Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,15.07.08

Няма никакво отклонение от целта ни за пълноправно членство в ЕС, каза Али Бабаджан
15 юли 2008 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заяви, че няма никакво отклонение от целта за пълноправно членство на Турция в ЕС, предава Анадолската агенция. Бабаджан каза това на конференция на турските посланици в Анкара за турската външна политика. Той изтъкна, че членството в ЕС е най-първата цел на турската външна политика и трябва всички препятствия, които възникват по този път да бъдат отстранявани. Бабаджан каза, че в последните години има известно забавяне в проевропейската активност на страната и тя трябва да бъде преодоляна, за да не се изчерпи търпението на турските граждани. Той призова също европейските страни да дават положителни сигнали на Турция в тази насока.

Проектът за ТЕЦ край Искендерун в Южна Турция е представен на министерството на околната среда
15 юли 2008 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Хатай/Анкара. Проектът за изграждане на топлоелектроцентрала /ТЕЦ/ край Искендерун, провинция Хатай, Южна Турция, беше представен на министерството на околната среда и горите, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Термичната централа се планира да бъде изградена от “Дилер Холдинг”. Според проекта централата ще бъде на 425 метра разстояние от морето и ще бъде разположена на площ 11 хектара. Нейната продължителност на живот ще бъде 25 години, а мощта й ще бъде 600 мегавата и 4 милиарда 260 милиона киловатчаса енергия. Планира се в работата на централата да бъдат използвани вносни въглища с ниско съдържание на сяра.

От посолството на САЩ изразиха задоволство от разследването на нападението срещу американското консулство
15 юли 2008 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на посолството на САЩ в Турция Кати Шелоу заяви, че са в сътрудничество с турските органи във връзка с разследването на терористичното нападение срещу консулството на САЩ в Истанбул на 9 юли, пише турският вестник “Милиет”. Шелоу изтъкна, че това е разследване на турската страна, но те помагат с каквото е възможно. Тя посочи, че е рано да се каже кой стои зад атаката, а връзката с “Ал Кайда” засега е само спекулация.

ЕС трябва най-скоро да възстанови диалога с Анкара, пише британският вестник “Файненшъл таймс”
15 юли 2008 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Според британския вестник “Файненшъл таймс” присъствието на бизнесмени, журналист и пенсионирани генерали сред обвинените по случая “Ергенекон” показват открито, че Турция се намира в политическа криза, пише турският вестник “Милиет”. Британският вестник обръща внимание на това, че делото “Ерегенекон” съвпада по време с делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той пише, че традиционната светска структура на Турция е разклатила ислямските мотивации на правителството и че светски настроените среди се опитват чрез нелогични действия да свалят от власт правителството на ПСР. Според изданието ЕС трябва да възстанови диалога с Турция възможно най-скоро. “Ако ЕС беше дала ясни и открити директиви на Турция, правителството и войската щяха да се концентрират върху европейската интеграция, а не върху забрадките”, се посочва в публикацията.

Турските части са атакували група на ПКК при опит да проникне от Северен Ирак в Югоизточна Турция
15 юли 2008 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Група от 40 членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, опитала се да проникне от Северен Ирак през иракско-турската граница в околия Шемдинли, провинция Хаккяри, е била задържана предната нощ от турските сили, пише турският вестник “Милиет”. Групата е била локализирана в 23 часа предния ден чрез термални камери за нощно виждане и е била обстрелвана с артилерия от дългоцевни оръдия. В преследването са се включили и изтребители Ф-16, излетели от базата в Диарбекир. В района са били свалени и командоси от военните части в Чукурджа, Юксекова и Хаккяри, пише вестникът.

Русия изпрати екип за контрол на селскостопанската продукция, внасяна от Турция
15 юли 2008 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Русия, която през юни спря вноса на някои селскостопански продукти от Турция заради надвищаващи допустимите показатели химически вещества, изпрати екип от 11 души за контрол на селскостопанската продукция, предназначена за износ в Русия, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Екипът ще изследва почвата на местата, където се отглежда и пакетира селскостопанската продукция и ще вземe лабораторни проби от продукцията. Освен Анкара, руският екип ще посети Адана, Измир, Маниса, Анталия и Хатай. Тази стъпка на руската страна цели решаването на проблема, възникнал между Русия и Турция.

Разчистването на сметки чрез правосъдието е страшно бедствие за Турция, каза лидерът на ДП Сойлу
15 юли 2008 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Аксарай. Председателят на Демократичната партия в Турция Сюлейман Сойлу заяви, че ако делото по случая “Ергенекон” и делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ са един пазарлък един срещу друг, игра на “дай-вземи” и разчистване на сметки чрез правосъдието, това е страшно бедствие за Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. На разширено заседание на ДП за областта на вътрешен Анадол в Аксарай Сойлу изтъкна по повод случая “Ергенекон”, че ако в Турция има и най-малко съмнение за създаване на среда за военен преврат, цивилното общество трябва да се противопостави на това до премахване и на най-малкото съмнение. Той посочи, че тъй като обвинителният акт не е известен във всичките му детайли, ще има различни коментари. “Ако наистина има хора, които са готвили преврат, те трябва да получат съдебно наказание, правителството обаче трябва да знае, че вече не може да разчита на политика чрез делото за забрана на ПСР”, изтъкна турският политик.

Абдуллах Гюл и бивш съдия от Европейския съд за правата на човека обсъдиха европейската интеграция на Турция
15 юли 2008 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл обсъди на среща в резиденция “Чанкая” с бившия съдия от Европейския съд за правата на човека Ръза Тюрмен задълбочаването и активизирането на процеса за европейска интеграция на Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Гюл и Тюрмен са обсъдили отражението на глобализацията върху правото и хармонизирането на Турция с европейските стандарти. Двамата не са засегнали злободневни политически въпроси, пише вестникът.

Турция ще предостави 30 милиона евро за съживяване на Косово
15 юли 2008 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи на Турция обяви на донорската конференция за Косово в Брюксел, че ще предостави помощ на Косово в размер на 30 милиона евро, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На конференцията на 11 юли в Брюксел турското външно министерство посочи, че в рамките на изработената от Прищина програма за социално-икономическо развитие през тригодишния период 2009 - 2011 година Турция ще предостави 30 милиона евро за три години за изграждане на косовските институции и съживяване на косовската икономика.

Адвокати сме на волята на народа, каза турският премиер по повод атаките на опозицията за случая “Ергенекон”
15 юли 2008 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира на заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ последните събития, свързани със случая “Ергенекон”, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Ердоган разкритикува позицията на Народнорепубликанската партия /НРП/ в тази връзка, като посочи, че е видно на кого НРП е адвокат. Той изтъкна, че и ПСР са адвокати, но на волята на народа. Турският премиер посочи, че лидерът на основната опозиционна партия Дениз Байкал проявява видна нетърпимост и защитава илегалните структури, които искат да нанесат удар на демократичния процес в страната. Според Ердоган не трябва да се позволява отслабването на политическата система в страната, посочва телевизията.

Двама задържани за атентата срещу консулството на САЩ в Истанбул бяха освободени
15 юли 2008 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Двама души, задържани за атентата срещу Генералното консулство на САЩ в Истанбул на 9 юли, бяха пуснати на свобода, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Хюсеин Д. и Якуп К., които бяха доведени в съда в Бешикташ, Истанбул, след извършване на необходимите процедури от отдела за борба срещу тероризма към полицията, бяха разпитани от страна на прокуратурата. След разпита двамата бяха пуснати на свобода.

Насоките на турската външна политика разискват посланиците на Турция по света
15 юли 2008 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската външна политика разискват на конференция посланиците на Турция в различни страни по света, специалните представители и експертите към министерството на външните работи, предава Анадолската агенция. В хотел “Билкент” в Анкара беше открита конференция на тема “Турската външна политика: предшестващи страни и насоки”. Форумът започна с встъпителен анализ на турската външна политика от външния министър Али Бабаджан.

Безработицата в Турция е 9,6 % от април 2008 година насам
15 юли 2008 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. От месец април 2008 година насам безработицата в Турция се изчислява на 9,6 %, предаде Анадолската агенция. Според данните на Статистическия институт в Турция през същия период на миналата година безработицата е била 9,8 %. Според редовните тримесечни справки процентът на трудово заетите лица в Турция е 48,1 %. Безработицата в градовете възлиза на 11,7 %, а в селските райони на 6,2 %, посочва агенцията.

Потребителските кредити в Турция са нараснали до 107,5 млрд. турски лири
15 юли 2008 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Общият размер на потребителските кредити и задълженията по кредитни карти към различни банки в Турция през седмицата 27 юни-4 юли е нараснал с над 1 милиард турски лири и вече възлиза общо на повече от 107,5 милиарда турски лири /около 110 милиарда лева/, предава информационната агенция АНКА. От тях размерът на потребителските кредити се е увеличил с над 359 милиона турски лири и вече надхвърля 77,309 милиарда турски лири, а при задълженията по кредитни карти увеличението е с над 676 милиона турски лири и те са за над 30,235 милиарда турски лири. В рамките на потребителските кредити увеличението при кредитите за жилища е с над 107 милиона турски лири и те са за над 36,342 милиарда турски лири, а при кредитите за кола увеличението е с близо 10 милиона турски лири и те вече са общо за над 5,830 милиарда турски лири.

Компании в Турция осигуряват безплатни нощни телефонни разговори за абонатите си
15 юли 2008 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тюрк Телеком и мобилният оператор Авеа няма да таксуват телефонните разговори между 18.00 и 08.00 часа на абонатите, който заплащат постоянна месечна такса в размер на 19 турски лири /около 20 лева/, пише вестник “Заман”. От ръководството на Тюрк Телеком съобщават, че са подготвили още шест нови тарифни схеми и те ще бъдат приложени след като бъде получено одобрение от Съвета по телекомуникации. За подготовка на новите кампании е извършено задълбочено проучване в продължение на четири години, като е взето мнението на над 150 хиляди абонати.

Абдуллах Гюл подписа закона за продажба на земя в Турция на чужденци
15 юли 2008 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл подписа законите за увеличаване на приходите на общините и за продажбата на земя и собственост на чужденци, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Законът за продажбата на имоти на чужденци предвижда правителството да бъде отговорно за охраняването на специфичните особености на местата от стратегическо значение на държавата и контрол на икономически обекти, които се намират в рамките на територията според плана.

Турската армия съобщи, че е елиминирала 22 екстремисти от ППК при своя акция
15 юли 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия е елиминирала 22 екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК), след като е бомбардирала и атакувала планинското им скривалище в близост до границата с Ирак, съобщиха от министерството на отбраната на Турция, предаде АФП.
Базата на ПКК е била атакувана със самолети, хеликоптери и артилерийски обстрел, след което наземни войски са разчистили района, залавяйки оръжия и муниции.

50 килограма хероин, предназначен за Европа, заловиха жандармерийски екипи в Истанбул
15 юли 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 50 килограма хероин, предназначен за изнасяне в Европа, са били заловени при операция на жандармерийски екипи срещу престъпна група в Истанбул, занимаваща се с трафик на наркотици, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Операцията е била организирана след предварително получено сведение при опит за прехвърляне на наркотика от камион в Истанбул в друга кола. Камионът е превозвал наркотика от Иран за Европа и е бил проследен от турските полицейски органи. При операцията са задържани и трима трафиканти на дрогата – Мехмет Т., Ведат К. и Абдюлкадир Д. Те са предадени на съда. След разпита Абдюлкадир Д. Е бил освободен под гаранция, пише вестникът.

Горски пожар бушува в Югозападна Турция
15 юли 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Мугла. Горски пожар бушува в района на околия Мармарис в провинция Мугла, Югозападна Турция, предава Анадолската агенция. Пожарът е избухнал в местност в зоната за отговорност на военноморската база в Аксаз, но все още не може да бъде овладян. За гасенето са ангажирани три хеликоптера и големи пътни машини, изпратени са допълнително 2 хеликоптера от Измир. В борбата с огъня участват много пожарникари и служители на общината, посочва агенцията.

Двама турски инженери са отвлечени от въоръжени лица в Афганистан
15 юли 2008 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Херат/Анкара. Двама турски инженери са били отвлечени вчера от въоръжени лица в Афганистан, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Двамата турски специалисти са работели по строителен проект в Западен Афганистан. Самоличността на двамата похитители е неизвестна. Все още никой не е поел отговорност за отвличането.

В прокюрдската ПДО в Турция постигнаха консенсус за лидерския пост
15 юли 2008 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сблъсъкът “гълъби-соколи” в редиците на прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция намери край с намесата на Имралъ, пише турският вестник “Сабах”. Чрез адвокатите си Абдуллах Йоджалан изпрати послание, че ПДО вероятно ще бъде забранена и затова трябва да се създаде почва за диалог. Така се постигна консенсус за заемане на председателското място от Ахмет Тюрк при условие, че заместник-председателят на ПДО Емине Айна стане съпредседател. Преди втория редовен конгрес на ПДО, който ще се състои на 20 юли, в Диарбекир беше организирана конференция под надслов “Живот заедно, решение заедно”. Също така вчера в Диарбекир беше проведено шествие, организирано от ПДО. В резултат на възникналото напрежение по време на проявата са били арестувани няколко души, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Не е известно дали утре ще бъде внесен в съда докладът по делото за закриване на ПСР

15 юли 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч заяви, че не знае дали докладчикът по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Осман Джан утре ще внесе в съда доклада си по това дело, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Председателят на Конституционния съд добави, че никой не може да оказва натиск върху работата на висшия магистрат Осман Джан.
Преди това Хашим Кълъч беше посочил, че не може да определи дата, до която гледането на делото ще приключи, посочва телевизията.

С делото за закриване на ПСР “няма да дойде краят на света”, каза висш турски магистрат
15 юли 2008 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския Конституционен съд Хашим Кълъч заяви, че с делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ “няма да дойде краят на света” и че няма нужда от опасения от това дело, пише днес вестник “Заман”. По този начин Хашим Кълъч отговори на изказаните миналата седмица твърдения от неговия заместник в Конституционния съд Осман Паксют, че “независимо от това дали ПСР ще бъде закрита или няма да бъде закрита, ще настъпи истинска катастрофа в страната”. Хашим Кълъч посочи, че “Турция е голяма страна и досега в историята си е виждала какви ли не неща”.

“Милиет”: 22 терористи от ПКК са убити при операциите в Югоизточна Турция между 11 и 14 юли
15 юли 2008 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Шърнак/Анкара. Според информация на Генералния щаб на Турция при операциите в планините Инджебел в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, между 11 и 14 юли са били убити 22 терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Сред убитите има и високопоставени представители на организацията. Операциите на турските сили в района продължават, пише вестникът.

“Заман”, Турция: ПСР призова всички да проявят уважение към съдебния процес по аферата “Ергенекон”
15 юли 2008 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Направена беше важна крачка по продължилото 13 месеца разследване по аферата “Ергенекон” и вчера беше оповестен обвинителният акт в обем от 2 455 страници, пише турският вестник “Заман”. Главният републикански прокурор на Истанбул Айкут Дженгиз Енгин заяви, че обвинението пледира за извършени престъпления, като членство във въоръжена терористична групировка; използване на натиск и насилие; подстрекаване на народа към въоръжено въстание против правителството; държане на взривни материали; организиране на въоръженото нападение в сградата на Върховния административен съд; хвърляне на взривни материали срещу редакцията на вестник “Джумхуриет”.
Оповестяването на обвинителния акт раздвижи и политиката. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия и Демократичната лява партия посрещнаха критично обвинителния акт, а управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движениее поискаха “уважение към съдебния процес”, посочва всекидневникът.

“Милиет”: Отвличането на германските алпинисти е резултат на ожесточени борби за лидерство в ПКК
15 юли 2008 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отвличането на тримата германски алпинисти в планината Агръ, Източна Турция, от членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ е резултат от вътрешни борби за лидерство в терористичната организация, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Стана ясно, че германските алпинисти са били отвлечени по заповед на лидера на въоръженото крило на организацията Фехман Хюсеин, известен с кодовото име “Д-р Бахоз”. Отвличането е породило голямо безпокойство в средите на организацията и в свое изявление тя се опитва да представи това като еднолично, неприемливо действие. Според информирани източници на предстоящия конгрес на военното крило на ПКК Фехман Хюсеин ще бъде свален от поста си и в битката за лидерство е наредил отвличането. Според високопоставени членове на организацията, противници на Фехман Хюсеин, отвличането на цивилни лица противоречи на целите и идеологията на организацията.

Трима души са се удавали във водоеми в турската провинция Къръккале
15 юли 2008 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Къръккале. Трима души са се удавили в турската провинция Къръккале, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Двама младежи – на 14 и на 16 години, влезли да плуват в язовир Капулукая, където се удавили. При третия случай военен се удавил в река Къзълърмак, където отишъл да лови риба.

“Сабах”: Маршрутът на турския премиер в Анкара бе променен заради сигнал за въоръжен обир
15 юли 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сигнал за подготовка на въоръжен бомбен обир в търговски център в Анкара, подаден от пенсиониран полицай, стана причина да бъде променен маршрутът за движение на премиера Реджеп Тайип Ердоган и той премина по други пътища от дома си до сградата на Министерския съвет, пише днес вестник “Сабах”. След сигнала полицейски екипи са задържали и откарали в участъка един човек с въздушен пистолет. На мястото на подготвяния обир е била намерена чанта за компютър, но в нея не е била открита никаква бомба, отбелязва всекидневникът.

“Сабах”: Управляващата партия е доволна от обвинителния акт по аферата “Ергенекон”
15 юли 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Анкара.Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е доволна от обвинителния акт по аферата “Ергенекон”, пише днес вестник “Сабах”. Вицепремиерът Джемил Чичек се въздържа от коментар, но заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Бекир Боздаг заяви, че “процесът продължава в съответствие с принципите и процедурите на наказателните съдилища”.
Партията на националистическото движение засега се задоволява само да следи развитието на събитията по аферата, а основната опозиционна Народнорепубликанска партия определено е ядосана от оповестения вчера обвинителен акт, посочва всекидневникът.

Още един човек почина в Турция след ухапване от кърлеж
15 юли 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Още един човек в Турция е починал от вируса на Кримско-Конго хеморагична треска /ККХТ/ след ухапване от кърлеж, предава Анадолската агенция. Починалата е жена от село в околия Ортаджа на провинция Чанкаръ, Централна Турция. Първоначално е била приета на лечение в болница в Чанкаръ, а след като е било установено, че боледува от ККХТ е била преместена в болница в Анкара, където е починала.

РИА Новости: Турски опозиционни активисти може да бъдат осъдени на доживотен затвор
15 юли 2008 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. От шест месеца до доживотен затвор при строг режим може да получат турски опозиционери и военни от запаса за „участие в терористична дейност” и за планиране на преврат срещу правителството, водено от лидера на проислямската Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган, предаде РИА Новости, позовавайки се на турски медии.
Прокурорът на Истанбул Айкут Дженгиз Енгин вчера представи обвинителния акт срещу 86 лица по случая „Ергенекон”. Турските медии отбелязват, че в 15-дневен срок 13-ти Наказателен съд на Истанбул трябва да се произнесе за това дали да започне съдебно производство или обвиненията да бъдат отхвърлени.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP