Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Туркменистан започва строителството на Прикаспийския газопровод

Туркменистан обяви за приоритетен проект строителството на Прикаспийския газопровод и започна неговата практическа реализация. Страната дори не изчака ратификацията на междуправителственото споразумение по проекта от руската и казахска страни, съобщи държавната информационна агенция на Туркменистан (TDH).

Това, според експертите, говори, че страната фактически се е отказала в обозримо бъдеще от доставките на газ по тръбопровода "Набуко".

Междуправителственото споразумение по проекта за строителство на Прикаспийския газопровод бе подписано на 20 декември 2007 г. от Русия, Казахстан и Туркменистан.

Предвижда се, че през тръбопровода ще се транспортират по 10 милиарда куб.м. годишно от Туркменистан и до 10 милиарда куб.м. годишно от Казахстан. Планира се строителството на газопровода да приключи през 2010 г.

В частност, на основата на резултатите от изследвания маршрут на газопровода в Туркменистан е подготвен отчет за неговото по-нататъшно подробно изучаване, подготвя се пакет от документи за отпускане на земи. Освен това се подготвя конкурс за избиране на доставчик на тръби с голям диаметър и необходимото оборудване.

Прикаспийският газопровод, както и действащата днес магистрала Средна Азия-Център (САЦ), ще бъде прокаран покрай източното крайбрежие на Каспийско море и чрез Казахстан ще се влее в газотранспортната система на Руската Федерация.

За изграждането на туркменския участък с дължина над 200 км (по съществуващите договорености всяка страна ще строи тръбопровода самостоятелно на своя територия) ще отговаря държавният концерн "Туркменгаз".

Въпреки че междуправителственото споразумение предвижда доставката на газ до туркменската граница в обем до 10 милиарда куб.м. годишно "реконструкцията на действащия и строителството на новата тръбопроводна артерия позволява да се увеличи тяхната обща пропусквателна способност до 20 милиарда куб.м. туркменски природен газ", уточнява TDH.

Туркменистан е поел ангажимент за доставката ежегодно на 80-90 милиарда куб.м.газ (до 2028 г.) за Русия.

Изявлението на Туркменистан за началото на реализирането на Прикаспийския газопровод закрива въпроса за прекия достъп на европейските страни до каспийския газ, поне в близко бъдеще, убеден е директорът на департамента за Due Diligence НКГ "2К Аудит - Делови консултации" Александър Щок.

Руският вариант за транспортиране на газ бе избран от Ашхабад първо, защото Русия изравни икономическите параметри на въпроса, увеличавайки цените, по които купува природния газ.

Второ, Европейският съюз многократно е обвинявал Туркменистан в нарушаване на човешките права, докато Русия винаги се е отнасяла към републиканските власти лоялно. Освен това, Туркменистан до ден днешен има редица спорни въпроси с Азербайджан относно находищата в шелфа. А под сътрудничеството с ЕС се подразбира и сътрудничество с Баку, а следователно и изостряне на спорните въпроси.

Съгласно правилата на пазарната икономика, първоначално трябва да се реализира най-малко капиталоемката част от проекта, т.е. да се реконструира съществуващата система от газопроводи САЦ, отбелязва генералният директор на консултантската компания "East European Gas Analysis" Михаил Корчемкин.

Но политически причини налагат първостепенното строителство на Прикаспийския газопровод. "Този газопровод е удобен и с това, че може да работи и в реверсен режим за транспортирането на казахски газ чрез Транкаспийската магистрала и "Набуко", отбелязва експертът.

Но, Туркменистан едва ли ще се възползва от възможността да използва газопровода в реверсен режим, за него е много по-удобно да работи с вече проверения от времето партньор "Газпром", който безусловно се съгласи да плаща по-високи цени на газа, смята Александър Назаров от ИФК "Метропол".

Въпросът е в това, за какво му е на "Газпром" подобна зависимост от Ашхабад, учудва се анализаторът. От годишния отчет на монополиста по МСФО става ясно, че за намаляването на чистата печалба на компанията до голяма степен са виновни разходите за покупка на чужд газ.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP