Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Партията на Ердоган оцеля

Росица Талева

Конституционният съд в Турция е отхвърлил предложението за забраната на управляващата партия в Турция - тази на министър-председателя Реджеп Ердоган.

Шестима съдии са гласували "за" забрана на партията, четирима - за финансови санкции и един е отхвърлил предложението партията да бъде забранена.

Това съобщи председателят на съда Хасим Килич, цитиран от Си Ен Ен.

Седем от общо единадесетте съдии трябваше да гласува за забраната, за да бъде прието такова решение.

Вместо това, съдът постанови на Партията на справедливостта и развитието (АКП) да й бъдат отнети половината от финансовите средства, получавани от правителството.

Inform,юли 2008

*

Ердоган оцеля на косъм

Председателят на турския Конституционен съд Хашим Калъч с гласа си спаси от забрана управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Това пише на електронната си страница радио "Дойче веле".

Партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган оцеля на косъм при резулат 6:5 гласа в полза на забраната. За да бъде изпълнено искането за забрана, внесено от главния прокурор Абдурахман Ялчънкая, бяха необходими обаче две трети или седем гласа.

Все пак четирима от петимата конституционни съдии, които се обявиха против забраната, дадоха гласа си и в полза на орязване на държавното финансиране за партията. Занапред управляващата партия ще получава само половината от полагащите й се пари като парламентарна сила.

Присъдата от една страна е израз на здрав разум.

От друга страна обаче мнозинството съдии бяха за забрана - с такова мнозинство Конституционният съд отменя или потвърждава законите на парламента. На този фон много важен е призивът на председателя на КС Хашим Кълъч към политиците и партиите да приведат в съзвучие с правото на ЕС законите за забрана или разпускане на партии в Турция.

Конституционните съдии потвърдиха с обикновено мнозинство конкретното обвинение на прокуратурата, че Партията на справедливостта и развитието се е превърнала в център на фундаменталистка активност срещу светския държавен ред в страната.

Това е ясно предупреждение към премиера Ердоган.

Неговата партия очевидно трябва да се върне към мандата, който получи от избирателите преди близо година с 47 на сто от подадените гласове: да продължава реформите в Турция в посока към демократична и правова държава, да ускори преговорите за еврочленство и да избягва действия, които могат да се изтълкуват като опит Турция да се превърне в ислямска държава.

Същият този Конституционен съд отхвърли опитите на управляващите да отменят забраната на забрадките в университетите. А тъкмо тези опити потвърждават поне отчасти основателността на съмненията, че ПСР се опитва да разводни принципа на разделението между религия и държава, важащ в Турция вече 85 години.

Решението на КС е факт и не може да бъде обжалвано. Би било жалко обаче, ако този или онзи го сметне за неприемливо. Защото в момента

Турция има нужда от спокойствие, разум и ускорено сближаване с Европа - като норми, но и като ценности. Това би било в полза и на самите европейци, които остро се нуждаят от благонадежден партньор в борбата срещу тероризма точно в тази тревожна европейска периферия.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP