Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,20.07.08

ПКК освободи тримата германци

Тримата туристи от Германия, отвлечени от Кюрдската работническа партия (ПКК), бяха освободени, съобщи вчера АФП. Те бяха предадени на властите и получиха първа медицинска помощ. Алпинистите от Федералната република бяха отвлечени от кюрдските бунтовници на 8 юли в района на планината Арарат. От ръководството на ПКК бяха заявили по-рано, че няма да освободят заложниците, ако Анкара не спре трансграничните операции срещу бази на кюрдската сепаратистка организация на територията на Северен Ирак.

Inform,юли 2008
*
"Хюриет": ПКК освободи германските алпинисти благодарение на мерките на турските сили за сигурност
20 юли 2008 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сепаратистите от забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/ бяха принудени да освободят тримата германски заложници, тъй като се оказаха притиснати от преследващите ги турски армейски части, които целяха да блокират пътищата им за измъкване през границата. Това, като съобщава електронното издание на турския вестник “Хюриет”, е казал на пресконференция днес валията на турската провинция Агръ – Мехмет Четин. Пресконференцията е била излъчена по телевизията.
Членове на ПКК оставили тримата германски алпинисти на един хълм и избягали. Половин час по-късно турски сили отвели германците. Тримата по думите на Четин са в добро състояние и ще бъдат предаде на германските власти след рутинни медицински прегледи.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер потвърди, че алпинистите са освободени. “С оглед на обстоятелството те са съвсем добре”, е казал пред журналисти в Берлин министърът. Той е благодарил на турските сили за сигуронст за усилията им за спасяване на тримата германци.
Тримата германски алпинисти бяха отвлечени на 8 юли.

“Хюриет”: Германците, които бяха отвлечени от ПКК, са в безпасност

20 юли 2008 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тримата германски алпинисти, които бяха отвлечени от Кюрдската работническа партия /ПКК/ по време на експедиция, са в безопасност и са под грижите на турското правителство, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”.
“Германските алпинисти са при нас. Турският външен министър се е обадил на германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира”, е казал говорителят на външното министерство Бурак Йозюгергин.
Валията на провинция Агръ, където бяха отвлечени германците, ще даде по-късно пресконференция и ще съобщи подробности по операцията за освобождаването.
Петима сепаратисти от ПКК миналата седмица отвлякоха алпинистите от лагера им в планината Агръ, припомня “Хюриет”. От ПКК казаха, че ще държат заложниците, докато Берлин не прекрати действията си срещу тази организация в Германия. Канцлерът Ангела Меркел отправи лично призив за освобождаването на германските граждани, а същевременно Щайнмайер отхвърли исканията за промяна в политиката на страната срещу свободата на тримата. Турската армия предприе широка издирвателна операция за спасяването на германските туристи и достъпът до планината Арарат бе забранен до воро нареждане, посочва изданието.
Кюрдската работническа партия /ПКК/ е смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. В миналото тя е отвличала войници, полицаи, журналисти, туристи.

Турското външно министерство потвърди новината за освобождаването на германските заложници
20 юли 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи на Турция потвърди информацията, че тримата германски алпинисти, отвлечени от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в началото на месец юли, са освободени, предаде агенция Ройтерс.
Турският външен министър Али Бабаджан е позвънил на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че алпинистите вече са на сигурно място.
Повече подробности за операцията по освобождаването на заложниците ще бъдат съобщени по-късно днес от валията на провинция Агръ.

Тримата германци, отвлечени от ПКК в Турция, са освободени
20 юли 2008 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тримата германци, отвлечени от членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Турция, са освободени, предаде АФП
Преди време от ПКК заявиха, че ще освободят тримата германски алпинисти при условие, че Турция прекрати военните си атаки срещу базите на кюрдските сепаратисти. Алпинистите бяха отвлечени на 8 юли.

ДХА: Четирима души са убити и девет са ранени при нападение в Източна Турция
20 юли 2008 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Четири души са убити и девет са ранени при нападение в малко село в провинция Бингьол, Югоизточна Турция късно вчера, съобщава Догу хабер ажансъ /ДХА/. Според валията на Бингьол – Ирван Балканлъоглу случилото се може е резултат от кървава вражда между села в района.
По-рано турски осведомителни агенции предадоха, че нападението е дело на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/. Инцидентът се разследва.

АНКА: Вносните автомобили господстват на пазара в Турция
20 юли 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Докато автомобилната промишленост на Турция осъществява най-големия износ на страната, на вътрешния пазар господстват вносните автомобили, предава информационната агенция АНКА. От продадените през второто тримесечие на годината автомобили два на всеки три автомобила са вносни. През второто тримесечие на 2008 година на вътрешния пазар са продадени общо 164 445 автомобили, от които 108 718 - вносни, а другите 55 727 - местно производство.

Над 76 000 нови автомобила са регистрирани в Турция през май
20 юли 2008 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. През месец май в Турция са регистрирани 76 411 нови превозни средства, пише вестник “Заман”. Най-голям е делът на новорегистрираните леки автомобили – 31 485 или 41,2% от включилите се в пътния трафик нови превозни средства. На второ място са мотоциклетите – 20 771, или 27,2%, на трето място са камионетките – 15 804, или 20,7%. Новорегистрираните трактори са 3 004, което представлява 3,9%. Общо 5 347, или 7% от новорегистрираните превозни средства са микробусите, автобусите, камионите и превозните средства със специално предназначение.

Валутните резерви на Турция са намалели със 705 млн. долара
20 юли 2008 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. През седмицата 4 -11 юли валутните резерви на Централната банка на Турция са намалели със 705 милиона долара и възлизат на 75,201 милиарда долара, предава информационната агенция АНКА. Няма промяна в златните резерви на банката и те остават в размер на 3,477 милиарда долара. Така към 11 юли общите златни и валутни резерви на Турция са на нивото от 78,678 милиарда долара.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP