Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,18.07.08

Русия продава на Турция газ на същата цена като за Европа, каза заместник-директорът на “Газпром”
18 юли 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Заместник-директорът на Управителния съвет на руския енергиен гигант “Газпром” Александър Медведев заяви, че цената на газа, който Русия продава на Турция е същата като тази за Европа, пише турският вестник “Сабах”. Също така пред министъра на енергетиката на Турция Хилми Гюлер той е казал, че компанията “Газпром нефт”, част от гиганта “Газпром” проявява интерес към петролопровода Самсун-Джейхан и проектът “Южен поток” не е конкурентен на “Набуко”, тъй като Европа има нужда и от двата.

Жандармерията задържа 10 нелегални имигранти в турската провинция Одрин
18 юли 2008 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Одрин. Екипи на жандармерията и на гранични войски са задържали 10 нелегални имигранти в района на град Одрин и в околиите Ипсала и Мерич на провинция Одрин, предава информационната агенция ДЖИХАН. Задържаните - граждани на Палестинската автономия, Грузия и Афганистан, са предадени на отдел “Чужденци” на полицията, за да бъдат експулсирани от страната.

АНКА: Предстои инженерингово проучване за изграждане на Средиземноморски тръбопровод
18 юли 2008 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Намиращият се на посещение в Анкара министър на националната инфраструктура на Израел Бениямин Бен Елиезер и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер са се договорили да бъде направено инженерингово проучване за изграждането на Средиземноморски тръбопровод, предава информационната агенция АНКА. Проучването ще продължи 10 месеца, а изграждането на тръбопровода – 3 години. По него през територията на Турция за Израел ще се доставят петрол, природен газ, електроенергия и ще преминава фиброоптична кабелна връзка. Тръбопроводът ще бъде продължение на тръбопровода през турска територия Самсун-Джейхан и ще се разпростре от Индия до Далечния изток. Израел вече се е договорил с Русия и с Азербайджан за петрола и природния газ, който ще се доставя по новия тръбопровод. Още отсега новият тръбопровод се оценява като спогодбата на столетието, посочва агенцията.

Португалия обяви, че е необходимо продължаването на преговорите с Турция за ЕС
18 юли 2008 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Лисабон/Анкара. Държавният секретар в правителството на Португалия, отговарящ за връзките с ЕС Мануел Лобо Антунеш заяви, че ЕС трябва да продължи преговорите с Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Антунеш е заявил за държавната информационна агенция Луза, че преговорният процес с Хърватия и Турция трябва да продължи, но това не означава автоматично приемане в съюза. Той е изтъкнал също, че ако не се направят структурни реформи в ЕС, разширяването му ще бъде много трудно. “ЕС обаче трябва да държи на своите обещания”, е подчертал португалският политик.

Закриването на ПСР може да дестабилизира Турция, пише “Вашингтон пост”
18 юли 2008 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В статия на вестник “Вашингтон пост” се посочва, че закриването на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ може да дестабилизира Турция, пише електронното издание на вестник “Заман”. “Вашингтон пост” коментира, че се очаква Конституционният съд да закрие ПСР и да наложи политическа забрана на премиера Реджеп Таийп Ердоган, а това крие потенциалната опасност политически да дестабилизира Турция, която е важен съюзник на САЩ. “Ако САЩ имат сериозен интерес от напредъка на демокрацията в мюсюлманските страни, те трябва да окажат помощ на демократично избраното правителство на Турция”, се казва в цитираната публикация.

Пожар е избухнал на сметището на турския град Маниса
18 юли 2008 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Маниса. Пожар е избухнал на градското сметище на град Маниса, Югозападна Турция, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Пожарът e бил овладян, като продължават дейностите по потушаване на трите отделни огнища и по охлаждането на района. Взети са мерки огнената стихия да не засегне близката гориста местност. Огнищата на пожара са на дълбочина вероятно около 30 метра, което налага да се използват специални методи за постепенно и контролирано гасене, посочва телевизията.

20 нелегални имигранти са задържани в провинция Хатай, Южна Турция
18 юли 2008 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Хатай. 20 нелегални имигранти са били задържани в провинция Хатай, Южна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. При операция по получено сведение полицейски екипи в околийския център Белен, провинция Ван, са спрели минибус, управляван от Хюсеин Д. При претърсването в минибуса са били задържани нелегално влезли в страната 20 души от Бирма, Палестина и Сомалия. Сред тях има жени, мъже и деца. Задържаните са планирали да се прехвърлят от Турция по нелегален път в трети страни. След необходимите процедури имигрантите ще бъдат експулсирани от страната, пише вестникът.

Двама турски военнослужещи загинаха при престрелки в Югоизточен Анадол
18 юли 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Турската армия е дала две жертви при престрелки с терористи от ПКК в провинциите Бингьол и Шърнак, Югоизточен Анадол, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При престрелка, започнала снощи в района на околия Генч на провинция Бингьолq е бил убит един старши лейтенант от турската армия. Ликвидирани са били и двама терористи, а операцията на армията в района продължава, отбелязва телевизията. В района на планината Кюпели в провинция Шърнак при престрелка е бил убит един турски войник.

Летище Ататюрк в Истанбул ще произвежда собствена електроенергия
18 юли 2008 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Летище Ататюрк в Истанбул вече ще произвежда собствена електроенергия, пише вестник “Хюриет”. Започнало е изпълнението на специален проект от фирмата ТАВ, който обслужва летището. През февруари 2008 г. фирмата е получила лиценз за производство на електроенергия от Съвета за регулиране на енергийния пазар. Съоръженията ще бъдат готови до края на годината, ще имат обща мощност от 9,9 мегавата и ще покриват всички нужди от осветление на летището, 40% от електроенергията за отопление и 35% от електроенергията за климатичните инсталации. С това ще се осигури икономия на разходите за електроенергия в размер на 25%.

Скривалище на ПКК с оръжие и дрога е било открито в провинция Ван, Източна Турция
18 юли 2008 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Ван. Скривалище на Кюрдската работническа партия /ПКК/ с оръжие и наркотици е било открито при операция на жандармерийски екипи в околия Башкале, провинция Ван, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Операцията е била организирана по предварително сведение от жандармерийски екипи в Башкале в планините Бандърбек до село Чакърдоган на границата с провинция Хаккяри. В скривалището е имало 14 ръчни бомби, 7 килограма наркотик, 2 безжични телефона, дрехи и провизии за живот, пише вестникът.

Осем фирми са закупили тръжна документация за изграждане на първата АЕЦ в Турция
18 юли 2008 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Осем фирми са закупили тръжна документация за изграждане на първата АЕЦ в Турция, която се планира да бъде в района на Мерсин – Аккую, пише вестник “Заман”. Последни тръжна документация са закупили фирма от Китай и фирма от Холандия. Другите фирми, проявяващи интерес към търга, който ще се състои на 24 септември 2008 г., са от Канада, Япония, Франция, Русия, френско-белгийска фирма и южнокорейско-турска фирма. Предвижда се първата турска АЕЦ в Мерсин-Аккую да бъде с мощност между 3 и 5 хиляди мегавата.

Почти 80% от служителите по вписванията в Турция са получавали предложения за подкупи
18 юли 2008 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Резултати от анкета показват, че 79% от служителите по вписванията на недвижими имоти в Турция са получавали различни предложения за подкупи, пише вестник ”Радикал”. Анкетата е направена в периода 5-25 юни и е обхванала общо 643 служители. Оказва се, че подкупи се предлагат дори и за извършването на рутинни дейности. Според резултатите от анкетата 77% от служителите са повлияни отрицателно от получаваните предложения за подкупи, а 58% от тях биха предпочели, ако имат възможност, да преминат на друга работа.

Призив за митинг в Измир за защита на независимостта и демокрацията в Турция
18 юли 2008 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Измир. Формацията Обединение на силите за Републиката отправи призив за организиране на митинг в град Измир за защита на независимостта, републиката и демокрацията в Турция, предава информационната агенция ДЖИХАН. Митингът е предвиден за 27 юли на площад Гюндоуду. Говорителят на обединението адвокатът Ферда Караделен призова политическите партии, синдикатите, неправителствените организации, професионалните сдружения и обикновените граждани да участват в митинга.

Американският инвестиционен фонд “Карлайл груп” закупи 50 % от корабостроителницата в Измит
18 юли 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Измит. Американският инвестиционен фонд “Карлайл груп”, който беше кандидат за приватизацията на Тюрк телеком съвместно с турската компания “Коч холдинг”, закупи 50 % от корабостроителницата в Измит, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Директорът за Турция на “Карлайл груп” Джан Делдаг и директорът на компанията за Близкия Изток и Северна Африка Валид Мусаллам изтъкнаха на среща, че икономическата стабилност на Турция е добра и бъдещите възможности са големи, затова те не се страхуват да инвестират в страната. Те изтъкнаха, че компанията е силна в Турция и планира да направи големи инвестиции. Двамата представители посочиха, че все още имат интерес към приватизацията в страната и смятат да продължат сътрудничеството си с големи компании като “Коч холдинг”. Джан Делаг посочи, че освен инвестиции в корабостроенето, имат интереси и в областта на съобщенията, здравеопазване, логистиката, пише вестникът.

Турските затвори са препълнени
18 юли 2008 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Главният републикански прокурор на Ескишехир, Централна Турция, Гьокхан Карабурун заяви, че затворите в Турция са препълнени с арестувани и осъдени, и дори е надвишен капацитетът им, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Специално за Ескишехир голям проблем е изпращането на осъдени и арестувани от големите турски провинции като Анкара и Истанбул, където затворите са съвсем препълнени. За справяне с положението в допълнение към съществуващия в Ескишехир затвор тип Н е решено да бъде построен нов затвор тип Т с капацитет 500 души.

Ученически микробус попадна на мина в Югоизточна Турция
18 юли 2008 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Микробус, превозващ 15 ученици, попадна на мина с дистанционно задействане в околия Ерух на провинция Сиирт, Югоизточна Турция, пише днес вестник “Радикал”. При преминаването на микробуса заложената мина е била задействана дистанционно, но като по чудо има само двама ранени – шофьорът и един ученик. Те са получили сериозни наранявания и са настанени в държавната болница в Сиирт. В района е започнала широкомащабна операция за задържане на извършителите на терористичния акт.

Коч Холдинг е “централният нападател” на икономиката на Турция, каза турски министър
18 юли 2008 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Бурса. Министърът на промишлеността и търговията Зафер Чаглаян заяви, че групировката Коч Холдинг е “централният нападател на турската икономика и от нея се очакват още голове”, пише вестник ”Сабах”. Министърът каза това на отбелязването на четвъртата годишнина от създаването на заводите за производство на автомобили “Тофаш”. През 1968 г. групировката Коч Холдинг започва масовото производство на леки автомобили в заводите си “Тофаш” в Бурса.
През 2007 г. турската автомобилна промишленост има износ на стойност 22 млрд. долара, а през 2008 г. се очаква износът да достигне 27 млрд. долара. В момента на всеки 24 секунди в Турция се произвежда по един автомобил, а на всеки 30 секунди се изнася по един автомобил, посочи турският министър.

Чужди и местни инвеститори насочват погледа си съм Анадола за изграждане на търговски центрове
18 юли 2008 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Погледът на чуждите и местните инвеститори в Турция за инвестиции в магазини и търговски центрове е насочен към Анадола, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Приходите в този сектор в Турция през 2007 година са 150 милиарда долара, като се планира да достигнат 199 милиарда долара. В момента се изграждат 47 търговски центрове и се планира да бъдат изградени още 42. Според директора на управителния съвет на компанията “Мулти тюркмал” Левент Еюбоглу Анадола носи голям потенциал за инвестиции в търговския сектор. През 2009 година ще започне реализацията на изграждане на търговски центрове в Кайсери, Чорум, Чанаккале, Елязъг и Адана, пише вестникът.

Иранският външен министър провежда преговори с колегата си от Турция
18 юли 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иранският външен министър Манучехр Моттаки започна преговорите си със своя турски колега Али Бабаджан, в рамките на които двете страни ще обсъдят въпроси, свързани с обстановката в региона и иранската ядрена програма, предаде агенция Ройтерс.
През изминалите дни Бабаджан се срещна със съветника на президента на САЩ по националната сигурност Стивън Хадли и го призова към диалог за решаване на проблема с Иран.

Разискването за една държава и една нация в Кипър е притеснително, каза турски политически лидер
18 юли 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Никозия/Анкара. Лидерът на Демократичната лява партия Зеки Сезер, който е в Кипър по случай 34-та годишнина от десанта на турската армия на острова, посети първия президент на Севернокипърската турска република Рауф Денкташ, предава турската агенция АНКА. Сезер заяви на срещата, че спорът за една държава и една нация на острова поражда притеснения. Според турския политически лидер идеята за една държава и една нация е неосъществима и не е ясно какви последствия ще има за в бъдеще, посочва агенцията.

Съдът в Истанбул забрани достъпа на журналисти до съда по делото “Ергенекон”
18 юли 2008 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съдът в Бешикташ, Истанбул, забрани достъпа на журналисти до коридорите на съда за отразяване на развитието по случая “Ергенекон”, пише турският вестник “Милиет”. Досието по делото се очаква да бъде разгледано от 13-ти съд за тежки престъпления в Истанбул в рамките на 15 дни. Магистратите обаче забраниха от вчeра достъпа на журналисти до съда. Те няма да могат да влизат дори в чайната на съда. Решението е доведено до знанието на полицията и полицаите, охраняващи съда, които трябва да вземат мерки за изпълнението му.

“Милиет”: 14 594 чужденци работят в Турция с осигуровки
18 юли 2008 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на труда и социалната сигурност в Турция Фарук Челик заяви, че от месец март 2008 година насам са регистрирани 14 594 чужденци, които работят в Турция с осигуровки, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Фарук Челик каза в отговор на въпрос на депутат от Народнорепубликанската партия, че чрез промените със закон в правото на чужди граждани да работят в Турция се цели да се спре нелоялната и безправна конкуренция и да се реши проблемът с недостига на определен вид работна ръка в страната. Турският министър посочи, че 10,9 % от чужденците работещи с осигуровки в Турция са от Русия, 7,57 % от Германия, 6,1 % от Франция, 5,99% от Великобритания, 5,64 % от САЩ, 5,49 % от Китай и 5,43 % от Украйна. Според изнесените от Челик данни за 5 месеца 1 450 нелегално работещи в Турция чужденци са експулсирани от страната, а броят на такива от 2004 година насам е 7 551 души, пише вестникът.

Група от 32 души е задържана за търговия с наркотици при операция в Коджаели, Истанбул и други градове
18 юли 2008 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Коджаели. 32 души са били задържани при операция на полицейски екипи в Коджаели за търговия с наркотици, пише турският вестник “Сабах”. Екипи на полицията в Коджаели са подложили на проследяване организирана група, която се е занимавала с търговия с наркотици. В рамките на операцията, в която са участвали 130 полицаи, са били направени обиски на 30 домове в Истанбул, Сакария, Биледжик и Ялова. Задържан е бил лидерът на престъпната група и 31 свързани с него лица. При обиските са заловени и 16 килограма наркотици на прах, 1,5 килограма кокаин, 32 таблетки екстази, 3 броя корени индийски коноп, 82 грама семена на коноп, 1 ловна пушка, 4 пистолета без разрешително за притежание, 27 патрони. Днес задържаните са били предадени на съда в район Бешикташ в Истанбул, пише вестникът.

По мое време не е имало срещи между ректорите и представителите на армията, каза проф. Ердоган Тезич
18 юли 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият председател на Висшия учебен съвет в Турция проф. Ердоган Тезич заяви, че не е имало срещи между ректорите на университетите и високопоставени представители на армията, пише турският вестник “Милиет”. Проф. Тезич коментира напрежението в правосъдната система на Турция и скандала “Ергенекон”. Той посочи, че не се притеснява от разразилите се спорове в правната сфера и за правната система. Според него споровете и разискванията са донесли едно оживяване в правните среди и институции. Той каза, че се надява те да бъдат преодолени по правен път. По въпроса за случая “Ергенекон” Тезич посочи, че не може правосъдната система да се направлява по начини, които не са желани от обществото. Той каза също, че може и да е имало неофициални срещи между ректори и представители на армията, но той не е бил техен свидетел. “Официални срещи по мое време нямаше”, подчерта турският професор.

“Сабах”: След три години още 34 града в Турция ще имат сериозни “водни” проблеми
18 юли 2008 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на околната среда и горите в Турция Вейсел Ероглу заяви, че за три години ще се прибавят още райони и градове в Турция, които ще изпитват недостиг на вода, пише турският вестник “Сабах”. По думите на Ероглу освен 7-те провинции, които имат проблеми със запасите на вода, затруднения ще имат още 34 града. Наред с Анкара, Айдън, Чорум, Ерзурум, Невшехир, Синоп и Шърнак, страдащи от водни режими, към 2010 година броят на градовете със същата съдба ще се увеличи. В тази връзка министерството подготвя проект за решаване на проблема с недостига на вода и напояването на райони, които поради сушата се превръщат в пустини като областта на Коня. Проектът за Коня включва 12 подпроекта за изграждане на водохранилища и напоителни системи в провинциите Коня и Караман. Предвижда се количеството на напояваните площи да се увеличи на 648 987 хектара. Между 2008-2012 година ще бъдат инвестирани 2,9 милиарда турски лири в проекти по напояване и изграждане на хидроенергийни източници, пише вестникът.

“Заман”: ЕС ще блокира помощта си за България
18 юли 2008 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Европейската комисия ще блокира помощта в размер на близо 1 милиард евро, която планира да окаже за България, заради недостатъчните усилия на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност, предава електронното издание на турския вестник “Заман”. Според доклада на комисията, с който се е сдобила британската Би Би Си, Брюксел предупреждава българските власти, че ако не действат решително, могат да загубят помощите за милиони евро. Заедно с блокирането на помощта, София рискува и да остане извън Шенгенската зона, посочва изданието.

ИРНА: Външният министър на Иран пристигна в Турция, за да запознае Анкара с последните събития в Ирак
18 юли 2008 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Манучехр Моттаки пристигна на посещение в Турция, за да проведе консултации с турското ръководство относно последните събития в Ирак, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
“Техеран и Анкара споделят общата цел за възстановяване на стабилността и спокойствието в Ирак. Аз съм в Турция, за да обсъдя с турските официални лица събитията в Ирак”, каза Моттаки, след като пристигна в Анкара.
По неговите думи, той ще запознае също турското ръководство и със настоящата ситуация около иранската ядрен програма.
Иранският министър извършва посещението в Турция по покана на своя турски колега Али Бабаджан.
По време на престоя си в Анкара, първият ирански дипломат ще се срещне с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с министъра на финансите Мехмед Симсек.

Трима души са загинали при въоръжени сблъсъци в Югоизточна Турция
18 юли 2008 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Двама кюрдски терористи и един войник са загинали при въоръжени сблъсъци в Югоизточна Турция през изминалата нощ, предаде АФП.
Операцията на турската армия в региона продължава и днес. През последните дни турската армия е ликвидирала 33 активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турски печат: Аферата “Ергенекон” и докладът по делото срещу ПСР в центъра на вниманието на вестниците

18 юли 2008 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разкритията по скандала “Ергенекон”, развитието по делото срещу Партията на справедливостта и развитието и дипломатическите контакти на Анкара в последните дни заемат основно място в турските всекидневници днес. В публикация, озаглавена “Пътят, който отива от Държавния съвет към “Ергенекон” вестник “Радикал” пише, че в обвинителния акт срещу “Ергенекон” се акцентира на две събития - нападението срещу Държавния съвет и бомбите, хвърлени срещу редакцията на вестник “Джумхуриет”, но делата по тези случаи са завършили без да се направи връзка с организацията “Ергенекон” въпреки достатъчното данни, че нападателят Алпарслан Арслан – млад адвокат има връзка с организацията.
Вестник “Сабах” в публикация със заглавие “Обществото е срещу забраната” пише, че докладчикът на Конституционния съд Осман Джан е изразил позиция, че обществото е срещу забраната на управляващата ПСР и след забраняването последователно на Партията на благоденствието и Партията на добродетелта в Турция е започнал нов период. Той защитава възгледа, че политическите партии имат мисии и трябва да търсят пътища за решаване на проблемите на гражданите.
Вестник “Заман” пише, че след като докладчикът по делото срещу ПСР Осман Джан е представил своя доклад, конституционните съдии също са намерили неговите аргументи за основателни. Според проф. Зюхтю Арслан докладът показва правните рамки на въпроса. Според друг съдия докладът по делото срещу ПСР е повратна точка в турската конституционна система.
Вестник “Милиет” в статия със заглавие “Докладчикът: положението се промени” също пише, че Осман Джан, изтъквайки че се навлиза в един нов период, е поискал делото срещу ПСР да бъде отхвърлено.

“Заман”: Али Бабаджан се срещна на официална вечеря с иранския външен министър Манучехр Мутаки
18 юли 2008 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан се срещна снощи с министъра на външните работи на Иран Манучехр Мутаки, пише турският вестник “Заман”. Срещата между двамата, съпроводена с официална вечеря, е продължила от 21 до 00.15 часа. Днес предстои още една среща между Бабаджан и Мутаки, пише вестникът.

“Хюриет”: Армения отправя положителни сигнали към Турция за нормализиране на отношенията
18 юли 2008 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. В последно време Армения отправя положителни сигнали към Турция за нормализиране на отношенията между двете страни, пише турският вестник “Хюриет”. От 8 юли насам в швейцарския град Берн Армения и Турция проведоха няколко конфиденциални исторически срещи. Причината за започналия диалог между двете страни е скрита в позицията на избрания през февруари президент на Армения Серж Саркисян. От интервю на Саркисян пред вестник “Росийская газета” и от негова статия, публикувана в престижното списание “Уолстрийт джърнъл” миналата седмица става ясно, че Армения е готова на дипломатически преговори с Турция без предварителни условия за решаване на проблемите. Според арменския президент двете страни нямат друг избор освен нормализирането на отношенията. Той призова Армения и Турция да направят всичко необходимо за възстановяване на коридора “изток-запад”, който минава през Кавказ и Турция за Европа, пише вестникът.

Иранският външен министър Манучехр Мутаки пристигна на посещение в Анкара
18 юли 2008 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Министърът на външните работи на Иран Манучехр Мутаки пристигна на посещение в Анкара, предаде Анадолската агенция. Визитата на Мутаки е по покана на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан. При пристигането си Мутаки заяви пред журналистите на летището, че посещението му има за цел разширяването на отношенията между двете страни, които играят важна роля в региона. При разговорите на Мутаки с високопоставените турски представители ще бъдат обсъдени регионални проблеми, както и иранската ядрена програма, посочва агенцията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP