12.30 ч снощи.
От ПКК са потвърдили нападенията и са съобщили, че един член на организацията е ранен.

Над 220 кг наркотици са заловени в Диарбекир
26 септември 2008 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 223 килограма наркотици са заловили в град Диарбекир, Югоизточна Турция, екипи на отдела за борба с организираната престъпност и контрабандата при шест операции в периода 16-25 септември, предава Анадолската агенция. Задържани са общо 18 души, които веднага са били изправени пред съд и 11 са арестувани и изпратени в затвора.

“Сабах”: Близкият изток все повече придобива светски характер, каза Абдуллах Гюл
26 септември 2008 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Турският президент Абдуллах Гюл беше затрупан и накаран да се изпоти от задаваните въпроси за “светския характер” от страна на курсанти във Военната академия на въоръжените сили на САЩ “Уестпойнт”. Това пише днес вестник “Сабах” в информация за награждаването на Гюл с медал за заслуги за мира в Близкия изток от Дружеството за външна политика в Ню Йорк.
Светският характер е възприятие за начин на живот, отговори Гюл и посочи, че вижда в много страни от района на Близкия изток влияние и промени в това отношение. Същевременно Гюл каза, че не намира противоречие между светския характер и исляма. “В мюсюлманските общества хората са в състояние да живеят по най-добър начин със своята вяра и тези ценности могат да се реализират и в условията на демокрация. Това не са неща, които насила се афишират. Аз виждам сигнали за промяна в това отношение в района на Близкия изток”, каза турският президент.

“Заман”: Адвокатът на о.з. генерал, арестуван по аферата “Ергенекон”, поиска освобождаването му
26 септември 2008 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Адвокатът на арестувания в рамките на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон” о.з. армейски генерал Хушрит Толон поиска довереникът му да бъде освободен от затвора, пише днес вестник “Заман”. В депозираната молба до водещите разследването прокурори адвокатът Илкай Сезер посочва, че неговият довереник е на 67 години, от 60-65 дни се намира в затвора и там безпричинно е отслабнал с 13 килограма. Адвокатът прилага и мнение на лекуващите генерала лекари, че това отслабване може да е предвестник на сериозно заболяване.

“Заман”: Турски войник е убит при престрелка в провинция Шърнак
26 септември 2008 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Турски военнослужещ е бил убит при престрелка с членове на терористичната организация ПКК в планината Джуди в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише електронното издание на вестник “Заман”. Убитият ефрейтор е служил в подразделение от състава на 23-та жандармерийска гранична дивизия.

Земетресение с магнитуд 2,7 по Рихтер е регистрирано в Мраморно море
26 септември 2008 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Земетресение с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в Мраморно море в 23,27 ч снощи, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Епицентърът на труса е бил под морското дъно в открити води в Измитския залив. Земният трус е усетен леко в град Коджаели и в околностите му.

Абдуллах Гюл: Имам надежди по отношение на Армения
26 септември 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Турският президент Абдуллах Гюл заяви в Ню Йорк, че между Турция и Армения е създаден положителен климат, който цели да премахне съществуващите между двете страни проблеми, предава Анадолската агенция. Пред представители на турската общност в САЩ Гюл подчерта, че има големи надежди и е в значителна степен оптимист. “Президентът на Армения Серж Саркисян прояви смелост и ме покани на мач в Ереван; аз отговорих по същия смел начин и отидох на мача. Това посещение не беше само и единствено да наблюдаваме мача; там имахме възможност да обсъдим много детайлно както двустранните отношения, така и въпроси, свързани с Кавказ, Азербайджан и самата Армения”, посочи Абдуллах Гюл.
Президентът на Турция е в Ню Йорк за във връзка с откриването на 63-та сесия на Общото събрание на ООН.

АНКА: Един терорист е убит в престрелка със силите за сигурност в провинция Хаккяри
26 септември 2008 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Силите за сигурност са ликвидирали един терорист от ПКК при престрелка в гориста местност в околия Чукурджа на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава информационната агенция АНКА. В съобщение в официалната страница в Интернет на Генералния щаб се посочва, че група терористи са открили огън срещу силите за сигурност, които веднага са отговорили на стрелбата, убили са един терорист, а останалите терористи са успели да избягат.
В гориста местност в централната околия на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, е било открито и обезвредено самоделно взривно устройство, състоящо се от 910 грама пластичен взрив А-4. В гориста местност в околия Нусайбин на провинция Мардин, Югоизточна Турция, е било обезвредено заложено взривно устройство, направено от ръчна бомба. На пътя Казандагъ-Демиркую в околия Силван на провинция Диарбекир, Югоизточна Турция, е избухнало заложено от терористите взривно устройство. Няма пострадали и не са нанесени материални щети.

ПСР трябва да спечели кметското място в Измир на местните избори, каза турски министър
26 септември 2008 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Измир. Министърът на финансите Кемал Унакътан заяви, че вече е крайно време управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ да вземе и кметското място в Измир, предава телевизионният канал НТВ. При посещението си в Измир Кемал Унакътан отговори на журналистически въпроси и потвърди, че ПСР ще се яви с големи амбиции на предстоящите през пролетта на 2009 г. местни избори. Според него, вече е време местната власт в града да премине в ръцете на ПСР, за да може тя “да приведе Измир в желаното състояние”. На въпрос има ли ПСР вече кандидат за кмет на Измир, министър отговори, че това е най-лесният въпрос и кандидат винаги ще се намери, посочва телевизията.

“Сабах”, Турция: Депутат напусна управляващата партия и стана независим
26 септември 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от провинция Йозгат Яшар Йозтюрк изненадващо подаде оставка и стана независим депутат, пише днес турският вестник “Сабах”. Яшар Йозтюрк е избиран два пъти за депутат с листата на ПСР. На последните общи избори на 22 юли 2007 г. бе на пето място в листата и остро реагира срещу това, дори не участва в предизборната кампания, като включително не присъства на митинга на премиера Реджеп Тайип Ердоган в неговия избирателен район Йозгат. ПСР обаче успя да спечели пет депутатски мандата в провинция Йозгат и той влезе в парламента.
След тази оставка разпределението на местата в турския парламент става следното: ПСР – 338 депутати; Народнорепубликанска партия – 98, Партия на националистическото движение – 70 депутати, прокюрдската Партия на демократичното общество – 21 депутати, Демократична лява партия – 13 депутати, независими – 5 депутати, Партия за солидарност и свободи – 1 депутат, Партия Велик съюз – 1 депутат, незаети места – едно; общо – 550 депутати във Великото национално събрание на Турция.

Турски печат: Първият “политически дуел” в сградата на парламента
26 септември 2008 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Състоялият се в турския парламент “политически дуел” между заместник генералния председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Денгир Мир Мехмет Фърат и заместник- председателя на парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу е централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” изтъква, че се е водил първият в политическата история на страната “политически дуел” в сградата на парламента под “съдийството” на известния турски журналист и телевизионен водещ Угур Дюндар. Общата оценка на вестника е, че от това е спечелила демокрацията.
“Сабах” констатира, че продължилият 1,5 часа диспут се е превърнал във война с документи, а след неговия край и двете страни са останали неудовлетворени. Угур Дюндар осигури балансирана и спокойна обстановка за дискусията, отбелязва вестникът.
”Хюриет” обръща внимание, че по мнението на петчленното жури победител от диспута е излязъл представителят на НРП. Членове на журито са били психиатър, психолог, мениджър, юрист и политик. Тяхното мнение е, че представителят на ПСР първоначално е имал предимство, но впоследствие нещата са се обърнали срещу него.
“Радикал” пише, че след диспута не се е променило нищо и отношението между двете партии си остава на предишното ниво: след края на “политическия дуел” единият от участниците /от НРП/ отново призова опонента си да подаде оставка, а другият /от ПСР/ пак му отговори, че е “клеветник”.
“Заман” цитира мнението на бившия председател на парламента Бюлент Арънч, че сегашният председател на парламента Кьоксал Топтан е допуснал грешка и въобще не е трябвало да даде разрешение за този невиждан досега в Турция “политически дуел”.

В Ню Йорк ще се проведе тристранна среща между външните министри на Турция, Азербайджан и Армения
26 септември 2008 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Днес ще се състои тристранна среща между външните министри на Турция, Азербайджан и Армения, които са в Ню Йорк заради 63-та сесия на Общото събрание на ООН, съобщават турските медии. В началото на седмицата турският външен министър Али Бабаджан разговаря с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мемедяров. От този разговор стана ясно, че азербайджанската страна също гледа положително на тристранната среща и дори смята, че тя може да бъде възможност за намиране на решение на съществуващите проблеми с Армения. Преди самата тристранна среща Али Бабаджан ще проведе отделен разговор и с арменския си колега Едуард Налбандиян.

На 26 септември 1371 г. се състои Чирменската битка


26 септември 2008 | 00:52 | Агенция "Фокус"

Състои се Чирменската битка (Черноменска битка) - сражение между самостоятелните владетели на Средна и Южна Македония - прилепският крал Вълкашин и серският деспот Иван Углеша, с турските войски на султан Мурад I. Войските на двамата братя (около 60 000) проникват в Източна Тракия и се насочват към Одрин, но при крепостта Черномен (тур. Чирмен) близо до Одрин, на брега на р. Марица, претърпяват пълно поражение. И двамата братя заедно с голяма част от войниците падат в боя.
Чирменската битка има решително значение както за България, така и за целия Балкански полуостров. Иван Шишман е принуден да се признае за васал на султан Мурад I и се задължи да плаща ежегоден данък, а сестра му Кера Тамара е изпратена в султанския харем.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP