Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турски министър иска разследване по аферата с "Дениз Фенери"

Септември 2008


Турският министър на вътрешните работи Бешир Аталай обяви, че е разпоредил да се извърши разследване на турската благотворителна организация "Дениз Фенери" след произнасянето на присъди за измама срещу трима членове на турската общност в Германия. "Поисках от инспектори в моето министерство да направят разследване по обвиненията срещу "Дениз Фенери" /"Фар" на турски език/, каза Бешир Аталай, цитиран от Анадолската агенция. Министърът посочи, че организацията, чието седалище е в Истанбул, е инспектирана през 2007г. в рамките на редовните проверки, които се правят на всеки две години. Бившият директор на германския клон на благотворителната организация 45-годишният Мехмет Гюрхан ще лежи почти шест години. Съдът във Франкфурт осъди другите двама обвиняеми, Мехмет Ташкан и Фирдевси Ермиш, които бяха обвинени в измама и съучастие, съответно на две години и девет месеца ефективно и една година и десет месеца условно. Гюрхан и двамата му съучастници бяха обвинени, че през периода 2002-2007г. са присвоили повече от 14 млн. евро от сметките на турската благотворителна организация. Смята се, че тримата мъже, които се признаха за виновни, имат близки връзки с управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Съдът обаче не установи връзка между този факт и тиражирани в пресата и от турската опозиция твърдения, че ПСР е била облагодетелствана, най-малкото непряко, от кражбата. /БГНЕС
*
Турският вътрешен министър нареди разследване на скандала с благотворителната организация

Турският министър на вътрешните работи Бешир Аталай е наредил разследване във връзка с турската благотворителна организация Дениз фенери, след като трима турци, живеещи в Германия, бяха осъдени тази седмица от съд във Франкфурт за отклоняване на повече от 14 милиона евро от сметките на тази организация, предаде АФП.

Поисках от инспекторите от моето министерство да разследват обвиненията срещу Дениз фенери, посочи Бешир Аталай вчера. Той каза, че организацията Дениз фенери, чиято централа е в Истанбул, е била проверявана през 2007 г. в рамките на редовни проверки, които се правят веднъж на две години.

Мехмет Гюрхан, бивш директор на германския клон на благотворителната организация Дениз фенери, който има двойно гражданство -германско и турско, беше осъден тази седмица от германски съд на пет години и десет месеца затвор за кражба с измама.

Съдът във Франкфурт осъди също Мехмет Ташкан и германския гражданин Фирдевси Ермиш за кражба чрез измама, съответно на две години и девет месеца и на една година и десет месеца затвор. Те бяха признати за виновни за отклоняване на 14,5 милиона евро с нехуманитарна цел между 2002 и 2007 година от парите, събрани от Дениз фенери сред турската общност в Германия, официално предназначени за нуждаещите се мюсюлмани.

Тримата осъдени, които признаха вината си, са смятани за близки до управляващата в Анкара Партия на справедливостта и развитието, която има ислямистки корени.

Съдът обаче не установи връзка между действията им и обвинението, отправено от част от турския печат и опозицията, според което Партията на справедливостта и развитието се е възползвала, най-малкото косвено, от измамата.

Турският премиер Реджеп Тайип отрече многократно всяко участие в скандала и осъди кампанията на дезинформация, водена, според него, от медийната група Доган, която контролира няколко големи турски вестника, списания и телевизии.

Ердоган обясни, че става въпрос за кампания на оклеветяване, предприета срещу него от Айдън Доган, собственик на групата, след като той му отказал да упражни натсик върху кмета на Истанбул за промяна на градоустройствения план на метрополиса.

Тази промяна трябвало да улесни операция, свързана с недвижимо имущество, която щяла да донесе на групата Доган стотици хиляди евро.


dnevnik

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP